Jak gotować szparagi? Przewodnik wiosennego smakosza

Magazyn Kuchnia
Szparagi

Szparagi (Fot. Shutterstock)

Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne. Na dodatek koją nerwy i działają przeciwreumatycznie. No i ten smak! Nic dziwnego, że pokochali je Rzymianie. Do tego stopnia, że suszyli szparagi, aby jeść je poza sezonem. My wolimy świeże, w różnych odsłonach.
1 z 6
Fot. Shutterstock
Fot. Shutterstock

Jak gotować szparagi? Przewodnik wiosennego smakosza

Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne. Na dodatek koją nerwy i działają przeciwreumatycznie. No i ten smak! Nic dziwnego, że pokochali je Rzymianie. Do tego stopnia, że suszyli szparagi, aby jeść je poza sezonem. My wolimy świeże, w różnych odsłonach.

Smażyć czy gotować szparagi?

Wszystkie dania (o ile nie jest napisane inaczej) można wykonać i z białych, i z zielonych szparagów. Trzeba jedynie pamiętać, że białe szparagi obiera się na całej długości i odłamuje twarde końce (tyle, ile się odłamie, jeśli naciśniemy na łodygę, około 1/3 od dołu), nie ma co żałować odłamanych części, bo są łykowate i trudno je zjeść. Lepiej wykorzystać je do przygotowania wywaru na zupę szparagową.

 

Zielone szparagi trzeba obrać - na całej długości lub tylko same końce, zwłaszcza w przypadku szparagów cieńszych i młodych -  za to można pozostawić je w całości, odcinając jedynie te końcóweczki, które są naprawdę twarde.

 

Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze.

Można także gotować szparagi płasko ułożone w szerokim naczyniu, jednak wtedy ryzykujemy, że główki będą bardziej miękkie od łodygi. Do wody, oprócz soli, dodajemy szczyptę cukru. Najlepszym sposobem przygotowania zielonych szparagów jest jednak podsmażanie ich na oliwie lub maśle, tłuszcz zatrzymuje bowiem "smak" szparagów, który podczas gotowania, niestety, uwalnia się i zostaje w wodzie, w której były zanurzone.

Zdjęcie Kassel Garnek Alice do Szparagów 93001 3,1l 14cm Zdjęcie Lurch Obierak do Szparagów Zdjęcie Ssw Garnek do Szparagów Ssw 98 16cm
Kassel Garnek Alice do Szpa... Lurch Obierak do Szparagów Ssw Garnek do Szparagów Ssw...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
2 z 6
Fot. Shutterstock.com/ MIGUEL GARCIA SAAVEDRA
Fot. Shutterstock.com/ MIGUEL GARCIA SAAVEDRA

Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli

Składniki

  • 1 pęczek średniej grubości szparagów
  • 2 szklanki maślanki
  • jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki mąki kukurydzianej lub polenty
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki chilli w proszku
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 4 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
  • sól morska

 

Sos aioli:

  • 1 szklanka majonezu
  • 1/3 szklanki soku z cytryny
  • 1/2 łyżki musztardy Dijon
  • skórka z 1 cytryny
  • 4 łyżki zmiażdżonego czosnku
  • 1 łyżka roztartych liści estragonu
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/8 łyżeczki chilli w proszku
  • sól

 

Sposób przygotowania

Szparagi, po odkrojeniu końcówek, wkładamy do maślanki i odstawiamy na 12 do 24 godzin. Wyjmujemy, ale nie płuczemy z marynaty. Robimy aioli: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, schładzamy w lodówce przez godzinę. W dużej misce mieszamy żółtka, piwo, oba rodzaje mąki, sól, chilli i pieprz. W szerokim i głębokim garnku rozgrzewamy olej do 180°C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka. Delikatnie i stopniowo dodajemy pianę do masy mącznej. Pojedynczo moczymy każdego szparaga w cieście i ostrożnie kładziemy na olej. W oleju nie może smażyć się za dużo szparagów naraz, bo spadnie temperatura. Smażymy 2-3 minuty, przewracając szczypcami, aby szparagi usmażyły się z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, oprószamy solą i podajemy z sosem. Doskonale smakują z krewetkami.

Zdjęcie ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVONNE KORNELIA 44/12 E606 Zdjęcie Duo Serwis Obiadowy Ritz Biały 6/18el Zdjęcie KAROLINA ALBA BIAŁA Serwis obiadowy 66/12 0000
ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... Duo Serwis Obiadowy Ritz Bi... KAROLINA ALBA BIAŁA Serwis ...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
3 z 6
Fot. Shutterstock.com/ ElenaKor
Fot. Shutterstock.com/ ElenaKor

Szparagi z migdałami

Składniki

  • 1 kg oczyszczonych i obranych szparagów
  • 1/4 szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę
  • 1/4 szklanki płatków migdałowych
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka soku z cytryny

 

Sposób przygotowania

Gotujemy szparagi i osączamy je. W czasie, gdy szparagi się gotują, rozpuszczamy masło, podsmażamy migdały na małym ogniu około 5 minut - powinny się lekko przyrumienić. Zdejmujemy z ognia, solimy i dodajemy sok cytrynowy. Takim sosem polewamy ugotowane, gorące szparagi.

Zdjęcie Gerlach Patelnia Grilowa Vitality 28cm Zdjęcie Fissler Patelnia Patelnia Głęboka Spezial Asia 28cm Zdjęcie Tescoma Patelnia Grilowa Premium 601250 24x24cm
Gerlach Patelnia Grilowa Vi... Fissler Patelnia Patelnia G... Tescoma Patelnia Grilowa Pr...
Porównaj ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
4 z 6
Fot. Shutterstock.com/ CGissemann
Fot. Shutterstock.com/ CGissemann

Zupa szparagowo-waniliowa

Składniki

  • 1 l wody
  • obierki i końcówki z 500 g białych szparagów
  • 5 łyżek masła
  • sól morska
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 200 g białych szparagów (obranych)
  • 1/2 laski wanilii
  • 2 łyżki mąki
  • 100 ml kremówki
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • biały pieprz
  • 3-4 plastry prosciutto

 

Sposób przygotowania

Zagotowujemy wodę z odciętymi końcówkami i obierkami ze szparagów, zmniejszamy ogień, gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy. Wlewamy wywar z powrotem do garnka, zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła, dużą szczyptę soli, cukier, nasiona i laskę wanilii oraz szparagi w kawałkach. Gotujemy na małym ogniu 15 minut lub do chwili, aż szparagi będzie można zmiażdżyć widelcem. Przecedzamy, pozbywając się tylko laski wanilii. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła, dodajemy mąkę i mieszamy, aż się połączą. Szklanka po szklance dodajemy wywar. Wciąż mieszamy, aż cały wywar zostanie wykorzystany. Dodajemy szparagi i podgrzewamy zupę. Miksujemy na gładką masę, dodajemy śmietanę, solimy, doprawiamy gałką i pieprzem. Pozostałe masło rozgrzewamy na patelni, podsmażamy szynkę na chrupko i podajemy z zupą.

Zdjęcie Blender BOSCH MSM66150 Zdjęcie Blender SENCOR SHB 4360 Zdjęcie Blender TEFAL HB 850
Blender BOSCH MSM66150 Blender SENCOR SHB 4360 Blender TEFAL HB 850
Porównaj ceny > Porównaj ceny > Porównaj ceny >
źródło: Okazje.info
5 z 6
Fot. Shutterstock.com/ travellight
Fot. Shutterstock.com/ travellight

Szparagi sezamowe

Składniki

  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka ziaren sezamu
  • 1,5 szklanki oczyszczonych i obranych szparagów (pokrojonych w centymetrowe plasterki)
  • 1 łyżka startego imbiru
  • 1 łyżka posiekanych szalotek
  • 1 łyżka czosnku (zmiażdżonego)
  • garść kiełków fasoli
  • 1/2 dużej czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sok z 1 limonki

 

Sposób przygotowania

Na patelni podgrzewamy olej sezamowy, wsypujemy sezam, dodajemy szparagi, imbir, szalotki i czosnek. Smażymy minutę, dodajemy kiełki i paprykę. Podgrzewamy kolejną minutę, zdejmujemy z ognia, wlewamy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy i podajemy od razu.

Zdjęcie ARTEHOME Podkładka na stół MC-4063D-2 Zdjęcie Florentyna Podkładka na stół CYTRUS GREEN 36935 Zdjęcie Gift collection Podkładka na stół SŁOMKOWA SREBRNA 66247
ARTEHOME Podkładka na stół ... Florentyna Podkładka na stó... Gift collection Podkładka n...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info
6 z 6
Fot. Shutterstock.com/ kuvona
Fot. Shutterstock.com/ kuvona

Risotto ze szparagami i krewetkami

Składniki

 

Sposób przygotowania

W rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy szalotkę. Dodajemy szparagi, smażymy minutę. Wsypujemy ryż, podgrzewamy 2 minuty, mieszając, tak aby ziarenka pokryły się tłuszczem i stały się szkliste. Wlewamy wino i mieszamy, aż ryż je wchłonie. Wlewamy po kilka łyżek bulionu - dopiero kiedy ryż "wypije" jedną porcję bulionu, wlewamy następną. Cały czas mieszamy. Gdy risotto wchłonie cały bulion, wkładamy krewetki, mieszamy i podgrzewamy razem przez 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę i parmezan, mieszamy i szybko podajemy.

Zdjęcie BERLINGER HAUS Patelnia głęboka METALLIC LINE 24cm BH-1259 Zdjęcie Tescoma Patelnia Głęboka Premium Teflon 28cm Zdjęcie Valdinox Patelnia Głęboka z Pokrywą Szklaną 28cm
BERLINGER HAUS Patelnia głę... Tescoma Patelnia Głęboka Pr... Valdinox Patelnia Głęboka z...
Sprawdź ceny > Sprawdź ceny > Sprawdź ceny >
źródło: Okazje.info