Smaki lata w wydaniu tex-mex i southwestern proponuje restauracja Blue Cactus

Red.
Krewetki Habanero z Boczkiem

Krewetki Habanero z Boczkiem (Fot. Blue Cactus Materiały prasowe)

Pochodzący z Kalifornii, Patrick Hanna, nowy szef kuchni warszawskiej restauracji Blue Cactus proponuje letnie menu. Znajdziemy w nim grillowane warzywa, mięsa, a wszystko to w pikantnym stylu tex-mex i southwestern
1 z 3
Fot. Blue Cactus Materiały prasowe
Fot. Blue Cactus Materiały prasowe

Krewetki Habanero z Boczkiem

Składniki:

  • Krewetki tygrysie 16/20  8 sztuk
  • Boczek wędzony 8 plastrów
  • Cebula biała lub czerwona ( jedna średnia )
  • Czosnek ( kilka ząbków )
  • Papryczki habanero 3g ( ilość w zależności od preferencji )
  • Ryż biały 80g
  • Papryka słodka ( jedna sztuka )
  • Cukinia ( jedna mała )
  • Bakłażan ( jeden mały )
  • Jogurt naturalny
  • Swieża kolendra ( kilka gałązek )
  • Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Przygotowujemy marynatę: do miski wycisnąć czosnek, dodać drobno posiekane habanero, kolendrę i jogurt.  Krewetki obrać ze skorupek zostawiając ogony, a następnie oczyścić z jelit. Dodać do przygotowanej marynaty i odstawić w chłodne miejsce na godzinę. Następnie każdą krewetkę z osobna zawinąć w plaster boczku i nabić na szpadki na przemian z cząstkami cebuli. Gotowe szaszłyki z krewetkami grillujemy z obu stron na średnio rozgrzanym grillu, aż boczek się zrumieni. Paprykę, cukinię, bakłażana i cebulę kroimy w małe cząstki i grillujemy. Ugotowany ryż mieszamy z kolendrą, wykładamy na talerz z krewetkami i warzywami. Gotowe danie podajemy z sosem Cilantro Ranch.

2 z 3
Fot. Blue Cactus Materiały prasowe
Fot. Blue Cactus Materiały prasowe

Sałatka z grillowanych Warzyw z Kurczakiem

Składniki:

  • Cukinia   100g
  • Bakłażan  80g
  • Cebula biała   ( jedna sztuka )
  • Papryka słodka (trzy kolory) 150g
  • Pomidory suszone  60g
  • Sałata roszponka  25g
  • Kolendra świeża  kilka gałązek bez łodyg
  • Piersi z kurczaka ( dwie małe ok. 150g. )
  • Ocet balsamiczny   ( do smaku )
  • Olej sezamowy  ( do smaku )
  • Migdały płatki  8g
  • Mieszanka przypraw Southwest Dry Rub 15g
  • Bagietka ( kilka kromek )
  • Masło  20g
  • Czosnek   ( dwa ząbki )
  • Sól i pieprz do smaku


Sposób przygotowania:

Cukinię i bakłażana kroimy w cienkie plastry, paprykę oczyszczamy z ziaren i kroimy na ćwiartki, cebulę kroimy na pół. Przygotowane warzywa grillujemy do miękkości  na rozgrzanym ruszcie. Zgrillowane i ostudzone warzywa kroimy na cienkie paski i dokładnie mieszamy z roszponką, pomidorami, octem balsamicznym, olejem sezamowym oraz kolendrą. Doprawiamy solą, pieprzem i dekorujemy prażonymi migdałami. Piersi kurczaka, wcześniej marynowane w przyprawie Dry Rub grillujemy i układamy na sałatce. Podajemy z tostami z masełkiem czosnkowym.

3 z 3
Fot. Blue Cactus Materiały prasowe
Fot. Blue Cactus Materiały prasowe

Czekoladowe naleśniki z lodami

Składniki:

  • Lody waniliowe ( lub inne w zależności od gustu )  150g
  • Konfitura wiśniowa   ( 2 łyżki )
  • Truskawki, kiwi lub inne owoce w dowolnej ilości
  • Czekolada gorzka  100g
  • Chili mielone   2g

Ciasto naleśnikowe:

  • Mąka Szymanowska  ( 1/3 szklanki )
  • Kakao     ( 1/2 łyżeczki )
  • Czekolada ciemna    20g
  • Żółtko z jednego jajka
  • Mleko   ( 1/2 szklanki )
  • Cukier
  • Olej  ( ½ łyżeczki )

 

Sposób przygotowania:

W misce mieszamy wszystkie składniki ciasta naleśnikowego ( czekoladę rozpuszczamy do temp. pokojowej ) a następnie miksujemy na jednolita masę. Konsystencja ciasta powinna być gładka, ale nie gęsta. Z gotowego ciasta smażymy naleśniki i ostudzamy. Układamy dwa naleśniki "na zakładkę" rozprowadzamy na nich konfiturę, oraz lody i zwijamy. Pokrojone uprzednio nalesniki na dwie połówki, układamy jedną na drugiej, polewamy rozpuszczoną czekoladą z chilli, dookoła układamy owoce.

 

Oto siedem propozycji z nowego menu specjalnego z restauracji Blue Cactus:


Meksykańskie Gaspacho

Krem ze świeżych warzyw z dodatkiem świeżego soku z limonki. Podany na zimno z czosnkowymi grzankami   14,-

 

Sałatka z Grillowanych Warzyw z Kurczakiem

Grillowana cukinia, bakłażan, słodka papryka, cebula, świeża kolendra i suszone pomidory. Wymieszane z sosem balsamicznym, prażonymi płatkami migdałów. Podane z grillowaną piersią kurczaka. 36,-

 

Stek Kowbojski

Grillowany Stek z sezonowanej wołowiny wysokiej jakości

Do wyboru z dodatkami: czosnkowe puree, frytki stekowe, sos pieprzowy 98,-

 

Stek z Łososia

Dzwonek łososia z grilla wykończony masełkiem ziołowym. Podany z ryżem kolendrowym, grillowanymi warzywami i sosem cilantro ranch.  49,-

 

Mixed Grill

Naszej domowej roboty kiełbaski, karkówka chimichurri i kurczak southwest. Podane z ryżem kolendrowym i grillowanymi warzywami.

Sosy do wyboru: cilantro ranch, sos bbq  54,-

 

Krewetki Habanero z Boczkiem

Krewetki tygrysie marynowane w habanero i zawijane w boczku. Podane z ryżem kolendrowy, grillowanymi warzywami i sosem cilantro ranch.  59,-

 

Czekoladowe naleśniki z lodami

Lody waniliowe zawinięte w naleśniki czekoladowe z konfiturą wiśniową. Podane z pikantnym sosem czekoladowym i kawałkami świeżych owoców  19,-

Więcej na ten temat: kuchnia amerykańska