Majowy przepis miesiąca
(fot. plate of joy)
Przepis miesiąca: Ciasto z masą imbirową - 144 głosy
Po raz drugi wybraliście najlepszy blogerski przepis miesiąca. W maju najbardziej urzekło Was ciasto z masą imbirową z bloga Plate of joy.
Autorka najlepszego przepisu maja otrzyma od nas książki: "Zapach świeżych malin" oraz "Japońskie słodycze". Gratulujemy! Dziękujemy za wszystkie oddane głosy i zapraszamy do udziały w kolejnej odsłonie głosowania.
Już za miesiąc spośród wszystkich zamieszczonych na kuchniowych blogach przepisów wybierzemy te, które zwrócą naszą uwagę. Jednak decydujący głos zostawiamy czytelnikom Kuchni, którzy głosując w sondażu wybiorą zwycięzcę. Na autora najlepszego przepisu będzie czekać nagroda niespodzianka. Jeżeli chcesz pokazać swój przepis zaloguj się na Kuchni i załóż blog!
Ciasto z masą imbirową
Składniki:
175 g miękkiego masła,
175 g cukru,
3 jajka,
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
175 g mąki pszennej (przesianej)
W misce należy umieścić masło i cukier - dokładnie rozcierać zaczynając od najniższych obrotów miksera, do czasu aż masa będzie puszysta i kremowa. Następnie dodajemy po jednym jajku dobrze całość miksując. Masa ma być lekka, pełna powietrza i jaśniutka. Następnie dodajemy ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia i przesianą mąkę. Całość bardzo dokładnie należy wymieszać szpatułką czy łyżką. Ciasto nie ma być bardzo gęste - ma mu to zająć chwile, ale w końcu nabrane na łyżkę / szpatułę ma z niej spaść. Jeśli ciasto jest zbyt gęste należy dodać 2-3 łyżki mleka.
Tortownicę o średnicy 18 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką. Ciasto przekładamy do formy, dobrze wyrównujemy i kilka razy uderzamy o blat, aby równo się ułożyło. Ciasto pieczemy do tzw. suchego patyczka 35 min w temperaturze 180 stopni C.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika, przed wyjęciem z obręczy ciasto odcinamy nożem od formy. Kładziemy na kratkę do wystygnięcia.
Krem imbirowy:
300 ml śmietanki kremówki,
świeży imbir
Kremówkę ubijamy na sztywno, kiedy będzie już ubita dodajemy drobno starty imbir - dodawać po trochu i smakować - wszystko według upodobań.
Polewa:
200 ml śmietany kremówki,
2 łyżki golden syropu lub miodu,
100 g gorzkiej czekolady,
30 g masła
Do rondelka wlewamy śmietankę, dodajemy syrop bądź miód i całość mieszamy trzepaczką. Czekoladę należy z grubsza posiekać i włożyć do miseczki, dodając od razu miękkie masło. Zagotowaną śmietankę wlewamy do miski z czekoladą i masłem, całość bardzo dokładnie mieszamy do rozpuszczenia się czekolady. Ciasto przecinamy delikatnie na pół. Na dół nakładamy równo śmietankę imbirową, delikatnie nakładamy górę, lekko całość dociskając. Ciasto polewamy czekoladą, rozprowadzając łyżką, bądź małą chochelką.
Przepis pochodzi z bloga Plate of Joy >>
Kasza gryczana zapiekana z camembertem w zalewie gruszkowo-cebulowej - 86 głosów
Składniki (na formę o średnicy 28 cm):
300 g kaszy gryczanej prażonej
200 g drobnych pieczarek
2 okrągłe sery camembert
1 duża cebula
1 mniejsza gruszka
1,5 szklanki mleka
1 płaska łyżka mąki pszennej
olej do smażenia
sól do smaku
Pieczarki dobrze umyć i pokroić na 4 części, podsmażyć na złoto na 3 łyżkach oleju (na końcu lekko posolić). Kaszę gotować w lekko osolonej wodzie przez 10 minut. Każdy krążek sera pokroić na 8 równych części. Formę wysmarować masłem i obsypać bułką tartą.
Ostudzoną kaszę wymieszać z pieczarkami i przełożyć do formy wygładzając lekko. Pokrojony ser układać symetrycznie na kaszy lekko dociskając.
Cebulę pokroić w pióra, gruszkę obrać, wydrążyć i pokroić na 8 części. Przełożyć na patelnię i dusić pod przykryciem około 8 minut na 2-3 łyżkach oleju. Do mleka dodać mąkę i wymieszać tak, by nie było grudek. Mleko przelać na patelnię z cebulą i gruszką i dusić ciągle mieszając do miękkości cebuli. Sos przelać do wysokiego garnuszka i za pomocą blendera rozdrobnić kawałki dodatków, by był jednolity i gładki.
Gotowy sos równomiernie rozlewać do formy, w której jest już kasza, pieczarki i camembert. Nagrzać piekarnik do 230 stopni C i piec 10 minut, następnie zmniejszyć do 210 i piec kolejne 10 minut. Jeśli używacie mniejszej formy, to czas pieczenia trzeba odpowiednio wydłużyć.
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>
Tarta kaszankowa - 60 głosów
Ciasto:
100 g masła
1 jajo
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka tymianku
Farsz:
4 kaszanki
2 cebule
1 papryczka chili
1 jabłko
1 łyżeczka oregano
2 jaja
150 ml śmietany
Sól, pieprz
Olej rzepakowy
Mąkę przesypujemy na stolnicę, robimy na środku dołek w który wbijamy całe jajo. Całość obsypujemy solą, proszkiem do pieczenia, tymiankiem. Na bokach układamy masło w kawałkach. Zarabiamy ciasto nożem, robiąc na początku coś na kształt kruszonki, a później szybko zagniatając. Formujemy gruby placek, zawijamy go folią spożywczą. Wkładamy do lodówki na min. 30 minut. W tym czasie przygotowujemy farsz. Kaszankę obieramy z jelita, kroimy w grube plastry. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i przesmażamy na nim kaszankę. Cebulę kroimy w półplasterki, dusimy w rondelku na 2-3 łyżkach oleju doprawiając solą. Dodajemy drobno skrojoną papryczkę i jabłko obrane i pokrojone w dużą kostkę Przesmażamy chwilę razem. Kaszankę ściągamy z patelni, dodajemy do niej uduszoną cebulkę z jabłkami. Doprawiamy oregano, pieprzem i solą. Formę do tarty smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Formę wykładamy schłodzonym, rozwałkowanym ciastem, które przed nałożeniem farszu nakłuwamy dość gęsto widelcem. Jaja roztrzepujemy, dodajemy do nich śmietanę i dokładnie łączymy rózgą. Kaszankę rozkładamy równo na cieście, zalewamy masą jajeczną i pieczemy ok. 45-50 minut, aż wierzch nabierze ładnego koloru. Serwujemy gorące, chociaż na zimno też smakuje nieźle. Najlepiej w towarzystwie schłodzonego kremu z awokado.
Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli >>
Tofu tikka masala - 22 głosy
Marynowane tofu:
300 g tofu
2 łyżeczki zmielonego kuminu
1 łyżeczka sproszkowanego chili
2 łyżki soku z cytryny
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka świeżego imbiru
75 g jogurtu naturalnego sojowego (pół kubeczka)
szczypta soli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Sos masala:
3/4 szklanki (180ml) mleka kokosowego
50-75 g jogurtu naturalnego sojowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta zmielonego kardamonu
szczypta cynamonu
1 łyżka świeżej kolendry lub pietruszki
sól do smaku
Tofu kroimy w kostkę. Czosnek i imbir rozdrabniamy (np. przeciskając przez praskę). Mieszamy wszystkie składniki, oprócz jogurtu. Dokładnie obtaczamy tofu w marynacie i zalewamy jogurtem, tak żeby wszystkie kawałki były przykryte. Zapiekamy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni C.
Wszystkie składniki na sos, z wyjątkiem kolendry, mieszamy i gotujemy na średnim ogniu przez około 10 minut. Dorzucamy tofu z całą marynatą i gotujemy jeszcze przez 5 minut. Na koniec dodajemy posiekaną kolendrę.
Podajemy z ryżem, chapati lub roti.
Przepis pochodzi z bloga Read Eat >>
Perlotka, czyli ciasto z gruszkami - 8 głosów
Ciasto:
300g mąki lub 250g mąki + 50g zmielonych migdałów i orzechów
200g masła
80g cukru pudru + 1/2 torebki cukru waniliowego
2 żółtka
szczypta soli
łyżka śmietany
Do posypania:
garść orzechów włoskich oraz płatków migdałowych
garść suszonej żurawiny
Masa:
750ml mleka
2 budynie waniliowe lub śmietankowe
2 łyżki cukru
3-4 gruszki
Zagniatamy składniki na ciasto i dzielimy na dwie kulki z 1/3 i 2/3 ciasta, które zawijamy w folie. 1/3 wkładamy do zamrażarki, a 2/3 do lodówki na ok.30min. W tym czasie nastawiamy piekarnik na 190 stopni C, obieramy gruszki i kroimy na grubsze plasterki. Okrągłą formę natłuszczamy i posypujemy bułką tartą. 2/3 ciasta układamy na dnie i bokach tortownicy. Następnie układamy plasterki gruszek (żeby delikatnie się na siebie nakładały). W tym czasie odmierzamy 750 ml mleka i odlewamy z tego ok.250 ml do szklanki, do której wsypujemy proszek budyniowy. Dosypujemy cukier i dokładnie wszystko mieszamy, żeby nie powstały grudki. Pozostałą część mleka (500 ml) zagotowujemy w garnku. Kiedy mleko się zagotuje i zacznie powoli kipieć, wlewamy do niego zawartość szklanki. Mieszamy do czasu zgęstnienia budyniu. Jeszcze ciepły wlewamy na ciasto z gruszkami. Wyjmujemy ciasto z zamrażalki i ścieramy je na tarce (grube oczka) równomiernie, wprost na gruszki. Posypujemy płatkami migdałowymi, orzechami i żurawiną. Pieczemy ok. 50min.
Przepis pochodzi z bloga Kulinarna fuzja >>
Minestrone w kolorze wiosny - 5 głosów
Składniki:
100 g mrożonego bobu
100 g mrożonej fasolki szparagowej zielonej
100 g mrożonego groszku cukrowego
2 kalarepki
2 małe cukinie
1 metka wieprzowa grubozmielona
2 woreczki ryżu pełnoziarnistego
1 jajko
1 łyżka bułki tartej
świeża kolendra,natka pietruszki,bazylia
sól i pieprz
1,5 litra bulionu drobiowego
Do bulionu wrzucamy umyte, obrane i pokrojone w kostkę kalarepki oraz cukinie (nieobrane). Gotujemy około 10 minut, następnie wrzucamy mrożone warzywa (bób,fasolkę oraz groszek cukrowy). Wszystko gotujemy około 20-25 minut do miękkości warzyw. W osobnym garnku gotujemy ryż. Kiedy przestygnie wsypujemy ryż do miseczki, dodajemy metkę, jajko oraz bułkę tartą i przyprawy. Wszystko dobrze mieszamy. W dłoniach formujemy małe pulpeciki, które wrzucamy do garnka z gotującą wodą. Ugotowane podajemy z zupą.
Przepis pochodzi z bloga Smaki regionu >>
Pieczona owsianka - 4 głosy
Składniki na dwie porcje:
2 brzoskwinie świeże albo z puszki (lub inne owoce)
150 ml jogurtu naturalnego
3 łyżki płatków owsianych górskich
1 łyżeczka miodu
3-4 sztuki ciastek kakaowych (dietetycznych)
Jogurt mieszamy z miodem i płatkami, odstawiamy. Do kokilek wkładamy pokrojone brzoskwinie, przykrywamy jogurtem i pokruszonymi ciasteczkami. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180*C przez 5 minut.
Przepis pochodzi z bloga Ola in the kitchen >>