Kurki - podaruj sobie odrobinę luksusu

Liście szpinaku z kurkami i kurczakiem (Fot. BBS)

Frittata z kurkami
Składniki
- oliwa
- 2 szklanki oczyszczonych kurek
- 1 średnia posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 200 g świeżego szpinaku
- 5 jajek
- 1/2 szklanki gęstej śmietany
- 1 łyżka świeżego tymianku
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Oliwę rozgrzewamy również w patelni z grubym dnem i smażymy na niej przez ok. 10 min kurki z cebulą oraz czosnkiem. Po tym czasie (gdy kurki zmiękną) zmniejszamy płomień, dodajemy opłukane i oczyszczone z łodyżek listki szpinaku i smażymy jeszcze przez 3 min. Grzyby ze szpinakiem przekładamy do miski, dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy. Wylewamy masę do naczynia do zapiekania i pieczemy, aż masa się zetnie (czyli ok. 25-30 min).

Sałatka z fasolki i kurek na ciepło
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 g drobnej zielonej fasolki szparagowej
- 250 g kurek
- 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
- 2 szalotki
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól
- 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
- 2 łyżki styryjskiego oleju z pestek dyni
- grubo mielony pieprz
Sposób przygotowania
Fasolkę myjemy, obcinamy końce, kroimy na kawałki o długości 4 cm. Przebieramy i czyścimy kurki, większe kroimy na połówki lub na ćwiartki. Plasterki boczku kroimy w paseczki. Szalotki siekamy. Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Boczek wysmażamy na chrupko na maśle, dodajemy szalotki, czekamy, aż się zeszklą. Zwiększamy ogień, dodajemy kurki i sok z cytryny. Smażymy mieszając, aż cały sok z patelni wyparuje. Wtedy wrzucamy fasolkę, chwilkę obsmażamy, solimy, pieprzymy. Wlewamy ocet, krótko mieszamy, zdejmujemy z ognia. Łączymy z olejem dyniowym, przed samym podaniem posypujemy grubo zmielonym czarnym pieprzem.

Zupa kurkowa z koprem włoskim i suszonymi pomidorami
(dla 10 osób)
Składniki
- po 2 średnie marchewki i pietruszki
- 1 seler naciowy
- 1 koper włoski
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 ml oliwy
- 1/2 kg kurek
- 100 g suszonych pomidorów
- 1 l bulionu grzybowego
- 200 ml śmietany 30%
- natka pietruszki
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
Warzywa kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie 7 min. Dodajemy umyte kurki i smażymy 2 min. Zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory i gotujemy 30 min. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką.

Gulasz z piersi indyka
(dla 4 osób)
Składniki
- 600 g piersi indyka
- 3 łyżki mąki
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 100 g kurek
- po 2 łyżki masła i oleju
- 150 ml białego wytrawnego wina
- 100 ml mleka lub śmietanki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania
Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Marchew obieramy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy, kurki rozmrażamy, płuczemy, a większe sztuki kroimy na części. Rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy warzywa oraz grzyby. Po obsmażeniu wyjmujemy i na tym samym tłuszczu smażymy mięso, często mieszając. Gdy indyk się zrumieni, dodajemy z powrotem jarzyny i kurki, dolewamy wino i gotujemy 5 min. Następnie dodajemy mleko (lub śmietanę) wymieszane z łyżką mąki i dosmaczamy solą oraz pieprzem. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, ok. 15 min. Potrawę podajemy z ryżem lub kopytkami, posypaną natką pietruszki.

Liście szpinaku z kurkami i kurczakiem
(dla 4 osób)
Sos:
- 1 awokado
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml oliwy
- sok z 1 limonki
Oraz:
- 3 czerwone cebule
- 50 ml oliwy
- 200 ml czerwonego wina
- 100 ml octu balsamicznego
- 10 dag cukru
- 1/2 kg młodego szpinaku
- 100 g czarnych jagód
- 200 g kurek
- 500 g wędzonej piersi kurczaka
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Składniki sosu miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w paski i smażymy 4 minuty na oliwie. Wlewamy wino i ocet, wsypujemy cukier. Gotujemy przez 30 min, mieszając od czasu do czasu. Gdy cebula zmięknie, a płyn się zredukuje, zestawiamy z ognia do ostygnięcia. Szpinak myjemy, osuszamy, obcinamy łodygi. Liście szpinaku mieszamy z sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy jagodami oraz umytymi, osuszonymi i podsmażonymi kurkami. Dodajemy karmelizowaną cebulę. Grillujemy plastry wędzonego kurczaka i kładziemy na sałacie.

Sałatka z kurek
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 łyżka oliwy
- 200 g kurek lub leśnych grzybów
- 1 drobno posiekana szalotka
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 1 garść poszatkowanej salaty radicchio
- 1 garść endywii kędzierzawej
- 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej
- 1 pokrojona w plasterki cukinia
- sól morska
- pieprz czarny
- 1 mały posiekany pęczek szczypiorku
Na sos winegret:
- 1 łyżka białego octu winnego
- 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
- 2 łyżki oliwy
- sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapia-my resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.

Kurki przetykane orzechami laskowymi
Składniki
- 3 łyżki potłuczonych orzechów laskowych
- 500 g małych kurek
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanej natki
Sposób przygotowania
Orzeszki prażymy na suchej patelni. Odkładamy. Kurki przebieramy, płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy grzyby i smażymy ok. 10 min. Wsypujemy orzechy, sól, pieprz, mieszamy. Po zdjęciu z ognia wsypujemy natkę, znów mieszamy i podajemy.