Smaki lata w wydaniu tex-mex i southwestern proponuje restauracja Blue Cactus
Krewetki Habanero z Boczkiem (Fot. Blue Cactus Materiały prasowe)
Krewetki Habanero z Boczkiem
Składniki:
- Krewetki tygrysie 16/20 8 sztuk
- Boczek wędzony 8 plastrów
- Cebula biała lub czerwona ( jedna średnia )
- Czosnek ( kilka ząbków )
- Papryczki habanero 3g ( ilość w zależności od preferencji )
- Ryż biały 80g
- Papryka słodka ( jedna sztuka )
- Cukinia ( jedna mała )
- Bakłażan ( jeden mały )
- Jogurt naturalny
- Swieża kolendra ( kilka gałązek )
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Przygotowujemy marynatę: do miski wycisnąć czosnek, dodać drobno posiekane habanero, kolendrę i jogurt. Krewetki obrać ze skorupek zostawiając ogony, a następnie oczyścić z jelit. Dodać do przygotowanej marynaty i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Następnie każdą krewetkę z osobna zawinąć w plaster boczku i nabić na szpadki na przemian z cząstkami cebuli. Gotowe szaszłyki z krewetkami grillujemy z obu stron na średnio rozgrzanym grillu, aż boczek się zrumieni. Paprykę, cukinię, bakłażana i cebulę kroimy w małe cząstki i grillujemy. Ugotowany ryż mieszamy z kolendrą, wykładamy na talerz z krewetkami i warzywami. Gotowe danie podajemy z sosem Cilantro Ranch.
Sałatka z grillowanych Warzyw z Kurczakiem
Składniki:
- Cukinia 100g
- Bakłażan 80g
- Cebula biała ( jedna sztuka )
- Papryka słodka (trzy kolory) 150g
- Pomidory suszone 60g
- Sałata roszponka 25g
- Kolendra świeża kilka gałązek bez łodyg
- Piersi z kurczaka ( dwie małe ok. 150g. )
- Ocet balsamiczny ( do smaku )
- Olej sezamowy ( do smaku )
- Migdały płatki 8g
- Mieszanka przypraw Southwest Dry Rub 15g
- Bagietka ( kilka kromek )
- Masło 20g
- Czosnek ( dwa ząbki )
- Sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plastry, paprykę oczyszczamy z ziaren i kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy na pół. Przygotowane warzywa grillujemy do miękkości na rozgrzanym ruszcie. Zgrillowane i ostudzone warzywa kroimy na cienkie paski i dokładnie mieszamy z roszponką, pomidorami, octem balsamicznym, olejem sezamowym oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy prażonymi migdałami. Piersi kurczaka, wcześniej marynowane w przyprawie Dry Rub grillujemy i układamy na sałatce. Podajemy z tostami z masełkiem czosnkowym.
Czekoladowe naleśniki z lodami
Składniki:
- Lody waniliowe ( lub inne w zależności od gustu ) 150g
- Konfitura wiśniowa ( 2 łyżki )
- Truskawki, kiwi lub inne owoce w dowolnej ilości
- Czekolada gorzka 100g
- Chili mielone 2g
Ciasto naleśnikowe:
- Mąka Szymanowska ( 1/3 szklanki )
- Kakao ( 1/2 łyżeczki )
- Czekolada ciemna 20g
- Żółtko z jednego jajka
- Mleko ( 1/2 szklanki )
- Cukier
- Olej ( ½ łyżeczki )
Sposób przygotowania:
W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta naleśnikowego ( czekoladę rozpuszczamy do temp. pokojowej ) a następnie miksujemy na jednolita masę. Konsystencja ciasta powinna być gładka, ale nie gęsta. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki i ostudzamy. Układamy dwa naleśniki "na zakładkę" rozprowadzamy na nich konfiturę, oraz lody i zwijamy. Pokrojone uprzednio nalesniki na dwie połówki, układamy jedną na drugiej, polewamy rozpuszczoną czekoladą z chilli, dookoła układamy owoce.
Oto siedem propozycji z nowego menu specjalnego z restauracji Blue Cactus:
Meksykańskie Gaspacho
Krem ze świeżych warzyw z dodatkiem świeżego soku z limonki. Podany na zimno z czosnkowymi grzankami 14,-
Sałatka z Grillowanych Warzyw z Kurczakiem
Grillowana cukinia, bakłażan, słodka papryka, cebula, świeża kolendra i suszone pomidory. Wymieszane z sosem balsamicznym, prażonymi płatkami migdałów. Podane z grillowaną piersią kurczaka. 36,-
Stek Kowbojski
Grillowany Stek z sezonowanej wołowiny wysokiej jakości
Do wyboru z dodatkami: czosnkowe puree, frytki stekowe, sos pieprzowy 98,-
Stek z Łososia
Dzwonek łososia z grilla wykończony masełkiem ziołowym. Podany z ryżem kolendrowym, grillowanymi warzywami i sosem cilantro ranch. 49,-
Mixed Grill
Naszej domowej roboty kiełbaski, karkówka chimichurri i kurczak southwest. Podane z ryżem kolendrowym i grillowanymi warzywami.
Sosy do wyboru: cilantro ranch, sos bbq 54,-
Krewetki Habanero z Boczkiem
Krewetki tygrysie marynowane w habanero i zawijane w boczku. Podane z ryżem kolendrowy, grillowanymi warzywami i sosem cilantro ranch. 59,-
Czekoladowe naleśniki z lodami
Lody waniliowe zawinięte w naleśniki czekoladowe z konfiturą wiśniową. Podane z pikantnym sosem czekoladowym i kawałkami świeżych owoców 19,-