Przepisy z jagodami. Wypróbuj koniecznie już dziś
Rogaliki z jagodami (Fot. Paulina Kolondra)
Deser z mascarpone i jagód
Składniki
- 40 dag jagód
- 2 łyżki soku z cytryny
- do smaku cukier lub miód
- 2 łyżki pokrojonych w paski listków melisy
- 25 dag serka mascarpone
- płatki migdałowe lub migdały pokrojone w cienkie plasterki
Sposób przygotowania
Miksujemy 1/3 jagód i mieszamy z resztą całych jagód. Dodajemy sok z cytryny, nieco cukru lub miodu do smaku oraz pokrojoną melisę. Mieszamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Mascarpone mieszamy z odrobiną cukru lub miodu, przekładamy do szklanych pucharków - po łyżeczce serka na każdą porcję. Na masę serową nakładamy porcję masy owocowej, a na wierzchu - po łyżeczce pozostałego serka. Posypujemy migdałami.
Galaretka z jagód lub jeżyn
Składniki
- 50 dag czarnych jeżyn lub jagód
- 1 torebeczka żelfiksu 2:1
- 50 dag cukru
- łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
- ok. 100 ml czerwonego wytrawnego wina
Sposób przygotowania
Oczyszczone owoce wkładamy do rondla, wlewamy 800 ml zimnej wody, gotujemy 4-5 minut. Przecedzamy przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzamy 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, mieszamy z żelfiksem i zagotowujemy. Wsypujemy cukier, dodajemy wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zamykamy, stawiamy dnem do góry, a kiedy ostygną, przenosimy do spiżarni. Po dodaniu żelfiksu nie trzeba już galaretki pasteryzować.
Rogaliki z jagodami
Nadzienie:
- 1/2 kg jagód
- 3 łyżki cukru
- 1,5 łyżki bułki tartej
Ciasto:
- 50 g drożdży
- 150 ml mleka
- 1/2 kg mąki
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka masła
Posypka:
- 1 żółtko
- cukier
Sposób przygotowania
Jagody myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i zasypujemy cukrem oraz bułką tartą. Robimy ciasto: drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy do miski z mąką. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki razem z roztopionym masłem. Wyrabiamy niezbyt gęste ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odrywamy od niego kawałek wielkości pięści, rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki okrągły placek i kroimy na osiem trójkątnych części. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę jagodowego farszu i zwijamy ciasto, formując rogalik. Robimy posypkę: ucieramy żółtko z 2 łyżkami cukru na puszysty kogel-mogel, a następnie, cały czas ucierając, dosypujemy tyle cukru, by utworzyły się drobne grudki. Posypujemy nimi rogaliki i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w sporych odstępach, gdyż urosną w czasie pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 st.
Jagodzianki
Ciasto:
- 5 dag drożdży
- 1/2 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 5 szklanki mąki
- 3 jajka (lub tylko 3 żółtka wtedy ciasto jest o wiele delikatniejsze)
- 1/2 kostki masła
- szczypta soli
Nadzienie:
- 1-2 szklanki jagód
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Składniki
- 1 roztrzepane jajko lub białko do posmarowania ciastek
- olej do posmarowania blachy
Sposób przygotowania
Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175 st. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub krążki. Nakładaj nadzienie i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut.
Tartaletki z jagodami
Ciasto:
- 130 g masła
- 40 g cukru pudru
- 200 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
- 1 jajko
Nadzienie:
- 200 g ricotty
- ziarenka z 1 laski wanilii
- 2 jajka
- 160 g cukru
- 125 ml śmietanki 36-proc.
- 150 g czarnych jagód
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Masło i cukier puder miksujemy na jasną, puszystą masę. Wsypujemy mąkę i mielone migdały. Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy dalej. Gdy masa będzie gładka, wbijamy jajko i ucieramy, aby połączyło się z resztą składników. Zawijamy ciasto w folię kuchenną i wkładamy na 40 minut do lodówki. Robimy nadzienie: wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie ubijamy. Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawamy kółka o średnicy 9 cm. Kółkami wyklejamy foremki na tartaletki (powinno wystarczyć nam ciasta na 6-7 foremek). Pieczemy 7-10 minut w 180 st. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie napełniamy jagodowym nadzieniem i pieczemy 20-30 minut, aż wierzch się przyrumieni.
Tarta z białym kremem i jagodami
Ciasto:
- 1,3 szklanki mąki
- 1/4 szklanki cukru
- 1/4 łyżeczki soli
- 10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
- 1 żółtko
- suchy groch, fasola albo ryż do obciążenia ciasta podczas pieczenia
Masa:
- 1 szklanka maślanki
- 3 duże żółtka
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej
- 5 dag stopionego i ostudzonego masła
- kilka kropli olejku waniliowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 4 łyżki mąki
- 2 szklanki czarnych jagód
- cukier puder do posypania
- świeże jagody i jeżyny do dekoracji
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę. Wlewamy żółtko ubite lekko z 2 łyżkami zimnej wody, szybko zagniatamy ciasto, lepimy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto ma przykryć i spód, i boki formy. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min, wyjmujemy, przykrywamy pergaminem, posypujemy grochem i pieczemy 25 minut w temp. 180 st.. Zdejmujemy pergamin i groch (ale grochu nie wyrzucamy, przyda się do następnego pieczenia), pieczemy ciasto jeszcze 5-10 minut na złoty kolor. Robimy masę: miksujemy maślankę z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, masłem, wanilią, solą i mąką. Jagody rozsypujemy na podpieczonym kruchym spodzie, zalewamy przygotowaną masą maślankową i pieczemy jeszcze 30-35 minut w tej samej temperaturze. Ciasto studzimy w formie, potem wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.
Sernik na zimno z jagodami i jeżynami
Spód:
- 10 dag pokruszonych herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
- 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki brązowego cukru
- szczypta soli
- 5-7 łyżek stopionego masła
- kilka kropli olejku waniliowego
Masa:
- 1 torebka żelatyny (50 g, w razie upałów można użyć nieco więcej)
- 1/4 szklanki wody
- 35-40 dag śmietankowego naturalnego twarożku
- 1 szklanka 36-proc. śmietany
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 szklanki czarnych jagód
Wierzch:
- 1 szklanka 36-proc. śmietany
- 1 łyżka cukru
- 2/3 szklanki dżemu jagodowego
- 1 kg czarnych jagód i/lub dojrzałych jeżyn albo czarnych porzeczek
Sposób przygotowania
Robimy spód. Miksujemy ciastka, płatki, cukier i sól, dodajemy masło i olejek. Powstałą kruszonkę rozkładamy na spodzie tortownicy (25 cm), pieczemy 12 minut w temp. 180°C i studzimy. Robimy masę: żelatynę namaczamy w wodzie, po 10 min rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy. Miksujemy twarożek ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy porcjami jagody i miksujemy dalej, aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy ciepłą żelatynę. Gdy składniki się połączą, rozkładamy masę na upieczonym spodzie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Gdy masa zastygnie, zdejmujemy brzegi tortownicy i przekładamy torcik na paterę. Ubijamy śmietanę z cukrem, rozsmarowujemy na masie jagodowej. Rozgrzewamy dżem, mieszamy go z owocami. Wierzch sernika dekorujemy przygotowanymi owocami, wstawiamy do lodówki jeszcze na co najmniej 2 godziny.
Tarta z creme brulée i owocami
Kruche ciasto:
- 1/2 kostki masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 żółtka
- 10 łyżek mączki migdałowej
- 15 łyżek mąki pszennej
- 1 słoik (200 g) konfitury malinowej
Creme brulée:
- 1,5 szklanki 36-proc śmietany kremówki
- 1 laska wanilii
- 4 żółtka
- 2 łyżki cukru
- 4 g żelatyny
- 3 łyżki pełnego mleka
Świeże owoce:
- truskawki
- borówki
- jagody
- maliny
- jeżyny
Sposób przygotowania
Masło i cukier puder ucieramy, dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy z mąką i mączką migdałową (robimy ją, mieląc w młynku 10 dag migdałów). Wykładamy rozwałkowanym ciastem natłuszczoną formę do tarty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 st. około 30 minut. Śmietanę i wanilię (wanilię przecinamy wzdłuż na pół) zagotowujemy. Żółtka i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do śmietany z wanilią i gotujemy, mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy. Żelatynę namaczamy w mleku i odstawiamy. Gdy napęcznieje (po ok. 10 min) dodajemy ją do kremu i dokładnie mieszamy. Przecedzamy krem przez drobne sitko. Na upieczonym kruchym cieście rozsmarowujemy konfiturę malinową, na nią wylewamy masę kremową. Tartę schładzamy. Dekorujemy świeżymi owocami (owoce leśne, truskawki) i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.