Misja szaszłyk. Działania na świeżym powietrzu
Szaszłyki z ryby i cukinii (Fot. Arkadiusz Ścichocki)
Szaszłyki z ryby i cukinii
Istnieje także DZIECIĘCA wersja tego przepisu. Odpada w niej całe marynowanie i panierowanie ryb, bo szaszłyki robi się po prostu z PALUSZKÓW RYBNYCH. Przygotowanie takiego dania można zlecić nawet PIĘCIOLATKOWI
Składniki
- 50 dag filetów z dorsza
- 3 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- 3 liście laurowe
- sok z 1 cytryny
- 25 ml oleju
- 15 dag mąki
- 3 jajka
- 20 dag bułki tartej
- 3 małe cukinie
- 1 cebula
- 20 dag twardej wędzonej słoniny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Rybę pokrój w kostkę. Czosnek i natkę posiekaj, wymieszaj delikatnie z rybą. Dodaj liście laurowe, zalej olejem i sokiem z cytryny. Odstaw na godzinę. Rybę osącz z marynaty, przypraw solą i pieprzem. Panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanych jajkach, a na koniec w bułce tartej. Cebulę, cukinie i słoninę pokrój na plastry. Patyczki do szaszłyków włóż na kilkanaście minut do zimnej wody, aby nie spaliły się w trakcie grillowania, a potem nabij na nie kawałki ryby, cebulę, słoninę i cukinię. Piecz na grillu, aż ryba się zrumieni, a jarzyny będą miękkie.
Szaszłyki na gałązkach rozmarynu
Składniki
- 30 dag polędwiczek wieprzowych
- lub piersi kurczaka
- 1-2 ząbki czosnku
- sól, świeżo mielony pieprz
Marynata:
- 2 łyżki ulubionych suszonych ziół (majeranku, tymianku, ziół prowansalskich)
- 5-6 łyżek oliwy
Oraz:
Sposób przygotowania
Mięso pokrój w dość grube plasterki, natrzyj solą, pieprzem i roztartym czosnkiem, włóż do miseczki. Wymieszaj składniki marynaty. Poodrywaj igiełki rozmarynu, pozostawiając małą miotełkę na końcu każdej gałązki. Igiełki dodaj do marynaty, polej mięso i jeszcze raz wymieszaj. Odstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc). Oczyść warzywa i pokrój je na grube plastry (cebulę w cząstki). Ponadziewaj na gałązki rozmarynu na przemian z kawałkami mięsa. Piecz na grillu 15-20 minut. Co jakiś czas odwracaj szaszłyki i smaruj je marynatą.
Szaszłyki z polędwicy wołowej
Składniki
- 50 dag polędwicy wołowej
- 50 dag rumsztyku bez kości
- 50 dag kiełbasy cielęcej
- 50 dag kiełbasy wieprzowej (np. zwyczajnej)
- 50 dag podsuszonej i wędzonej kiełbasy wieprzowej (np. myśliwskiej)
- 50 dag wędzonego boczku
- 30 dag świeżej czerwonej papryki
- 50 dag cebuli
- 35 dag pieczarek
- 1 łyżeczka oleju
- 50 dag ryżu
- 200 ml koniaku
- sól, pieprz
- 50 dag koktajlowych pomidorów
- sos pieczarkowy ze słoika (35 dag)
Sposób przygotowania
Mięsa, boczek, kiełbasy, papryki i cebule pokrój w szerokie plastry, posyp solą i pieprzem, upiecz na grillu. Pieczarki obierz, pokrój w półplasterki, przypraw pieprzem i przesmaż na oleju (pod przykryciem). Do pieczarek dodaj surowy ryż, wlej 2,5 l wody, posól i gotuj do miękkości na małym ogniu (ryż powinien wchłonąć wodę). Na szpadki do szaszłyków nadziej grillowane mięso, kiełbasę i warzywa. Szaszłyki serwuj na ryżu z pieczarkami. Przed podaniem polej koniakiem, podpal i szybko zgaś. Podgrzany sos pieczarkowy i pomidorki podawaj osobno.
Szaszłyki szampańskie
Szaszłyki po tadżycku
Składniki
- 1 kg jagnięciny lub cielęciny bez kości
- 2 cebule
- 5 łyżek octu winnego
- 1/2 szklanki soku z kwaśnych granatów
- 1 łyżeczka tymianku
- natka
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Mięso pokrój w kostkę, dodaj posiekaną cebulę i tymianek, przypraw i wymieszaj. Zalej octem i sokiem z granatów, znowu wymieszaj i odstaw na 2-3 godziny do lodówki. Mięso nadziej na szpadki i upiecz na grillu. Posyp natką.
Szaszłyk warzywny
Składniki
- 1 bakłażan
- 1 cukinia
- 10 dag pieczarek
- 1 zielona papryka
- 1 czerwona papryka
- 20 koktajlowych pomidorków
- 3 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażan i cukinię pokrój na kawałki podobnej wielkości, włóż do durszlaka i posól. Gdy puszczą sok, szybko opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na kawałki. Pieczarki oczyść i umyj. Warzywa i grzyby nadziej na szpadki do szaszłyków, posmaruj oliwą wymieszaną z sokiem z cytryny, ułóż na natłuszczonej kratce grilla i piecz 10 minut, co jakiś czas odwracając, aby przyrumieniły się równomiernie. Podawaj z białym pieczywem ? bagietką lub ciabattą.
Szaszłyki w oliwie
(dla 10 osób)
Składniki
- 50 dag pokrojonego w kostkę mięsa z piersi kurczaka
- 50 dag pokrojonego w paski mięsa wieprzowego
- 50 dag dużych krewetek
- 1/2 l oliwy
- 5 dag ziaren sezamowych
Na marynatę:
- 1 mała cebulka utarta na tarce
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki chilli
- 2 łyżeczki imbiru
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
Sposób przygotowania
Dokładnie mieszamy składniki marynaty. Mięso i krewetki polewamy marynatą, a następnie wstawiamy do lodówki na 3-10 godzin. Po tym czasie nadziewamy mięsa i krewetki na osobne patyczki. Całą oliwę wlewamy do głębokiej patelni i rozgrzewamy. Szaszłyki kładziemy na gorący tłuszcz i smażymy do zrumienienia najpierw mięsne, potem krewetkowe. Ziarna sezamowe rumienimy na suchej patelni i posypujemy nimi gotowe szaszłyki. Potrawę podajemy z dipami i grillowanymi warzywami.