Zajmie ci to tyko 30 minut. Szybkie przepisy na lato
Clafoutis z pomidorkami (Fot. Arkadiusz Ścichocki)
Clafoutis z pomidorkami
Danie bardzo efektowne, pyszne, a do tego wyjątkowo PROSTE. Do clafoutis możesz dodać kawałki szynki lub salami, niezłe jest także z anchois
Składniki
- 70 dag koktajlowych pomidorków
- 4 jajka
- 1 czubata łyżka mąki
- 200 ml śmietanki
- 4 łyżki mleka
- garść grubo posiekanej bazylii
- 5 dag parmezanu
- sól, pieprz
- masło do wysmarowania foremek
Sposób przygotowania
Piekarnik nagrzej do 190°C. Cztery foremki do zapiekania posmaruj masłem i ułóż na ich dnie pomidorki. Jajka ubij trzepaczką, dodaj mąkę, mleko i śmietankę. Mieszaj aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Wsyp parmezan (pozostaw dwie łyżki) i bazylię, przypraw do smaku i znowu wymieszaj. Wylej ciasto na pomidorki, z wierzchu posyp odrobiną pieprzu i resztą parmezanu. Piecz 20 minut, aż ciasto się przyrumieni i urośnie. Podawaj na ciepło, np. z zieloną sałatą. Jeżeli robisz clafoutis w jednej dużej formie, piecz je około 30 minut.
Kuchenprofi - Naczynie - Fo... | Skeppshult Forma do zapieka... | THK Ceramiczne naczynie do ... |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Rybki w cieście
Składniki
- 8 szklanek oleju
- 1 łyżeczka papryki (słodkiej lub ostrej, zależy, jak lubisz)
- 1 kg filetów z białej ryby (może być sola)
- 3 szklanki mąki
- 1 szklanka zimnej wody gazowanej (lub piwa)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rozgrzej olej w garnku do temp. 190°C. Wymieszaj w miseczce łyżkę soli i połowę papryki. Filety rybne opłucz, osusz, pokrój w paski. Wymieszaj mąkę z pozostałą papryką, 3 łyżeczkami soli i 1 łyżeczką pieprzu. Dodaj wodę mineralną, mieszaj, aż powstanie gładkie ciasto. Kawałki ryby zanurzaj w cieście i smaż na złoty kolor (3-4 minuty). Osącz z tłuszczu na papierowym ręczniku, oprósz solą paprykową z miseczki. Możesz podawać z sałatką z pomidorów i zielonej sałaty oraz białym pieczywem.
Fissler Patelnia Głęboka Sp... | Bratwunder Patelnia Głęboka... | Pentolpress Patelnia Głębok... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Jajka ze szpinakiem
Składniki
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki mąki
- 140 ml tłustej śmietany
- 150 ml mleka
- szczypta startej gałki muszkatołowej
- 4 garści szpinaku
- 10 dag gotowanej szynki
- 4 jajka
- 4 łyżki startego sera gruyere
- 2 łyżki świeżego tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Szpinak opłucz, zblanszuj, odcedź i posiekaj. Szynkę pokrój w kostkę. Rozpuść czubatą łyżkę masła, oprósz mąką i zasmaż. Powoli wlewaj połowę śmietany i całe mleko. Gotuj, cały czas mieszając, aż uzyskasz gładki sos. Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wrzuć szynkę i szpinak. Cztery foremki do zapiekania posmaruj masłem. Do każdej wlej warstwę masy, wbij na wierzch jajka, a na nie wlej po łyżce pozostałej śmietany i posyp wiórkami masła. Piecz około 12 minut w kąpieli wodnej w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Posyp serem oraz tymiankiem i zapiekaj jeszcze chwilę (najlepiej pod rozgrzanym grillem), aby uzyskać piękny, złoty kolor.
Jamie Oliver - Noże Kuchenn... | Noże do steków w bloku 7 el... | STARKE HARUNA Noże kuchenne... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Łosoś smażony z cytrusami
Myślę, że szybciej, niż filety z łososia można zrobić tylko zupkę z torebki. A jaka różnica w smaku...
Składniki
Sposób przygotowania
Oraz: garść bazylii pokrojonej w paseczki, garść świeżej mięty pokrojonej w paseczki, 1/2 szklanki oliwy Mocno rozgrzej patelnię grillową. Plasterki cytrusów posmaruj oliwą, usmaż (po minucie z każdej strony). Przypraw solą i pieprzem, przełóż na półmisek. Zmniejsz ogień pod patelnią. Łososia oprósz solą i pieprzem, posmaruj oliwą i smaż 7-8 minut. Rozpocznij smażenie od strony ze skórką, odwróć po 4-5 minutach i dosmaż z drugiej strony. Przygotuj oliwę ziołową: podgrzej oliwę, wrzuć bazylię i miętę, podgrzewaj minutę. Ryby podawaj z ziołową oliwą i grillowanymi cytrusami.
Fissler Patelnia Patelnia d... | Profi Line Patelnia do Ryb ... | Stalgast Patelnia 34380 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Okoń w maśle orzechowym
Najlepiej smakuje z ryżem. Jeśli się śpieszysz, ugotuj po prostu zwykły biały ryż długoziarnisty - to zajmie ci dziesięć, najwyżej dwadzieścia minut. Jeśli masz więcej czasu, ugotuj delikatny ryż jaśminowy. Pycha!
Składniki
- 20 dag mrożonych liści szpinaku
- 35 dag okonia
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki mielonych orzechów laskowych
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania
Szpinak rozmroź, grubo pokrój i ułóż w naczyniu do gotowania na parze. Rybę oczyść, opłucz, osusz. Natrzyj solą i pieprzem, ułóż na liściach szpinaku. Gotuj na parze około 10 minut. W tym czasie podgrzej olej i masło, wrzuć na tłuszcz mielone orzechy. Dodaj szczyptę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej. Okonia podawaj na podgrzanych talerzach, polej masłem orzechowym. Szpinak przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz odrobiną gałki i ułóż obok ryby.
Optimum AX-788G | LAUSON AFS 101 | TEFAL VS4003 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Faszerowane pomidory
Do faszerowania najlepiej nadają się wielkie POMIDORY MALINOWE, bo mają mało soku, za to jędrny, smaczny miąższ. Do tego zielona sałata, kawałek bagietki, zimne białe wino ? i letni obiad gotowy!
Składniki
- 8 dojrzałych pomidorów
- 15 dag bułki tartej
- 10 dag wędzonej polędwicy
- 8 małych kuleczek mozzarelli
- 4 łyżki posiekanych świeżych ziół: bazylii, majeranku, natki
- 8 liści sałaty
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory umyj, osusz, odetnij górną część i wyjmij gniazda nasienne. Wydrążone pomidory ułóż na papierze odciętą częścią do dołu, tak aby wyciekł sok. Polędwicę pokrój w drobną kostkę i włóż do miseczki. Dodaj bułkę tartą, zioła, sól, pieprz i 5-6 łyżek oliwy. Starannie wymieszaj. Pomidory napełnij połową masy, włóż do każdego po kulce mozzarelli, dopełnij masą i przykryj odciętą "czapeczką". Całość zawiń w liść sałaty, a następnie w kawałek pergaminu. Zawiąż bawełnianą nicią i wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 180°C.
Karolina Serwis obiadowy CA... | Duo Serwis obiadowy GAMMA 5... | CHODZIEŻ ALICJA ECRU Serwis... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |