Różowe desery z rabarbarem i truskawkami. Mon amour

Sakiewki naleśnikowe z truskawkami i sosem porzeczkowym
Składniki
- 10 dag czarnych porzeczek
- 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z limonki
- 5 dag cukru pudru + odrobina do posypania
- 4 cienkie duże naleśniki
- 20+4 truskawki
- 1-2 łyżeczki octu balsamicznego
- 4 kawałki kandyzowanej skórki z limonki
- olej do smażenia
- kilka listków świeżej mięty
Sposób przygotowania
Zmiksuj porzeczki, sok z limonki i 5 dag cukru. Pośrodku każdego naleśnika ułóż 5 truskawek, skrop je octem balsamicznym, posyp cukrem pudrem i dodaj kawałek skórki z limonki. Ściągnij naleśnik u góry, tworząc sakiewkę, i zepnij brzegi wykałaczką. Usmaż na złoto w głębokim oleju (1-2 minuty). Osącz z nadmiaru tłuszczu, wyjmij wykałaczki. Sakiewki podawaj polane sosem porzeczkowym, udekorowane pozostałymi truskawkami i miętą.
![]() |
![]() |
![]() |
Ballarini Patelnia do naleś... | DE BUYER Patelnia do naleśn... | Patelnia do naleśników Fiss... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Krem truskawkowy typu panna cotta
Składniki
- 4 szklanki obranych i pokrojonych truskawek
- 1,5 szklanki mleka
- 1/2 szklanki śmietanki 36-proc.
- 3 łyżki miodu
- 1/3 szklanki cukru
- 2-3 łyżeczki żelatyny
- 1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Sposób przygotowania
Zmiksuj na jednolitą masę dwie szklanki truskawek. Przetrzyj przez gęste sitko, aby oddzielić i usunąć pesteczki. Mleko, śmietankę i cukier wymieszaj w rondelku, dodaj żelatynę, odstaw, aby napęczniała i po 10 minutach jeszcze raz wymieszaj. Podgrzewaj delikatnie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści (około 3 minut), cały czas mieszając. W żadnym wypadku nie wolno ci doprowadzić do zagotowania, bo wszystko się zwarzy! Zdejmij z ognia, dodaj mus truskawkowy i aromat waniliowy. Lekko ostudź i rozłóż do foremek lub filiżanek. Wstaw do lodówki na co najmniej 3 godziny. Pozostałe dwie szklanki truskawek delikatnie wymieszaj z miodem i pozostaw na blisko 30 minut w temperaturze pokojowej. Wyjmij z lodówki foremki z deserem. Masę truskawkową oddziel od brzegów cienkim nożem, dno zanurz na jakieś 30 sekund w gorącej wodzie. Odwróć foremki, ostrożnie wyłóż panna cottę na talerzyki. Podawaj z truskawkami i miodem.
![]() |
![]() |
![]() |
Adler AD 4205 | Bosch MFQ 4070 | Ravanson MR-7010 SET Life |
Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |

Truskawkowy sorbet
Składniki
- 3 szklanki pokrojonych truskawek
- 1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
- 2/3 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
Sposób przygotowania
Przygotuj syrop: cukier zalej jedną szklanką wody, zagotuj i ostudź. Truskawki, sok pomarańczowy i skórkę zmiksuj na gładką masę. Porcjami dodawaj ostudzony syrop, cały czas miksując. Mus przełóż do szklanego naczynia i zamrażaj przez 3 godziny, mieszając co 30 minut. Potem zmiksuj, napełnij szklane pucharki i od razu podawaj. Sorbet możesz przechowywać w zamrażalniku przez 3 dni. W sezonie, gdy truskawki są najsłodsze, możesz użyć nieco mniej cukru, a część soku pomarańczowego zastąpić odrobiną soku z cytryny. Nie zaszkodzi też trochę cointreau (likieru pomarańczowego).
![]() |
![]() |
![]() |
Ariete Sorbet maker 632 | Lekue Rożek silikonowy do l... | Prepara Vulcano Pops PP02-I... |
Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |

Koktajl lodowy
Składniki
- 2 szklanki pokrojonych truskawek
- 1 dojrzały banan
- 1 mango
- 1/4 szklanki cukru
- 1/2 szklanki jogurtu
- 1 łyżeczka olejku waniliowego
- 6 kostek lodu
Sposób przygotowania
Truskawki (kilka odłóż do przybrania) wymieszaj z cukrem i odstaw. Gdy puszczą sok, dodaj obranego i pokrojonego w plastry banana oraz obrane i pokrojone w kostkę mango. Dokładnie wymieszaj i wstaw do zamrażalnika na jakieś 45 minut. Następnie zmiksuj przygotowane owoce (najlepiej w blenderze) z jogurtem naturalnym, kostkami lodu i olejkiem waniliowym (kto nie lubi zapachu wanilii, może zrezygnować z dodania olejku). Przelej do szklanek, a przed podaniem udekoruj kawałkami truskawek.
![]() |
![]() |
![]() |
Fackelmann Shaker barmański... | Shaker do koktajli Happy Hour | Vacu Vin Narzędzia do kokta... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |

Zapiekanka truskawkowa
Jak każda zapiekanka jest DANIEM Z RESZTEK. Do przygotowania tego pysznego deseru idealnie nadają się suche kromki białego chleba albo kawałki biszkoptu pozostałe po niedzielnym torcie
Składniki
- 4 kromki białego chleba, może też być tostowy
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 łyżki mąki kukurydzianej
- 20 dag białego sera dwukrotnie mielonego (jak na sernik)
- 30 dag truskawek
Sposób przygotowania
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180-200°C. Kromki chleba posyp 2-3 łyżkami cukru, lekko przyklep, żeby cukier trzymał się powierzchni pieczywa, obsmaż na suchej patelni, co chwilę przewracając kromki, aż zrobią się rumiane, a cukier lekko się skarmelizuje. Serek wymieszaj z mąką. Truskawki opłucz, usuń szypułki i osącz na sitku. W żaroodpornym naczyniu ułóż warstwę grzanek, na niej - warstwę truskawek. Posyp je łyżką cukru, na wierzchu rozsmaruj serek i znów posyp resztą cukru. Piecz 6-8 minut, aż serek się przyrumieni, a owoce puszczą sok. Podawaj na gorąco bezpośrednio po przygotowaniu.

Ciasto z kruszonką
SEZON NA RABARBAR TRWA KRÓCIUTKO, ale to ciasto jest świetne również z jagodami albo porzeczkami. Polecam!
Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 15 dag cukru
- masło do wysmarowania formy
- cukier puder do posypania
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 12 dag masła
- 5 dag cukru
- 1 jajko
- 1/2 szklanki wody
- szczypta soli
Kruszonka:
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- 10 dag mąki
- 1 cukier waniliowy (1,6 g)
Sposób przygotowania
Z podanych składników zagnieć ciasto i wstaw je do lodówki na co najmniej godzinę. Umyty i obrany ze skóry rabarbar pokrój na 4-centymetrowe kawałki. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem okrągłą formę (o średnicy 28 cm). Na cieście ułóż rabarbar i posyp cukrem. Przygotuj kruszonkę, rozcierając w palcach masło, cukier, mąkę i cukier waniliowy. Rabarbar posyp kruszonką, ciasto wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 40 minut w temp. 200°C. Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem.

Rabarbarowy placek z bezą
Składniki
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Ciasto
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- sól
Beza
- 3 białka
- 6 łyżek cukru
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i siekamy. Palcami zagniatamy ciasto, po czym lepimy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Dużą formę do tarty wykładamy ciastem i podpiekamy w piekarniku, przez 10 min, w temp. 200°C. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy, po czym kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Mieszamy z cukrem i układamy na podpieczonym placku. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, i wykładamy na placek. Pieczemy w temp. 180°C, aż beza będzie złota.

Deser rabarbarowy
Dobrym dodatkiem do tego deseru będzie kulka lodów śmietankowych. Można też udekorować całość czapeczką bitej śmietany. Ale ostrzegam: TO DODATKOWE KALORIE!
Składniki
Sposób przygotowania
Umyty i obrany rabarbar pokrój na małe kawałki. Wrzuć do garnka, posyp cukrem i duś na małym ogniu przez 10 minut. Umyte truskawki oczyść z szypułek (najpierw myj, potem odrywaj szypułki, bo inaczej truskawki nasiąkną wodą) i pokrój na pół. W szklanych pucharkach ułóż rabarbar i truskawki. Posyp posiekanymi listkami świeżej melisy i od razu podawaj.

Sorbet rabarbarowy
Składniki
- 40 dag rabarbaru
- 1/2 szklanki wody
- 12 dag cukru
- 1/2 butelki półsłodkiego wina musującego
Sposób przygotowania
Rabarbar umyj, obierz i pokrój na kawałki. Dodaj wodę i cukier, duś pod przykryciem około 10 minut. Gdy lekko przestygnie, zmiksuj. Mus rabarbarowy przełóż do salaterki i wstaw do zamrażarki na 2-3 godziny. Mieszaj energicznie co pół godziny, zeksrobując tworzące się lodowe kryształki. Gotowy sorbet podawaj w pucharkach polany bardzo zimnym winem musującym.