Przepisy z jagodami. Wypróbuj koniecznie już dziś

Magazyn Kuchnia
Rogaliki z jagodami

Rogaliki z jagodami (Fot. Paulina Kolondra)

Śmiało, nie żałuj sobie, objadaj się jagodami w każdej postaci. To nic, że fioletowe usta, ich smak jest wart każdych poświęceń.
1 z 8
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Deser z mascarpone i jagód

Składniki

  • 40 dag jagód
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • do smaku cukier lub miód
  • 2 łyżki pokrojonych w paski listków melisy
  • 25 dag serka mascarpone
  • płatki migdałowe lub migdały pokrojone w cienkie plasterki

Sposób przygotowania

Miksujemy 1/3 jagód i mieszamy z resztą całych jagód. Dodajemy sok z cytryny, nieco cukru lub miodu do smaku oraz pokrojoną melisę. Mieszamy i wstawiamy na 20 minut do lodówki. Mascarpone mieszamy z odrobiną cukru lub miodu, przekładamy do szklanych pucharków - po łyżeczce serka na każdą porcję. Na masę serową nakładamy porcję masy owocowej, a na wierzchu - po łyżeczce pozostałego serka. Posypujemy migdałami.

2 z 8
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Galaretka z jagód lub jeżyn

Składniki

  • 50 dag czarnych jeżyn lub jagód
  • 1 torebeczka żelfiksu 2:1
  • 50 dag cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego lub ziarenka z 1/2 laski wanilii
  • ok. 100 ml czerwonego wytrawnego wina

Sposób przygotowania

Oczyszczone owoce wkładamy do rondla, wlewamy 800 ml zimnej wody, gotujemy 4-5 minut. Przecedzamy przez gęste sitko, nie przecierając, tylko czekając, aż spłynie sok. Odmierzamy 3 szklanki (750 ml) powstałego soku, mieszamy z żelfiksem i zagotowujemy. Wsypujemy cukier, dodajemy wanilię, gotujemy 3 minuty na mocnym ogniu. Zdejmujemy z ognia, mieszamy z winem, wlewamy do czystych i wyparzonych słoików. Zamykamy, stawiamy dnem do góry, a kiedy ostygną, przenosimy do spiżarni. Po dodaniu żelfiksu nie trzeba już galaretki pasteryzować.

3 z 8
Fot. Paulina Kolondra
Fot. Paulina Kolondra

Rogaliki z jagodami

Nadzienie:

  • 1/2 kg jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1,5 łyżki bułki tartej

Ciasto:

  • 50 g drożdży
  • 150 ml mleka
  • 1/2 kg mąki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka masła

Posypka:

  • 1 żółtko
  • cukier

Sposób przygotowania

Jagody myjemy, pozbawiamy szypułek, osuszamy i zasypujemy cukrem oraz bułką tartą. Robimy ciasto: drożdże rozpuszczamy w mleku i wlewamy do miski z mąką. Jajka ubijamy z cukrem i dodajemy do mąki razem z roztopionym masłem. Wyrabiamy niezbyt gęste ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość, odrywamy od niego kawałek wielkości pięści, rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na cienki okrągły placek i kroimy na osiem trójkątnych części. Podobnie postępujemy z resztą ciasta. Na każdym trójkącie kładziemy łyżeczkę jagodowego farszu i zwijamy ciasto, formując rogalik. Robimy posypkę: ucieramy żółtko z 2 łyżkami cukru na puszysty kogel-mogel, a następnie, cały czas ucierając, dosypujemy tyle cukru, by utworzyły się drobne grudki. Posypujemy nimi rogaliki i układamy na posmarowanej tłuszczem blasze w sporych odstępach, gdyż urosną w czasie pieczenia. Pieczemy około 30 minut w 180 st.

4 z 8
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Jagodzianki

Ciasto:

  • 5 dag drożdży
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 5 szklanki mąki
  • 3 jajka (lub tylko 3 żółtka wtedy ciasto jest o wiele delikatniejsze)
  • 1/2 kostki masła
  • szczypta soli

Nadzienie:

  • 1-2 szklanki jagód
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Składniki

  • 1 roztrzepane jajko lub białko do posmarowania ciastek
  • olej do posmarowania blachy

Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzyj w miseczce z łyżką cukru i mlekiem. Posyp kilkoma łyżkami mąki i odstaw w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Dodaj jajka utarte z resztą cukru, pozostałą przesianą mąkę, stopione i lekko przestudzone masło oraz sól. Ciasto wyrabiaj co najmniej pół godziny, aż stanie się pulchne i zacznie odchodzić od dłoni. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 175 st. Wymieszaj jagody z cukrem i mąką ziemniaczaną. Ciasto dość grubo rozwałkuj i pokrój na kwadraty lub krążki. Nakładaj nadzienie i starannie zlepiaj brzegi. Ułóż jagodzianki na natłuszczonej olejem blasze (blachę możesz wyłożyć papierem pergaminowym) i ponownie odstaw w ciepłe miejsce. Gdy podrosną, posmaruj je jajkiem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 15-20 minut.

5 z 8
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Tartaletki z jagodami

Ciasto:

  • 130 g masła
  • 40 g cukru pudru
  • 200 g mąki
  • 100 g mielonych migdałów
  • 1 jajko

Nadzienie:

  • 200 g ricotty
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • 2 jajka
  • 160 g cukru
  • 125 ml śmietanki 36-proc.
  • 150 g czarnych jagód

Sposób przygotowania

Robimy ciasto. Masło i cukier puder miksujemy na jasną, puszystą masę. Wsypujemy mąkę i mielone migdały. Zmniejszamy obroty miksera i ucieramy dalej. Gdy masa będzie gładka, wbijamy jajko i ucieramy, aby połączyło się z resztą składników. Zawijamy ciasto w folię kuchenną i wkładamy na 40 minut do lodówki. Robimy nadzienie: wszystkie składniki (oprócz jagód) dokładnie ubijamy. Do powstałej masy dodajemy jagody i delikatnie mieszamy. Rozwałkowujemy ciasto na grubość 1/2 cm, wykrawamy kółka o średnicy 9 cm. Kółkami wyklejamy foremki na tartaletki (powinno wystarczyć nam ciasta na 6-7 foremek). Pieczemy 7-10 minut w 180 st. Wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie napełniamy jagodowym nadzieniem i pieczemy 20-30 minut, aż wierzch się przyrumieni.

6 z 8
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Tarta z białym kremem i jagodami

Ciasto:

  • 1,3 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 dag zimnego masła pokrojonego na kawałeczki
  • 1 żółtko
  • suchy groch, fasola albo ryż do obciążenia ciasta podczas pieczenia

Masa:

  • 1 szklanka maślanki
  • 3 duże żółtka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka drobno startej skórki cytrynowej
  • 5 dag stopionego i ostudzonego masła
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki mąki
  • 2 szklanki czarnych jagód
  • cukier puder do posypania
  • świeże jagody i jeżyny do dekoracji

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: mieszamy mąkę z cukrem i solą, dodajemy masło, wyrabiamy kruszonkę. Wlewamy żółtko ubite lekko z 2 łyżkami zimnej wody, szybko zagniatamy ciasto, lepimy z niego kulę, zawijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Potem rozwałkowujemy i przenosimy do formy na tartę o średnicy 25 cm. Ciasto ma przykryć i spód, i boki formy. Wstawiamy do lodówki na kolejne 30 min, wyjmujemy, przykrywamy pergaminem, posypujemy grochem i pieczemy 25 minut w temp. 180 st.. Zdejmujemy pergamin i groch (ale grochu nie wyrzucamy, przyda się do następnego pieczenia), pieczemy ciasto jeszcze 5-10 minut na złoty kolor. Robimy masę: miksujemy maślankę z żółtkami, cukrem, sokiem i skórką z cytryny, masłem, wanilią, solą i mąką. Jagody rozsypujemy na podpieczonym kruchym spodzie, zalewamy przygotowaną masą maślankową i pieczemy jeszcze 30-35 minut w tej samej temperaturze. Ciasto studzimy w formie, potem wyjmujemy, dekorujemy świeżymi owocami i posypujemy cukrem pudrem.

7 z 8
Fot. Jacek Ura
Fot. Jacek Ura

Sernik na zimno z jagodami i jeżynami

Spód:

  • 10 dag pokruszonych herbatników (najlepiej pełnoziarnistych)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • szczypta soli
  • 5-7 łyżek stopionego masła
  • kilka kropli olejku waniliowego

Masa:

  • 1 torebka żelatyny (50 g, w razie upałów można użyć nieco więcej)
  • 1/4 szklanki wody
  • 35-40 dag śmietankowego naturalnego twarożku
  • 1 szklanka 36-proc. śmietany
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 szklanki czarnych jagód

Wierzch:

  • 1 szklanka 36-proc. śmietany
  • 1 łyżka cukru
  • 2/3 szklanki dżemu jagodowego
  • 1 kg czarnych jagód i/lub dojrzałych jeżyn albo czarnych porzeczek

Sposób przygotowania

Robimy spód. Miksujemy ciastka, płatki, cukier i sól, dodajemy masło i olejek. Powstałą kruszonkę rozkładamy na spodzie tortownicy (25 cm), pieczemy 12 minut w temp. 180°C i studzimy. Robimy masę: żelatynę namaczamy w wodzie, po 10 min rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy. Miksujemy twarożek ze śmietaną, cukrem i sokiem z cytryny. Dodajemy porcjami jagody i miksujemy dalej, aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy ciepłą żelatynę. Gdy składniki się połączą, rozkładamy masę na upieczonym spodzie, przykrywamy i wstawiamy na noc do lodówki. Gdy masa zastygnie, zdejmujemy brzegi tortownicy i przekładamy torcik na paterę. Ubijamy śmietanę z cukrem, rozsmarowujemy na masie jagodowej. Rozgrzewamy dżem, mieszamy go z owocami. Wierzch sernika dekorujemy przygotowanymi owocami, wstawiamy do lodówki jeszcze na co najmniej 2 godziny.

8 z 8
Fot. Bartosz Fasiecki
Fot. Bartosz Fasiecki

Tarta z creme brulée i owocami

Kruche ciasto:

  • 1/2 kostki masła
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 10 łyżek mączki migdałowej
  • 15 łyżek mąki pszennej
  • 1 słoik (200 g) konfitury malinowej

Creme brulée:

  • 1,5 szklanki 36-proc śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 4 g żelatyny
  • 3 łyżki pełnego mleka

Świeże owoce:

  • truskawki
  • borówki
  • jagody
  • maliny
  • jeżyny

 

Sposób przygotowania

Masło i cukier puder ucieramy, dodajemy żółtka i dokładnie wyrabiamy z mąką i mączką migdałową (robimy ją, mieląc w młynku 10 dag migdałów). Wykładamy rozwałkowanym ciastem natłuszczoną formę do tarty. Pieczemy na złoty kolor w temperaturze 170 st. około 30 minut. Śmietanę i wanilię (wanilię przecinamy wzdłuż na pół) zagotowujemy. Żółtka i cukier dokładnie mieszamy. Dodajemy do śmietany z wanilią i gotujemy, mieszając, do lekkiego zgęstnienia masy. Żelatynę namaczamy w mleku i odstawiamy. Gdy napęcznieje (po ok. 10 min) dodajemy ją do kremu i dokładnie mieszamy. Przecedzamy krem przez drobne sitko. Na upieczonym kruchym cieście rozsmarowujemy konfiturę malinową, na nią wylewamy masę kremową. Tartę schładzamy. Dekorujemy świeżymi owocami (owoce leśne, truskawki) i przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.