Blogerzy polecają: orzeźwiające napoje

Smoothie z ananasa (fot. sprawdzona kuchnia)

Smoothie z ananasa
Składniki:
1 bardzo dojrzały ananas
1 banan
1 jabłko
1 pomarańcza
odrobina wody do rozcieńczenia
Ananas, pomarańczę i banana obrać ze skórki, pokroić na małe kawałki. Jabłko umyć pokroić na małe części, usunąć gniazda nasienne. Wszystkie owoce zmiksować w blenderze. Przelać do szklanek.
Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia >>

Zielony koktajl pełen żelaza
Składniki (2 szklanki):
1 banan
2 jabłka
1 szklanka (140 g) ananasa
2 szklanki szpinaku, pietruszki, jarmużu bądź innej świeżej zieleniny
2 cm korzenia imbiru
1 łyżka (7g) zmielonego siemienia lnianego
2-3 daktyle około 400 ml wody
*banana i ananasa można pokroić wcześniej w kostki i zamrozić, dzięki temu nasze smoothie będzie bardziej kremowe
** jabłek nie obieramy ze skórki
Banana, ananasa i jabłka kroimy w kostkę. Siekamy daktyle i zieleninę. Imbir rozdrabniamy za pomocą praski. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy blenderem. W zależności od tego jak gęsty koktajl chcemy uzyskać możemy dolać więcej wody.
Którą zieleninę wybrać, żeby dostarczyć największą porcję żelaza? W 100g natki pietruszki znajduje się 6,2 mg żelaza, w 100 g pokrzywy - 4,2 mg, w 100 g szpinaku ? 2,7 mg, w 100 g jarmużu- 1,7mg
Ile kalorii? (1 szklanka koktajlu z pietruszką):185 kcal, białko: 3,4 g; tłuszcze: 2,3 g; węglowodany: 42 g, błonnik: 7,6 g; żelazo: 4,5 mg; wapń: 108 mg; cynk: 1,1 mg.
Przepis pochodzi z bloga Red Eat >>

Shake z pieczonego buraka i gruszek
Składniki:
1 średni upieczony burak
2 gruszki
1 banan
2 szklanki soku jabłkowego, świeżo wyciśniętego albo jednodniowego
1/2 łyżeczka cynamonu
1 łyżka dobrej jakości miodu
Buraka i owoce obieramy, kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera, wlewamy sok, cynamon i miód, wszystko miksujemy na gładko. Podajemy natychmiast albo dobrze schłodzone.
Przepis pochodzi z bloga Zielenina >>

Koktajl z pietruszki, banana i gruszki
Składniki:
1 spory pęczek pietruszki
1 dojrzały banan
1 miękka i dojrzała gruszka
2 łyżeczki soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
½ szklanki wody
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, dolewamy wodę, miksujemy i gotowe!
Przepis pochodzi z bloga Eqo Kuchnia >>

Koktajl z nektarynek
Składniki:
300 ml napoju ryżowego,
2 nektarynki
W wysokim naczyniu umieścić pokrojone nektarynki i zalać koktajlem. Zmiksować wszystko blenderem blenderem.
Przepis pochodzi z bloga Camomille Flavor >>

Melonowe virgin mojito
Składniki na 2 porcje:
1/2 melona (Piel del Sapo lub innego)
1 szklanka świeżych liści mięty
2 łyżki brązowego cukru
1 limonka
1/2 cytryny
1 szklanka gazowanej wody
Melona obieramy ze skóry, wydrążamy pestki, kroimy na niewielkie cząstki. Odrywamy listki mięty od łodyżek. Limonkę i cytrynę rolujemy na stole, by oddały nam więcej soku. Liście mięty wrzucamy do melona, dodajemy do niego cukier, sok z cytryny, sok z limonki i blendujemy na gładko. Wyłączamy blender i dolewamy gazowana wodę, mieszamy łyżką.
Koktajl wlewamy do wysokiej szklanki i dekorujemy listkami mięty i cząstkami cytryny lub limonki.
Przepis pochodzi z bloga Moniczka w kuchni >>

Orzeźwiający napój z imbirem, miętą, miodem i cytryną
Składniki:
10 g obranego korzenia imbiru
2 - 3 kopiaste łyżki miodu
2 cytryny
4 duże łodygi mięty
kruszony lód
Imbir i połowę cytryny, pokroić na cienkie plasterki, 2 łodygi mięty włożyć do małego dzbanka i zalać szklanką gorącej wody. Pozostawić na kilka minut, aby wszystko się zaparzyło. Po tym czasie, wyjąć z naparu miętę i plastry cytryny. Przelać wszystko do dużego dzbanka 1 - 1,5 litra, dolać około 0,5 litra wody, miód, wyciśnięty sok z jednej cytryny, resztę mięty i pozostałą połowę cytryny pokrojoną w plasterki. Wszystko dokładnie wymieszać, dosypać dużo lodu i dopełnić zimną wodą.
Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia >>

Mrożona zielona herbata
Składniki na dzbanek 1,5 l:
3 torebki zielonej herbaty
3 torebki zielonej herbaty grejpfrutowej
1 cytryna lub limonka
½ pomarańczy
kilka listków świeżej mięty
lód
Po zagotowaniu się wody odczekujemy parę minut aż uzyska ona pożądaną temperaturę (od 60 do 90 st. C). Następnie zalewamy herbatę w dzbanku (małą ilością wody, otrzymamy w ten sposób mocną esencję), parząc ją od 3 do 8 minut, również w zależności od efektu, jaki chcemy uzyskać. Po tym czasie mocno wyciskamy torebki, wyjmujemy je, dolewamy wody, wrzucamy lód, pokrojone w plastry owoce i listki mięty. Przechowujemy w lodówce.
Przepis pochodzi z bloga Mr&Mrs Sandman >>

Koktajl grejpfrutowy
Składniki na 2 porcje:
1 czerwony grejpfrut
2 łyżki powideł żurawinowych
1 łyżka otrąb granulowanych z truskawkami
1 łyżka zarodków pszennych
400ml kefiru
Grejpfrut przekrój na pół i wydrąż. Zmiksuj blenderem z resztą składników.
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>

Koktajl z herbatą
Składniki:
100 ml chłodnej esencji czarnej herbaty (np. z aromatem karmelu i banana)
3 łyżeczki słodkiego kakao
3 łyżki śmietanki 18%
3 gałki lodów śmietanowo-orzechowych
woda gazowana
Herbatę zalej zimną filtrowaną wodą i odstaw na czas uwolnienia esencji. Do szklanki wsyp kakao, wlej śmietankę, dodaj herbatę. Dodaj lody, a resztę uzupełnij wodą gazowaną.
Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>