Blogerzy polecają: 6 sposobów na cukinię

red.

(fot. plateofjoy)

Zawsze warto ją mieć pod ręką - cukinia uratuje niejeden obiad i sprawi, że stanie się o wiele zdrowszy.
1 z 6
fot. plateofjoy
fot. plateofjoy

Wiosenny omlet z cukinią

Składniki:

2 jajka,

1 mała cukinia,

kilka zielonych szparagów,

garstka liści szpinaku,

parmezan,

oliwa,

masło,

czosnek,

sól, pieprz


W małym garnuszku gotujemy szparagi - w osolonej wodzie, ze szczyptą cukru i odrobiną masła. Wystarczą dosłownie 4 minuty i szparagi będą gotowe. Obieraczką do warzyw kroimy cukinię na wstążki, które następnie przesmażamy przez minutę na patelni, na oliwie z dodatkiem małego zmiażdżonego ząbku czosnku. Cukinię ściągamy z patelni, dodajemy trochę masła i wlewamy roztrzepane jajka (z dodatkiem soli i pieprzu), kiedy jajka zaczynają się ścinać ścieramy troszkę parmezanu. Następnie układamy świeże liście szpinaku, po chwili układamy cukinię i szparagi. Gotowy omlet przekładamy na talerz, ścieramy jeszcze trochę parmezanu i gotowe.

 

Przepis pochodzi z bloga Plate of joy >>

2 z 6
fot. ralpheek
fot. ralpheek

Faszerowana cukinia

Składniki:

1 średniej wielkości cukinia

200 g piersi z kurczaka

150 g liści szpinaku

duży pomidor

ząbek czosnku

 

Cukinię myjemy, przekrawamy wzdłuż i wydrążamy. Pierś kurczaka (może być mielona) podsmażamy na łyżce oliwy. Dodajemy ząbek czosnku roztarty z łyżeczką soli. Wrzucamy pokrojonego w kostkę pomidora. Na koniec smażenia wrzucamy liście szpinaku. Doprawiamy pieprzem. Faszerujemy cukinię, układamy na blasze wyłożonej pergaminem i zapiekamy przez trzydzieści minut w temperaturze 170 stopni C.

 

Przepis pochodzi z bloga Old white table >>

3 z 6
fot. bocado
fot. bocado

Zupa cukiniowo-szparagowa

Składniki na 4 porcje:

½ cukinii

Końcówki z jednego pęczka szparagów

Główki z ¼ pęczka szparagów

½ serka cambozola (ok. 75 g)

2 ząbki czosnku

½ łyżeczki cukru

Sól, pieprz

Świeży tymianek

1 woreczek ryżu

 

Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Końcówki z obierania szparagów i obierki oraz całe ząbki czosnku wrzucamy do wrzątku, który doprawiamy cukrem i solą. Po ok. 20 minutach, jak szparagi się wygotują i oddadzą swój smak, odcedzamy i czysty wywar zachowujemy. Cukinię kroimy w kostkę, wrzucamy do wywaru. Gotujemy ok. 10 minut i dodajemy główki szparagów. Gotujemy razem kolejne 10 minut. Dodajemy ser pokrojony w kawałki, doprawiamy pieprzem. Miksujemy blenderem całość i serwujemy gorące z ryżem i świeżymi listkami tymianku.

 

Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli >>

4 z 6
fot. bocado
fot. bocado

Sałata ze smażoną cukinią

Składniki na 2 porcje:

Sałata masłowa

1 średnia cukinia

Ok. 10 szt. pomidorków koktajlowych

Kiełki rzodkiewki lub inne ulubione

1 łyżeczka świeżego lub ½ łyżeczki suszonego rozmarynu

Dobra suszona kiełbasa

2 garście rukoli

2 łyżki mielonych orzechów włoskich

Oliwa z oliwek

Sól, pieprz

1 plaster sera gorgonzola

 

Cukinię kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy nań cukinię. Doprawiamy solą, pieprzem i przesmażamy, nie za długo, tylko tyle, by zmiękła i zrobiła się lekko złota. Na koniec doprawiamy rozmarynem, najlepiej świeżym. Odkładamy do przestygnięcia. Do malaksera wrzucamy rukolę, orzechy, pokruszony ser, wlewamy sporą ilość oliwy z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem i miksujemy. Sałatę rozdzieramy i rozkładamy na talerzach. Pomidorki kroimy na ćwiartki rozrzucamy na sałacie. Kiełbaskę pokrojoną w półplasterki dodajemy do sałaty, razem z cukinią, całość polewamy dressingiem z rukoli i obsypujemy kiełkami. Można na koniec całość jeszcze lekko skropić oliwą.

 

Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli >>

5 z 6
fot. bernika75
fot. bernika75

Bułgarski cukiniowy placek

Składniki:

4 średnie cukinie

250 g pokruszonej fety,

3 jajka,

5 łyżek kaszy manny,

dużo zielonego (natka pietruszki, koperek),

2 ząbki czosnku wycisnięte,

pieprz

Sos czosnkowy: jogurt naturalny, koperek, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz

 

Cukinię umyć i zetrzeć na tarce, starannie odcisnąć z wody. Wymieszać z resztą składników. Włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, tak żeby warstwa nie była grubsza niż 3 cm. Piekarnik nagrzać do 180 st C i piec zapiekankę przez około 40 minut. do chwili, aż się zarumieni wierzch. Podawać na ciepło lub zimno najlepiej z sosami np. jogurtowo-czosnkowym.

 

Przepis pochodzi z bloga Bernika>>.

6 z 6
fot. lileczka_4
fot. lileczka_4

Duet cukinii i pora

Składniki:

1 duży por (wykorzystujemy białą część)

2 małe cukinie

1 szklanka bulionu warzywnego domowego

1 łyżka miodu (akacjowy, wielokwiatowy)

sól i pieprz do smaku

1 łyżka płatków migdałów

szczypta bazylii

Cukinie umyć i pokroić w kostkę. Pora umyć, pokroić w plasterki, chwilę obsmażyć na patelni z odrobiną oleju. Do garnka wlać wywar, dodać cukinię, pora i gotować do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem, dodać miód. Na suchej patelni uprażyć płatki migdałów i posypać nimi zmiksowaną blenderem zupę.

 

Przepis pochodzi z bloga Smaki regionu >>

Więcej na ten temat: blogi kulinarne, cukinia