Moja wielka włoska pizza (po swojemu)

mjk
Pizza - jedno z najpopularniejszych dań na wynos

Pizza - jedno z najpopularniejszych dań na wynos (fot. Shutterstock)

Ulubiona pizza Polaków? Taka z dodatkami wybranymi według własnego gustu. Drugie miejsce zajmuje Capriciosa (6% badanych), a trzecie - Margherita (4%).
1 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ulubione dodatki - pieczarki, szynka, salami

W 2012 roku na pizzy dominowały pieczarki - w przypadku 89% zamówień były one wybierane jako jeden z głównych dodatków. Na drugim miejscu była szynka (61%), a po niej salami (58%). Najmniejszym zainteresowaniem wśród konsumentów cieszyły się kiełbasa (9%), ogórek (6%) oraz tuńczyk (5%).

Najchętniej jemy pizzę w weekendy i dni wolne od pracy. Liczba zamówień w weekendy ubiegłego roku stanowiła prawie 1/3 zamówień z całego tygodnia, czyli 35% tygodniowej sprzedaży. Najmniej popularnym dniem dla zamawiania pizzy jest poniedziałek.

Raport powstał na podstawie ubiegłorocznych zamówień składanych w ponad 2500 pizzeriach znajdujących się w serwisie PizzaPortal.pl.

Na koniec mamy dla was propozycję nie do odrzucenia - zamiast pizzę zamawiać, zróbcie ją sami. To wcale nie jest trudne - polecamy nasze przepisy.

2 z 5
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Pizza Margherita

Składniki

  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • mąka pszenna do posypania

Sos:


  • Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką.

2. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6. Na wierzch kładziemy kilka plastrów pomidora. Pieczemy 10-15 minut.

3 z 5
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza wegetariańska

(dla 2-4 osób)

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

Na wierzch:

Oraz:

  • masło i mąka do przygotowania blachy

Sposób przygotowania

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

Autor

Paulina Jakóbiec

4 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Pizza Napoletana

Składniki

  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • mąka pszenna do posypania
  • 8 filecików anchois
  • 120 g tartej mozzarelli

 

Sos:

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a

 

Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką.

2. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6 Układamy anchois i posypujemy mozzarellą. Pieczemy 10-15 minut.

5 z 5
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Pizza Quattro Formaggi

Składniki

  • 15 g świeżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • mąka pszenna do posypania

 

Sos:

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a

 

Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką.

2. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6 Wierzch posypujemy po kolei 4 serami. Pieczemy 10-15 minut.

Więcej na ten temat: kuchnia włoska, pizza