Blogerzy polecają: letnie desery
(fot. plate of joy)
Eton mess z truskawkami
Składniki (na 2 osoby):
10-12 bez normalnej wielkości
250ml śmietany kremówki
400g truskawek
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżka soku z granatów
Truskawki myjemy, usuwamy szypułki oraz tniemy na ćwiartki. Przekładamy do miseczki i zasypujemy cukrem oraz polewamy sokiem z granatów. Mieszamy i odstawiamy. Schłodzoną śmietanę ubijamy do gęstości, jednak nie do sztywności. Do miski ze śmietaną dodajemy połamane na większe kawałki bezy oraz większość truskawek (część zachowujemy do dekoracji), delikatnie mieszamy i przekładamy do pucharków. Dekorujemy pozostałymi truskawkami i podajemy.
Przepis pochodzi z bloga Od kuchni >>
Szybki torcik z owocami
Składniki:
350 g mąki pszennej,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
1/4 łyżeczki soli,
150 g miękkiego masła,
220 g cukru,
2 jajka,
1 żółtko,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
165 ml mleka
Krem:
350 g mascarpone,
175 g śmietanki kremówki 30%,
2 łyżki cukru pudru,
skórka starta z cytryny
Owoce:
truskawki,
maliny,
borówki i czereśnie
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Tortownicę o średnicy 18 cm należy wysmarować masłem i wysypać mąką.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę oraz sól - wszystko należy dobrze wymieszać. W drugiej misce ucieramy masło z cukrem - do czasu, aż masa będzie lekka i puszysta. Następnie dodajemy jajka oraz ekstrakt waniliowy i całość dobrze miksujemy. Do tak przygotowanej masy wsypujemy na zmianę po kilka łyżek mąki dobrze miksując i dolewając mleko, kończymy miksowanie po dorzuceniu ostatniej porcji mąki. Całość dzielimy na dwie części. Jedną wkładamy do przygotowanej tortownicy i pieczemy ok. 35 minut - do tzw. suchego patyczka. Druga część czeka na swoją kolej, chyba że mamy dwie tortownice. Upieczone ciasto wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Kilka minut należy odczekać, aż tortownica przestygnie. Oczyszczamy ją i ponownie smarujemy masłem, wysypujemy mąką. Wykładamy drugą część ciasta i pieczemy 35 minut. Do miski wkładamy mascarpone, śmietankę oraz cukier puder. Całość należy zmiksować do uzyskania puszystego, gęstego kremu. Na koniec zetrzeć skórkę z cytryny i dobrze wymieszać. Układamy ciasto na paterze, wykładamy część kremu i układamy owoce. Delikatnie nakładamy drugie ciasto, lekko dociskając. Nakładamy drugą część kremu i dekorujemy całość owocami.
Przepis pochodzi z bloga Plate of joy >>
Truskawkowe serniczki na zimno
Składniki:
4 waniliowe serki homogenizowane, po 200 g każdy
100 ml cukru pudru
2 galaretki truskawkowe
1,5 łyżki żelatyny
truskawki do przybrania
1 galaretkę i żelatynę rozpuszczamy w 150 ml wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, również odstawiamy do przestygnięcia. Do miski wkładamy serki i cukier puder i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Potem pomału dolewamy tężejącą galaretkę, nie przestając mieszać. Na dno foremek lub miseczek, w których będziemy robić serniczki, wlewamy po 1-1,5 łyżki galaretki i układamy jedną truskawkę przeciętą na pół. Czekamy aż galaretka stężeje. Następnie delikatnie wylewamy na nią tężejącą masę serową. Odstawiamy do lodówki na parę godzin do całkowitego stężenia.
Przed wyjęciem serniczków na talerzyk zanurzamy foremki na kilka sekund w gorącej wodzie, wtedy łatwo będzie je wyjąć. Serniczki podajemy przybrane truskawkami.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarne przygody Gatity >>
Kruche ciasto z marshmallow i truskwakami
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
2 żółtka
100 g masła
3 łyżki cukru
3/4 kubka mleka
180 g marshmallow
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka soku z cytryny
13 truskawek
Z 2 szklanek mąki, żółtek, masła, cukru wyrobić ciasto. Wyłożyć je na dno i brzegi blaszki, piec w 200 stopniach przez 10 min.
Mleko zagotować z marshmallow (zostawić około 7 sztuk). Po zagotowaniu, ciągle mieszając gotować jeszcze 2 min i zdjąć z ognia. Marshmallow nie powinno się rozpuścić. Poczekać aż masa lekko przestygnie, a marshmallow jeszcze trochę się rozpuści. Następnie dodać 3 łyżki mąki i sok z cytryny, dobrze wymieszać. Na ciasto wyłożyć przekrojone na pół truskawki. Zalać masą i poukładać odłożone marshmallow. Piec w piekarniku około 50 min w 180 stopniach C.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarny Zenit >>
Sernik na zimno z rabarbarem
Spód:
80 g biszkoptów lady fingers,
3 łyżki rumu, herbaty, soku do zwilżenia biszkoptów
Masa:
350 g mascarpone,
220 g śmietany kremówki,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1/2 szklanki cukru,
3 łyżeczki żelatyny,
1/4 szklanki wody + 3-4 łyżki
Galaretka:
5 łodyg rabarbaru,
1/3 szklanki cukru,
1 galaretka (35g) malinowa lub truskawkowa,
1 łyżeczka wody różanej - opcjonalnie
Dno tortownicy o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia, na którym układamy biszkopty. Możemy je zwilżyć przy pomocy herbaty, rumu czy soku. Rabarbar należy dokładnie umyć i odciąć końce. Pokroić na pół centymetrowe kawałki, które następnie wrzucamy do garnuszka.Wsypujemy cukier i przesmażamy na średnim ogniu przez około minutę. Wlać dwie szklanki wody i zagotować. Następnie garnek należy ściągnąć, łyżką cedzakową odsączyć rabarbar, a do pozostałej wody wsypać galaretkę. Dobrze wymieszać do rozpuszczenia żelatyny, włożyć z powrotem rabarbar i zostawić do ostygnięcia.
Żelatynę wymieszać z 1/4 szklanki wody i zostawić na ok. 5 minut do napęcznienia. Po tym czasie dodać do żelatyny jeszcze z 3-4 łyżki gorącej wody i dokładnie mieszać do czasu, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Lekko ostudzić, żelatyna ma być lekko ciepła.
Do miski wkładamy mascarpone, ekstrakt waniliowy i cukier, całość należy dobrze zmiksować przez ok. 2-3 minuty. Dodać śmietankę kremówkę i ubijać dalej, przez około 3 minuty do uzyskania jednolitej, gęstej i sztywnej masy. Następnie należy wlać ostudzoną, lekko ciepłą żelatynę i całość zmiksować do połączenia się z masą. Uzyskany krem przekładamy do tortownicy na wyłożone wcześniej biszkopty, wyrównujemy wierzch i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny do schłodzenia.Tężejącą galaretkę wraz z rabarbarem należy wyłożyć na schłodzoną wcześniej masę śmietanową z mascarpone i ponownie włożyć do lodówki na 2-3 godziny.
Przepis pochodzi z bloga Plate of joy >>
Owocowy pucharek
Składniki:
150 g serka naturalnego homogenizowanego
2 sztuki kiwi
maliny
8 ciastek kakaowych (dietetycznych)
1 plaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
50 ml gorącej wody
2 gałązki świeżej mięty
1 łyżeczka cukru trzcinowego
Zaparzamy kawę w 50 ml wrzącej wody i studzimy. Kiwi obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do blendera. Miksujemy na papkę. Do musu wrzucamy drobno poszatkowaną miętę. Ciasteczka kruszymy. Możemy to zrobić za pomocą blendera albo wrzucając do worka i kilkakrotnie uderzając wałkiem. Do miski wkładamy serek, łyżkę cukru i kawę, mieszamy.
Układamy warstwami: serek, kiwi, kilka sztuk malin, pokruszone ciasteczka znowu serek, kiwi, maliny, ciasteczka. Dekorujemy kleksem serka, maliną i listkiem świeżej mięty.
Przepis pochodzi z bloga Ola in the kitchen >>
Ciasto z budyniem i gruszkami
Ciasto:
300g mąki lub 250g mąki + 50g zmielonych migdałów i orzechów
200g masła
80g cukru pudru + 1/2 torebki cukru waniliowego
2 żółtka
szczypta soli
łyżka śmietany
Do posypania:
garść orzechów włoskich oraz płatków migdałowych
garść suszonej żurawiny
Masa:
750ml mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 łyżki cukru
3-4 gruszki
Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy na dwie kulki z 1/3 i 2/3 ciasta, które zawijamy w folie. 1/3 wkładamy do zamrażarki, a 2/3 do lodówki na ok.30min. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni C, obieramy gruszki i kroimy na grubsze plasterki. Okrągłą formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta układamy na dnie i bokach tortownicy. Następnie układamy plasterki gruszek (żeby delikatnie się na siebie nakładały). W tym czasie odmierzamy 750 ml mleka i odlewamy z tego ok.250 ml do szklanki, do której wsypujemy proszek budyniowy. Dosypujemy cukier i dokładnie wszystko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Pozostałą część mleka (500 ml) zagotowujemy w garnku. Kiedy mleko się zagotuje i zacznie powoli kipieć, wlewamy do niego zawartość szklanki. Mieszamy do czasu zgęstnienia budyniu. Jeszcze ciepły wlewamy na ciasto z gruszkami. Wyjmujemy ciasto z zamrażalki i ścieramy je na tarce (grube oczka) równomiernie, wprost na gruszki. Posypujemy płatkami migdałowymi, orzechami i żurawiną. Pieczemy ok. 50min.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarna fuzja >>
Kruche ciasto z malinami
Składniki na kruche ciasto:
2 szklanki mąki krupczatki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
5 żółtka
1 kostka masła
70 g cukru
2 łyżki śmietany (opcjonalnie, jeśli ciasto słabo będzie się sklejać)
Składniki na czekoladową wkładkę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
80 g mąki ziemniaczanej
25 g kakao, dobrej jakości
szczypta soli
Dodatkowo:
około 300 g malin
cukier puder do posypanie ciasta
Przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać posiekane masło, żółtka, cukier, zagnieść ciasto, jeśli okaże się, że ciasto jest zbyt "suche" należy dodać odrobina śmietany. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na 30 minut do zamrażalnika aby stwardniało. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia (o wymiarach 25 x 35 cm). Wyjąć ciasto z zamrażalnika, zetrzeć na tarce o grubych oczkach (około 60% ilości ciasta), rozłożyć równomiernie na blaszce, delikatnie dociskając ręką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C i podpiec spód przez 10 - 15 minut tak, aby nabrało złotego koloru ale, żeby się nie przypaliło. Wyjąć z piekarnika, ostudzić.
Kiedy spód stygnie zaczynamy przygotowywać masę czekoladową. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy po jednej łyżce cukru cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Dodajemy mąkę ziemniaczaną wymieszaną z kakao. Następnie delikatnym strumieniem dolewamy olej, miksujemy do połączenie składników. Na wystudzony spód nakładamy masę czekoladową, równomiernie rozprowadzając. Na masę układamy maliny. Wierzch masy posypać resztą tartego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C, piec przez 30 minut. Ciasto przestudzić przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia >>