Szybkie, aromatyczne menu na letni dzień
Racuszki cynamonowe (Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl)
Ziołowy omlet
Do omletu możesz wrzucić listki zblanszowanego SZPINAKU albo kilka ZIELONYCH OLIWEK.
Składniki
- 5 jajek
- 2 łyżki posiekanego estragonu
- po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
- 2 łyżki masła
- 12-15 dag świeżego twarożku koziego
Sposób przygotowania
Wymieszaj trzepaczką jajka z ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej połowę masy omletowej, smaż, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posyp połową pokruszonego koziego serka. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka się zetną. Identycznie przygotuj drugi omlet. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.
Sałatka aromatyczna
Składniki
- 1 łyżka oliwy extra virgin
- 4 średnie cukinie pokrojone w ukośne plasterki o grubości 1 cm
- 2 pokrojone w dość cienkie cząstki cebule
- 4 duże, zmiażdżone ząbki czosnku
- 1 kawałek cynamonu złamany na połowę
- 1/4 łyżeczki pokruszonych nitek szafranu
- 40 dag pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki
- po 2 łyżki posiekanej natki i mięty
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cukinię, czosnek, cynamon i szafran. Przykryj i duś, aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając (trwa to około 6-8 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, natkę i miętę. Ostudź, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodaj sok z cytryny i przypraw do smaku. Podawaj do dań z ryb i owoców morza.
Wołowina z rozmarynem
Czosnek i rozmaryn to duet, który świetnie pasuje także do innych mięs. Szczególnie polecam do KOTLECIKÓW lub COMBRA JAGNIĘCEGO
Składniki
- 15 dag rukoli
- 1/3 szklanki oliwy
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 1 duża gałązka rozmarynu
- 50 dag polędwicy wołowej lub rostbefu
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki pieprzu
- 1 spora szalotka pokrojona w piórka
- po 1,5 łyżki octu balsamicznego i czerwonego octu winnego
- grubo mielony czarny pieprz
Sposób przygotowania
Rukolę opłucz, osusz, przełóż na duży półmisek. Rozgrzej oliwę z czosnkiem i rozmarynem, podgrzewaj razem jakieś 4 minuty. Usuń czosnek i rozmaryn, a na pachnącym tłuszczu podsmaż mięso pokrojone w dość cienkie plasterki (1/2 cm). Smaż około minuty, a potem wyjmij łyżką cedzakową. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym i ułóż na rukoli. Na tej samej oliwie krótko zeszklij szalotkę, dodaj sól i pieprz oraz oba rodzaje octu. Przygotowaną zalewą skrop mięso i rukolę, podawaj od razu ze świeżą bagietką.
Racuszki cynamonowe
Cynamonowa mąka:
- 3 szklanki mąki
- 4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2-2,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka soli
Oraz:
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju oraz olej do smażenia
Sposób przygotowania
Przygotuj litrowy pojemnik. Na dno wsyp warstwę mąki, potem cynamon, potem cukier, proszek do pieczenia i w końcu sól. Wstrząśnij słoikiem, aby składniki się wymieszały, a potem szczelnie zamknij (tę mąkę możesz przechowywać do 6 miesięcy). Zrób racuszki: wymieszaj mleko z jajkiem i olejem, dodaj 1,3 szklanki cynamonowej mąki i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej na średnim ogniu, łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta, smaż z obu stron na brązowy kolor. Racuchy podawaj gorące, np. z lodami waniliowymi lub kisielem wiśniowym.
Pierś z kurczaka z tymiankiem
Składniki
- 1/4 szklanki soku cytrynowego
- 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
- sól
- 1/2 szklanki oliwy
- ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka
Posypka ziołowa:
Do dekoracji:
- cząstki cytryny i gałązki tymianku
Sposób przygotowania
Zrób marynatę: wymieszaj sok cytrynowy z pieprzem i szczyptą soli. Powoli, ciągle mieszając, wlewaj oliwę, aż powstanie emulsja. Marynatę możesz także wymieszać w szczelnie zamkniętym słoiczku lub shakerze. Piersi kurczaka przykryj kawałkami folii i lekko spłaszcz gładką stroną tłuczka lub wałkiem do ciasta. Gotowe kotleciki przełóż do foliowego woreczka, wlej przygotowaną marynatę. Woreczek mocno zawiąż i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj posypkę ziołową, mieszając w miseczce wszystkie jej składniki. Zamarynowane mięso osącz, usmaż na patelni zwykłej lub grillowej albo upiecz na grillu ? wystarczy po 2 minuty z każdej strony. Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję posypki ziołowej, a przed podaniem udekoruj cząstkami cytryny i gałązkami tymianku.