Szybkie, aromatyczne menu na letni dzień

Latem, gdy słońce praży, obiady smakują i pachną wyjątkowo. Ale nie musisz stać godzinami w kuchni, oto propozycje szybkich dań na letni dzień
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Ziołowy omlet

Do omletu możesz wrzucić listki zblanszowanego SZPINAKU albo kilka ZIELONYCH OLIWEK.

 

Składniki

  • jajek
  • 2 łyżki posiekanego estragonu
  • po 1 łyżce posiekanego szczypiorku i natki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki grubo mielonego pieprzu
  • 2 łyżki masła
  • 12-15 dag świeżego twarożku koziego

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj trzepaczką jajka z ziołami, solą i pieprzem. Na patelni rozgrzej połowę masła, wlej połowę masy omletowej, smaż, aż spód się przyrumieni, a powierzchnia będzie galaretowata. Posyp połową pokruszonego koziego serka. Przykryj patelnię i smaż, aż jajka się zetną. Identycznie przygotuj drugi omlet. Podawaj natychmiast po przygotowaniu.

1
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Sałatka aromatyczna

Składniki

 

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzej oliwę, włóż cukinię, czosnek, cynamon i szafran. Przykryj i duś, aż cukinia będzie miękka, co jakiś czas mieszając (trwa to około 6-8 minut). Zdejmij z ognia, dodaj pomidory, natkę i miętę. Ostudź, ale pozostaw w temperaturze pokojowej. Przed podaniem dodaj sok z cytryny i przypraw do smaku. Podawaj do dań z ryb i owoców morza.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Wołowina z rozmarynem

Czosnek i rozmaryn to duet, który świetnie pasuje także do innych mięs. Szczególnie polecam do KOTLECIKÓW lub COMBRA JAGNIĘCEGO

 

Składniki

  • 15 dag rukoli
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 duża gałązka rozmarynu
  • 50 dag polędwicy wołowej lub rostbefu
  • 1 łyżeczka soli
  • 3/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 spora szalotka pokrojona w piórka
  • po 1,5 łyżki octu balsamicznego i czerwonego octu winnego
  • grubo mielony czarny pieprz

 

Sposób przygotowania

Rukolę opłucz, osusz, przełóż na duży półmisek. Rozgrzej oliwę z czosnkiem i rozmarynem, podgrzewaj razem jakieś 4 minuty. Usuń czosnek i rozmaryn, a na pachnącym tłuszczu podsmaż mięso pokrojone w dość cienkie plasterki (1/2 cm). Smaż około minuty, a potem wyjmij łyżką cedzakową. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym i ułóż na rukoli. Na tej samej oliwie krótko zeszklij szalotkę, dodaj sól i pieprz oraz oba rodzaje octu. Przygotowaną zalewą skrop mięso i rukolę, podawaj od razu ze świeżą bagietką.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Racuszki cynamonowe

Cynamonowa mąka:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2-2,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • 1 czubata łyżeczka soli

 

Oraz:

  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • 2 łyżki oleju oraz olej do smażenia

 

Sposób przygotowania

Przygotuj litrowy pojemnik. Na dno wsyp warstwę mąki, potem cynamon, potem cukier, proszek do pieczenia i w końcu sól. Wstrząśnij słoikiem, aby składniki się wymieszały, a potem szczelnie zamknij (tę mąkę możesz przechowywać do 6 miesięcy). Zrób racuszki: wymieszaj mleko z jajkiem i olejem, dodaj 1,3 szklanki cynamonowej mąki i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie - ciasto powinno mieć grudkowatą konsystencję. Patelnię posmaruj olejem, rozgrzej na średnim ogniu, łyżką lub chochelką nakładaj porcje ciasta, smaż z obu stron na brązowy kolor. Racuchy podawaj gorące, np. z lodami waniliowymi lub kisielem wiśniowym.

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG Fot. Arkadiusz Ścichocki / AG

Pierś z kurczaka z tymiankiem

Składniki

  • 1/4 szklanki soku cytrynowego
  • 1 łyżka grubo mielonego pieprzu
  • sól
  • 1/2 szklanki oliwy
  • ok. 1 kg filetów z piersi kurczaka

 

Posypka ziołowa:

  • 1 łyżka listków tymianku
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka otartej skórki cytrynowej

 

Do dekoracji:

  • cząstki cytryny i gałązki tymianku

 

Sposób przygotowania

Zrób marynatę: wymieszaj sok cytrynowy z pieprzem i szczyptą soli. Powoli, ciągle mieszając, wlewaj oliwę, aż powstanie emulsja. Marynatę możesz także wymieszać w szczelnie zamkniętym słoiczku lub shakerze. Piersi kurczaka przykryj kawałkami folii i lekko spłaszcz gładką stroną tłuczka lub wałkiem do ciasta. Gotowe kotleciki przełóż do foliowego woreczka, wlej przygotowaną marynatę. Woreczek mocno zawiąż i włóż do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotuj posypkę ziołową, mieszając w miseczce wszystkie jej składniki. Zamarynowane mięso osącz, usmaż na patelni zwykłej lub grillowej albo upiecz na grillu ? wystarczy po 2 minuty z każdej strony. Na każdym kawałku mięsa ułóż porcję posypki ziołowej, a przed podaniem udekoruj cząstkami cytryny i gałązkami tymianku.

5
Więcej na ten temat: przepisy na lato, szybkie przepisy, warzywa