Grillujemy dania z serem

mjk
Oscypki grillowane

Oscypki grillowane (fot. Shutterstock)

Zachęcamy do kulinarnych eksperymentów z serem, który z rusztu smakuje wyśmienicie. Podsuwamy kilka rad i przepisów
1 z 5
fot. Shutterstock
fot. Shutterstock

Parę wskazówek

Odpowiednie rodzaje i gatunki do grillowania to przede wszystkim twarde, pełnotłuste sery holenderskie, ser halloumi, nasz swojski oscypek. Z kolei miękkie sery, np. twarogowe i pleśniowe nadają się do faszerowania grillowanych warzyw i owoców.  Aby grillowanie nie zakończyło się katastrofą, pamiętajcie: sera nie należy kłaść bezpośrednio na ruszcie. Najlepiej pokroić go w grubsze plastry i położyć na aluminiowych tackach lub owinąć w folię aluminiową. Ser grillujemy do momentu, aż się zarumieni i zrobi się na nim twarda, chrupiąca skorupka. Możemy powkładać go też między kawałki pieczywa, zawinąć w tortilli, naleśniku lub kawałku boczku, faszerować nim warzywa lub mięsa. Powinniśmy go podać, kiedy jest jeszcze gorący, wtedy rozpływa się w ustach i smakuje wybornie.

2 z 5
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Grillowany ser halloumi z dżemem gruszkowym i chilli

(dla 2-3 osób)

Składniki

  • 200 g sera halloumi (taki najlepiej smakuje, ale może być także bundz lub oscypek)
  • 3-4 łyżki dżemu gruszkowego
  • 1 czerwona papryczka chilli

Sposób przygotowania

Ser kroimy na plasterki o grubości 1/2 cm i grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony, aż lekko się zrumieni. Na ciepły ser nakładamy trochę dżemu wymieszanego z posiekaną chilli.

3 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cheesburgery

Sos:

  • 150 ml majonezu
  • 150 ml kwaśnej śmietany
  • garść posiekanej trawy cytrynowej
  • 6 łyżek soku z limonki
  • 4 posiekane cebulki
  • 2 łyżki drobno posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego
  • sól i pieprz

Burgery:

  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 1 mała posiekana cebula
  • garść posiekanej natki
  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 1 łyżka posiekanej zielonej papryczki chili
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu kajeńskiego

Glazura:

  • 2 łyżki sosu Worcestershire
  • 2 łyżki keczupu
  • 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 3 łyżki masła
  • sól i pieprz do smaku

Składniki

  • 16 plastrów bekonu
  • 8 bułek na hamburgery
  • 8 liści sałaty
  • 2 filiżanki startego sera cheddar

Sposób przygotowania

Zrób sos, mieszając wszystkie składniki. Przygotuj masę na kotlety, starannie łącząc wszystkie składniki. Uformuj z masy 8 burgerów i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny. Zrób glazurę. Wszystkie składniki (oprócz masła) wymieszaj i podgrzewaj, aż kawa się rozpuści. Wtedy zdejmij z ognia i dodaj masło. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Rozgrzej grill. Piecz bekon, aż stanie się rumiany i chrupiący. Przełóż go wówczas na papier kuchenny. Bułeczki przetnij w poprzek na pół i opiecz z obu stron przez 2 minuty na grillu, następnie ułóż na jednej z połówek po liściu sałaty. Grilluj kotlety, polewając je co chwilę glazurą, przez ok. 10 minut z każdej strony (jeśli trzeba, nieco dłużej). Pod koniec grillowania posyp mięso serem i poczekaj, aż się rozpuści. Na każdym liściu połóż porcję przygotowanego wcześniej sosu, potem burger, a na nim dwa plastry bekonu. Przykryj wolną połówką bułki. Podawaj z pozostałym sosem.

4 z 5
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Grillowane brzoskwinie z twarogiem

Składniki

  • 4 przekrojone na połówki i bez pestek brzoskwinie
  • 3 łyżki miodu
  • 15 dag kremowego twarożku
  • kilka połówek włoskich orzechów
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania

Rozgrzej grill. Brzoskwinie posmaruj olejem, ułóż na grillu stroną przecięcia do dołu. Grilluj 5 minut, a potem odwróć i skrop 2 łyżkami miodu. Twarożek wymieszaj z ostatnią łyżką miodu oraz posiekanymi orzechami, napełnij miejsca po pestkach. Grilluj 2-3 minuty, aż nadzienie będzie ciepłe. Podawaj od razu.

5 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Cykoria grillowana z serem pleśniowym

Składniki

  • 4 kolby cykorii
  • oliwa
  • ocet winny malinowy
  • sól i pieprz
  • 1 ser camembert pokrojony na plastry

Sposób przygotowania

Kolby cykorii pokrój wzdłuż na pół. Oliwę wymieszaj z octem, solą i pieprzem i skrop nią cykorię. Grilluj 3-5 minut, obracając w połowie pieczenia. Następnie połóż na cykoriach plastry camemberta i grilluj, dopóki ser nie zacznie się topić. Serwuj na gorąco, najlepiej z grzankami z białego pieczywa.

Więcej na ten temat: grillowanie, ser