Kurki - podaruj sobie odrobinę luksusu

Magazyn Kuchnia
Najliczniej kurki rosną w lasach iglastych, pod sosnami i świerkami, ale najszybciej znajdziesz je w warzywniaku. Są takie malutkie, delikatne, chrupiące, ciężko się oprzeć. Śmiało!
Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA Fot. ARKADIUSZ SCICHOCKI / AGENCJA GAZETA

Frittata z kurkami

Składniki

  • oliwa
  • 2 szklanki oczyszczonych kurek
  • 1 średnia posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • 200 g świeżego szpinaku
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki gęstej śmietany
  • 1 łyżka świeżego tymianku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Naczynie do zapiekania smarujemy oliwą. Oliwę rozgrzewamy również w patelni z grubym dnem i smażymy na niej przez ok. 10 min kurki z cebulą oraz czosnkiem. Po tym czasie (gdy kurki zmiękną) zmniejszamy płomień, dodajemy opłukane i oczyszczone z łodyżek listki szpinaku i smażymy jeszcze przez 3 min. Grzyby ze szpinakiem przekładamy do miski, dodajemy roztrzepane jajka, śmietanę, tymianek, sól i pieprz. Mieszamy. Wylewamy masę do naczynia do zapiekania i pieczemy, aż masa się zetnie (czyli ok. 25-30 min).

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z fasolki i kurek na ciepło

(dla 4 osób)

Składniki

  • 500 g drobnej zielonej fasolki szparagowej
  • 250 g kurek
  • 100 g wędzonego boczku w cienkich plasterkach
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól
  • 2 łyżki octu balsamicznego z Modeny
  • 2 łyżki styryjskiego oleju z pestek dyni
  • grubo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Fasolkę myjemy, obcinamy końce, kroimy na kawałki o długości 4 cm. Przebieramy i czyścimy kurki, większe kroimy na połówki lub na ćwiartki. Plasterki boczku kroimy w paseczki. Szalotki siekamy. Fasolkę gotujemy al dente w osolonej wodzie, odcedzamy, przelewamy zimną wodą, osączamy. Boczek wysmażamy na chrupko na maśle, dodajemy szalotki, czekamy, aż się zeszklą. Zwiększamy ogień, dodajemy kurki i sok z cytryny. Smażymy mieszając, aż cały sok z patelni wyparuje. Wtedy wrzucamy fasolkę, chwilkę obsmażamy, solimy, pieprzymy. Wlewamy ocet, krótko mieszamy, zdejmujemy z ognia. Łączymy z olejem dyniowym, przed samym podaniem posypujemy grubo zmielonym czarnym pieprzem.

2
Fot. BBS Fot. BBS

Zupa kurkowa z koprem włoskim i suszonymi pomidorami

(dla 10 osób)

Składniki

  • po 2 średnie marchewki i pietruszki
  • 1 seler naciowy
  • 1 koper włoski
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 1/2 kg kurek
  • 100 g suszonych pomidorów
  • 1 l bulionu grzybowego
  • 200 ml śmietany 30%
  • natka pietruszki
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

Warzywa kroimy w kostkę, cebulę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oliwie 7 min. Dodajemy umyte kurki i smażymy 2 min. Zalewamy bulionem grzybowym, dodajemy suszone pomidory i gotujemy 30 min. Gdy warzywa są miękkie, doprawiamy je solą i pieprzem, wlewamy śmietanę. Zupę podajemy posypaną natką.

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Gulasz z piersi indyka

(dla 4 osób)

Składniki

  • 600 g piersi indyka
  • 3 łyżki mąki
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 100 g kurek
  • po 2 łyżki masła i oleju
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 100 ml mleka lub śmietanki
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy, kroimy w paski i obtaczamy w 2 łyżkach mąki. Marchew obieramy, kroimy w kostkę, cebulę obieramy i siekamy, kurki rozmrażamy, płuczemy, a większe sztuki kroimy na części. Rozgrzewamy olej z masłem i wrzucamy warzywa oraz grzyby. Po obsmażeniu wyjmujemy i na tym samym tłuszczu smażymy mięso, często mieszając. Gdy indyk się zrumieni, dodajemy z powrotem jarzyny i kurki, dolewamy wino i gotujemy 5 min. Następnie dodajemy mleko (lub śmietanę) wymieszane z łyżką mąki i dosmaczamy solą oraz pieprzem. Dusimy na małym ogniu, często mieszając, ok. 15 min. Potrawę podajemy z ryżem lub kopytkami, posypaną natką pietruszki. 

4
Fot. BBS Fot. BBS

Liście szpinaku z kurkami i kurczakiem

(dla 4 osób)

Sos:

  • awokado
  • 3 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • sok z 1 limonki

Oraz:

  • 3 czerwone cebule
  • 50 ml oliwy
  • 200 ml czerwonego wina
  • 100 ml octu balsamicznego
  • 10 dag cukru
  • 1/2 kg młodego szpinaku
  • 100 g czarnych jagód
  • 200 g kurek
  • 500 g wędzonej piersi kurczaka
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Składniki sosu miksujemy na jednolitą masę, doprawiamy solą i pieprzem. Cebulę kroimy w paski i smażymy 4 minuty na oliwie. Wlewamy wino i ocet, wsypujemy cukier. Gotujemy przez 30 min, mieszając od czasu do czasu. Gdy cebula zmięknie, a płyn się zredukuje, zestawiamy z ognia do ostygnięcia. Szpinak myjemy, osuszamy, obcinamy łodygi. Liście szpinaku mieszamy z sosem i wykładamy na talerz. Posypujemy jagodami oraz umytymi, osuszonymi i podsmażonymi kurkami. Dodajemy karmelizowaną cebulę. Grillujemy plastry wędzonego kurczaka i kładziemy na sałacie.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Sałatka z kurek

(dla 2 osób)

Składniki

  • 1 łyżka oliwy
  • 200 g kurek lub leśnych grzybów
  • 1 drobno posiekana szalotka
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 garść poszatkowanej salaty radicchio
  • 1 garść endywii kędzierzawej
  • 125 g zblanszowanej fasolki szparagowej
  • 1 pokrojona w plasterki cukinia
  • sól morska
  • pieprz czarny
  • 1 mały posiekany pęczek szczypiorku

Na sos winegret:

  • 1 łyżka białego octu winnego
  • 1 łyżka oleju z orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • sól oraz świeżo zmielony czarny pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowujemy sos winegret, mieszając ocet z olejem z orzechów, oliwą, solą i pieprzem. Rozgrzewamy łyżkę oliwy i przez 2 minuty podsmażamy, mieszając, grzyby, szalotkę i natkę pietruszki. Zestawiamy z ognia i skrapiamy połową winegretu, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Liście radicchio i endywii układamy na 2 talerzach, dodajemy zblanszowaną fasolkę szparagową i cukinię. Skrapia-my resztą sosu. Na wierzchu kładziemy grzyby. Posypujemy szczypiorkiem.

6
Fot. BBS Fot. BBS

Kurki przetykane orzechami laskowymi

Składniki

  • 3 łyżki potłuczonych orzechów laskowych
  • 500 g małych kurek
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz
  • 2 łyżki posiekanej natki

Sposób przygotowania

Orzeszki prażymy na suchej patelni. Odkładamy. Kurki przebieramy, płuczemy, osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę, wrzucamy grzyby i smażymy ok. 10 min. Wsypujemy orzechy, sól, pieprz, mieszamy. Po zdjęciu z ognia wsypujemy natkę, znów mieszamy i podajemy.

7