Ryba z rzeki czy z morza - zawsze pyszna i zdrowa

Magazyn Kuchnia
W czasie wakacji postaw na ryby. Zamiast tłustej karkóweczki i zawiesistego gulaszu. Bo ryby są zdrowe, przeważnie mniej tłuste niż mięso, a morskie dodatkowo dostarczają potrzebnego jodu. Na szczęście zaczęły się wakacje, a wraz z nimi wyjazdy nad morze i nad jeziora. Może warto zabrać wędkę?
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Łosoś w sosie pomarańczowym

Składniki

  • 4 filety z łososia
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • pomarańcza
  • 15 dag gęstej śmietany tortowej
  • 1 łyżeczka sosu rybnego lub sosu sojowego
  • 2 łyżeczki ziaren zielonego pieprzu
  • 1 łyżka soku pomarańczowego
  • 1 łyżeczka otartej skórki pomarańczowej
  • 1 łyżka koperku
  • 50 dag ziemniaków
  • 2-3 łyżki masła

 

Sposób przygotowania

Łososia skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem. Pomarańczę sparz i osusz, połowę cieniutko obierz, a skórkę pokrój w paseczki. Potem obierz pomarańczę do końca i powycinaj "fileciki". Ułóż je w natłuszczonej formie, na pomarańczach umieść ryby. Utrzyj mikserem śmietanę z sosem rybnym rozprowadzonym łyżką gorącej wody, sokiem i skórką z pomarańczy. Wymieszaj z zielonym pieprzem. Sosem polej ryby, zapiekaj 20 minut w temp. 200°C (na środkowym poziomie piekarnika). Przed podaniem udekoruj paseczkami skórki pomarańczowej. Ziemniaki ugotuj w mundurkach, obierz, wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem, wsyp koperek. Duś przez chwilkę, mieszając, aby ziemniaki pokryły się koperkiem. Podawaj do ryb.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Dorada w warzywach

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wypatrosz dorady, oczyść je z łusek, opłucz pod bieżącą, zimną wodą i osusz. Z obu stron zrób nacięcia co 1 cm (głębokie na 4-5 mm). Ryby skrop świeżo wyciśniętym sokiem z cytryny, przykryj i odstaw na kilkanaście minut. Posiekaj cebule i czosnek, zeszklij na 2 łyżkach oliwy. Dodaj paprykę pokrojoną w paseczki oraz cukinię w plasterkach. Podsmaż, dodaj sparzone, obrane, oczyszczone z pestek i pokrojone pomidory. Duś razem, delikatnie mieszając, po 2-3 minutach przypraw do smaku solą, pieprzem, estragonem i rozmarynem. Wlej wino, zagotuj. Przygotowane warzywa przełóż do natłuszczonej żaroodpornej formy, na wierzchu ułóż ryby i skrop resztą oliwy. Zapiekaj 40 minut w temp. 200°C na środkowym poziomie piekarnika. Po 20 minutach pieczenia odwróć ryby na drugą stronę, a na 10 minut przed końcem posyp pokrojonymi w plasterki oliwkami. Wyjmij z piekarnika, posyp bazylią. Podawaj z bagietką.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Tuńczyk słodko-kwaśny

Składniki

  • 3 dag masła
  • 1 duża zielona papryka
  • 10 dag dymki
  • 5-6 dag brązowego cukru
  • 1-2 dag mąki kukurydzianej
  • 1 pokruszona kostka bulionowa (warzywna lub rybna)
  • 10-15 łyżek soku ananasowego
  • 2-3 łyżki octu z białego wina
  • 2-3 łyżki sosu sojowego
  • 1 puszka ananasów
  • 2 puszki tuńczyka w oleju
  • 20 dag ryżu

 

Sposób przygotowania

Ugotuj ryż według wskazówek na opakowaniu. Rozpuść masło na teflonowej patelni, podsmaż paprykę pokrojoną w kostkę i dymki pokrojone w krążki (3-4 minuty). Wymieszaj (najlepiej w naczyniu z miarką objętości) cukier z mąką kukurydzianą, bulionem i sokiem ananasowym. Dopełnij wodą do objętości 300 ml, wlej na patelnię do warzyw, gotuj, mieszając 2-3 minuty. Osącz i podziel na duże kawałki tuńczyka, osącz również ananasy. Dodaj na patelnię i króciutko podgrzej. Podawaj z ryżem.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Sola w sosie kokosowym

Składniki

  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula pokrojona w cienkie piórka
  • 4 roztarte ząbki czosnku
  • 4 łyżeczki curry
  • 2 puszki (po 400 ml) niesłodzonego mleka kokosowego
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 2 marchewki pokrojone w słupki (julienne)
  • 4 filety z soli (po 15-20 dag)
  • 4 posiekane dymki (tylko szczypior)

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej olej w rondlu, wrzuć cebulę i czosnek, oprósz curry. Smaż, mieszając, aż cebula się zeszkli. Wtedy wlej mleko kokosowe i bulion, zagotuj, mieszając. Zmniejsz ogień i podgrzewaj bez pokrywki ok. 50 minut, aż sos zgęstnieje. Dodaj marchewki, duś 3 minuty - powinny pozostać jędrne. Zdejmij z ognia i zabezpiecz przed wystygnięciem. Rozgrzej grill w piekarniku. Ryby ułóż na natłuszczonej blasze, oprósz solą i pieprzem. Wstaw pod rozgrzany grill, piecz 7-8 minut. Przełóż na talerze, polej sosem, posyp posiekaną dymką. Podawaj z ryżem.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Ziołowa ryba maślana

Według tego przepisu można przyrządzić ŁOSOSIA i - ale to już rozpusta - polędwicę z TUŃCZYKA.

 

Składniki

  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 70 dag fileta z ryby maślanej
  • 1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek natki
  • 1 cytryna pokrojona na ćwiartki
  • tłuszcz do formy

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 175°C. Nasmaruj tłuszczem żaroodporną formę. Utrzyj drewnianą łyżką masło z natką i szczypiorkiem. Filet z ryby maślanej pokrój na porcje, ułóż w formie, skrop sokiem cytrynowym, oprósz solą i pieprzem. Posmaruj połową ziołowego masła, wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut. Gdy ziołowe masło się roztopi, odwróć ryby, posmaruj resztą masła, piecz jeszcze jakieś 10 minut, aż mięso ryby będzie łatwo rozdzielić widelcem. Podawaj z cząstką cytryny.

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Okoń w cieście ziemniaczanym

Składniki

  • 4 filety z okonia
  • sól, pieprz
  • 3 łyżeczki soku z cytryny
  • 80 dag ziemniaków
  • gałka muszkatołowa
  • 4 żółtka
  • 4 łyżki mąki
  • 4-5 dag sklarowanego masła

 

Sposób przygotowania

Filety oprósz solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Ziemniaki obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach, ale nie na miazgę, tylko na drobne wiórki. Starte ziemniaki dokładnie odciśnij w lnianej ściereczce lub w kilkakrotnie złożonej gazie. Masa powinna być praktycznie sucha! Przypraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszaj z żółtkami. Filety z okonia obtocz w mące, strząśnij jej nadmiar. Następnie obklej ryby ciastem ziemniaczanym i lekko przyciśnij panierkę, aby nie odpadała. Smaż z obu stron na sklarowanym maśle, aż ziemniaki się przyrumienią.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Płocie w koprze

Przepis polecam także do pstrągów oraz innych ryb słodkowodnych, którym chcielibyście dodać smaku. PACHNĄCY KOPER WŁOSKI świetnie się do tego nadaje

 

Składniki

  • 2 średniej wielkości płocie
  • 2 garście pokrojonego w paseczki kopru włoskiego
  • 2-3 listki szałwii
  • kilka gałązek koperku
  • pieprz, sól
  • oliwa
  • 2-3 pomidory

 

Sposób przygotowania

Dokładnie oczyść obie ryby, wypatrosz je i umyj pod bieżącą, zimną wodą. Natrzyj od środka i na zewnątrz solą i pieprzem, napełnij koprem i posiekaną szałwią. Skrop (dość obficie) oliwą, ułóż na blasze, piecz około 30 minut w temp. 180°C. W trakcie pieczenia skrapiaj ryby oliwą, aby nie wyschły. Przed podaniem udekoruj płocie gałązkami koperku oraz pokrojonymi pomidorami.

7
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Pstrąg w orzechowej skorupce

Składniki

  • 1 duży pęczek kolendry
  • 1/3 szklanki uprażonych niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki
  • sól
  • 1 łyżeczka świeżej posiekanej chili (razem z pesteczkami)
  • 4 filety z pstrąga ze skórką
  • pokrojony na kawałeczki miąższ 1 ananasa
  • 2 łyżeczki azjatyckiego sosu rybnego lub sosu sojowego
  • tłuszcz do blachy

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej grill w piekarniku. Oderwij i odłóż listki kolendry, łodyżki posiekaj (powinieneś otrzymać pół szklanki) i zmiksuj z imbirem, orzeszkami, czosnkiem, pieprzem, 2 łyżkami oleju, 1 łyżką soku z limonki, 1 łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki chili. Mieszaninę przełóż do miseczki. Filety rybne ułóż jeden obok drugiego (skórką do dołu) na natłuszczonej blasze. Posyp orzechowo-kolendrową mieszaniną, wstaw na 4-5 minut do gorącego piekarnika. W tym czasie posiekaj listki kolendry (powinieneś otrzymać około szklanki) i zmiksuj je z ananasami, sosem rybnym, resztą chili, oleju i soku z limonki oraz szczyptą soli. Otrzymaną aromatyczną masę przełóż do miseczki i podawaj do ryb.

8
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Pieczony pstrąg

Ryby możesz także zawinąć w folię i UPIEC NA GRILLU. Do tego podasz ziemniaki z ogniska, a zamiast sosu gotowy twarożek ziołowy lub ogórkowy. Pycha!

 

Składniki

  • 4 (po 40 dag) wypatroszone i oskrobane pstrągi
  • pęczek tymianku
  • 1 cytryna pokrojona w plasterki
  • sól, pieprz
  • oliwa

 

Sos:

 

Oraz:

  • 1 pęczek rukoli
  • 50 dag ziemniaków (nieobranych, umytych, pokrojonych w cienkie plasterki)
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania

Rozgrzej piekarnik do 240°C Ziemniaki ułóż na blasze wyścielonej pergaminem, skrop oliwą, posól, popieprz, upiecz na złoty kolor (15 minut). Pstrągi umyj, osusz, ponacinaj skórkę w odstępach co 1-2 cm. Posmaruj oliwą, oprósz solą i pieprzem. Do środka włóż gałązki tymianku i plasterki cytryny, piecz 12-15 minut w tej samej temperaturze. W tym czasie zrób sos: wymieszaj chrzan ze śmietaną i orzechami, przypraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Ryby podawaj z sosem, ziemniakami oraz rukolą skropioną sokiem cytrynowym i oliwą.

9
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Sałatka z tuńczyka

Na upały oraz dla tych, którym nie chce się gotować. SOLIDNA PORCJA tuńczykowej sałatki zamiast obiadu wydaje się rozsądnym wyjściem

Składniki

Sposób przygotowania

Przygotuj sos: utrzyj majonez z sokiem i skórką z cytryny. Przełóż do miski seler, posiekaną cebulę i natkę, wymieszaj, dodaj osączonego i rozdrobnionego tuńczyka. Przypraw do smaku solą i pieprzem, wymieszaj z sosem i wstaw na co najmniej pół godziny do lodówki. Sałatkę podawaj w opłukanych i osuszonych listkach cykorii. Udekoruj listkami natki.

10
Więcej na ten temat: kuchnia polska, ryby