Co jeść w upały by nie zwariować? 6 przepisów z arbuzem

Magazyn Kuchnia
Sałatka z arbuzem i fetą

Sałatka z arbuzem i fetą (Fot. M&K Duklas / duklas.pl)

Arbuz ma wszystko czego teraz potrzebujemy - jest mokry, słodki i lekki. Świetnie gasi pragnienie i można go jeść na wiele sposobów
1 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Salatka z melonem i feta

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • 1 kawałek (ok. 1,5 szklanki) miąższu arbuza
  • 1 zielona papryka
  • 1/2 dużego ogórka wężowego
  • 1/2 szklanki rzodkiewek
  • 3 łyżki oliwy
  • 30 dag fety
  • 2 cebulki dymki
  • 1/4 szklanki liści mięty
  • 1/2 szklanki gęstego jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania

Pomidory oraz oczyszczonego z pestek arbuza kroimy w kostkę, paprykę i nieobranego ogórka - w kosteczkę, rzodkiewki - w plasterki. Warzywa mieszamy z dwiema łyżkami oliwy. Dodajemy połowę pokrojonej w kostkę fety, jedną posiekaną dymkę i połowę mięty pokrojonej w paseczki, wszystko mieszamy. Resztę fety, mięty i dymek miksujemy z pozostałą oliwą, jogurtem i oregano. Przyprawiamy sos solą i pieprzem, skrapiamy nim sałatkę.

2 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Chłodnik ogórkowy z krewetkami i arbuzem z melonem

(dla 2 osób)

 

Składniki

  • 1 duży ogórek wężowy (obrany i oczyszczony z pestek) + 1/4 ogórka (umytego, oczyszczonego z pestek i pokrojonego w kostkę)
  • 2 dymki (biała i zielona część grubo pokrojone)
  • kawałek (1 cm) świeżego imbiru
  • 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/2 szklanki jogurtu
  • sól, pieprz
  • odrobina sosu chilli
  • 8 obranych, obgotowanych i pokrojonych na kawałki dużych krewetek
  • kawałek arbuza
  • lub obranego, oczyszczonego z pestek i pokrojonego na kawałeczki melona

 

Garść grubo pokrojonych świeżych ziół:

 

Sposób przygotowania

Miksujemy w blenderze całego ogórka, dymkę, 2/3 ziół, obrany i starty imbir, czosnek, oliwę i jogurt. Solimy, pieprzymy, doprawiamy sosem chilli. Przykrywamy, wstawiamy na co najmniej godzinę do lodówki, aby smaki się przegryzły. Pokrojonego w kostkę nieobranego ogórka mieszamy z krewetkami i resztą ziół, solimy do smaku. Chłodnik wlewamy do miseczek, dodajemy kawałki arbuza lub melona, wsypujemy ogórkowo-krewetkową mieszankę. Podajemy od razu.

3 z 6
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Sałatka z arbuzem, papryką i miętą

Składniki

 

Sos:

  • 2 łyżeczki pokrojonej w cienkie plasterki papryczki chilli
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy
  • sól

 

Sposób przygotowania

Papryki i szynkę kroimy w kostkę. Kawałki arbuza możemy wykrawać łyżką - będzie łatwiej, szybciej, zabawniej. Łączymy ze sobą paprykę, szynkę i arbuz. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Lekko mieszamy, posypujemy miętą. Podajemy samą, z bułeczkami lub tostami.

Oczywiście pod warunkiem że przygotowanie tostów nie okaże się już wyczynem ponad siły...

4 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Arbuzowy koktajl

Składniki

  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • wypestkowany miąższ z ćwiartki średniego arbuza
  • sok z 1/2 limonki
  • 50 ml rumu
  • 2 łyżki jeżyn

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki, oprócz jeżyn, miksujemy. Przekładamy do pucharków i bardzo mocno schładzamy. Dekorujemy jeżynami.

5 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Podwójny deser lodowy

(dla 6 osób)

 

Sorbet z arbuza:

 

Lody limonkowe:

  • 500 ml słodkiego mleka skondensowanego
  • 1 łyżeczka skórki otartej z limonki
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonek
  • 1/2 szklanki zimnej 36% śmietany

 

Sposób przygotowania

Robimy sorbet: kroimy miąższ arbuza, miksujemy z cukrem, sokiem z limonki i tequilą. Wkładamy do metalowej miski i zamrażamy przez godzinę, mieszając co 15 minut. Masę rozsmarowujemy w kwadratowej blaszce (o boku 25 cm), wyłożonej przezroczystą folią (kawałki folii powinny zwisać poza brzegi formy, ułatwi to wyjęcie deseru). Wstawiamy do zamrażalnika na godzinę. Robimy lody: miksujemy mleko skondensowane z sokiem i skórką z limonki. Ubijamy śmietanę na sztywno, delikatnie łączymy z limonkowym mlekiem. Masę rozsmarowujemy równo na warstwie sorbetu z arbuza, wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Deser wyjmujemy z formy, trzymając za zwisające kawałki folii. Kroimy na kwadratowe lub prostokątne kawałki.

6 z 6
Fot. Robert Sobociński
Fot. Robert Sobociński

Lody limonkowe z sorbetem arbuzowym

Sorbet:

 

Lody:

  • 1 puszka (ok. 450 g) słodzonego mleka skondensowanego
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • 1/2 szklanki śmietany tortowej (36%)

 

Sposób przygotowania

Robimy sorbet: miksujemy arbuza, odmierzamy dwie i pół szklanki miąższu. Dodajemy cukier, sok z limonki oraz alkohol i jeszcze raz miksujemy. Sorbet zamrażamy przez co najmniej godzinę - albo w maszynce do lodów, albo, jeśli jej nie mamy, w zamrażalniku, mieszając co 15-20 minut, aby nie powstały kryształki lodu. Przygotowujemy lody: mleko miksujemy z sokiem i skórką z limonki, a następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Mrozimy co najmniej 2 godziny w maszynce do lodów albo w zamrażalniku, postępując tak jak z sorbetem. Podajemy w pucharkach - układamy na przemian lody i sorbet, formując je w kulki za pomocą specjalnej łyżki.

Więcej na ten temat: arbuz, lekkie dania, przepisy na lato