Misja szaszłyk. Działania na świeżym powietrzu

Magazyn Kuchnia
Szaszłyki z ryby i cukinii

Szaszłyki z ryby i cukinii (Fot. Arkadiusz Ścichocki)

Bagnety w dłoń!  Róbmy szaszłyki - z kiełbaską, rybą albo warzywne. Brońmy się przed nudą na talerzu! Są wakacje więc możesz się poddać tylko lenistwu i obżarstwu
1 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szaszłyki z ryby i cukinii

Istnieje także DZIECIĘCA wersja tego przepisu. Odpada w niej całe marynowanie i panierowanie ryb, bo szaszłyki robi się po prostu z PALUSZKÓW RYBNYCH. Przygotowanie takiego dania można zlecić nawet PIĘCIOLATKOWI

Składniki

 

Sposób przygotowania

Rybę pokrój w kostkę. Czosnek i natkę posiekaj, wymieszaj delikatnie z rybą. Dodaj liście laurowe, zalej olejem i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Rybę osącz z marynaty, przypraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę pokrój na plastry. Patyczki do szaszłyków włóż na kilkanaście minut do zimnej wody, aby nie spaliły się w trakcie grillowania, a potem nabij na nie kawałki ryby, cebulę, słoninę i cukinię. Piecz na grillu, aż ryba się zrumieni, a jarzyny będą miękkie.

2 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szaszłyki na gałązkach rozmarynu

Składniki

 

Marynata:

  • 2 łyżki ulubionych suszonych ziół (majeranku, tymianku, ziół prowansalskich)
  • 5-6 łyżek oliwy

 

Oraz:

 

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w dość grube plasterki, natrzyj solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, włóż do miseczki. Wymieszaj składniki marynaty. Poodrywaj igiełki rozmarynu, pozostawiając małą miotełkę na końcu każdej gałązki. Igiełki dodaj do marynaty, polej mięso i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Oczyść warzywa i pokrój je na grube plastry (cebulę w cząstki). Ponadziewaj na gałązki rozmarynu na przemian z kawałkami mięsa. Piecz na grillu 15-20 minut. Co jakiś czas odwracaj szaszłyki i smaruj je marynatą.

3 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szaszłyki z polędwicy wołowej

Składniki

  • 50 dag polędwicy wołowej
  • 50 dag rumsztyku bez kości
  • 50 dag kiełbasy cielęcej
  • 50 dag kiełbasy wieprzowej (np. zwyczajnej)
  • 50 dag podsuszonej i wędzonej kiełbasy wieprzowej (np. myśliwskiej)
  • 50 dag wędzonego boczku
  • 30 dag świeżej czerwonej papryki
  • 50 dag cebuli
  • 35 dag pieczarek
  • 1 łyżeczka oleju
  • 50 dag ryżu
  • 200 ml koniaku
  • sól, pieprz
  • 50 dag koktajlowych pomidorów
  • sos pieczarkowy ze słoika (35 dag)

 

Sposób przygotowania

Mięsa, boczek, kiełbasy, papryki i cebule pokrój w szerokie plastry, posyp solą i pieprzem, upiecz na grillu. Pieczarki obierz, pokrój w półplasterki, przypraw pieprzem i przesmaż na oleju (pod przykryciem). Do pieczarek dodaj surowy ryż, wlej 2,5 l wody, posól i gotuj do miękkości na małym ogniu (ryż powinien wchłonąć wodę). Na szpadki do szaszłyków nadziej grillowane mięso, kiełbasę i warzywa. Szaszłyki serwuj na ryżu z pieczarkami. Przed podaniem polej koniakiem, podpal i szybko zgaś. Podgrzany sos pieczarkowy i pomidorki podawaj osobno.

4 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szaszłyki szampańskie

Składniki

  • 1 kg jagnięciny lub cielęciny
  • cebule
  • 1 szklanka wytrawnego wina musującego
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Mięso pokrój na kawałki, dodaj posiekaną cebulę, przypraw, wymieszaj i zalej winem. Odstaw na 2 godziny do lodówki, potem nabij na szpikulce i upiecz na grillu.

5 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szaszłyki po tadżycku

Składniki

  • 1 kg jagnięciny lub cielęciny bez kości
  • cebule
  • 5 łyżek octu winnego
  • 1/2 szklanki soku z kwaśnych granatów
  • 1 łyżeczka tymianku
  • natka
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Mięso pokrój w kostkę, dodaj posiekaną cebulę i tymianek, przypraw i wymieszaj. Zalej octem i sokiem z granatów, znowu wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Mięso nadziej na szpadki i upiecz na grillu. Posyp natką.

6 z 7
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Szaszłyk warzywny

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bakłażan i cukinię pokrój na kawałki podobnej wielkości, włóż do durszlaka i posól. Gdy puszczą sok, szybko opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Pieczarki oczyść i umyj. Warzywa i grzyby nadziej na szpadki do szaszłyków, posmaruj oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, ułóż na natłuszczonej kratce grilla i piecz 10 minut, co jakiś czas odwracając, aby przyrumieniły się równomiernie. Podawaj z białym pieczywem ? bagietką lub ciabattą.

7 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Szaszłyki w oliwie

(dla 10 osób)

 

Składniki

  • 50 dag pokrojonego w kostkę mięsa z piersi kurczaka
  • 50 dag pokrojonego w paski mięsa wieprzowego
  • 50 dag dużych krewetek
  • 1/2 l oliwy
  • 5 dag ziaren sezamowych

 

Na marynatę:

  • 1 mała cebulka utarta na tarce
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • 2 łyżeczki imbiru
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 4 łyżki oliwy

 

Sposób przygotowania

Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Mięso i krewetki polewamy marynatą, a następnie wstawiamy do lodówki na 3-10 godzin. Po tym czasie nadziewamy mięsa i krewetki na osobne patyczki. Całą oliwę wlewamy do głębokiej patelni i rozgrzewamy. Szaszłyki kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy do zrumienienia  najpierw mięsne, potem krewetkowe. Ziarna sezamowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy nimi gotowe szaszłyki. Potrawę podajemy z dipami i grillowanymi warzywami.

Więcej na ten temat: grill, grillowane warzywa, szaszłyki