Moja wielka włoska pizza (po swojemu)

mjk
Ulubiona pizza Polaków? Taka z dodatkami wybranymi według własnego gustu. Drugie miejsce zajmuje Capriciosa (6% badanych), a trzecie - Margherita (4%).
Fot. Arkadiusz ¦cichocki / Agencja Wyborcza.pl Fot. Arkadiusz ¦cichocki / Agencja Wyborcza.pl

Ulubione dodatki - pieczarki, szynka, salami

W 2012 roku na pizzy dominowały pieczarki - w przypadku 89% zamówień były one wybierane jako jeden z głównych dodatków. Na drugim miejscu była szynka (61%), a po niej salami (58%). Najmniejszym zainteresowaniem w¶ród konsumentów cieszyły się kiełbasa (9%), ogórek (6%) oraz tuńczyk (5%).

Najchętniej jemy pizzę w weekendy i dni wolne od pracy. Liczba zamówień w weekendy ubiegłego roku stanowiła prawie 1/3 zamówień z całego tygodnia, czyli 35% tygodniowej sprzedaży. Najmniej popularnym dniem dla zamawiania pizzy jest poniedziałek.

Raport powstał na podstawie ubiegłorocznych zamówień składanych w ponad 2500 pizzeriach znajduj±cych się w serwisie PizzaPortal.pl.

Na koniec mamy dla was propozycję nie do odrzucenia - zamiast pizzę zamawiać, zróbcie j± sami. To wcale nie jest trudne - polecamy nasze przepisy.

1
Fot. Shutterstock Fot. Shutterstock

Pizza Margherita

Składniki

  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • m±ka pszenna do posypania

Sos:


  • Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.

2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6. Na wierzch kładziemy kilka plastrów pomidora. Pieczemy 10-15 minut.

2
Fot. Paulina Jakóbiec Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza wegetariańska

(dla 2-4 osób)

Ciasto:

  • 20 g ¶wieżych drożdży
  • 350 g m±ki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

Na wierzch:

Oraz:

  • masło i m±ka do przygotowania blachy

Sposób przygotowania

W misce mieszamy drożdże z łyżk± m±ki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej ¶mietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę m±ki i sól, wlewamy niepełn± szklankę letniej wody, oliwę i wyro¶nięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy j± do miski, przykrywamy ¶ciereczk± i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objęto¶ć dwukrotnie.

Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzan± oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej m±k± blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojon± w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojon± w plasterki cukinię (możemy skropić j± oliw±) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

Autor

Paulina Jakóbiec

3
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Pizza Napoletana

Składniki

  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • m±ka pszenna do posypania
  • 8 filecików anchois
  • 120 g tartej mozzarelli

 

Sos:

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 posiekane z±bki czosnku
  • sól, pieprz
  • Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a

 

Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.

2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6 Układamy anchois i posypujemy mozzarell±. Pieczemy 10-15 minut.

4
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Pizza Quattro Formaggi

Składniki

  • 15 g ¶wieżych drożdży
  • 60 ml ciepłej wody
  • 250 g m±ki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
  • m±ka pszenna do posypania

 

Sos:

  • 2 puszki pomidorów pelati
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy
  • 2 posiekane z±bki czosnku
  • sól, pieprz
  • Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a

 

Sposób przygotowania

1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki m±ki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywaj±c miskę ¶ciereczk±.

2. Resztę m±ki przesiewamy. Do m±ki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało wła¶ciwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.

3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy m±k± i odstawiamy na 2 godziny do wyro¶nięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).

4. Robimy sos. Pomidory ods±czamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.

5. Ciasto dzielimy na dwie czę¶ci i toczymy przez 2-3 minuty okr±głym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.

6 Wierzch posypujemy po kolei 4 serami. Pieczemy 10-15 minut.

5

Polecamy

6
Więcej na ten temat: kuchnia włoska, pizza