Czerwcowy przepis miesiąca
(fot. gatita13)
Przepis miesiąca: Lekka zupa krem z młodej kapusty - 30 głosów
W czerwcu urzekł Was aksamitny krem z młodej kapusty. Zwycięski przepis znajdziecie na blogu Kulinarne przygody Gatity. Autorce gratulujemy, a Wam dziękujemy za oddane głosy!
Autorka najlepszego przepisu otrzyma od nas książki: "Zapach świeżych malin" oraz "Japońskie słodycze". Gratulujemy! Dziękujemy za wszystkie oddane głosy i zapraszamy do udziały w kolejnej odsłonie głosowania.
Już za miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierzemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Autora najlepszego przepisu nagrodzimy. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!
Przepis miesiąca: lekka zupa krem z młodej kapusty
Składniki:
1 główka młodej kapusty
1 średnia cukinia
3 nóżki z kurczaka
1.5 litra wody
pęczek koperku
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1 łyżeczka zmielonego lubczyku
płynna przyprawa maggi
2 łyżki domowej vegetty
sól, pieprz
oliwa z oliwek EV
Do garnka wlewamy 1.5 litra wody, dorzucamy nóżki, wsypujemy vegettę. Gotujemy około 30 minut.
Kapustę pokrojoną na kawałki podsmażamy na oliwie w innym garnku, po 10 minutach dodajemy pokrojoną na kawałki cukinię, smażymy kolejne 5 minut. Następnie warzywa przekładamy do garnka z wywarem mięsnym, dodajemy wszystkie przyprawy oprócz koperku. Gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie, po czym wyjmujemy nóżki, a zupę miksujemy.
Koperek siekamy i wsypujemy do zupy.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gality >>
Burger z białej fasoli z pieczarkami - 25 głosów
Składniki na 2 wielkie lub 4 rozsądnej wielkości burgery:
2 szklanki ugotowanej fasoli lub 2 puszki fasoli
5-6 średniej wielkości pieczarek
2 ząbki czosnku
zielona cebulka
4 liście szpinaku
sól
pieprz
oliwa/olej
1 łyżka mąki z ciecierzycy*
Dodatki:
pomidor
cebula
ogórek świeży
ogórek konserwowy
liście szczawiu
liście szpinaku
sos czosnkowy
co dusza zapragnie
Białą fasolę namocz przez noc i ugotuj do miękkości. Ostudź i przełóż do miski.
Pieczarki umyj i pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnię z małą ilością tłuszczu. Wsyp pieczarki i smaż chwilę, by straciły nadmiar wody.
Obierz czosnek i posiekaj drobno. Dodaj do pieczarek. Smaż przez minutę mieszając. Pieczarki przesyp do fasoli. Rozgnieć wszystko za pomocą widelca lub ubijaczki do warzyw. Dodaj drobno posiekaną cebulkę i szpinak. Dolej 2 łyżki oleju/oliwy. Dopraw solą i pieprzem do smaku. Dobrze wymieszaj. * Jeśli masa na burgery jest za mokra dodaj łyżkę mąki z ciecierzycy.
Formuj burgery wg własnego pomysłu. Piecz w rozgrzanym piekarniku lub smaż na patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Wybierz ulubione dodatki. Przyszykuj kilku warstwowego burgera.
Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd >>
Pesto z liści młodej marchwi - 17 głosów
Składniki:
2 szklanki liści marchewki (z 5-6 młodych marchwi)
6 łyżek (50g) migdałów bez skórki
6 łyżek oliwy
1-3 łyżki wody*
sól, pieprz
2-3 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
2 duże ząbki czosnku
*dolewamy stopniowo, żeby uzyskać kremową konsystencję
Migdały, obrane ze skórki możemy podprażyć w piekarniku, żeby wydobyć z nich ?ten? smak. Równomiernie rozkładamy migdały na blasze i podpiekamy przez 5-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, uważając, żeby się nie przypaliły. Wszystkie składniki blenderujemy na gładką, kremową masę i gotowe!
Przepis pochodzi z bloga Read Eat >>
Krakersy orkiszowe - 14 głosów
Składniki:
300g mąki orkiszowej (typ 2000)
1,5 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50g margaryny
175 ml wody o temp pokojowej
2 łyżki ziaren sezamu
olej rzepakowy
Ciasto zarabiamy dolewając pomału wodę, by mieć pewność że wszystko ładnie się połączy. Ciasto powinno mieć zwartą i jednolitą konsystencję. Wyrabiamy kilka minut. Rozwałkować na grubość ok. 5 mm i kroić nożem jak na łazanki (diamenciki). Oleju na patelnię wlać tyle, by krakersy swobodnie pływały. Nastawić na średni gaz i smażyć w gorącym, głębokim tłuszczu po kilka minut na każdej stronie. Odsączyć na metalowym durszlaku. Następnie przełożyć na papier śniadaniowy.
*Przepis inspirowany książką ?Kuchnia Kryszny: indyjskie potrawy wegetariańskie? aut. Adiraja Dasaciasto
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad? >>
Tarta z makrelą i gruszką - 7 głosów
Składniki:
100 g masła
1 jajo
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka rozmarynu
Farsz z makrelą i gruszką:
1 makrela wędzona, obrana i podzielona na części
1 por
2 łyżki masła
4 łyżki kukurydzy z puszki
½ czerwonej papryki
1/5 op. sera Lazur
1 gruszka
2 jaja
150 ml śmietany
Sól, pieprz
olej
Mąkę przesypujemy na stolnicę, robimy na środku dołek, w który wbijamy całe jajo. Całość obsypujemy solą, proszkiem do pieczenia, rozmarynem. Na bokach układamy masło w kawałkach. Zarabiamy ciasto nożem, robiąc na początku coś na kształt kruszonki, a później szybko zagniatając. Formujemy gruby placek, zawijamy go folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Makrelę obieramy i dokładnie pozbywamy ości, dzielimy na mniejsze cząstki. Gruszkę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie ser Lazur. Paprykę kroimy w kostkę i lekko dusimy na 2 łyżkach masła, dodajemy pokrojony w plasterki por i dusimy dodając większą szczyptę soli. Lekko studzimy. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Formę wykładamy schłodzonym, rozwałkowanym ciastem, które przed nałożeniem farszu nakłuwamy dość gęsto widelcem. Jaja roztrzepujemy, dodajemy do nich śmietanę i dokładnie łączymy rózgą. Makrelę, gruszki równo rozkładamy na cieście, posypujemy kukurydzą, podduszoną papryką i porem, na koniec rozkładamy kostki sera. Zalewamy masą jajeczną i pieczemy ok. 45-50 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru. Serwujemy gorące, chociaż na zimno też smakuje nieźle. Jako dodatek świetnie sprawdzają się zmiksowane pomidory z dodatkiem dobrej oliwy, soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu.
Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli >>
Eton Mess z truskawkami - 5 głosów
Składniki (na 2 osoby):
10-12 bez normalnej wielkości
250 ml śmietany kremówki
400 g truskawek
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka soku z granatów
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki oraz tniemy na ćwiartki. Przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem oraz polewamy sokiem z granatów. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy do gęstości, jednak nie do sztywności. Do miski ze śmietaną dodajemy połamane na większe kawałki bezy oraz większość truskawek (część zachowujemy do dekoracji), delikatnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i podajemy.
Przepis pochodzi z bloga Od kuchni >>
Orientalna zupa z ciecierzycą, anyżem i świeżym tymiankiem - 2 głosy
Składniki:
1 korpus kurczaka
200 g żeberek wędzonych
0,5 kubka ciecierzycy
1/4 główki kapusty młodej
1/4 główki kapusty pekińskiej
0,5 kubka ucha bzowego lub grzybów mun
2 papryczki jalapeno
0,5 limonki
2 ząbki czosnku
1/3 kubka parmezanu startego
2 średnie marchewki
3 kulki pieprzu
1/3 kubka kiełków soi
3 liście laurowe
4 kulki ziela angielskiego
3 gwiazdki anyżu
2 łyżki posiekanego tymianku świeżego
Sól morska
pieprz czarny świeżo mielony
1 cm kawałek imbiru
Ciecierzycę zalać wodą 3 godziny przed rozpoczęciem gotowania zupy. Kapusty posiekać, grzyby jeśli są suszone wcześniej namoczyć i również posiekać, papryczki jalapeno pokroić w paseczki, czosnek w plasterki, marchew w kostkę. Wodę zagotować z żeberkami i korpusem. Jak będzie się gotować dodać ziele angielskie, anyż, liść laurowy, pieprz w kulce, imbir drobno posiekany, rozmaryn, lekko posolić. Zostawić na około 15 minut. Po tym czasie dodać kapustę i ciecierzycę. Gotować na małym ogniu kolejne 20 minut. Po czym dodać marchew i grzyby. Zostawić jeszcze na około 15 minut, następnie pod koniec dodać resztę składników, wcisnąć pół limonki, zostawić jeszcze na 15 min i wyłączyć.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Zenit >>