Chorwacja w Unii Europejskiej i na talerzu

Magazyn Kuchnia
Dorada w białym winie

Dorada w białym winie (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Od 01.07.2013 Chorwacja należy do Unii Europejskiej. Witamy, witamy. Cieszymy się bardzo, bo jesteśmy fanami świeżych ryb i owoców morza. Może niech Chorwacja wejdzie nie tylko do UE, ale także na nasze talerze. Warto!
1 z 6
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl
Fot. M&K Duklas / Duklas.pl

Zawijaniec

(savijaca) Chorwacja środkowa
(dla 8 osób)

 

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 10-15 dag smalcu

 

Na farsz:

  • 25 dag fety
  • 25 dag tłustego twarogu
  • jajka
  • 200 ml oleju
  • 200 ml wody gazowanej
  • sól

 

Sposób przygotowania

Z mąki, wody, soli i smalcu wyrabiamy  ciasto (jeśli widzimy, że nie jest dość gładkie i jędrne, dodajemy więcej smalcu). Formujemy z niego placuszki, które rozwałkowujemy na płatek (7 x 15 cm). Sery rozdrabniamy, mieszamy z jajami, olejem i wodą. Solimy. Nadzieniem smarujemy każdy płat ciasta. Zawijamy go wzdłuż długiego boku i zalepiamy końce. Powstałe rulony zwijamy w ślimaki. Układamy je w natłuszczonej formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy 20 min, po czym zmniejszamy temp. do 200°C i zapiekamy jeszcze 20 min, aż zawijaniec nabierze ciemnozłotej barwy. Gotową potrawę wyjmujemy, odcedzamy z oleju, skrapiamy zimną wodą i wstawiamy do wyłączonego, ale wciąż ciepłego piekarnika na 15-20 min.

2 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Zupa rybna

(riblja juha)

z kuchni dalmatyńskiej
(dla 4-5 osób)

 

Składniki

  • 50 dag różnego rodzaju ryb morskich
  • 15 dag selera
  • cytryna
  • 1 pęczek natki pietruszki + trochę posiekanej natki do dekoracji
  • liście laurowe
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 dag ryżu
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

 

Sposób przygotowania

Seler obieramy i razem z wyszorowaną nieobraną cytryną kroimy w kostkę. Zalewamy 1,5 l wody. Do garnka wkładamy też kawałki ryby, pęczek natki, liście laurowe i pieprz i gotujemy ok. 30 min na wolnym ogniu. Siekamy czosnek i przesmażamy razem z surowym ryżem na oliwie przez około 5 min. Odcedzamy wywar z ryby i zalewamy nim ryż. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Rybę czyścimy z ości, kroimy i dodajemy do zupy (cytrynę, seler i natkę wyrzucamy). Zupę podajemy posypaną natką pietruszki i doprawioną dobrą oliwą oraz solą.

3 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Kwaśna zupa z jagnięciny

(kisela juha od janjetine ) specjalność kuchni liczkiej

(dla 5-6 osób)

Składniki

 

Sposób przygotowania

Marchewkę, buraka, korzeń pietruszki, selera i czosnek kroimy w cienkie plastry. Cebulę przekrawamy na pół. Natkę pietruszki siekamy, a liście kapusty kroimy w paski. Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy pod przykryciem. Gdy woda zacznie wrzeć, odszumowujemy wywar, dodajemy pokrojone warzywa, cebulę, posiekaną natkę, liście laurowe, czosnek, sól i pieprz. Osobno gotujemy w osolonej wodzie kapustę i ryż. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy cebulę, liście laurowe i czosnek. Żółtka mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny i dodajemy stopniowo do zupy. Odsączone z wody ryż i kapustę przekładamy do misek i podlewamy mięsną zupą.

4 z 6
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Pieczona ośmiornica

(Hobotnica ispod peke)

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

  • 1 kg małych ośmiorniczek lub 1 duża (może być mrożona)
  • 1/2 kg ziemniaków
  • cebule
  • 250 ml białego wina
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • mielona słodka czerwona papryka
  • vegeta
  • oliwa
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Potrawę tę tradycyjnie przyrządza się na ognisku lub w piecu opalanym drewnem, w domowych warunkach musi wystarczyć piekarnik. Mrożone ośmiorniczki (lub ośmiornicę) rozmrażamy płuczemy, następnie zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, wodę z gotowania wylewamy. Ziemniaki obieramy kroimy w półplasterki i posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Cebule obieramy i również kroimy w półplasterki. Ośmiorniczki wkładamy do natłuszczonej oliwą brytfanny, solimy, posypujemy cebulą, vegetą i posiekaną natką, następnie obkładamy ziemniakami. Polewamy winem. Przykrywamy naczynie. Jeśli pieczemy potrawę w ognisku, najpierw stawiamy brytfannę na żarze i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, ośmiornice przekładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy szczelnie naczynie, wysypujemy trochę żaru na pokrywkę i pieczemy w żarzącym się ognisku przez kolejne 25 minut. W piekarniku pieczemy potrawę ok. 45 min w 200°C.

5 z 6
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Dorada w białym winie

(orada u bijelom vinu) (dla 2 osób)

 

Składniki

  • 1,2 kg dorady
  • sól
  • 5 dag mąki
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka oleju kukurydzianego
  • 1/2 l wytrawnego białego wina
  • 1 gałązka rozmarynu

 

 

Sprawiamy doradę, solimy i obtaczamy w mące. Wkładamy ją na rozgrzane masło i rumienimy z obu stron. Podsmażoną doradę przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem, podlewamy winem, dodajemy gałązkę rozmarynu. Pieczemy ok. 15 min w 180°C. W czasie pieczenia przynajmniej 2 razy podlewamy ją wytworzonym sosem.

6 z 6
Fot. Arkadiusz Ścichocki
Fot. Arkadiusz Ścichocki

Vjesalica

Składniki

  • 1 kg schabu środkowego
  • 4 plastry ostrego żółtego sera
  • 4 plastry suszonej dojrzewającej szynki
  • oliwa
  • czosnek

 

Sposób przygotowania

Schab podziel na 4 porcje i rozbij na kształt kotletów. Do każdej porcji włóż plaster żółtego ostrego sera
i suszonej szynki. Zwiń w rulony i upiecz na ruszcie, co jakiś czas smarując oliwą z czosnkiem.

Więcej na ten temat: kuchnia chorwacji, owoce morza, ryby