Blogerzy polecają: 6 sposobów na cukinię

(fot. plateofjoy)

Wiosenny omlet z cukinią
Składniki:
2 jajka,
1 mała cukinia,
kilka zielonych szparagów,
garstka liści szpinaku,
parmezan,
oliwa,
masło,
czosnek,
sól, pieprz
W małym garnuszku gotujemy szparagi - w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczą dosłownie 4 minuty i szparagi będą gotowe. Obieraczką do warzyw kroimy cukinię na wstążki, które następnie przesmażamy przez minutę na patelni, na oliwie z dodatkiem małego zmiażdżonego ząbku czosnku. Cukinię ściągamy z patelni, dodajemy trochę masła i wlewamy roztrzepane jajka (z dodatkiem soli i pieprzu), kiedy jajka zaczynają się ścinać ścieramy troszkę parmezanu. Następnie układamy świeże liście szpinaku, po chwili układamy cukinię i szparagi. Gotowy omlet przekładamy na talerz, ścieramy jeszcze trochę parmezanu i gotowe.
Przepis pochodzi z bloga Plate of joy >>

Faszerowana cukinia
Składniki:
1 średniej wielkości cukinia
200 g piersi z kurczaka
150 g liści szpinaku
duży pomidor
ząbek czosnku
Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy. Pierś kurczaka (może być mielona) podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy ząbek czosnku roztarty z łyżeczką soli. Wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora. Na koniec smażenia wrzucamy liście szpinaku. Doprawiamy pieprzem. Faszerujemy cukinię, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i zapiekamy przez trzydzieści minut w temperaturze 170 stopni C.
Przepis pochodzi z bloga Old white table >>

Zupa cukiniowo-szparagowa
Składniki na 4 porcje:
½ cukinii
Końcówki z jednego pęczka szparagów
Główki z ¼ pęczka szparagów
½ serka cambozola (ok. 75 g)
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki cukru
Sól, pieprz
Świeży tymianek
1 woreczek ryżu
Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Końcówki z obierania szparagów i obierki oraz całe ząbki czosnku wrzucamy do wrzątku, który doprawiamy cukrem i solą. Po ok. 20 minutach, jak szparagi się wygotują i oddadzą swój smak, odcedzamy i czysty wywar zachowujemy. Cukinię kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut i dodajemy główki szparagów. Gotujemy razem kolejne 10 minut. Dodajemy ser pokrojony w kawałki, doprawiamy pieprzem. Miksujemy blenderem całość i serwujemy gorące z ryżem i świeżymi listkami tymianku.
Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli >>

Sałata ze smażoną cukinią
Składniki na 2 porcje:
Sałata masłowa
1 średnia cukinia
Ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych
Kiełki rzodkiewki lub inne ulubione
1 łyżeczka świeżego lub ½ łyżeczki suszonego rozmarynu
Dobra suszona kiełbasa
2 garście rukoli
2 łyżki mielonych orzechów włoskich
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz
1 plaster sera gorgonzola
Cukinię kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy nań cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i przesmażamy, nie za długo, tylko tyle, by zmiękła i zrobiła się lekko złota. Na koniec doprawiamy rozmarynem, najlepiej świeżym. Odkładamy do przestygnięcia. Do malaksera wrzucamy rukolę, orzechy, pokruszony ser, wlewamy sporą ilość oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy. Sałatę rozdzieramy i rozkładamy na talerzach. Pomidorki kroimy na ćwiartki rozrzucamy na sałacie. Kiełbaskę pokrojoną w półplasterki dodajemy do sałaty, razem z cukinią, całość polewamy dressingiem z rukoli i obsypujemy kiełkami. Można na koniec całość jeszcze lekko skropić oliwą.
Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli >>

Bułgarski cukiniowy placek
Składniki:
4 średnie cukinie
250 g pokruszonej fety,
3 jajka,
5 łyżek kaszy manny,
dużo zielonego (natka pietruszki, koperek),
2 ząbki czosnku wycisnięte,
pieprz
Sos czosnkowy: jogurt naturalny, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz
Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać z resztą składników. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm. Piekarnik nagrzać do 180 st C i piec zapiekankę przez około 40 minut. do chwili, aż się zarumieni wierzch. Podawać na ciepło lub zimno najlepiej z sosami np. jogurtowo-czosnkowym.
Przepis pochodzi z bloga Bernika>>.

Duet cukinii i pora
Składniki:
1 duży por (wykorzystujemy białą część)
2 małe cukinie
1 szklanka bulionu warzywnego domowego
1 łyżka miodu (akacjowy, wielokwiatowy)
sól i pieprz do smaku
1 łyżka płatków migdałów
szczypta bazylii
Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w plasterki, chwilę obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Do garnka wlać wywar, dodać cukinię, pora i gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać miód. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów i posypać nimi zmiksowaną blenderem zupę.
Przepis pochodzi z bloga Smaki regionu >>