6 ch³odników dla och³ody. Lekkie dania na upa³y

Ch³odnik z botwiny - na jogurcie
dla 4 osób
Sk³adniki
- 1 pêczek botwiny
- 200 ml bulionu warzywnego
- sok z 1/2 cytryny + dodatkowy do doprawienia
- 400 ml gêstego jogurtu naturalnego
- 200 ml kwa¶nej ¶mietany 12%
- 4 rzodkiewki
- 1 ma³y ¶wie¿y ogórek lub 1/2 du¿ego
- 1 pêczek koperku
- 1 pêczek drobnego szczypiorku sól
- cukier i pieprz do smaku
Sposób przygotowania
Botwinê dok³adnie p³uczemy, buraczki szorujemy, ale nie obieramy ich. Odcinamy ³odygi i li¶cie, kroimy je do¶æ drobno (w kawa³ki oko³o 5 mm ). Nieobrane buraczki wrzucamy do wrz±cego bulionu z sokiem cytrynowym, gotujemy 5 minut, po czym wy³awiamy je i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w drobn± kostkê. Ponownie zagotowujemy bulion, wrzucamy posiekan± botwinê i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (bulionu nie wylewamy!) i ³±czymy z buraczkami. Studzimy i sch³adzamy bulion, mieszamy go z jogurtem i ¶mietan±. Rzodkiewki ¶cieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkê, koperek i szczypiorek siekamy. £±czymy wszystkie sk³adniki, doprawiamy sol±, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykrywamy przezroczyst± foli± i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

Gazpacho klasyczne
(dla 3-4 osób)
Sk³adniki
- 2 kromki bia³ego chleba
- 1 szklanka wody
- 1 kg dojrza³ych pomidorów
- 1 ¶redni ogórek
- 1 ma³a cebula
- 3 z±bki czosnku
- po 1 zielonej i czerwonej papryce
- 5 ³y¿ek dobrej oliwy
- 3 ³y¿ki bia³ego octu winnego
- sól
Sposób przygotowania
Chleb moczymy w wodzie. Pomidory zalewamy wrz±tkiem i obieramy ze skórki. Obieramy równie¿ ogórka, cebulê oraz czosnek. Paprykê oczyszczamy z nasion, myjemy. Odk³adamy dwa pomidory, 1/3 ogórka, cebuli oraz papryki i kroimy w drobn± kosteczkê. Resztê warzyw i czosnek miksujemy z namoczonym chlebem, wod±, oliw±, octem i sol±. Zupê ch³odzimy przez kilka godzin. Podajemy w ustawionych na talerzach miseczkach (mo¿na tradycyjnie - w br±zowych glinianych), z pokrojonymi warzywami.
Autor: Katarzyna Wec

W³oski ch³odnik warzywny
MINESTRONE FREDDO DI VERDURA (dla 6 osób)
Sk³adniki
- 2 ¶rednie cebule
- 3 ¶rednie marchewki
- 3 ³odygi naciowego selera
- 10 ³y¿ek oliwy
- 40 dag fasolki szparagowej
- gar¶æ li¶ci szpinaku
- 4 ma³e cukinie
- 3 ziemniaki
- 1/2 ma³ej w³oskiej kapusty
- 2 dojrza³e pomidory
- sól i pieprz
- 1 pêczek zielonej pietruszki
- gar¶æ li¶ci bazylii
Sposób przygotowania
Cebulê, marchewki i selera drobno kroimy i podsma¿amy na oliwie. Kiedy cebula zacznie siê lekko rumieniæ, dodajemy resztê warzyw (umytych, obranych, ale nie osuszonych), pokrojonych w dowolny sposób. Solimy i powoli dusimy pod przykryciem bez dodawania wody. Gotujemy ok. 45 minut, czêsto mieszaj±c. Pod koniec przyprawiamy do smaku. Zupê mo¿emy podaæ letni± lub zimn±, z du¿± ilo¶ci± oliwy i tartego parmezanu.
Autor: Tessa Capponi-Borawska

Jogurtowy ch³odnik z zielonych szparagów
dla 4 osób
Sk³adniki
- 2 ³y¿ki mas³a
- 1 ³y¿ka oliwy
- 500 g zielonych szparagów (od³amujemy twarde koñce)
- 2-3 cebule
- 2 pory
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W garnku rozgrzewamy mas³o z oliw±. Wk³adamy pokrojone na kawa³ki szparagi oraz posiekane cebule i pory, lekko solimy, sma¿ymy 5 minut. Wlewamy litr wody, jeszcze raz doprawiamy sol± i pieprzem, gotujemy 15 minut. Studzimy, miksujemy w blenderze z po³ow± szklanki jogurtu. Je¶li trzeba, kolejny raz przyprawiamy do smaku. Sch³adzamy w lodówce. Przed podaniem skrapiamy ch³odnik oliw± i dekorujemy kleksami jogurtu.
Autor: Olga Badowska

Ch³odnik tatarski
Sk³adniki
- 2 ¶wie¿e papryki
- 2 ogórki
- 2 jajka na twardo
- 1 spory pêczek zieleniny (szczypiorku, koperku, naci pietruszki i m³odej cebulki)
- 1/2 l kefiru lub kwa¶nego mleka
- 1/4 l przegotowanej wody
- papryka w proszku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i tak¿e drobno kroimy. Siekamy jajka. Zieleninê starannie p³uczemy i drobniutko siekamy. Do g³êbokiego naczynia wlewamy kefir lub kwa¶ne mleko oraz przegotowan± i ostudzon± wodê i dobrze roztrzepujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i jajka, dosmaczamy sol±, pieprzem i sproszkowan± papryk±. Mieszamy. Na godzinê przed podaniem naczynie z ch³odnikiem warto wstawiæ do zimnej wody, aby siê dobrze wystudzi³.

Vichyssoise (ch³odnik) z fenku³u
dla 5-6 osób
Sk³adniki
- 3 ³y¿ki mas³a
- 1 por (tylko bia³a i jasnozielona czê¶æ) pokrojony w cienkie pó³plasterki
- 1 du¿y ziemniak, obrany i pokrojony w kostkê
- 3,5 szklanki bulionu drobiowego
- 1 du¿a lub 2 mniejsze bulwy fenku³u, oczyszczone i posiekane
- gar¶æ posiekanej natki fenku³u
- sól morska gruboziarnista
- ¶wie¿o mielony bia³y pieprz
- 500 ml ma¶lanki
- 1/2 szklanki kwa¶nej ¶mietany 22%
- 100 g wêdzonego ³ososia w plasterkach (mo¿na zast±piæ wêdzonym pstr±giem)
Sposób przygotowania
W garnku roztapiamy mas³o, nie rumieni±c go. Wk³adamy pory, solimy i dusimy na ma³ym ogniu, a¿ zmiêkn± - 10-15 minut. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy ogieñ do minimum. Gotujemy 20 minut, a¿ ziemniaki bêd± zupe³nie miêkkie. Dodajemy fenku³y wraz z natk±, gotujemy jeszcze 5-7 minut. Miksujemy zupê w blenderze, przyprawiamy sol± i bia³ym pieprzem, mieszamy ze ¶mietan± i ma¶lank±*.
Sch³adzamy, a przed podaniem wk³adamy do ka¿dej porcji zupy kawa³ki wêdzonej ryby: ³ososia lub pstr±ga.
*Uwaga: Je¶li zupa jest za gêsta, mo¿emy dodaæ odrobinê bulionu.
Autor: Olga Badowska