Polacy kochają makaron

Makaron (fot. Shutterstock)

Jakie są nasze makaronowe preferencje?
Z badania przeprowadzonego przez Instytut Homo Homini wynika, że 35% Polaków je potrawy z makaronu kilka razy w tygodniu, a 32% przynajmniej raz w tygodniu. Kobiety mają do past większą słabość - 39% Polek zajada się nimi kilka razy w tygodniu, z taką samą częstotliwością spożywa je 31% mężczyzn.
Najczęściej wybieranym przez rodaków rodzajem makaronu, niezależnie od wieku, wykształcenia i miejsca zamieszkania, są świderki. Sięga po nie aż 28% z nas, na drugim miejscu znalazło się spaghetti (15% ankietowanych), a na trzecim nitki (13%).
Ulubionym dodatkiem do makaronu jest mięso - wskazało na nie 25% respondentów. Następne w kolejności są sosy na bazie pomidorów (24%) oraz sezonowe warzywa i owoce (23%).
A teraz zajrzyjcie do naszych makaronowych przepisów.

Świderki (fusilli) z marynowanym kurczakiem i pieczarkami
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 piersi kurczaka
- 1/4 szklanki + 2 łyżki dobrego octu balsamicznego (najlepiej o aromacie figowym)
- sól, pieprz
- 6-8 dużych pieczarek
- 1/4 szklanki + 2 łyżki oliwy
- 2 posiekane szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 szklanki bulionu drobiowego (domowego!)
- 50 dag fusilli
- 1 posiekana czerwona cebula
- 30 dag ugotowanego zielonego groszku
- 15 dag sera cambozola (bez skórki i pokrojonego na kawałki)
Sposób przygotowania
Do plastikowego woreczka wkładamy kurczaka, wlewamy 1/4 szklanki octu balsamicznego, dodajemy szczyptę soli i pieprzu. Zawiązujemy. Do drugiego woreczka wkładamy oczyszczone pieczarki, wlewamy 1/4 szklanki oliwy, dodajemy 1/2 łyżeczki soli i 1/4 łyżeczki pieprzu, szalotki i czosnek. Zawiązujemy, oba woreczki wkładamy na 6-8 godz. do lodówki. Osączamy mięso z marynaty, grillujemy po 2 min z każdej strony (na grillu, w piekarniku lub na patelni grillowej), odkładamy. Grillujemy osączone grzyby (5-6 min). Kurczaka kroimy w kostkę, pieczarki w plasterki. Bulion gotujemy tak długo, aż połowa odparuje. Gotujemy makaron. W rondlu na pozostałej oliwie szklimy czerwoną cebulę, wlewamy resztę octu balsamicznego, wkładamy odcedzony makaron, wlewamy zredukowany bulion. Mieszamy, dodajemy groszek, kurczaka i pieczarki. Mieszamy, przyprawiamy do smaku, a przed podaniem dodajemy cambozolę i czekamy, aż lekko się stopi.

Ziołowe spaghetti
Składniki
- 50 dag spagetti
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/2 łyżeczki ziołowego pieprzu
- 1/3 szklanki oleju słonecznikowego
- 4 łyżki świeżego posiekanego majeranku
- 4 łyżki pokrojonego świeżego tymianku
- sól
- 10 dag startego parmezanu
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na suchej patelni prażymy curry wymieszane z pieprzem ziołowym. Lekko studzimy, dodajemy olej słonecznikowy i posiekane świeże zioła. Mieszamy. Wylewamy olej z przyprawami na ugotowany makaron, lekko mieszamy, rozkładamy na talerze i posypujemy parmezanem.

Spaghetti z kurczakiem i pomidorami
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g makaronu spaghetti
- 1 cebula
- podudzie kurczaka (bez kości; ok. 150 g)
- 1/2 puszki pokrojonych pomidorów w zalewie (w sezonie używamy świeżych)
- sól, pieprz
- garść dowolnych kiełków
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Drobno posiekaną cebulę szklimy na oliwie. Mięso kurczaka kroimy w kostkę o boku 1 cm, dorzucamy na patelnię i smażymy na złoty kolor. Dodajemy pomidory razem z zalewą i dusimy 5 minut, aż powstanie gęsty sos pomidorowy. Doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy z ugotowanym i odcedzonym makaronem. Dodajemy kiełki, mieszamy i pakujemy do śniadaniówki. Możemy spakować dodatkowo brzoskwinię lub banana.

Penne z chorizo, czarnymi oliwkami i pomidorami
(Dla 4 osób)
Składniki
- 400 g penne
- oliwa
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli bez pestek
- 20 dag chorizo
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 słoik (200 ml) suszonych pomidorów w oliwie
- 1 pęczek bazylii
- ser pecorino
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Makaron penne (krótkie rurki) gotujemy al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Na patelni podsmażamy na oliwie czosnek pokrojony w cienkie plasterki oraz drobno posiekane, poz-bawione pestek chilli. Dodajemy pokrojone chorizo, oliwki, 8 suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki. Na koniec wlewamy nieco oliwy, którą były zalane suszone pomidory, aby wzmocnić aromat sosu. Makaron odcedzamy (zostawiamy w nim odrobinę wody, bo zawiera skrobię i zagęści sos) i mieszamy z sosem. Posypujemy posiekaną bazylią oraz świeżo startym pecorino (można użyć innego twardego żółtego sera). Doprawiamy solą i pieprzem.

Spaghetti z pesto z cukinii i anchois
SPAGHETTI CON PESTO DI ZUCCHINE E ACCIUGHE
(dla 6 osób)
Składniki
- 1 kg cukinii
- 1/2 szklanki oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1 ostra papryczka
- 5-6 filetów anchois
- 50 dag spaghetti
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka bazylii
- sól
Sposób przygotowania
Cukinie kroimy na cienkie talarki i dusimy do miękkości na oliwie z posiekanym czosnkiem i papryczką. Miksujemy, dodając filety anchois, przyprawiamy do smaku i odstawiamy. Drobno siekamy zioła. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej gorącej wody, odcedzamy, od razu mieszamy z sosem, dodając parę łyżek wody z gotowania (aby makaron się nie skleił). Posypujemy posiekanymi ziołami i podajemy.
Autor
Tessa Capponi-Borawska
Azjatycki makaron na ostro
(dla 4 osób)
Składniki
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 2 łyżki startego świeżego imbiru
- 2 roztarte ząbki czosnku
- 3 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka chilli w płatkach
- sól, pieprz
- 50 dag azjatyckiego makaronu pszennego (może być ramen)
- 12 cebulek dymek (tylko biała i jasnozielona część) pokrojonych w plasterki
- 1/2 szklanki grubo pokrojonych i lekko uprażonych orzeszków ziemnych
- garść świeżej bazylii (najlepiej tajskiej) pokrojonej w paseczki
Sposób przygotowania
Robimy sos: rozgrzewamy w rondelku olej arachidowy, wrzucamy imbir i czosnek, dusimy minutę na małym ogniu. Przelewamy do miski, dodajemy olej sezamowy, sos sojowy, ocet balsamiczny, cukier, chilli i 1,5 łyżeczki soli, mieszamy. Makaron przyrządzamy według przepisu na opakowaniu (przeważnie gotujemy go 4-5 minut od chwili wrzucenia do wrzącej osolonej wody, odcedzamy i od razu przelewamy zimną wodą), osączamy i wkładamy do miski z sosem. Dodajemy dymki, dokładnie mieszamy, aby sos pokrył makaron. Pozostawiamy na godzinę w temperaturze pokojowej, od czasu do czasu mieszamy. Dodajemy orzeszki i bazylię, jeszcze raz mieszamy. Możemy doprawić solą i pieprzem. Podajemy na zimno - jako przystawkę lub zamiast sałatki.

Linguine z porami i fetą
(dla 2 osób)
Składniki
- 2 pory
- 50 dag makaronu linguine (może być tagliatelle, bucatini, fettucine)
- oliwa i masło do smażenia
- 2-3 ząbki czosnku
- 15 dag fety
- 10 dag gęstej śmietany
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Umytą jasną część pora przekrawamy wzdłuż i kroimy w plasterki. Makaron gotujemy al dente. Podsmażamy pory na rozgrzanej oliwie z odrobiną masła. Gdy nabiorą złotego koloru, dorzucamy roztarty czosnek i dalej smażymy. Dodajemy pokruszoną fetę oraz śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem, podgrzewamy. Wrzucamy ugotowany makaron, mieszamy. Przed podaniem posypujemy fetą.