Szybkie przepisy na makarony z warzywami

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano (Fot. Roman Andrasik)

Zielone spaghetti
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami
(dla 4 osób)
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml 12% śmietany
- 200 g sera typu roquefort
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).
Fot. Marcin Klaban

Spaghetti z karczochami, bobem i szpinakiem
Dla 3-4 osób
Składniki
- 150 g spaghetti
- oliwa
- 1 cebulka dymka
- 1 ząbek czosnku
- 1 czerwona papryka
- 100 g bobu
- 125 g świeżych liści szpinaku
- 4 serca karczochów
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 1 łyżka świeżego majeranku
- sól morska, pieprz
Sposób przygotowania
Spaghetti gotujemy w dużej ilości wrzącej, posolonej wody z odrobiną oliwy. Dymkę kroimy w plasterki, czosnek siekamy, paprykę kroimy w paski. W dużym rondlu na rozgrzanej oliwie smażymy przez 2 minuty dymkę, czosnek i paprykę. Następnie dodajemy bób, posiekany szpinak, pocięte w plastry karczochy, przecier pomidorowy, cukier i majeranek. Całość dusimy pod przykryciem na bardzo małym ogniu 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z ugotowanym spaghetti.

Makaron penne z cukiniami
Penne con le zucchine (dla 6 osób)
Składniki
- 4 średnie cukinie
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek zielonej pietruszki
- 5-6 łyżek oliwy z oliwek
- 50 dag penne
- tarty ser pecorino
- świeżo mielony czarny pieprz
- ew. suszone pomidory z oliwy
Sposób przygotowania
Młoda cukinia lubi ostry ser (pecorino lub parmezan). Bardzo ważny jest także dodatek świeżo mielonego pieprzu.
Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Jeden obrany ząbek czosnku siekamy razem z pietruszką, drugi kroimy w cienkie plasterki. Pokrojony czosnek i cukinie smażymy na oliwie 7-8 minut. Solimy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w dużej ilości osolonej wody. Odcedzony wrzucamy na patelnię z warzywami, dodajemy posiekaną pietruszkę z czosnkiem i mieszamy. Posypujemy tartym serem, pieprzem i ewentualnie kawałkami suszonych pomidorów.

Makaron w sosie pomidorowym z czosnkiem
Pasta all'aglione
(dla 6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 suszone ostre czerwone papryczki
- 5 dużych dojrzałych pomidorów
- sól, szczypta cukru
- 1/2 kg makaronu (najlepiej tradycyjnego pici, może też być grube spaghetti)
- starty ser pecorino do posypania
Sposób przygotowania
Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.
UWAGA: W klasycznym przepisie używa się ręcznie robionego makaronu pici. Oto przepis. Mieszamy 80 dag mąki, 1 jajko, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i 2 szklanki letniej wody. Wyrabiamy energicznie. Smarujemy ciasto oliwą, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. Następnie rozwałkowujemy cienko i kroimy w paseczki. Każdy pasek rolujemy na oprószonej mąką stolnicy, aż powstanie długi i dość gruby makaron. Podsypujemy mąką, aby się nie kleił.

Makaron z grillowanymi warzywami, anchois i oregano
(dla 6 osób)
Składniki
- 3 papryki (czerwona, zielona, żółta)
- 2 bakłażany
- 2 małe cukinie
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki pietruszki
- 1 łyżka świeżego oregano
- 50 dag makaronu (penne, fusilli lub rigatoni)
- oliwa
- 4 filety anchois
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Papryki grillujemy w piekarniku, aż skórka będzie czarna, wkładamy na kilka minut do foliowej torebki, następnie obieramy ze skóry, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Bakłażany i cukinie kroimy wzdłuż w plastry i również grillujemy. Czosnek, natkę i oregano drobno siekamy. Wszystkie warzywa układamy na głębokim półmisku, posypujemy posiekanymi ziołami i polewamy obficie oliwą, tak aby dokładnie je przykryła. Odstawiamy na co najmniej parę godzin. Anchois siekamy, wkładamy do dużej miski. Warzywa odcedzamy (zostawiamy oliwę!), siekamy grubo i dodajemy do anchois, zalewamy ziołową oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy "al dente" w dużej ilości gorącej, osolonej wody, odcedzamy, mieszamy z sosem i podajemy.

Farfalle z groszkiem, i pancettą
(Dla 4 osób)
Składniki
- 400 g makaronu farfalle (kokardki)
- oliwa
- 2 ząbki czosnku
- 12 dag pancetty lub wędzonego boczku
- 15 dag groszku
- kieliszek białego wina stołowego
- 200 ml śmietany
- garść świeżo startego parmezanu
- pęczek bazylii
- sól, świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente (na półtwardo) w posolonym wrzątku z odrobiną oliwy. W czasie gdy się gotuje, na rozgrzanej patelni z 4-5 łyżkami oliwy podsmażamy posiekany czosnek, dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz groszek (świeży albo mrożony). Wlewamy wino i podgrzewamy przez kilka minut - w tym czasie zredukuje ono swoją objętość, a alkohol wyparuje. Zmniejszamy płomień i wlewamy śmietanę. Mieszając przez cały czas, podgrzewamy sos kilka minut, aby zgęstniał. Gotowy makaron odcedzamy i natychmiast mieszamy z sosem. Podajemy w dużej misce, posypany siekaną bazylią i parmezanem. Doprawiamy solą i pieprzem.

Tagiatelle z zielonym pesto
(Dla 2 osób)
Składniki
- 1 pęczek bazylii
- 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
- 10 dag orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- 1 paczka makaronu tagliatelle (wstążki)
- 2-3 małe młode ziemniaki
- 5 dag kawałek parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.