Moja wielka włoska pizza (po swojemu)

Pizza - jedno z najpopularniejszych dań na wynos (fot. Shutterstock)

Ulubione dodatki - pieczarki, szynka, salami
W 2012 roku na pizzy dominowały pieczarki - w przypadku 89% zamówień były one wybierane jako jeden z głównych dodatków. Na drugim miejscu była szynka (61%), a po niej salami (58%). Najmniejszym zainteresowaniem wśród konsumentów cieszyły się kiełbasa (9%), ogórek (6%) oraz tuńczyk (5%).
Najchętniej jemy pizzę w weekendy i dni wolne od pracy. Liczba zamówień w weekendy ubiegłego roku stanowiła prawie 1/3 zamówień z całego tygodnia, czyli 35% tygodniowej sprzedaży. Najmniej popularnym dniem dla zamawiania pizzy jest poniedziałek.
Raport powstał na podstawie ubiegłorocznych zamówień składanych w ponad 2500 pizzeriach znajdujących się w serwisie PizzaPortal.pl.
Na koniec mamy dla was propozycję nie do odrzucenia - zamiast pizzę zamawiać, zróbcie ją sami. To wcale nie jest trudne - polecamy nasze przepisy.

Pizza Margherita
Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- mąka pszenna do posypania
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką.
2. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6. Na wierzch kładziemy kilka plastrów pomidora. Pieczemy 10-15 minut.

Pizza wegetariańska
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Na wierzch:
- 1 średnia żółta papryka
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 szklanka sosu pomidorowego (użyłam gotowego)
- 1 opakowanie mozzarelli
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 1/2 cukinii
- 4 zielone wydrylowane oliwki
- kilka gałązek bazylii
Oraz:
- masło i mąka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.
Autor
Paulina Jakóbiec
Pizza Napoletana
Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- mąka pszenna do posypania
- 8 filecików anchois
- 120 g tartej mozzarelli
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a
Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką.
2. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6 Układamy anchois i posypujemy mozzarellą. Pieczemy 10-15 minut.

Pizza Quattro Formaggi
Składniki
- 15 g świeżych drożdży
- 60 ml ciepłej wody
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- mąka pszenna do posypania
Sos:
- 2 puszki pomidorów pelati
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
- 2 posiekane ząbki czosnku
- sól, pieprz
- Po 60 g rozdrobnionych serów: gorgonzoli, parmezanu, mozzarelli, gruye're'a
Sposób przygotowania
1. W miseczce przygotowujemy rozczyn: drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie, dodajemy 3 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce, nakrywając miskę ściereczką.
2. Resztę mąki przesiewamy. Do mąki dodajemy gotowy rozczyn, sól, oliwę i starannie wyrabiamy. Żeby ciasto nabrało właściwej konsystencji, trzeba je wyrabiać co najmniej 10 minut.
3. Z ciasta formujemy kulę, posypujemy mąką i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Rozgrzewamy piekarnik do maksymalnej temperatury (min. 250°C, bez nawiewu).
4. Robimy sos. Pomidory odsączamy z zalewy i kroimy w kostkę. Dodajemy oregano, łyżkę oliwy, czosnek, sól i pieprz. Starannie mieszamy.
5. Ciasto dzielimy na dwie części i toczymy przez 2-3 minuty okrągłym ruchem dwie kule. Po kilku minutach rozwałkowujemy na placki i smarujemy sosem.
6 Wierzch posypujemy po kolei 4 serami. Pieczemy 10-15 minut.