6 ch³odników dla och³ody. Lekkie dania na upa³y

Mg
Jak siê robi gor±co to wiadomo, ¿e bêdzie ch³odnik. Tego lata proponujemy ma³e odstêpstwo od wersji klasycznej - na botwinie i polecamy inspiracje w³oskie i hiszpañskie. Na ich wypróbowanie mamy sporo czasu - lipiec bêdzie gor±cy!
Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Ch³odnik z botwiny - na jogurcie

dla 4 osób

Sk³adniki

  • 1 pêczek botwiny
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • sok z 1/2 cytryny + dodatkowy do doprawienia
  • 400 ml gêstego jogurtu naturalnego
  • 200 ml kwa¶nej ¶mietany 12%
  • 4 rzodkiewki
  • 1 ma³y ¶wie¿y ogórek lub 1/2 du¿ego
  • 1 pêczek koperku
  • 1 pêczek drobnego szczypiorku sól
  • cukier i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Botwinê dok³adnie p³uczemy, buraczki szorujemy, ale nie obieramy ich. Odcinamy ³odygi i li¶cie, kroimy je do¶æ drobno (w kawa³ki oko³o 5 mm ).  Nieobrane buraczki wrzucamy do wrz±cego bulionu z sokiem cytrynowym, gotujemy 5 minut, po czym wy³awiamy je i studzimy. Obieramy ze skórki, kroimy w drobn± kostkê. Ponownie zagotowujemy bulion, wrzucamy posiekan± botwinê i blanszujemy przez 2 minuty. Cedzimy (bulionu nie wylewamy!) i ³±czymy z buraczkami. Studzimy i sch³adzamy bulion, mieszamy go z jogurtem i ¶mietan±. Rzodkiewki ¶cieramy na tarce o grubych oczkach, ogórka kroimy w kosteczkê, koperek i szczypiorek siekamy. £±czymy wszystkie sk³adniki, doprawiamy sol±, cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Przykrywamy przezroczyst± foli± i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 4 godziny.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Gazpacho klasyczne

(dla 3-4 osób)

Sk³adniki

  • 2 kromki bia³ego chleba
  • 1 szklanka wody
  • 1 kg dojrza³ych pomidorów
  • 1 ¶redni ogórek
  • 1 ma³a cebula
  • 3 z±bki czosnku
  • po 1 zielonej i czerwonej papryce
  • 5 ³y¿ek dobrej oliwy
  • 3 ³y¿ki bia³ego octu winnego
  • sól

Sposób przygotowania

Chleb moczymy w wodzie. Pomidory zalewamy wrz±tkiem i obieramy ze skórki. Obieramy równie¿ ogórka, cebulê oraz czosnek. Paprykê oczyszczamy z nasion, myjemy. Odk³adamy dwa pomidory, 1/3 ogórka, cebuli oraz papryki i kroimy w drobn± kosteczkê. Resztê warzyw i czosnek miksujemy z namoczonym chlebem, wod±, oliw±, octem i sol±. Zupê ch³odzimy przez kilka godzin. Podajemy w ustawionych na talerzach miseczkach (mo¿na tradycyjnie - w br±zowych glinianych), z pokrojonymi warzywami.

Autor: Katarzyna Wec

2
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

W³oski ch³odnik warzywny

MINESTRONE FREDDO DI VERDURA (dla 6 osób)

Sk³adniki

  • 2 ¶rednie cebule
  • 3 ¶rednie marchewki
  • 3 ³odygi naciowego selera
  • 10 ³y¿ek oliwy
  • 40 dag fasolki szparagowej
  • gar¶æ li¶ci szpinaku
  • 4 ma³e cukinie
  • 3 ziemniaki
  • 1/2 ma³ej w³oskiej kapusty
  • 2 dojrza³e pomidory
  • sól i pieprz
  • 1 pêczek zielonej pietruszki
  • gar¶æ li¶ci bazylii

Sposób przygotowania

Cebulê, marchewki i selera drobno kroimy i podsma¿amy na oliwie. Kiedy cebula zacznie siê lekko rumieniæ, dodajemy resztê warzyw (umytych, obranych, ale nie osuszonych), pokrojonych w dowolny sposób. Solimy i powoli dusimy pod przykryciem bez dodawania wody. Gotujemy ok. 45 minut, czêsto mieszaj±c. Pod koniec przyprawiamy do smaku. Zupê mo¿emy podaæ letni± lub zimn±, z du¿± ilo¶ci± oliwy i tartego parmezanu.

Autor: Tessa Capponi-Borawska

3
Fot. Ma³gorzata Dziêgielewska Fot. Ma³gorzata Dziêgielewska

Jogurtowy ch³odnik z zielonych szparagów

dla 4 osób

Sk³adniki

  • 2 ³y¿ki mas³a
  • 1 ³y¿ka oliwy
  • 500 g zielonych szparagów (od³amujemy twarde koñce)
  • 2-3 cebule
  • 2 pory
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

W garnku rozgrzewamy mas³o z oliw±. Wk³adamy pokrojone na kawa³ki szparagi oraz posiekane cebule i pory, lekko solimy, sma¿ymy 5 minut. Wlewamy litr wody, jeszcze raz doprawiamy sol± i pieprzem, gotujemy 15 minut. Studzimy, miksujemy w blenderze z po³ow± szklanki jogurtu. Je¶li trzeba, kolejny raz przyprawiamy do smaku. Sch³adzamy w lodówce. Przed podaniem skrapiamy ch³odnik oliw± i dekorujemy kleksami jogurtu.

Autor: Olga Badowska

4
Fot. BBS Fot. BBS

Ch³odnik tatarski

Sk³adniki

  • 2 ¶wie¿e papryki
  • 2 ogórki
  • 2 jajka na twardo
  • 1 spory pêczek zieleniny (szczypiorku, koperku, naci pietruszki i m³odej cebulki)
  • 1/2 l kefiru lub kwa¶nego mleka
  • 1/4 l przegotowanej wody
  • papryka w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Papryki myjemy, oczyszczamy z gniazd nasiennych i drobno kroimy. Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i tak¿e drobno kroimy. Siekamy jajka. Zieleninê starannie p³uczemy i drobniutko siekamy. Do g³êbokiego naczynia wlewamy kefir lub kwa¶ne mleko oraz przegotowan± i ostudzon± wodê i dobrze roztrzepujemy. Dodajemy pokrojone warzywa i jajka, dosmaczamy sol±, pieprzem i sproszkowan± papryk±. Mieszamy. Na godzinê przed podaniem naczynie z ch³odnikiem warto wstawiæ do zimnej wody, aby siê dobrze wystudzi³.

5
Fot. Dagna Napiera³a/ PNDFUTURA.pl? Fot. Dagna Napiera³a/ PNDFUTURA.pl?

Vichyssoise (ch³odnik) z fenku³u

dla 5-6 osób

Sk³adniki

  • 3 ³y¿ki mas³a
  • 1 por (tylko bia³a i jasnozielona czê¶æ) pokrojony w cienkie pó³plasterki
  • 1 du¿y ziemniak, obrany i pokrojony w kostkê
  • 3,5 szklanki bulionu drobiowego
  • 1 du¿a lub 2 mniejsze bulwy fenku³u, oczyszczone i posiekane
  • gar¶æ posiekanej natki fenku³u
  • sól morska gruboziarnista
  • ¶wie¿o mielony bia³y pieprz
  • 500 ml ma¶lanki
  • 1/2 szklanki kwa¶nej ¶mietany 22%
  • 100 g wêdzonego ³ososia w plasterkach (mo¿na zast±piæ wêdzonym pstr±giem)

Sposób przygotowania

W garnku roztapiamy mas³o, nie rumieni±c go. Wk³adamy pory, solimy i dusimy na ma³ym ogniu, a¿ zmiêkn± - 10-15 minut. Dodajemy ziemniaki, wlewamy bulion, zagotowujemy i zmniejszamy ogieñ do minimum. Gotujemy 20 minut, a¿ ziemniaki bêd± zupe³nie miêkkie. Dodajemy fenku³y wraz z natk±, gotujemy jeszcze 5-7 minut. Miksujemy zupê w blenderze, przyprawiamy sol± i bia³ym pieprzem, mieszamy ze ¶mietan± i ma¶lank±*.

Sch³adzamy, a przed podaniem wk³adamy do ka¿dej porcji zupy kawa³ki wêdzonej ryby: ³ososia lub pstr±ga.

*Uwaga: Je¶li zupa jest za gêsta, mo¿emy  dodaæ odrobinê bulionu.

Autor: Olga Badowska

6