Moja wielka włoska pizza (po swojemu)

Ulubione dodatki - pieczarki, szynka, salami
W 2012 roku na pizzy dominowały pieczarki - w przypadku 89% zamówień były one wybierane jako jeden z głównych dodatków. Na drugim miejscu była szynka (61%), a po niej salami (58%). Najmniejszym zainteresowaniem w¶ród konsumentów cieszyły się kiełbasa (9%), ogórek (6%) oraz tuńczyk (5%).
Najchętniej jemy pizzę w weekendy i dni wolne od pracy. Liczba zamówień w weekendy ubiegłego roku stanowiła prawie 1/3 zamówień z całego tygodnia, czyli 35% tygodniowej sprzedaży. Najmniej popularnym dniem dla zamawiania pizzy jest poniedziałek.
Raport powstał na podstawie ubiegłorocznych zamówień składanych w ponad 2500 pizzeriach znajduj±cych się w serwisie PizzaPortal.pl.
Na koniec mamy dla was propozycję nie do odrzucenia - zamiast pizzę zamawiać, zróbcie j± sami. To wcale nie jest trudne - polecamy nasze przepisy.

Pizza Margherita
Składniki
- 15 g ¶wieżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g m±ki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- m±ka pszenna do posypania
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane z±bki czosnku
- sól, pieprz
- Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.
2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6. Na wierzch kładziemy kilka plastrów pomidora. Pieczemy 10-15 minut.

Pizza wegetariańska
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 20 g ¶wieżych drożdży
- 350 g m±ki
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Na wierzch:
- 1 ¶rednia żółta papryka
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 szklanka sosu pomidorowego (użyłam gotowego)
- 1 opakowanie mozzarelli
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 1/2 cukinii
- 4 zielone wydrylowane oliwki
- kilka gał±zek bazylii
Oraz:
- masło i m±ka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
W misce mieszamy drożdże z łyżk± m±ki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej ¶mietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę m±ki i sól, wlewamy niepełn± szklankę letniej wody, oliwę i wyro¶nięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy j± do miski, przykrywamy ¶ciereczk± i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objęto¶ć dwukrotnie.
Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzan± oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej m±k± blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojon± w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojon± w plasterki cukinię (możemy skropić j± oliw±) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.
Autor
Paulina Jakóbiec
Pizza Napoletana
Składniki
- 15 g ¶wieżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g m±ki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- m±ka pszenna do posypania
- 8 filecików anchois
- 120 g tartej mozzarelli
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane z±bki czosnku
- sól, pieprz
- Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a
Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.
2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6 Układamy anchois i posypujemy mozzarell±. Pieczemy 10-15 minut.

Pizza Quattro Formaggi
Składniki
- 15 g ¶wieżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g m±ki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- m±ka pszenna do posypania
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane z±bki czosnku
- sól, pieprz
- Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a
Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.
2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6 Wierzch posypujemy po kolei 4 serami. Pieczemy 10-15 minut.