Jak rozczulić teściową. Upiecz ciasto - koniecznie z rabarbarem

Torcik z rabarbarem (Fot. Jarosław Madejski)

Torcik z rabarbarem
Marynowany rabarbar:
Ciasto:
- 150 g masła
- 80 g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- 250 g mąki
- 7 g (1/2 torebki) proszku do pieczenia
Kruszonka:
- 100 g stopionego masła
- 10 g cukru
- 100 g mąki
- 100 g mielonych migdałów
Dekoracja:
Sposób przygotowania
Dzień przed pieczeniem ciasta przygotowujemy marynowany rabarbar. Łodygi czyścimy i kroimy na kawałki. Mieszamy z ziarenkami wyskrobanymi z lasek wanilii, cukrem i octem balsamicznym. Odstawiamy na noc, aby rabarbar się zamarynował. Na drugi dzień robimy kruche ciasto, zagniatając wszystkie składniki. Rozwałkowujemy 2/3 ciasta, wyklejamy nim spód tortownicy o średnicy 28 cm. Z reszty ciasta robimy wałek i doklejamy go do boków tortownicy, formując brzeg. Na kruchym spodzie układamy zamarynowany rabarbar (marynatę pozostawiamy). Robimy kruszonkę, rozcierając palcami wszystkie składniki. Posypujemy rozłożony na cieście rabarbar, pieczemy 50-60 minut w 170°C z włączonym termoobiegiem. Rabarbarową marynatę gotujemy, aby nieco odparowała i zgęstniała - to będzie sos, którym skropimy ciasto. Można też podać je z bitą śmietaną i udekorować truskawkami.

Ciasto z musem rabarbarowo-truskawkowym
Składniki
- 500 g rabarbaru
- 1 szklanka cukru
- 2 torebki żelatyny (po 9 g)
- 2 szklanki oczyszczonych i pokrojonych truskawek
- sok z 1/2 cytryny
- 2 szklanki rozgniecionych herbatników
- 6 łyżek stopionego masła
- 1 szklanka 36% śmietanki
Sposób przygotowania
Rabarbar kroimy na kawałki o długości 2-3 cm, zasypujemy w rondlu cukrem, wlewamy 1/4 szklanki wody i zagotowujemy, mieszając. Dusimy 10 minut na małym ogniu - rabarbar powinien być miękki - a potem miksujemy. Namaczamy żelatynę w 1/2 szklanki zimnej wody (według przepisu na torebce), rozpuszczamy ją, podgrzewając, dodajemy do truskawek rozgniecionych widelcem. Przyprawiamy sokiem z cytryny i mieszamy ze zmiksowanym rabarbarem. Masę wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Mieszamy ciastka z masłem, rozkładamy je na dnie formy na tartę (lub tortownicy) o średnicy 23 cm i dociskamy ręką, tak aby powstała równa warstwa. Pieczemy 15 minut na złoty kolor, studzimy. Do gęstniejącej masy rabarbarowej dodajemy ubitą śmietankę, powstały krem rozsmarowujemy na ostudzonym spodzie z ciastek. Wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki. Przed podaniem możemy udekorować listkami mięty lub truskawkami.

Rabarbarowy placek z bezą
Składniki
- 4-5 łodyg rabarbaru
- 2 łyżki cukru
Ciasto
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 10 dag cukru pudru
- sól
Beza
- 3 białka
- 6 łyżek cukru
Sposób przygotowania
Mąkę mieszamy z cukrem pudrem i szczyptą soli. Dodajemy masło i siekamy. Palcami zagniatamy ciasto, po czym lepimy z niego kulkę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 min. Dużą formę do tarty wykładamy ciastem i podpiekamy w piekarniku, przez 10 min, w temp. 200°C. Rabarbar myjemy, osuszamy i obieramy, po czym kroimy na 2-centymetrowe kawałki. Mieszamy z cukrem i układamy na podpieczonym placku. Białka ubijamy, stopniowo dodając cukier, i wykładamy na placek. Pieczemy w temp. 180°C, aż beza będzie złota.

Zapiekanka rabarbarowa
Składniki
- 1 kg rabarbaru
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki likieru Grand Marnier
- 2 łyżki konfitury truskawkowej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- masło
Ciasto:
Oraz:
- 2-3 łyżki cukru pudru
Sposób przygotowania
Rabarbar myjemy i czyścimy, kroimy na 4-centymetrowe kawałki. Dusimy pod przykryciem z 2 łyżkami wody, cukrem i sokiem z cytryny - powinien zmięknąć, ale nie może się rozpadać. Cedzimy przez sitko, powstały podczas duszenia sok gotujemy bez pokrywki tak długo, aż zgęstnieje i odparuje do mniej więcej połowy objętości. Mieszamy go z likierem, konfiturą i mąką ziemniaczaną, zagotowujemy ponownie, stale mieszając - powstanie gęsty, lśniący sos. Kawałki rabarbaru układamy w wysmarowanej masłem formie do zapiekanek. Robimy ciasto: zagotowujemy śmietankę z mlekiem i ziarenkami wanilii, zdejmujemy z ognia. Ucieramy żółtka i jajka z cukrem, mieszamy z mąką. Powoli, stale mieszając, wlewamy waniliową śmietankę. Masą przykrywamy rabarbar i zapiekamy 20 minut w 180°C. Posypujemy cukrem pudrem i zapiekamy jeszcze 5 minut, aby wierzch się ładnie przyrumienił. Do zapiekanki podajemy sos rabarbarowy.

Placek z rabarbarem
Na blachę o wymiarach 36 cm na 21 cm
Składniki
- 2 kg rabarbaru
Ciasto
- 50 dag mąki
- 8 dag drożdży
- 10 dag cukru
- 1 szklanka mleka
- 8 dag masła
- szczypta soli
- 1 jajo
Kruszonka
- 20 dag mąki
- 10 dag cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1/2 kostki masła
Sposób przygotowania
Robimy ciasto. Mąkę przesiewamy do dużej miski, robimy pośrodku dołek i wkładamy do niego pokruszone drożdże. Posypujemy łyżeczką cukru, zalewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i zarabiamy przez moment ręką. Pozostawiamy do wyrośnięcia. Masło topimy w pozostałym mleku, dodajemy pozostały cukier i sól. Wbijamy jajko, dokładnie mieszamy i wlewamy do rozczynu. Zagniatamy ciasto i ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia. Płuczemy i obieramy rabarbar, kroimy go na 2-cm kawałki. Przygotowujemy kruszonkę: mąkę mieszamy z oboma cukrami. Schłodzone masło ścieramy na grubej tarce i rozcieramy z mąką. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, rozwałkowujemy na grubość dwóch palców na natłuszczonej blasze i nakłuwamy widelcem. Rozkładamy na nim rabarbar. Posypujemy kruszonką i pieczemy w 200°C przez 45 min.

Mrożony torcik jogurtowy z rabarbarem
Składniki
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 dag oczyszczonego i pokrojonego w plasterki rabarbaru
- 50 dag truskawek
- 1/2 szklanki cukru
- 3 szklanki naturalnego jogurtu
- 3/4 szklanki pokruszonych herbatników zbożowych
- 2 łyżki cukru (do truskawek)
Sposób przygotowania
Namaczamy żelatynę w kilku łyżkach wody. Rabarbar rozgotowujemy z cukrem w 1/2 szklanki wody (6-8 minut). Zdejmujemy z ognia, dodajemy rozpuszczoną żelatynę, studzimy, a następnie miksujemy i łączymy z jogurtem. Tak przygotowaną masę zamrażamy - albo w maszynce do lodów, albo w zamrażalniku (jeśli wybieramy drugą opcję, mieszamy masę co 15 minut, aby nie powstały w niej kryształki lodu). Dno tortownicy wysypujemy pokruszonymi herbatnikami i dociskamy je ręką. Na tej warstwie rozsmarowujemy lody rabarbarowe i wyrównujemy powierzchnię. Przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do zamrażalnika na 2 godziny. Ostrożnie wyjmujemy torcik z formy, pozostawiamy na kilkanaście minut w temperaturze pokojowej - musi zmięknąć, inaczej nie będzie się dobrze kroił. Podzielone na ćwiartki truskawki mieszamy z cukrem i czekamy, aż puszczą sok. Dekorujemy porcje tortu bezpośrednio przed podaniem.