Zabłyśnij w kuchni. Dania wegetariańskie
Makaron z papryką (Fot. Marcin Klaban)
Makaron z papryką
(dla 4 osób)
Składniki
- 500 g makaronu penne lub rigatoni
- 2 ząbki czosnku
- 2 cebule
- oliwa
- po 1 czerwonej i zielonej papryce
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- garść czarnych oliwek
- kilka gałązek tymianku
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Posiekany czosnek i cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy pokrojone w paski papryki i podsmażamy. Wsypujemy cukier, dolewamy 1/4 szklanki wody i powoli dusimy, aż warzywa się skarmelizują. Dodajemy posiekane oliwki oraz tymianek, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z odcedzonym makaronem, skrapiamy oliwą i podajemy. Możemy posypać świeżo startym parmezanem.
Fot. Marcin Klaban
Sałatka z serem halloumi
(dla 4 osób)
Składniki
Dressing:
Sposób przygotowania
Ser kroimy w plastry o grubości 1/2 cm i smażymy bez tłuszczu na patelni grillowej. Sałatę rzymską siekamy, mieszamy z umytą, osuszoną rukolą. Obrane marchewki kroimy w plasterki, każdą figę na sześć cząstek, chilli siekamy (usuwamy pestki, jeśli nie lubimy zbyt ostrych potraw). Mieszamy z sałatą. Przygotowujemy dressing, miksując wszystkie jego składniki. Sałatkę polewamy sosem tuż przed podaniem. Możemy ją też posypać pestkami granatu.
Fot. Marcin Klaban
Tarta ze słodkimi ziemniakami
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 słodkie ziemniaki (bataty)
- 250 g (1 opakowanie) mrożonego ciasta francuskiego
- sól, pieprz
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 por
- 1/2 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
- 200 g sera roquefort
- natka pietruszki do posypania
Sposób przygotowania
Słodkie ziemniaki pieczemy 25 minut w 180°C, aż będą miękkie. Prostokątną formę o wymiarach 15 cm x 25 cm wyściełamy pergaminem, na który wykładamy rozmrożone ciasto francuskie, zawijając brzegi. Ciasto oprószamy solą oraz pieprzem, nakłuwamy widelcem i pieczemy 25 minut w 180°C. Posiekane czosnek i cebulę szklimy na oliwie, dodajemy posiekanego pora i smażymy 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz odrobiną gałki muszkatołowej. Upieczone ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy miąższ i rozdrabniamy go na mniejsze kawałki. Upieczony, ostudzony spód ciasta dociskamy rękoma, aby nie był za wysoki. Na ciasto kładziemy pora z cebulą, na to słodkie ziemniaki, a wierzch posypujemy pokruszonym serem roquefort. Zapiekamy 10 minut w 200°C. Tartę podajemy posypaną posiekaną natką. Doskonałym dodatkiem będzie sałata z winegretem.
Fot. Marcin Klaban
Pieczony bakłażan z
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 bakłażany
- 150 g "kaszy" quinoa (komosy ryżowej)
- 2 pomidory
- garść suszonych moreli
- 1 pęczek natki pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bakłażany pieczemy 25-30 minut w 180°C, aż zmiękną. Gotujemy "kaszę" quinoa zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Pomidory oraz morele kroimy w kostkę. Upieczone bakłażany kroimy wzdłuż na pół, wydrążamy miąższ, tak aby nie uszkodzić skórki. Siekamy i mieszamy z ugotowaną "kaszą" quinoa, pomidorami i morelami. Dodajemy posiekaną pietruszkę, skrapiamy oliwą, doprawiamy solą i pieprzem. Powstałym farszem ostrożnie wypełniamy wydrążone bakłażany i zapiekamy 10 minut. Podajemy na ciepło lub na zimno. Możemy posypać pokruszoną fetą.
Fot. Marcin Klaban
Bruschetty z warzywami
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 ząbki czosnku
- 1 czerwona cebula
- 3 łyżki oliwy
- 1 czerwona papryka
- 4 marchewki
- 1 kalafior romanesco
- sól, pieprz
- 1 pęczek bazylii
- pieczywo na zakwasie (po 2 kromki na osobę)
- 4 łyżki gotowego bazyliowego pesto
Sposób przygotowania
Paprykę kroimy w paski, marchewkę w słupki, a kalafiora dzielimy na różyczki. Drobno posiekany czosnek i pokrojoną w piórka cebulę szklimy na oliwie. Dorzucamy pozostałe warzywa i smażymy 10 minut, aż będą al dente. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną bazylię. Kromki pieczywa smażymy na patelni grillowej po 2 minuty z każdej strony albo pieczemy w rozgrzanym piekarniku, aż się przyrumienią. Skrapiamy oliwą, smarujemy pesto i na każdą grzankę nakładamy porcję warzyw.
Fot. Marcin Klaban
Horchata
(dla 2 osób)
Składniki
- 250 g obranych ze skorki migdałów
- 250 ml mleka ryżowego
- lód
- 2 łyżeczki cynamonu
- kilka listków mięty
- sok z 1/2 limonki
Sposób przygotowania
Migdały zalewamy ciepłą wodą pozostawiamy na noc. Odcedzamy, wrzucamy do blendera, dodajemy 6 szklanek letniej wody i miksujemy przez 5 minut. Uzyskaną papkę przecieramy przez gęste sito. 250 ml odciśniętego w ten sposób mleka migdałowego rozlewamy do dwóch szklanek z lodem (resztę możemy przez 2 dni trzymać w lodówce w szczelnym pojemniku). Uzupełniamy mlekiem ryżowym, posypujemy cynamonem i posiekaną miętą, skrapiamy sokiem z limonki.
Fot. Marcin Klaban