Jak gotować szparagi? Przewodnik wiosennego smakosza

Szparagi (Fot. Shutterstock)

Jak gotować szparagi? Przewodnik wiosennego smakosza
Szparagi są lekkostrawne i niskokaloryczne. Na dodatek koją nerwy i działają przeciwreumatycznie. No i ten smak! Nic dziwnego, że pokochali je Rzymianie. Do tego stopnia, że suszyli szparagi, aby jeść je poza sezonem. My wolimy świeże, w różnych odsłonach.
Smażyć czy gotować szparagi?
Wszystkie dania (o ile nie jest napisane inaczej) można wykonać i z białych, i z zielonych szparagów. Trzeba jedynie pamiętać, że białe szparagi obiera się na całej długości i odłamuje twarde końce (tyle, ile się odłamie, jeśli naciśniemy na łodygę, około 1/3 od dołu), nie ma co żałować odłamanych części, bo są łykowate i trudno je zjeść. Lepiej wykorzystać je do przygotowania wywaru na zupę szparagową.
Zielone szparagi trzeba obrać - na całej długości lub tylko same końce, zwłaszcza w przypadku szparagów cieńszych i młodych - za to można pozostawić je w całości, odcinając jedynie te końcóweczki, które są naprawdę twarde.
Szparagi najlepiej gotować "na stojąco", z łebkami powyżej powierzchni wody - są najdelikatniejsze i gotują się najszybciej, dlatego w czasie, jaki jest potrzebny całej łodydze szparaga, one zmiękną w parze.
Można także gotować szparagi płasko ułożone w szerokim naczyniu, jednak wtedy ryzykujemy, że główki będą bardziej miękkie od łodygi. Do wody, oprócz soli, dodajemy szczyptę cukru. Najlepszym sposobem przygotowania zielonych szparagów jest jednak podsmażanie ich na oliwie lub maśle, tłuszcz zatrzymuje bowiem "smak" szparagów, który podczas gotowania, niestety, uwalnia się i zostaje w wodzie, w której były zanurzone.
![]() |
![]() |
![]() |
Kassel Garnek Alice do Szpa... | Lurch Obierak do Szparagów | Ssw Garnek do Szparagów Ssw... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Szparagi w cieście piwnym z sosem aioli
Składniki
- 1 pęczek średniej grubości szparagów
- 2 szklanki maślanki
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 3/4 szklanki jasnego piwa
- 3/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki mąki kukurydzianej lub polenty
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki chilli w proszku
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 4 szklanki oleju z orzeszków ziemnych
- sól morska
Sos aioli:
- 1 szklanka majonezu
- 1/3 szklanki soku z cytryny
- 1/2 łyżki musztardy Dijon
- skórka z 1 cytryny
- 4 łyżki zmiażdżonego czosnku
- 1 łyżka roztartych liści estragonu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/8 łyżeczki chilli w proszku
- sól
Sposób przygotowania
Szparagi, po odkrojeniu końcówek, wkładamy do maślanki i odstawiamy na 12 do 24 godzin. Wyjmujemy, ale nie płuczemy z marynaty. Robimy aioli: wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, schładzamy w lodówce przez godzinę. W dużej misce mieszamy żółtka, piwo, oba rodzaje mąki, sól, chilli i pieprz. W szerokim i głębokim garnku rozgrzewamy olej do 180°C. W tym czasie ubijamy na sztywno białka. Delikatnie i stopniowo dodajemy pianę do masy mącznej. Pojedynczo moczymy każdego szparaga w cieście i ostrożnie kładziemy na olej. W oleju nie może smażyć się za dużo szparagów naraz, bo spadnie temperatura. Smażymy 2-3 minuty, przewracając szczypcami, aby szparagi usmażyły się z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, oprószamy solą i podajemy z sosem. Doskonale smakują z krewetkami.
![]() |
![]() |
![]() |
ĆMIELÓW Serwis obiadowy YVO... | Duo Serwis Obiadowy Ritz Bi... | KAROLINA ALBA BIAŁA Serwis ... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Szparagi z migdałami
Składniki
- 1 kg oczyszczonych i obranych szparagów
- 1/4 szklanki zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1/4 szklanki płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania
Gotujemy szparagi i osączamy je. W czasie, gdy szparagi się gotują, rozpuszczamy masło, podsmażamy migdały na małym ogniu około 5 minut - powinny się lekko przyrumienić. Zdejmujemy z ognia, solimy i dodajemy sok cytrynowy. Takim sosem polewamy ugotowane, gorące szparagi.
![]() |
![]() |
![]() |
Gerlach Patelnia Grilowa Vi... | Fissler Patelnia Patelnia G... | Tescoma Patelnia Grilowa Pr... |
Porównaj ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Zupa szparagowo-waniliowa
Składniki
- 1 l wody
- obierki i końcówki z 500 g białych szparagów
- 5 łyżek masła
- sól morska
- 1/2 łyżeczki cukru
- 200 g białych szparagów (obranych)
- 1/2 laski wanilii
- 2 łyżki mąki
- 100 ml kremówki
- szczypta gałki muszkatołowej
- biały pieprz
- 3-4 plastry prosciutto
Sposób przygotowania
Zagotowujemy wodę z odciętymi końcówkami i obierkami ze szparagów, zmniejszamy ogień, gotujemy ok. 15 min. Odcedzamy. Wlewamy wywar z powrotem do garnka, zagotowujemy i dodajemy łyżkę masła, dużą szczyptę soli, cukier, nasiona i laskę wanilii oraz szparagi w kawałkach. Gotujemy na małym ogniu 15 minut lub do chwili, aż szparagi będzie można zmiażdżyć widelcem. Przecedzamy, pozbywając się tylko laski wanilii. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki masła, dodajemy mąkę i mieszamy, aż się połączą. Szklanka po szklance dodajemy wywar. Wciąż mieszamy, aż cały wywar zostanie wykorzystany. Dodajemy szparagi i podgrzewamy zupę. Miksujemy na gładką masę, dodajemy śmietanę, solimy, doprawiamy gałką i pieprzem. Pozostałe masło rozgrzewamy na patelni, podsmażamy szynkę na chrupko i podajemy z zupą.
![]() |
![]() |
![]() |
Blender BOSCH MSM66150 | Blender SENCOR SHB 4360 | Blender TEFAL HB 850 |
Porównaj ceny > | Porównaj ceny > | Porównaj ceny > |

Szparagi sezamowe
Składniki
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka ziaren sezamu
- 1,5 szklanki oczyszczonych i obranych szparagów (pokrojonych w centymetrowe plasterki)
- 1 łyżka startego imbiru
- 1 łyżka posiekanych szalotek
- 1 łyżka czosnku (zmiażdżonego)
- garść kiełków fasoli
- 1/2 dużej czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
- 1 łyżka sosu sojowego
- sok z 1 limonki
Sposób przygotowania
Na patelni podgrzewamy olej sezamowy, wsypujemy sezam, dodajemy szparagi, imbir, szalotki i czosnek. Smażymy minutę, dodajemy kiełki i paprykę. Podgrzewamy kolejną minutę, zdejmujemy z ognia, wlewamy sos sojowy i sok z limonki. Mieszamy i podajemy od razu.
![]() |
![]() |
![]() |
ARTEHOME Podkładka na stół ... | Florentyna Podkładka na stó... | Gift collection Podkładka n... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |

Risotto ze szparagami i krewetkami
Składniki
- 2 łyżeczki dobrej oliwy
- 1 mała posiekana szalotka
- 8-10 dag oczyszczonych i obranych, ugotowanych, pokrojonych na jedno-, dwucentymetrowe kawałki szparagów
- 15 dag ryżu na risotto (arborio, vialone nano, carnaroli)
- 1 szklanka białego wytrawnego wina
- 1 litr bulionu drobiowego
- 10 dag ugotowanych krewetek
- 1,5 łyżeczki posiekanej natki
- 1/2 szklanki parmezanu
Sposób przygotowania
W rondlu rozgrzewamy oliwę i szklimy szalotkę. Dodajemy szparagi, smażymy minutę. Wsypujemy ryż, podgrzewamy 2 minuty, mieszając, tak aby ziarenka pokryły się tłuszczem i stały się szkliste. Wlewamy wino i mieszamy, aż ryż je wchłonie. Wlewamy po kilka łyżek bulionu - dopiero kiedy ryż "wypije" jedną porcję bulionu, wlewamy następną. Cały czas mieszamy. Gdy risotto wchłonie cały bulion, wkładamy krewetki, mieszamy i podgrzewamy razem przez 2 minuty. Na koniec dodajemy natkę i parmezan, mieszamy i szybko podajemy.
![]() |
![]() |
![]() |
BERLINGER HAUS Patelnia głę... | Tescoma Patelnia Głęboka Pr... | Valdinox Patelnia Głęboka z... |
Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > | Sprawdź ceny > |