Cytrynowe ciasteczka Sansy Stark

Sansa Stark, kadr z filmu "Gra o Tron" produkcji HBO, Maślane tartaletki z owocami leśnymi (Fot. HBO, Łukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl)

Maślane tartaletki z owocami leśnymi
(dla 4 osób)
Tarteletki:
- 150 g masła
- 80 g cukru pudru
- 1 żółtko
- 200 g mąki
Nadzienie:
- 1 jogurt grecki
- 1 jogurt naturalny
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 laska wanilii (rozcinamy i wyjmujemy nasiona)
- 3 łyżki cukru pudru
- sok z 1 pomarańczy
- garść owoców leśnych (maliny, jeżyny, poziomki, czarne jagody)
Sposób przygotowania
Ucieramy masło z cukrem oraz żółtkiem, dodajemy mąkę i wyrabiamy ciasto rękoma lub mikserem ze specjalną nakładką. Ciastem wykładamy foremki i pieczemy przez 15 min, aż tarteletki będą złociste. W tym czasie przygotowujemy krem, mieszając wszystkie jego składniki (z wyjątkiem owoców). Upieczone tarteletki odstawiamy do wystygnięcia. Następnie wypełniamy je kremem, a na wierzchu układamy owoce. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. Możemy serwować z sosem malinowym.

Lekkie ciasteczka cytrynowe
(na 24 ciastka)
1 ciastko - 59 kcal
Składniki
- 1 1/2 szklanki mąki
- 3 łyżki cukru
- 3 łyżki cukru pudru + 1 łyżka do posypania
- 1 1/2 łyżki skórki otartej z cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 szklanki masła
- 1 rozkłócone jajko
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
W naczyniu miksera lub robota kuchennego mieszamy mąkę, cukier, 3 łyżki cukru pudru, skórkę cytrynową i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę i mieszamy do czasu, aż utworzą się grudki. Następnie dodajemy jajko i sok cytrynowy i miksujemy na gładkie ciasto. Z ciasta formujemy kulę, zawijamy ją w plastikową folię i wkładamy na godzinę do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 120°C. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 2,5 cm i układamy je na natłuszczonej blasze w odstępach 2,5 cm. Pieczemy 10 minut na złoty kolor. Następnie zdejmujemy z blachy i posypujemy cukrem pudrem. Podajemy wystudzone.

Herbatniki cytrynowe
(na 50 sztuk)
Składniki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- skórka otarta z 2 cytryn
- 4 żółtka
- 300 g mąki
- 150 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką cytrynową na jasny krem. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wsypujemy oba rodzaje mąki i sól, mieszając. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wykrawamy foremkami herbatniki, układamy na blasze i pieczemy w 200°C przez 10 minut, aż się zrumienią.

Delikatne ciasteczka cytrynowe
Składniki
- 1 i 2/3 szklanki drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki olejku cytrynowego
- 2,5 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 230 g miękkiego masła
- skórka otarta z 1 cytryny
- 1 jajko
- 2 łyżki soku z cytryny
Sposób przygotowania
Piekarnik rozgrzewamy do 200°C. Dwie blachy do pieczenia wyściełamy pergaminem. Mieszamy 2/3 szklanki cukru i olejek cytrynowy. W innej misce mieszamy mąkę, sodę i sól. Masło ucieramy z resztą cukru i skórką z cytryny na bladą, puszystą masę. Dodajemy jajko i dokładnie mieszamy. Łączymy z mąką i sokiem z cytryny. Z ciasta formujemy kulki o średnicy 3 cm. Obtaczamy w cukrze i układamy na blachach do pieczenia. Lekko spłaszczamy każdą kulkę. Pieczemy 8-10 minut.

Tarta cytrynowa
Ciasto:
- 250 g mąki krupczatki
- 200 g cukru pudru
- 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
- 150 g masła
- 2 żółtka
- sucha fasola do obciążenia ciasta
Wypełnienie:
- 1/4 szklanki wody
- 1,5 szklanki cukru + 3 łyżki do posypania
- 5 cytryn
- płatki migdałowe do dekoracji
Sposób przygotowania
Z mąki, cukru pudru, cukru waniliowego, masła i żółtek zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy godzinę w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek, wykładamy nim dużą formę do tarty, nakłuwamy, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy suchą fasolą. Pieczemy 10-12 minut w 180°C. Wyjmujemy formę, zdejmujemy papier z fasolą i pozostawiamy ciasto do przestygnięcia. Zagotowujemy syrop z wody i cukru. Cytryny parzymy wrzątkiem, osuszamy i kroimy w cienkie plasterki. Wrzucamy je partiami do wrzącego syropu i gotujemy 2 minuty na małym ogniu. Wyjmujemy łyżką cedzakową i odsączamy na sitku. Układamy plasterki cytryny na cieście, posypujemy cukrem i wstawiamy do gorącego piekarnika na 25 minut. Ostudzoną tartę dekorujemy płatkami migdałowymi.

Biszkopty z kremem cytrynowym
Biszkopty
- 2 jajka
- 50 g drobnego cukru
- 60 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem cytrynowy (lemon curd)
- 3 cytryny
- 200 g cukru
- 20 g mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- 2 żółtka
- 30 g masła
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową, a mąka musi być przesiana przez sitko. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą i lśniącą masę, która powinna potroić swoją objętość. Do masy jajecznej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Mieszamy, najlepiej sylikonową szpatułką, zagarniając ciasto od dna miski ku górze. Niewielkie porcje ciasta układamy na wyściełanej papierem do pieczenia blasze, pozostawiając między nimi co najmniej 4 cm odstępu. Pieczemy 9 minut w temp. 180°C. Czas pieczenia zależy od piekarnika, ale - uwaga! - jedna minuta za długo i ciasteczka mogą się przypalić. Wystudzone biszkopty odklejamy od papieru za pomocą cienkiej szpatułki.
Przygotowujemy krem. Cytryny sparzamy wrzątkiem i osuszamy. Ścieramy z nich skórkę i wyciskamy sok. Do garnka z grubym dnem wsypujemy cukier, dodajemy sok i skórkę cytrynową, mąkę ziemniaczaną, jajka i żółtka. Energicznie mieszamy i stawiamy na małym ogniu. Doprowadzamy do wrzenia, cały czas ucierając. Dodajemy masło i gotujemy jeszcze 2-3 minuty, nie przerywając mieszania. Masa powinna być gładka i lśniąca. Jeśli ma grudki, możemy ją przetrzeć przez sitko lub zmiksować. Upieczone biszkopty przekładamy kremem. Układamy na paterze i posypujemy cukrem pudrem. Uwaga: krem możemy zrobić na zapas. Wtedy przekładamy go do słoiczka, przykrywamy przezroczystą folią do żywności, która zapobiegnie powstawaniu kożucha, i pozostawiamy do ostygnięcia. Potem zakręcamy słoik - w lodówce krem możemy przechowywać do tygodnia.

Biszkopciki truskawkowe
Ciasto:
- 4 szklanki mąki (pół na pół szymanowska i tortowa)
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 10 dag masła
- 1 szklanka maślanki
- 1/2 szklanki 36% śmietany
- skórka otarta z 1 cytryny
Do przełożenia:
- 2 kg truskawek
- 1/2 szklanki likieru Grand Marnier
- 1/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- szczypta soli
- 1 szklanka śmietany kremówki
- 1-2 łyżki cukru
- 1 cukier waniliowy
Sposób przygotowania
Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimne kawałeczki masła i wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy maślankę ze śmietaną i skórką cytrynową. Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki truskawek mieszamy z likierem, cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Pozostawiamy w temp. pokojowej, aż owoce puszczą sok (30 min). Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki, a na nich bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.

Kruche ciasto cytrynowe z jagodami
Składniki
- 1/2 porcji ciasta wg przepisu podstawowego
Na masę cytrynową:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 i 1/4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 3/4 szklanki soku z cytryny
- 9 dużych żółtek
- 3/4 szklanki masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 szklanki schłodzonej kremówki
Nadzienie jagodowe:
- 1 i 1/2 szklanki czarnych jagód
- 3 łyżki cukru
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki startej skórki z cytryny
- szczypta soli
- szczypta mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mąki
Bezy:
- 3 białka z dużych jajek
- 1/2 szklanki cukru
Sposób przygotowania
Robimy masę cytrynową. Na średniej patelni o grubym dnie mieszamy cukier z mąką kukurydzianą. Stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy sok z cytryny. Następnie żółtka i masło. Gotujemy na średnim ogniu, ciągle mieszając, aż masa zagotuje się i zgęstnieje, ok. 8 min. Krem przekładamy do średniej miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce co najmniej na jeden dzień. (Może być przechowywany najdłużej przez 5 dni). Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy do niej 3/4 masy cytrynowej po 1/4 szklanki na raz. Schładzamy od 2 do 6 godzin. Przygotowujemy nadzienie jagodowe. Na małej patelni mieszamy 3/4 szklanki jagód z cukrem, sokiem z cytryny, startą skórką z cytryny, solą i cynamonem. Mieszamy na średnim ogniu, aż cukier
się rozpuści, ok. 4 min. Dodajemy mąkę, gotujemy 1 min. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy pozostałe 3/4 szklanki jagód. Przelewamy wszystko do małej miski. Przykrywamy i schładzamy przynajmniej 2 godz. (ale można również cały dzień). Ciastem wylepiamy formę, schładzamy je 30 min, a następnie przykrywamy ciasto folią i wypełniamy suchą fasolą. Pieczemy około 20 min w 190°C, aż brzegi stwardnieją. Zdejmujemy folię i fasolę. Pieczemy ciasto dalej na złoty kolor przez ok. 20 min. Jeśli pojawią się bąble, przekłuwamy je widelcem. Gdy placek wystygnie, rozsmarowujemy na nim masę cytrynową bez bitej śmietany. Używając łyżki cedzakowej i pozostawiając sok, rozkładamy równomiernie na kremie cytrynowym 3/4 szklanki smażonych jagód. Następnie małymi porcjami nakładamy na jagody masę cytrynową z bitą śmietaną, tak by całkowicie je pokryła. Ponownie używając cedzakowej łyżki, nakładamy na wierzch resztę jagód. Ciasto schładzamy i w tym czasie przygotowujemy bezy. Mieszamy białka z cukrem w metalowej misce. Miskę umieszczamy nad gotującą się wodą, tak by nie dotykała wody. Mieszamy cały czas, aż cukier się rozpuści a masa będzie gorąca, około półtorej minuty. Zdejmujemy miskę z garnka i mikserem ubijamy białka na sztywno, przez około 5 min. Nakładamy je łyżką do "rękawa" z gładką końcówką i wyciskamy porcjami, tworząc na cieście dekoracyjne stożki. Jeśli mamy palnik do przypiekania, możemy zrumienić bezę na złoto.