10 pomysłów na bakłażana. Wskazówki dla zagubionych w kuchni
Bakłażan marynowany (Fot. M&K Duklas / Duklas.pl)
Sałatka ryżowa z grillowanymi warzywami
(dla 4 osób)
Składniki
- 1/2 szklanki ryżu basmati
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 mały bakłażan
- 1 cukinia
- 8 koktajlowych pomidorków
- sól, pieprz
- garść rukoli
- oliwa
Sposób przygotowania
Ryż gotujemy na sypko zgodnie z opisem na opakowaniu. Na mocno rozgrzanej patelni grillowej smażymy warzywa (po 2 min z każdej strony): paprykę pokrojoną w wąskie paski, plasterki bakłażana i cukinii. Gotowy ryż mieszamy z warzywami, pomidorkami przekrojonymi na połówki, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę mieszamy z umytą i osuszoną rukolą, obficie skrapiamy oliwą.
Sałata z bakłażanem i fetą
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 bakłażany
- 12 pomidorków koktajlowych
- 250 g fety
- 6 plasterków szynki parmeńskiej
- 1 czerwona sałata strzępiasta
- kilka listków świeżej bazylii
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażany grillujemy w mocno rozgrzanym piekarniku. Pomidorki również grillujemy w całości, ale krócej, tak by zachowały swój kształt. Fetę kruszymy. Wszystkie składniki układamy na talerzu razem z sałatą, posypujemy porwanymi liśćmi bazylii, skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku.
Bakłażan z imbirem i chilli
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 bakłażan
- 3 łyżki oleju
- 2 ząbki czosnku
- kawałek (3 cm) imbiru
- 1 papryczka chilli
Sposób przygotowania
Bakłażana kroimy w cienkie podłużne plastry. W woku na oleju podsmażamy przez minutę posiekany czosnek, imbir i chilli. Wrzucamy bakłażana i smażymy, mieszając szpatułką i dociskając do ścian woka.
Kanapki z grillowanymi warzywami
Składniki
- 2 przekrojone na połówki średnie czerwone papryki
- 4 kapelusze grzybów portobello (lub bardzo dużych pieczarek)
- 1 średni pokrojony w półcentymetrowe plasterki bakłażan
- 1/4 szklanki oliwy
- sól, pieprz
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- 15 dag owczego twarożku
- 8 kromek ciabatty lub bagietki (zrumienionych na grillu lub w opiekaczu)
- garstka świeżej bazylii
Sposób przygotowania
Papryki, grzyby i bakłażana posmaruj oliwą. Paprykę ułóż na grillu, piecz 2 minuty. Dodaj grzyby i bakłażany, grilluj 8-10 minut. Co jakiś czas odwracaj warzywa. Oprósz je solą i pieprzem, skrop octem balsamicznym. Każdą kromkę posmaruj grubo twarożkiem. Na czterech kromkach poukładaj warzywa i listki bazylii przykryj pozostałymi czterema kromkami.
Kawior z bakłażanów
(dla 4 osób)
Składniki
- 3 bakłażany
- 2 łyżki posiekanej cebuli
- 2 duże mięsiste pomidory (obrane ze skórki, wypestkowane i pokrojone w kostkę)
- 1 mała łyżeczka natki pietruszki
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- sól, pieprz
- chlebek oliwkowy lub focaccia jako dodatek
Sposób przygotowania
Bakłażany grillujemy przez 10 minut, następnie miksujemy na purée, łączymy z resztą składników, doprawiamy. Podajemy na zimno z pieczywem.
Pieczony bakłażan z komosą ryżową
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 bakłażany
- 150 g "kaszy" quinoa (komosy ryżowej)
- 2 pomidory
- garść suszonych moreli
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż zmiękną. Gotujemy "kaszę" quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną "kaszą" quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać pokruszoną fetą.
Grillowane warzywa
Składniki
- 6 średnich ziemniaków
- 1 brokuł
- 2 cukinie
- 1 bakłażan
- 6 gałązek rozmarynu
- mieszanka sałat
- 6 łyżek oliwy
- 2 łyżki keczupu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umyte ziemniaki oprószamy solą i pieprzem, skrapiamy oliwą i zawijamy wraz z gałązką rozmarynu w folię aluminiową. Opiekamy na ruszcie, sprawdzając widelcem, czy są miękkie. Brokuła płuczemy i dzielimy na różyczki. Następnie skrapiamy go oliwą i opiekamy na ruszcie, aż zmięknie. Cukinie i bakłażana kroimy na podłużne plastry, smarujemy oliwą i grillu- jemy po kilka minut z każdej strony. Podajemy na sałatach skropionych oliwą, sokiem z cytryny i keczupem.
Bakłażan marynowany
(patlidžani u marinadi) Chorwacja środkowa
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 2 bakłażany
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- 5 ząbków czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka natki pietruszki
Sposób przygotowania
Bakłażany płuczemy, kroimy na podłużne plastry i obsmażamy na oliwie. Układamy je na półmisku i polewamy octem wymieszanym z cukrem, pieprzem i solą. Posypujemy siekanymi czosnkiem, natką oraz rozmarynem.
Gulasz z ciecierzycy z okrą i bakłażanem
Składniki
- 2 cebule
- 2 łyżki klarowanego masła
- 2 łyżeczki proszku garam masala lub curry
- 1 średniej wielkości bakłażan
- 1 puszka ciecierzycy
- 400 ml purée pomidorowego
- 1 puszka okry
- sól
- chilli
- garść siekanej świeżej mięty
- 1/2 szklanki naturalnego jogurtu
Sposób przygotowania
Cebule kroimy w plasterki i przesmażamy na maśle. Dodajemy curry i smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy pokrojonego w kostkę bakłażana i odsączoną z zalewy ciecierzycę. Smażymy, mieszając, kilka minut, zalewamy purée pomidorowym i dusimy pod przykryciem, aż bakłażan będzie miękki. Na koniec dodajemy okrę (odsączoną z zalewy), mieszamy, gotujemy bez przykrycia jeszcze kilka minut. Doprawiamy solą, chilli i miętą. Potrawę można udekorować jogurtem. Podajemy ją z ryżem przygotowanym w następujący sposób: do odmierzonej szklanki ryżu basmati dodajemy podczas gotowania kopiastą łyżeczkę kurkumy. W woku na niewielkiej ilości tłuszczu prażymy łyżeczkę ziaren czarnej gorczycy, kiedy zaczną pękać, dodajemy odcedzony ryż, mieszamy i skrapiamy sokiem z 1 cytryny.
Pasta z bakłażanów i oliwy
(dla 6 osób)
Składniki
- 2 duże bakłażany
- 1/4 szklanki oliwy
- 1/4 szklanki soku z cytryny
- 3 ząbki czosnku pokrojonego na ćwiartki
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki drobno posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 220°C. Bakłażany nakłuwamy widelcem, układamy na wysmarowanej tłuszczem blaszce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 1 godz. (aż będą miękkie). Po wyjęciu odstawiamy je na 15 minut. Jeszcze ciepłe obieramy ze skórki, miąższ kroimy w drobną kostkę i miksujemy. Dodajemy oliwę, sok z cytryny, czosnek i sól, a następnie raz jeszcze miksujemy, przekładamy do miseczki i posypujemy natką pietruszki.