Chorwacja w Unii Europejskiej i na talerzu
Dorada w białym winie (Fot. Marcin Kiełbiewski)
Zawijaniec
(savijaca) Chorwacja środkowa
(dla 8 osób)
Składniki
- 1 kg mąki
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- 10-15 dag smalcu
Na farsz:
Sposób przygotowania
Z mąki, wody, soli i smalcu wyrabiamy ciasto (jeśli widzimy, że nie jest dość gładkie i jędrne, dodajemy więcej smalcu). Formujemy z niego placuszki, które rozwałkowujemy na płatek (7 x 15 cm). Sery rozdrabniamy, mieszamy z jajami, olejem i wodą. Solimy. Nadzieniem smarujemy każdy płat ciasta. Zawijamy go wzdłuż długiego boku i zalepiamy końce. Powstałe rulony zwijamy w ślimaki. Układamy je w natłuszczonej formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy 20 min, po czym zmniejszamy temp. do 200°C i zapiekamy jeszcze 20 min, aż zawijaniec nabierze ciemnozłotej barwy. Gotową potrawę wyjmujemy, odcedzamy z oleju, skrapiamy zimną wodą i wstawiamy do wyłączonego, ale wciąż ciepłego piekarnika na 15-20 min.
Zupa rybna
(riblja juha)
z kuchni dalmatyńskiej
(dla 4-5 osób)
Składniki
- 50 dag różnego rodzaju ryb morskich
- 15 dag selera
- 1 cytryna
- 1 pęczek natki pietruszki + trochę posiekanej natki do dekoracji
- 2 liście laurowe
- 4 ziarna pieprzu
- 2 ząbki czosnku
- 10 dag ryżu
- 2 łyżki oliwy
- sól
Sposób przygotowania
Seler obieramy i razem z wyszorowaną nieobraną cytryną kroimy w kostkę. Zalewamy 1,5 l wody. Do garnka wkładamy też kawałki ryby, pęczek natki, liście laurowe i pieprz i gotujemy ok. 30 min na wolnym ogniu. Siekamy czosnek i przesmażamy razem z surowym ryżem na oliwie przez około 5 min. Odcedzamy wywar z ryby i zalewamy nim ryż. Gotujemy, aż ryż będzie miękki. Rybę czyścimy z ości, kroimy i dodajemy do zupy (cytrynę, seler i natkę wyrzucamy). Zupę podajemy posypaną natką pietruszki i doprawioną dobrą oliwą oraz solą.
Kwaśna zupa z jagnięciny
(kisela juha od janjetine ) specjalność kuchni liczkiej
(dla 5-6 osób)
Składniki
- 50 dag jagnięciny
- 10 dag marchewki
- 1 burak
- bkorzeń i pęczek natki pietruszki
- 1 seler
- 3 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 5-6 liści włoskiej kapusty
- 5 dag ryżu
- 3-4 liście laurowe
- sól, pieprz
- 2 żółtka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Marchewkę, buraka, korzeń pietruszki, selera i czosnek kroimy w cienkie plastry. Cebulę przekrawamy na pół. Natkę pietruszki siekamy, a liście kapusty kroimy w paski. Mięso płuczemy, kroimy w kostkę, zalewamy 2 litrami wody i gotujemy pod przykryciem. Gdy woda zacznie wrzeć, odszumowujemy wywar, dodajemy pokrojone warzywa, cebulę, posiekaną natkę, liście laurowe, czosnek, sól i pieprz. Osobno gotujemy w osolonej wodzie kapustę i ryż. Gdy mięso będzie już miękkie, wyjmujemy cebulę, liście laurowe i czosnek. Żółtka mieszamy ze śmietaną, sokiem z cytryny i dodajemy stopniowo do zupy. Odsączone z wody ryż i kapustę przekładamy do misek i podlewamy mięsną zupą.
Pieczona ośmiornica
(Hobotnica ispod peke)
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 1 kg małych ośmiorniczek lub 1 duża (może być mrożona)
- 1/2 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 250 ml białego wina
- 1 pęczek natki pietruszki
- mielona słodka czerwona papryka
- vegeta
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Potrawę tę tradycyjnie przyrządza się na ognisku lub w piecu opalanym drewnem, w domowych warunkach musi wystarczyć piekarnik. Mrożone ośmiorniczki (lub ośmiornicę) rozmrażamy płuczemy, następnie zalewamy wodą i gotujemy przez 20 minut. Odcedzamy, wodę z gotowania wylewamy. Ziemniaki obieramy kroimy w półplasterki i posypujemy solą, pieprzem oraz papryką. Cebule obieramy i również kroimy w półplasterki. Ośmiorniczki wkładamy do natłuszczonej oliwą brytfanny, solimy, posypujemy cebulą, vegetą i posiekaną natką, następnie obkładamy ziemniakami. Polewamy winem. Przykrywamy naczynie. Jeśli pieczemy potrawę w ognisku, najpierw stawiamy brytfannę na żarze i pieczemy przez 30 minut. Po upływie tego czasu zdejmujemy pokrywkę, ośmiornice przekładamy na ziemniaki, ponownie przykrywamy szczelnie naczynie, wysypujemy trochę żaru na pokrywkę i pieczemy w żarzącym się ognisku przez kolejne 25 minut. W piekarniku pieczemy potrawę ok. 45 min w 200°C.
Dorada w białym winie
(orada u bijelom vinu) (dla 2 osób)
Składniki
- 1,2 kg dorady
- sól
- 5 dag mąki
- 10 dag masła
- 1 łyżka oleju kukurydzianego
- 1/2 l wytrawnego białego wina
- 1 gałązka rozmarynu
Sprawiamy doradę, solimy i obtaczamy w mące. Wkładamy ją na rozgrzane masło i rumienimy z obu stron. Podsmażoną doradę przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem, podlewamy winem, dodajemy gałązkę rozmarynu. Pieczemy ok. 15 min w 180°C. W czasie pieczenia przynajmniej 2 razy podlewamy ją wytworzonym sosem.
Vjesalica
Składniki
- 1 kg schabu środkowego
- 4 plastry ostrego żółtego sera
- 4 plastry suszonej dojrzewającej szynki
- oliwa
- czosnek
Sposób przygotowania
Schab podziel na 4 porcje i rozbij na kształt kotletów. Do każdej porcji włóż plaster żółtego ostrego sera
i suszonej szynki. Zwiń w rulony i upiecz na ruszcie, co jakiś czas smarując oliwą z czosnkiem.