S這iki! Do dzie豉 - robimy przetwory

Magazyn Kuchnia
Zapasy dla ka盥ego s這ika na ca造 rok! Truskawki i rabarbar zamykamy w s這iki, a nawet w butelki. Och w zimie tak sobie zje嗆 w豉sny d瞠m, mniam. Wi璚 鄉ia這 - wekujemy!
Fot. Shutterstock.com/Sally Scott Fot. Shutterstock.com/Sally Scott

D瞠m rabarbarowy

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Odetnij zielone li軼ie i pokr鎩 rabarbar w cienkie kawa趾i, w zale積o軼i od grubo軼i 這dyg - im grubsze tym cieniej. Nie wyrzucaj bia造ch cz窷ci to one s najs這dsze. W du篡m garnku z grubym dnem wymieszaj rabarbar z cukrem i pozostaw na noc, 瞠by 這dygi pu軼i造 sok.

Nast瘼nego dnia pokrojony rabarbar wystarczy podgrza.
Sma篡 oko這 20 -30 min na ma造m ogniu, ca造 czas mieszaj帷 aby nic si nie przypali這. Zdj望 z ognia, prze這篡 d瞠m do s這ik闚 i pasteryzowa.

D瞠mmo瞠 by przechowywany w ch這dnym miejscu do roku. Najlepiej smakuje z goframi.

1
Fot. Shutterstock.com/Bratwustle Fot. Shutterstock.com/Bratwustle

Klasyczna konfitura truskawkowa

Sk豉dniki

  • 1 kg umytych i oczyszczonychtruskawek
  • (250 ml) wody
  • 90 dag cukru

 

Spos鏏 przygotowania

Kroimy na po堯wki lub 獞iartki 1 kg umytych i oczyszczonych truskawek. W du篡m rondlu gotujemy syrop ze szklanki (250 ml) wody i 90 dag cukru ? do zg瘰tnienia, cz瘰to mieszaj帷. Trwa to oko這 5 minut. Do syropu wk豉damy pokrojone owoce, stale mieszaj帷, gotujemy tak d逝go, a masa zacznie g瘰tnie. Czas gotowania wynosi oko這 20 minut (zale積ie od zawarto軼i wody w owocach). Najlepiej zrobi pr鏏: je郵i konfitura bulgocze, a jej kropla upuszczona na zimny talerzyk nie rozlewa si, a zastyga ? zdejmujemy rondel z ognia. Gor帷 konfitur przek豉damy do wyparzonych i osuszonych s這ik闚, przykrywamy k馧eczkiem wyci皻ym z celofanu i zanurzonym w w鏚ce (mo瞠 by czysta, ale najlepsza b璠zie owocowa: palinka, 郵iwowica, tyrolski sznaps lub grappa). Szybko zakr璚amy s這iki, stawiamy je dnem do g鏎y, po 20 minutach odwracamy. Zimne wynosimy do spi瘸rni. To nazywa si odpowietrzeniem i powinno wystarczy, aby konfitura si nie zepsu豉, zw豉szcza 瞠 przykryli鄉y j celofanem z alkoholem. Jednak dla pewno軼i mo積a konfitur zapasteryzowa: du篡 garnek wy軼ie豉my kilkakrotnie z這穎n 軼iereczk, wk豉damy s這iki, tak aby nie styka造 si ze sob. Wlewamy tyle wody (gor帷ej, je郵i i konfitura jest gor帷a, je郵i ostudzili鄉y s這iki, wlewamy wod zimn), aby si璕a豉 do 3/4 wysoko軼i s這ik闚. Stawiamy garnek na ogniu i podgrzewamy. Kiedy woda si zagotuje, zmniejszamy ogie do minimum, przykrywamy pokrywk i gotujemy 10 minut. S這iki pozostawiamy w garnku do czasu, a woda ca趾iem wystygnie, potem przenosimy do spi瘸rni.

2
Fot. Shutterstock.com/Teresa Kasprzycka Fot. Shutterstock.com/Teresa Kasprzycka

Konfitura truskawkowa z czarnymi jagodami, jab趾iem i likierem

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Myjemy 1,5 kg truskawek, os帷zamy, obieramy z szypu貫k. Wi瘯sze kroimy na po堯wki lub 獞iartki, ma貫 pozostawiamy w ca這軼i. Wk豉damy do garnka o grubym dnie, zasypujemy 3 szklankami drobnego cukru, polewamy 2 造磬ami likieru pomara鎍zowego (np. Grand Marnier). Zagotowujemy na 鈔ednim ogniu, stale mieszaj帷 czyst, wyparzon, drewnian 造磬. Dodajemy p馧 jab趾a odmiany Granny Smith (obranego, bez pestek, pokrojonego w p馧centymetrow kostk) i p馧 szklanki 鈍ie篡ch czarnych jag鏚. Gotujemy jeszcze 25-35 minut (mieszanina powinna tylko lekko mruga, nie mo瞠 silnie wrze), delikatnie mieszaj帷 od czasu do czasu, aby nie porozgniata jag鏚. W trakcie gotowania zdejmujemy i usuwamy powstaj帷 na powierzchni pian (szumowiny). Gor帷 konfitur nape軟iamy czyste i wyparzone s這iki, a dalej post瘼ujemy dok豉dnie tak, jak w przypadku konfitury klasycznej.

3
Fot. Shutterstock.com/Isantilli Fot. Shutterstock.com/Isantilli

Konfitura truskawkowa z cukrem 瞠luj帷ym... dla leniuch闚

Sk豉dniki

  • cukier 1:1 (oznaczenie na torebce)
  • truskawki
  • cukier

 

Spos鏏 przygotowania

Je郵i nie chce nam si przez 20 minut sma篡 truskawek, stale mieszaj帷, potem za czeka, a si zapasteryzuj, pozostaje szybka metoda, czyli u篡cie cukru 瞠luj帷ego. Je郵i mamy cukier 1:1 (oznaczenie na torebce), mieszamy kilo owoc闚 z kilogramem cukru. S te cukry typu 1:2 (wtedy dajemy 2 cz窷ci owoc闚, 1 cz窷 cukru) i 1:3 (3 cz窷ci owoc闚, 1 cz窷 cukru). Najs這dsze, ale i najbardziej trwa貫, s przetwory z cukrem typu 1:1. Gotowanie trwa minut lub dwie, a pasteryzowa nie trzeba.

4
Fot. Shutterctock.com/Denis Larkin Fot. Shutterctock.com/Denis Larkin

Nalewka truskawkowa

Sk豉dniki

  • 40 dag truskawek
  • (1-1,5 cm) posiekanej laskiwanilii
  • 40 dag cukru
  • p馧 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody
  • 400 ml dobrej czystejw鏚ki zbo穎wej

Spos鏏 przygotowania

Myjemy i obieramy 40 dag truskawek, wk豉damy do czystego i wyparzonego dwulitrowego s這ja. Dodajemy kawa貫czek (1-1,5 cm) posiekanej laski wanilii, wsypujemy tyle cukru, ile by這 truskawek, czyli 40 dag, wlewamy p馧 szklanki przegotowanej i ostudzonej wody oraz 400 ml dobrej czystej w鏚ki zbo穎wej. Zakr璚amy s堯j, odstawiamy na miesi帷. W tym czasie raz lub dwa razy delikatnie wstrz御amy s這jem. Cedzimy likier do czystej i wyparzonej butelki, przez sitko wy這穎ne filtrem do kawy. Nie naciskamy owoc闚, tylko czekamy, a 軼ieknie do butelki jak najwi璚ej nalewki. Korkujemy butelk, odstawiamy j na p馧 roku w ciemne i ch這dne miejsce, aby nalewka dojrza豉.

5
Fot. Jaros豉w Madejski Fot. Jaros豉w Madejski

Nalewka rabarbarowa

Sk豉dniki

 

Spos鏏 przygotowania

Obra i pokroi rabarbar na dwucentymetrowe kawa趾i. Zasypa drobnym cukrem i odstawi na noc, a rabarbar pu軼i sok. Nast瘼nego dnia zala alkoholem odstawi, w ciemne i ch這dne miejsce. Po 4 tygodniach nalewka jest gotowa. Nale篡 odcedzi rabarbar, a nalewk przela do wyparzonych butelek.

6
Wi璚ej na ten temat: d瞠m truskawkowy, przetwory, rabarbar