Sałatki z bobem. Przekąski na lato

Sałatka cztery fasole
(dla 6 osób)
Składniki
- 1/2 szklanki suchej czerwonej lub nakrapianej fasoli
- 1 szklanka (może być mrożony) bobu
- 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli
- 1 szklanka żółtej fasolki szparagowej pociętej na 3-cm kawałki
- 1 czerwona cebula
- 1/2 szklanki kiełków rzeżuchy lub brokułowych
- 1/2 szklanki kiełków słonecznika
Na sos:
- 100 ml oliwy
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Przez noc moczymy suche fasole, potem gotujemy je do miękkości ? około 45 minut. Możemy też użyć fasoli w puszce (należy wziąć jej wtedy dwa razy więcej). Gotujemy bób i żółtą fasolkę. Wszystkie fasole mieszamy razem, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę i kiełki. W oddzielnej miseczce przyrządzamy sos. Mieszamy oliwę z octem i miodem, przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

Sałatka z bobu i karczochów
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 3 duże lub 6 mniejszych karczochów
- 1,5 kg młodego bobu
- 70 g rukoli
- 80 g miękkiego serka koziego
- świeżo zmielony pieprz, sól
Sos:
- 4 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego
- sól
Sposób przygotowania
Od karczochów (wstępnie przygotowanych) odcinamy łodygi, a pąki kroimy na połówki (jeśli są duże, to na ćwiartki). Gotujemy je przez chwilę we wrzącej osolonej wodzie, po czym odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Bób płuczemy, zalewamy wodą i trzymamy na ogniu 4-5 min od zagotowania, po czym również studzimy (młody bób można podać w skórce). Warzywa wkładamy do głębokiej salaterki, dodajemy rukolę i kozi ser pokrojony w duże kawałki. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Na koniec oprószamy ją świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z bułką paryską.

Bób z cebulkami
Czas przygotowania: 30 minut (dla 5 osób)
Składniki
- 1 kg bobu
- 10 małych (5 czerwonych i 5 białych) cebulek
- 30 dag wędzonej ogonówki
- sól
- pieprz
- cząber
- 10 dag masła
Sposób przygotowania
Obgotowany przez 2 minuty bób obieramy ze skórki. Pokrojoną w kostkę wędlinę podsmażamy na maśle i dodajemy obrane, nie pokrojone cebulki. Pozostawiamy na ogniu przez 5 minut, często mieszając. Wrzucamy bób, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tuż przed podaniem posypujemy cząbrem. Podajemy gorący.

Sałatka z bobu i sera
Czas przygotowania: 25 minut (dla 6 osób)
Składniki
- 60 dag bobu
- 1 pęczek rzodkiewek
- 4 młode marchewki
- 2 małe czerwone cebule
- 1 pęczek szczypiorku
- 1 sałata lodowa
- 25 dag tłustego twarożku
- 2 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
Bób gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Umyte i osuszone rzodkiewki kroimy na plasterki. Marchewki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Twarożek przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy liście sałaty i przyprawiony ser. Na wierzch wrzucamy resztę składników. Całość polewamy oliwą. Solimy i pieprzymy. Mieszamy tuż przed podaniem.

Młody bób z marchewką i bryndzą
Składniki
- 1 pęczek młodej marchewki
- 3 łyżki masła
- 100 g zielonego groszku w strączkach (ew. wyłuskanych młodych ziaren groszku)
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek natki
- skórka z 1 cytryny
- 200 g zblanszowanego i obranego młodego bobu
- 100 g bryndzy
- cukier, sól, pieprz
Sposób przygotowania
Obrane marchewki (odkładamy trochę natki do dekoracji) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę cukru, solimy. Gotujemy na małym ogniu 5 minut - marchewka powinna być jędrna. Dodajemy strączki lub ziaren-ka groszku, po kilku minutach przekładamy warzywa do zimnej wody z lodem. Rozgrzewamy na patelni resztę masła i mieszamy z miodem. Dodajemy osuszone marchewki i chwilę smażymy. Dodajemy grubo posiekany czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy groszek i bób, krótko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerz razem z powstałym słodkim sosem, posypujemy pokruszoną bryndzą i świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy natką marchewki.