Sorbety na talię osy

Na upały, dla tych co dbają o linię, polecamy sorbety. Nie zawierają śmietany, ani jajek. Można się nimi objadać całymi dniami - bez wyrzutów sumienia
Fot. Marcin Kielbiewski Fot. Marcin Kielbiewski

Sorbet cytrynowy

(dla 8 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Cytryny dokładnie myjemy. Z ośmiu cytryn odkrawamy i zachowujemy wierzchołki, a z drugiej strony ścinamy czubki, aby można było ustawić cytryny pionowo. Wybieramy miąższ, uważając, aby nie przebić dna cytrynowych czarek. Miąższ wkładamy do sitka i wyciskamy z niego sok. Z 1/2 l wody i cukru gotujemy syrop. Odstawiamy do ostudzenia. Ocieramy skórkę z 3 dużych cytryn i wyciskamy z nich sok (razem z sokiem wyciśniętym poprzednio powinno być 375 ml). Sok i otartą skórkę miksujemy z syropem i wkładamy do zamrażarki. Zanim masa całkowicie zamarznie, wyjmujemy ją kilka razy i miksujemy.W tym czasie zamrażamy też przygotowane cytrynowe czarki. Sorbet wkładamy do wydrążonych cytryn, przykrywamy odkrojonymi wierzchołkami i wkładamy jeszcze na 15 min do zamrażarki. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy.

1
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożona pomarańczówka

(ok. 6 porcji)

 

Składniki

  • 5 dużych pomarańczy obranych i podzielonych na cząstki (bez albedo)
  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
  • 100 ml wódki
  • (niekoniecznie) sok z limonki

 

Sposób przygotowania

Miksujemy kawałki owoców z sokiem i wódką. Ewentualnie doprawiamy sokiem z limonki, a jeśli drink jest zbyt gorzki, można też dodać trochę cukru. Rozlewamy do miseczek i zamrażamy.

2
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Sorbet żurawinowy na winie

Składniki

  • 2 szklanki świeżych lub mrożonych żurawin
  • 1/2 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1,5 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka skórki otartej ze sparzonej, dokładnie umytej i osuszonej pomarańczy

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki sorbetu wymieszaj w rondlu. Ciągle mieszając, podgrzewaj na małym ogniu, aż żurawiny będą miękkie i zaczną się rozpadać. Wtedy przetrzyj mieszaninę przez gęste sitko zawieszone nad miseczką, wyciskając jak najwięcej soku. Ostudź do temperatury pokojowej i napełnij foremki na kostki lodu. Przykryj folią, zamrażaj 3-6 godzin. Zmiksuj zamrożony sorbet w malakserze, podawaj od razu.

3
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Sorbet anyżkowy z alkoholem

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zagotuj wodę z cukrem i skórką z cytryny, pozostaw na ogniu 5-10 minut. Wlej sok cytrynowy, wymieszaj. Przecedź, przestudź, połącz z alkoholem. Wstaw na 15-20 minut do zamrażalnika, aby płyn zaczął zamarzać. Ubij białko, pianę dodaj partiami do lekko zamarzniętego płynu. Wymieszaj i ponownie wstaw do zamrażalnika. Pozostaw tam, aż sorbet zupełnie zamarznie. Mieszaj co 20-30 minut. Przed podaniem znowu zamieszaj, podawaj z uprażonymi migdałami oraz ciasteczkami.

4
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Sorbet miodowo-pomarańczowy krok po kroku

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Obieramy 4 pomarańcze, usuwając albedo. Wycinamy fileciki spomiędzy błonek. Z resztek pomarańczy oraz dwóch pozostałych owoców wyciskamy sok i cedzimy go.

Fot. Jarosław Madejski

Laski wanilii kroimy wzdłuż, wyskrobujemy ziarenka. Rozgrzewamy miód i dodajemy wanilię - laski i ziarenka.

Fot. Jarosław Madejski

Zagotowujemy, wkładamy fileciki pomarańczy, gotujemy 10 minut, aż miód zgęstnieje, a pomarańcze będą szkliste. Studzimy, wyjmujemy wanilię. Połowę miodu pomarańczowego mieszamy z jogurtem, sokiem i winem.

Fot. Jarosław Madejski

Wstawiamy masę do zamrażalnika. Po godzinie mieszamy, po kolejnych 30 minutach - znowu itd. co pół godziny, aż sorbet zamarznie. Na początku, gdy masa sorbetowa jest płynna, mieszamy rózgą - dzięki temu sorbet napowietrzy się i będzie puszysty.

Fot. Jarosław Madejski

Mieszając sorbet, rozbijamy lód na igiełki; im częściej mieszamy, tym są mniejsze, a masa bardziej gładka i puszysta. Gdy sorbet zamarznie, "rozbijamy" go mikserem, aby go jeszcze bardziej napowietrzyć. Przed podaniem polewamy resztą pomarańczowego miodu.

Rady:
- Sorbet zamarznie szybciej w szerokim, płaskim naczyniu. Mieszanie rozpoczynamy jak wyżej (po godzinie zamrażania), ale robimy to częściej - co 15-20 minut.
- Miód pomarańczowy można przechowywać w lodówce przez kilka tygodni. Jeśli zrobimy go więcej, sprawdzi się jako sos do innych deserów lub jako dodatek do mięs albo sosu do pieczeni.
- Nie zwiększamy podanej w przepisie ilości wina - im więcej damy alkoholu, tym trudniej będzie zamrozić sorbet.
- Deser możemy również przygotować w maszynce do lodów.
- Jeśli chcecie kupić niepryskane, dojrzałe na drzewie (nie w dojrzewalni) pomarańcze, polecamy stronę incampagna.pl. Firma dostarczy wam je do domu [red.].

5
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Wybitny sorbet czekoladowy

Wytrawne, kwaśne, czasami nawet lekko gorzkawe SORBETY polecam nie tylko na deser, ale i dla ODŚWIEŻENIA SMAKU między jednym a drugim daniem

 

Składniki

  • 1/2 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki kakao
  • 1,5 szklanki wody
  • trochę olejku waniliowego
  • 2 łyżki brandy lub ulubionego likieru

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj w rondlu cukier i kakao, wlej wodę, mieszaj, aż powstanie pasta. Ustaw na małym ogniu, zagotuj, mieszając, podgrzewaj, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień i gotuj, ciągle mieszając, aż powstanie jednolity i ciemny syrop (1-2 minuty). Przelej do miski, przypraw wanilią i brandy albo likierem. Ostudź, wstaw do lodówki, a gdy syrop będzie bardzo zimny, zamroź go w maszynie do lodów. Możesz także wstawić czekoladowy syrop (pod przykryciem) do zamrażalnika i zamrażać przez 4-5 godzin, mieszając co 30 minut.

6
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Sorbet Margarita

Składniki

 

Sposób przygotowania

Wymieszaj wodę z cukrem, podgrzewaj, mieszając, aż cukier się rozpuści. Zwiększ ogień, zagotuj, wlej do miseczki. Dodaj sok i skórkę z limonek, likier oraz tequilę. Ostudź, dobrze schłodź w lodówce, zamroź w maszynie do lodów (lub wstaw na 4-6 godzin do zamrażalnika i zamrażaj, mieszając co 30 minut). Napełnij sorbetem 4 zimne szklanki i podawaj od razu.

7
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Sorbet różany

Składniki

  • 1 łyżka płynnego miodu
  • 1 szklanka zaparzonej i przecedzonej zielonej herbaty
  • 1 szklanka soku jabłkowego
  • 100 ml miętowego lub cytrynowego likieru
  • 1/4 szklanki wody różanej
  • 2-3 łyżeczki konfitury różanej
  • płatki róży do dekoracji

 

Sposób przygotowania

Miód rozpuszczamy w gorącej herbacie. Studzimy. Mieszamy z sokiem, likierem, wodą różaną. Wlewamy do plastikowego pojemnika, wstawiamy do zamrażalnika i mrozimy przez 2-2,5 godziny, mieszając co 15-20 minut, ażeby masa zachowała konsystencję zmrożonego śniegu. Sorbet podajemy z różaną konfiturą, udekorowany płatkami róż.

8