Sałatki z bobem. Przekąski na lato

Magazyn Kuchnia
Młody bób z marchewką i bryndzą

Młody bób z marchewką i bryndzą (Fot. For. BBS)

Najprościej przyrządzić bób z masłem lub oliwą. Warto wypróbować bób także w sałatkach - z letnimi warzywami smakuje wyśmienicie. Przekonaj się sama!
1 z 5
Fot. Agata Jakubowska
Fot. Agata Jakubowska

Sałatka cztery fasole

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 1/2 szklanki suchej czerwonej lub nakrapianej fasoli
  • 1 szklanka (może być mrożony) bobu
  • 1/2 szklanki suchej czarnej fasoli
  • 1 szklanka żółtej fasolki szparagowej pociętej na 3-cm kawałki
  • 1 czerwona cebula
  • 1/2 szklanki kiełków rzeżuchy lub brokułowych
  • 1/2 szklanki kiełków słonecznika

Na sos:

  • 100 ml oliwy
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

Przez noc moczymy suche fasole, potem gotujemy je do miękkości ? około 45 minut. Możemy też użyć fasoli w puszce (należy wziąć jej wtedy dwa razy więcej). Gotujemy bób i żółtą fasolkę. Wszystkie fasole mieszamy razem, dodajemy pokrojoną w półksiężyce cebulę i kiełki. W oddzielnej miseczce przyrządzamy sos. Mieszamy oliwę z octem i miodem, przyprawiamy solą i pieprzem. Sosem polewamy sałatkę i mieszamy.

2 z 5
Fot. BBS
Fot. BBS

Sałatka z bobu i karczochów

(dla 4-6 osób)

 

Składniki

 

Sos:

  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka octu winnego
  • sól

 

Sposób przygotowania

Od karczochów (wstępnie przygotowanych) odcinamy łodygi, a pąki kroimy na połówki (jeśli są duże, to na ćwiartki). Gotujemy je przez chwilę we wrzącej osolonej wodzie, po czym odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Bób płuczemy, zalewamy wodą i trzymamy na ogniu 4-5 min od zagotowania, po czym również studzimy (młody bób można podać w skórce). Warzywa wkładamy do głębokiej salaterki, dodajemy rukolę i kozi ser pokrojony w duże kawałki. Z podanych składników robimy sos i polewamy nim sałatkę. Na koniec oprószamy ją świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy z bułką paryską.

3 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Bób z cebulkami

Czas przygotowania: 30 minut (dla 5 osób)

 

Składniki

  • 1 kg bobu
  • 10 małych (5 czerwonych i 5 białych) cebulek
  • 30 dag wędzonej ogonówki
  • sól
  • pieprz
  • cząber
  • 10 dag masła

 

Sposób przygotowania

Obgotowany przez 2 minuty bób obieramy ze skórki. Pokrojoną w kostkę wędlinę podsmażamy na maśle i dodajemy obrane, nie pokrojone cebulki. Pozostawiamy na ogniu przez 5 minut, często mieszając. Wrzucamy bób, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Tuż przed podaniem posypujemy cząbrem. Podajemy gorący.

4 z 5
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z bobu i sera

Czas przygotowania: 25 minut (dla 6 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Bób gotujemy 2 minuty w osolonej wodzie. Umyte i osuszone rzodkiewki kroimy na plasterki. Marchewki myjemy i obieramy, po czym ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebule obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Twarożek przyprawiamy solą, pieprzem i drobno posiekanym szczypiorkiem. Na głębokim półmisku układamy liście sałaty i przyprawiony ser. Na wierzch wrzucamy resztę składników. Całość polewamy oliwą. Solimy i pieprzymy. Mieszamy tuż przed podaniem.

5 z 5
Fot. For. BBS
Fot. For. BBS

Młody bób z marchewką i bryndzą

Składniki

  • 1 pęczek młodej marchewki
  • 3 łyżki masła
  • 100 g zielonego groszku w strączkach (ew. wyłuskanych młodych ziaren groszku)
  • 1 łyżka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 pęczek natki
  • skórka z 1 cytryny
  • 200 g zblanszowanego i obranego młodego bobu
  • 100 g bryndzy
  • cukier, sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Obrane marchewki (odkładamy trochę natki do dekoracji) wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy łyżkę masła i łyżeczkę cukru, solimy. Gotujemy na małym ogniu 5 minut - marchewka powinna być jędrna. Dodajemy strączki lub ziaren-ka groszku, po kilku minutach przekładamy warzywa do zimnej wody z lodem. Rozgrzewamy na patelni resztę masła i mieszamy z miodem. Dodajemy osuszone marchewki i chwilę smażymy. Dodajemy grubo posiekany czosnek, natkę pietruszki i skórkę otartą z cytryny. Wrzucamy groszek i bób, krótko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Wykładamy na talerz razem z powstałym słodkim sosem, posypujemy pokruszoną bryndzą i świeżo zmielonym pieprzem. Dekorujemy natką marchewki.

Więcej na ten temat: bób, przepisy na lato, sałatka