Truskawki od rana do wieczora - dwanaście najlepszych przepisów dla dzieci

mjk
Już są! Truskawki lubimy wszyscy, ale dzieci kochają je najbardziej. Do tego stopnia, że jadłyby je od rana do wieczora. A może by tak zaszaleć i zorganizować im Dzień Truskawki - przyrządzić dania z truskawkami na śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację? Oczywiście możecie tę propozycję potraktować z przymrużeniem oka, ale tak czy inaczej, w naszym menu z pewnością znajdziecie coś, co spodoba się waszym maluchom (lub starszakom)
1 z 13
Fot. ola20 / 123rf.com
Fot. ola20 / 123rf.com

Truskawkowe menu

Śniadanie
Drożdżowe bułeczki z truskawkami
Domowy shake truskawkowy
Obiad
I danie: zupa truskawkowo-waniliowa
II danie: pizza owocowa
Sałatka z rukoli i truskawek
Do popicia: lemoniada z truskawkami i rabarbarem
Podwieczorek (do wyboru)
Truskawkowe pianki marshmallows
Lody twarożkowo-truskawkowe
Biszkopciki z kremem śmietankowym i truskawkami
Mrożony torcik jogurtowy z truskawkami i rabarbarem
Kolacja (do wyboru)
Naleśnikowy tort z truskawkami
Domowy makaron z truskawkami
2 z 13
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Drożdżowe bułeczki z truskawkami

(na 16 sztuk)

Składniki

  • 50 dag mąki
  • 4 dag drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 łyżki cukru
  • jajko
  • szczypta soli
  • 5 dag masła
  • 40 dag naturalnego twarożku
  • cytryna
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 16 małych truskawek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania

Mąkę przesiewamy do miski, pośrodku robimy dołek i wkruszamy do niego drożdże. Wlewamy trochę ciepłego mleka, lekko mieszamy drożdże z mlekiem i odrobiną mąki z brzegów miski. Odstawiamy na 10 min w ciepłe miejsce, aby drożdże zaczęły pracować. Resztę mleka mieszamy z cukrem, roztrzepanym jajkiem, solą i stopionym masłem. Wlewamy do mąki, wyrabiamy gładkie ciasto - jest gotowe, kiedy nie klei się do rąk. Odstawiamy je do wyrośnięcia na 30 min w ciepłe miejsce - objętość ciasta powinna się podwoić. W tym czasie mieszamy serek ze skórką cytrynową i cukrem waniliowym. Ciasto znów zagniatamy, dzielimy na 16 kawałków. Rozpłaszczamy je, pośrodku kładziemy trochę serka i jedną oczyszczoną truskawkę. Formujemy bułeczki, układamy je na natłuszczonej formie. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kolejne 15 min, a następnie pieczemy pół godziny w temp. 180°C (160°C z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

3 z 13
Fot. Studio Lipov
Fot. Studio Lipov

Domowy shake truskawkowy

Składniki

Lody truskawkowe:

Sposób przygotowania

Robimy lody. Umyte truskawki kroimy na ćwiartki i podsmażamy na maśle. Studzimy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy połowę cukru i dalej ubijamy, aż otrzymamy lśniącą masę. W drugiej misce ucieramy żółtka z resztą cukru, a w trzeciej ubijamy na sztywno śmietankę. Zawartość trzech misek łączymy i mieszamy z podsmażonymi truskawkami. Przekładamy do pojemnika, nakrywamy folią i wstawiamy do zamrażalnika na 5 godzin (od czasu do czasu mieszamy). Kiedy lody są już gotowe, przygotowujemy shake'a. Truskawki myjemy i pozbawiamy szypułek, banana obieramy i kroimy na kawałki. Do blendera wlewamy jogurt i miód, dodajemy owoce i miksujemy. Przelewamy do wysokich szklanek, dodajemy po kulce lodów truskawkowych. Podajemy od razu.

4 z 13
Fot. BBS
Fot. BBS

Zupa truskawkowo-waniliowa

Dla 4 osób

 

Składniki

Sposób przygotowania

Truskawki myjemy i obieramy z szypułek. Do garnka wlewamy wino, wodę, wsypujemy cukier, dodajemy przekrojoną na pół laskę wanilii i gotujemy ok. 10 min na wolnym ogniu. Wkładamy truskawki i gotujemy kolejne 5 minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Wyjmujemy wanilię i wyskrobujemy ze środka nasionka (dodajemy je do zupy), wlewamy jogurt i całość miksujemy. Zupę podajemy schłodzoną.

5 z 13
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Pizza owocowa

(dla 6 osób)

Składniki

Sposób przygotowania

Ciasto rozkładamy na papierze do pieczenia, nakłuwamy widelcem, posypujemy cukrem pudrem i pieczemy przez 15-20 minut w temp. 210°C. Po wyjęciu z piekarnika polewamy musem malinowym, układamy umyte owoce, a na nich osączoną i pokrojoną w plasterki mozzarellę. Jeszcze raz wkładamy do piekarnika - trzymamy tak długo, aż ser się roztopi. Na koniec dekorujemy listkami mięty i polewamy miodem lub syropem klonowym.

6 z 13
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Sałatka z rukoli i truskawek

Składniki

  • 30 g rukoli
  • 75 g truskawek
  • 50 g oscypka
  • 20 g wyłuskanych pistacji
  • 50 ml oliwy aromatyzowanej granatami (lub zwykłej)

Sposób przygotowania

Rukolę płuczemy, truskawki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Oscypek ocieramy na tarce jarzynówce. Wykładamy na talerz, posypujemy pistacjami i skrapiamy oliwą.

7 z 13
Fot. shutterstock/Kesu
Fot. shutterstock/Kesu

Lemoniada z truskawkami i rabarbarem

(6-8 szklanek 200 ml)

Składniki

  • 25-30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałeczki łodyg rabarbaru
  • cieniutko obrana skórka z cytryny
  • 8 łyżek cukru
  • kilka kropli olejku waniliowego
  • 3,5 szklanki wody
  • 30 dag oczyszczonych i pokrojonych na kawałki truskawek
  • 1 szklanka (250 ml) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
  • kostki lodu

Sposób przygotowania

Rabarbar wkładamy do rondelka, dodajemy kilka kawałków skórki cytrynowej (resztę kroimy w cieniutkie paseczki i pozostawiamy do dekoracji), zasypujemy cukrem, dodajemy olejek waniliowy i wlewamy 3,5 szklanki wody. Doprowadzamy do wrzenia, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, przykrywamy rondelek i dusimy 8-10 minut. Dodajemy połowę truskawek, ponownie przykrywamy i gotujemy jeszcze 2 min. Zdejmujemy z ognia, studzimy, a następnie przecedzamy przez gęste sitko, przecierając drewnianą łyżką masę owocową, która się na nim osadzi. Dodajemy resztę pokrojonych truskawek oraz sok cytrynowy, dokładnie mieszamy. Do szklaneczek wkładamy po kilka kostek lodu, napełniamy lemoniadą i dekorujemy paseczkami skórki cytrynowej.

8 z 13
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Truskawkowe pianki marshmallows

Składniki

  • olej do smarowania
  • 1/2 szklanki zmiksowanych i przetartych przez sitko truskawek (mogą być mrożone)
  • 1/2 szklanki wody + 3/4 szklanki
  • 4 łyżki żelatyny
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka jasnego syropu kukurydzianego (do kupienia w sklepach z żywnością ekologiczną i w internecie)
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki skrobi ziemniaczanej

Sposób przygotowania

Dwa szklane naczynia (np. 12 x 27 cm) wykładamy folią aluminiową i smarujemy ją lekko olejem. Mus truskawkowy mieszamy z 1/2 szklanki wody, dodając żelatynę. Pozostawiamy masę, aby napęczniała. W sporym garnku z grubym dnem zagotowujemy na małym ogniu cukier wymieszany z syropem kukurydzianym i 3/4 szklanki wody. Potrzebny będzie termometr do cukierków, ale jeśli go nie mamy, możemy użyć termometru do mięsa  syrop ma osiągnąć temperaturę 115-120°C. Ta faza nazywa się fazą miękkiej kulki, co oznacza, że jeśli wyjmiemy kropelkę syropu na talerzyk i potrzymamy pod zimną wodą, utworzy się elastyczna, miękka piłeczka. Kiedy masa osiągnie pożądaną temperaturę, wlewamy ją do miksera wraz z musem truskawkowym. Ubijamy na najwyższych obrotach miksera, aż masa stanie się gęsta i puszysta, co powinno zająć 10-15 minut. Nie należy się zniechęcać długim miksowaniem: w pewnym momencie masa stanie się lekka, jasnoróżowa i podwoi swoją objętość. Gotową masę wlewamy do przygotowanych naczyń i pozostawiamy na kilkanaście godzin w temperaturze pokojowej. Kiedy masa wyschnie, oprószamy ją cukrem pudrem wymieszanym z mąką ziemniaczaną, przewracamy naczynie do góry dnem, zdejmujemy delikatnie folię i znów lekko oprószamy. Ostrym, natłuszczonym nożem kroimy piankę na kwadraty. Każdy kawałek oprószamy mieszanką cukrowo-skrobiową. Gąbeczki należy przechowywać w zamkniętym pojemniku.

9 z 13
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Lody twarożkowo-truskawkowe

(dla 8 dzieci)

Składniki

  • 2 opakowania twarożku homogenizowanego po 200 g o smaku waniliowym
  • po 2 łyżki stołowe wiórków kokosowych
  • płatków migdałowych i rodzynek
  • 9 łyżeczek syropu owocowego, np. z czarnych porzeczek lub truskawek

Sposób przygotowania

Twarożek dzielimy na 3 części. Jedną część mieszamy z wiórkami kokosowymi, drugą z płatkami migdałowymi, trzecią z rodzynkami. Do każdej porcji dodajemy po 3 łyżki syropu. Mieszamy na tyle delikatnie, aby powstały marmurkowe smugi. Przekładamy mieszaninę do małych kubeczków (ew. można użyć foremek do lodów z Ikei). Wbijamy w masę płaskie patyczki i wkładamy na noc do zamrażalnika. Można użyć kilku syropów i zrobić lody o różnych smakach (np. kokosowe z czarną porzeczką, migdałowe z maliną, a rodzynkowe z pomarańczą).

10 z 13
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Biszkopciki z kremem śmietankowym i truskawkami

Ciasto:

  • 4 szklanki mąki (pół na pół szymanowska i tortowa)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 10 dag masła
  • 1 szklanka maślanki
  • 1/2 szklanki 36% śmietany
  • skórka otarta z 1 cytryny

Do przełożenia:

  • 2 kg truskawek
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 1 szklanka śmietany kremówki
  • 1-2 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy

Sposób przygotowania

Mąkę łączymy z cukrem, proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy zimne kawałeczki masła i wyrabiamy widelcem kruszonkę. Mieszamy maślankę ze śmietaną i skórką cytrynową. Łączymy z kruszonką, wyrabiamy, aż powstanie ciasto. Zawijamy w folię, wstawiamy na 30 min do lodówki. Rozgrzewamy piekarnik do 200°C. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 1 cm i wycinamy kółka. Układamy je na nienatłuszczonej blasze, smarujemy śmietaną i posypujemy cukrem. Pieczemy na złoty kolor (15 min), studzimy. Robimy masę: ćwiartki truskawek mieszamy z cukrem, sokiem cytrynowym i solą. Pozostawiamy w temp. pokojowej, aż owoce puszczą sok (30 min). Śmietanę schładzamy, ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym. Upieczone biszkopciki kroimy wszerz na pół, na spodach rozkładamy truskawki, a na nich bitą śmietanę. Przykrywamy wierzchami biszkopcików.

11 z 13
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Mrożony torcik jogurtowy z truskawkami i rabarbarem

Składniki

  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 dag oczyszczonego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
  • 50 dag truskawek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 3 szklanki naturalnego jogurtu
  • 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych
  • 2 łyżki cukru (do truskawek)

Sposób przygotowania

Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy - albo w maszynce do lodów, albo w zamrażalniku (jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 15 minut, aby nie powstały  w niej kryształki lodu). Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika 
na 2 godziny. Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej - musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił. Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Dekorujemy porcje tortu bezpośrednio przed podaniem.

12 z 13
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Naleśnikowy tort z truskawkami

(dla 6-8 osób)

Składniki

Ciasto

  • jajka
  • 20 dag mąki
  • 2-3 łyżki cukru pudru
  • 450 ml mleka
  • skórka otarta z cytryny
  • masło do smażenia

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: żółtka ucieramy z połową cukru pudru i mieszamy z mlekiem, mąką i skórką cytrynową. Białka ubijamy z pozostałym cukrem pudrem i dodajemy do ciasta. Na rozgrzanym maśle smażymy naleśniki z obu stron. Robimy syrop: zagotowujemy 1 szklankę cukru z 1/4 szklanki wody . Z truskawek obrywamy szypułki, kroimy owoce wzdłuż na plasterki (kilka truskawek odkładamy z szypułkami). Układamy na przemian naleśniki i warstwy pokrojonych truskawek, każdą warstwę truskawek polewając chłodnym syropem. Śmietaną ubitą z 4 łyżeczkami cukru pudru i śmietan-fixem smarujemy wierzch tortu i przybieramy całymi owocami.

13 z 13
FOT. BBS
FOT. BBS

Domowy makaron z truskawkami

400 g mąki pszennej razowej
4 jajka
500 g truskawek
4 łyżki brązowego cukru
200 g twarogu


Mąkę i jajka mieszamy, zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i kroimy w szerokie tagliatelle. Gotujemy w lekko posolonej wrzącej wodzie, przelewamy zimną wodą. Truskawki myjemy, kroimy, zasypujemy cukrem. Twaróg kruszymy, wkładamy do miseczek, przykrywamy warstwą truskawek zmieszanych z makaronem.