Co jeść w upały by nie zwariować? 6 przepisów z arbuzem
Sałatka z arbuzem i fetą (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)
Salatka z melonem i feta
(dla 4 osób)
Składniki
- 50 dag pomidorów
- 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
- 1 zielona papryka
- 1/2 dużego ogórka wężowego
- 1/2 szklanki rzodkiewek
- 3 łyżki oliwy
- 30 dag fety
- 2 cebulki dymki
- 1/4 szklanki liści mięty
- 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.
Chłodnik ogórkowy z krewetkami i arbuzem z melonem
(dla 2 osób)
Składniki
- 1 duży ogórek wężowy (obrany i oczyszczony z pestek) + 1/4 ogórka (umytego, oczyszczonego z pestek i pokrojonego w kostkę)
- 2 dymki (biała i zielona część grubo pokrojone)
- kawałek (1 cm) świeżego imbiru
- 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 szklanki jogurtu
- sól, pieprz
- odrobina sosu chilli
- 8 obranych, obgotowanych i pokrojonych na kawałki dużych krewetek
- kawałek arbuza
- lub obranego, oczyszczonego z pestek i pokrojonego na kawałeczki melona
Garść grubo pokrojonych świeżych ziół:
Sposób przygotowania
Miksujemy w blenderze całego ogórka, dymkę, 2/3 ziół, obrany i starty imbir, czosnek, oliwę i jogurt. Solimy, pieprzymy, doprawiamy sosem chilli. Przykrywamy, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Pokrojonego w kostkę nieobranego ogórka mieszamy z krewetkami i resztą ziół, solimy do smaku. Chłodnik wlewamy do miseczek, dodajemy kawałki arbuza lub melona, wsypujemy ogórkowo-krewetkową mieszankę. Podajemy od razu.
Sałatka z arbuzem, papryką i miętą
Składniki
Sos:
- 2 łyżeczki pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli
- 2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania
Papryki i szynkę kroimy w kostkę. Kawałki arbuza możemy wykrawać łyżką - będzie łatwiej, szybciej, zabawniej. Łączymy ze sobą paprykę, szynkę i arbuz. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Lekko mieszamy, posypujemy miętą. Podajemy samą, z bułeczkami lub tostami.
Oczywiście pod warunkiem że przygotowanie tostów nie okaże się już wyczynem ponad siły...
Podwójny deser lodowy
(dla 6 osób)
Sorbet z arbuza:
Lody limonkowe:
- 500 ml słodkiego mleka skondensowanego
- 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonek
- 1/2 szklanki zimnej 36% śmietany
Sposób przygotowania
Robimy sorbet: kroimy miąższ arbuza, miksujemy z cukrem, sokiem z limonki i tequilą. Wkładamy do metalowej miski i zamrażamy przez godzinę, mieszając co 15 minut. Masę rozsmarowujemy w kwadratowej blaszce (o boku 25 cm), wyłożonej przezroczystą folią (kawałki folii powinny zwisać poza brzegi formy, ułatwi to wyjęcie deseru). Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Robimy lody: miksujemy mleko skondensowane z sokiem i skórką z limonki. Ubijamy śmietanę na sztywno, delikatnie łączymy z limonkowym mlekiem. Masę rozsmarowujemy równo na warstwie sorbetu z arbuza, wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Deser wyjmujemy z formy, trzymając za zwisające kawałki folii. Kroimy na kwadratowe lub prostokątne kawałki.
Lody limonkowe z sorbetem arbuzowym
Sorbet:
- 1-1,5 kg miąższu arbuza bez pestek
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z limonki
- 1 łyżka czystej wódki
- lub tequili
Lody:
- 1 puszka (ok. 450 g) słodzonego mleka skondensowanego
- skórka otarta z 1/2 limonki
- 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 1/2 szklanki śmietany tortowej (36%)
Sposób przygotowania
Robimy sorbet: miksujemy arbuza, odmierzamy dwie i pół szklanki miąższu. Dodajemy cukier, sok z limonki oraz alkohol i jeszcze raz miksujemy. Sorbet zamrażamy przez co najmniej godzinę - albo w maszynce do lodów, albo, jeśli jej nie mamy, w zamrażalniku, mieszając co 15-20 minut, aby nie powstały kryształki lodu. Przygotowujemy lody: mleko miksujemy z sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Mrozimy co najmniej 2 godziny w maszynce do lodów albo w zamrażalniku, postępując tak jak z sorbetem. Podajemy w pucharkach - układamy na przemian lody i sorbet, formując je w kulki za pomocą specjalnej łyżki.