Blogerzy polecają: pesto na nowo

Pesto z jabłka (fot. zielenina)

Pesto trapanese
Składniki:
garść pomidorków koktajlowych
garść świeżej bazylii
1-2 ząbki czosnku
oliwa EV
ok. 1 łyżki migdałów (obranych ze skórki lub nie)
sól, czarny mielony pieprz do smaku
Wszystkie składniki włożyć do blendera i zmiksować. Dodać do gorącego, świeżo ugotowanego spaghetti. W razie potrzeby dolać oliwę, w celu łatwego rozprowadzenia. Podawać oprószony parmezanem; znakomite również w przystawkach. W celu tradycyjnej metody przygotowania pesto, należy zamiast blendera skorzystać z moździerza.
Przepis pochodzi z bloga Tapenada >>
fot. tapenada

Pesto z liści młodej marchwi
Składniki:
2 szklanki liści marchewki (z 5-6 młodych marchwi)
6 łyżek (50g) migdałów bez skórki
6 łyżek oliwy
1-3 łyżki wody*
sól, pieprz
2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
2 duże ząbki czosnku
*dolewamy stopniowo, żeby uzyskać kremową konsystencję
Migdały, obrane ze skórki możemy podprażyć w piekarniku, żeby wydobyć z nich ?ten? smak. Równomiernie rozkładamy migdały na blasze i podpiekamy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, uważając, żeby się nie przypaliły. Wszystkie składniki blenderujemy na gładką, kremową masę i gotowe!
Przepis pochodzi z bloga Read Eat >>

Pesto z czosnku niedźwiedziego
Składniki na jeden mały słoiczek:
2 łyżki podprażonych na suchej patelni orzechów (pinii + pistacjowych)
50 g startego sera dojrzewającego (np. parmezam, bursztyn)
4-5 łyżek czosnku niedźwiedziego, przepuszczonego przez maszynkę
3 łyżki oliwy
ewentualnie do smaku ? sól i pieprz
Orzechy ucieramy w moździerzu (lub miksujemy na gładką masę), dodajemy ser, czosnek i ucieramy, aż powstanie gładka pasta. Powoli dodajemy oliwę, wciąż ucierając, żeby ładnie się połączyło.
Przekładamy do czystego słoiczka, przechowujemy w lodówce.
Przepis pochodzi z bloga Ziołowy Zakątek >>

Pesto z jabłka, suszonych pomidorów i maku
Składniki:
2 czubate łyżki maku
1 duże jabłko o wadze ok. 200 g
200 g suszonych pomidorów z oleju
1 ząbek czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
Mak wsypujemy na gęste sitko i parzymy wrzątkiem, zostawiamy do odcedzenia. Natkę pietruszki siekamy. Sok z cytryny wlewamy do miseczki. Jabłko obieramy, kroimy w byle jaką kostkę, wrzucamy do soku z cytryny i dokładnie obtaczamy, żeby nie ściemniało. Wszystkie składniki łącznie z odcedzonym jabłkiem przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Gdyby była za sucha dolewamy łyżkę oleju spod pomidorów. Dodajemy mak, mieszamy, gotowe!
Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>

Pesto z pokrzywy
Składniki:
2 kubki młodych czubków pokrzywy
3 łyżki startego parmezanu
5 całych orzechów włoskich
1 łyżka solonych orzeszków ziemnych
1 łyżeczka sezamu
8 łyżek oleju rzepakowego
sól morska z młynka
pieprz czarny z młynka
2 ząbki czosnku
Pokrzywy oczyścić w rękawiczkach, przelać zimną wodą. Włożyć do wrzącej wody i gotować około 5 min. Odcedzić i poczekać, aż przestygną. Obrać orzechy włoskie, lekko uprażyć na suchej patelni. Następnie zdjąć z nich jak najwięcej skórki (jeśli jej nie zdejmiemy pesto będzie miało lekko gorzkawy smak, im więcej zdejmiemy tym będzie mniej tej goryczki). W naczyniu, w którym będziemy miksować blenderem pesto umieścić wszystkie składniki. Miksować nie za długo, lepiej jak kawałki orzeszków są wyczuwalne. Pamiętać, że pesto nie może być zbyt gęste, gdyż szybko się wtedy popsuje, powinno być lejące się. Jeśli będzie zbyt gęste, dolać więcej oleju rzepakowego. Przełożyć pesto do słoiczka, przechowywać w lodówce.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Zenit >>
fot. kzenit

Marchewkowe pesto z ciecierzycą i bulgurem
Na pesto:
2 średnie marchewki,ok. 1 szklanki
1 ząbek czosnku
1/4 szklanki pistacji (użyłam nerkowców, świetne będą też włoskie)
1/4 szklanki oleju rzepakowego/oliwy
1 ćwiartka cytryny
Ciecierzycę gotujemy w świeżej wodzie z sodą, zbierając całą pianę jaka zbierze się przez pierwsze minuty gotowania. Odcedzamy. Bulgur wsypujemy do miski, we wrzątku rozpuszczamy bulion, zalewamy bulgur, nakrywamy pokrywką lub talerzem, aby zmiękł, na około 30 minut. Orzechy prażymy na suchej patelni. Marchewkę obieramy, kroimy na kawałki, wrzucamy do blendera z pozostałymi składnikami, miksujemy na w miarę gładką masę.
Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>

Pesto z rukoli, sałaty i liści rzodkiewki
Składniki:
liście rzodkiewki
rukola
3 liście sałaty lodowej
parę listków czosnku niedźwiedziego
osok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku*
sól
chlust oleju z prażonych orzechów / oliwa z oliwek *
*Najlepsze są takie upieczone. Nadal ostre, ale dodatkowo słodkie i bardzo aromatyczne. Odkrój nożem 1 cm górnej części czosnku, lekko skrop oliwą zawiń w folię i wrzuć do nagrzanego piekarnika na 30 minut. Oszczędnie robić, to kiedy pieczesz coś innego.
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Przenieś do pojemnika, w którym będziesz miksować zieleninę. Dodaj 3 obrane ząbki czosnku. Posól. Wyciśnij przez dłonie sok z 1/2 dużej cytryny. Dodaj olej/oliwę. Wszystko zmiksuj na sos. Najlepiej smakuje na drugi dzień!
Przepis pochodzi z bloga Wegan Nesrd >>