Ciągnie się, przypieka, czasami kruszy. Żółty ser
Quesadilla z duszoną wieprzowiną i serem żółtym Hochland Premium Emmentaler Classic (Fot. Materiały prasowe)
Quesadilla z duszoną wieprzowiną i serem żółtym Hochland Premium Emmentaler Classic
Składniki
- 8 tortilli o średnicy 23cm
- 500g sera Hochland Premium Emmentaler Classic
- 300ml śmietany 12%
- sok z jednej cytryny
- świeża kolendra i łyżeczka posiekanej
- 1,5kg łopatki wieprzowej
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 3 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 żółta papryka
- 1 czerwona cebula
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka kuminu
- łyżka czerwonej słodkiej papryki
- 100ml octu winnego
- 100ml cytrynki w płynie (naturalnej)
Sposób przygotowania
Przygotowanie "pulled pork" jest czasochłonne, ale raz przygotowane może w lodówce leżeć nawet 5 dni.
Łopatkę natrzyj papryką, kuminem, solą i pieprzem. W płaskim garnku/rondlu przesmaż na oleju aż mocno się zrumieni. Pomidory, paprykę i cebulę pokrój w dowolne kawałki i wysyp na mięso. Dodaj czosnek, ocet, cytrynę i około 500ml wody. Garnek zakryj folią aluminiową i przykryj pokrywką. Pozostaw na małym ogniu na około 2 godziny. Gotową pieczeń porwij wzdłuż włókien i odcedź od nadmiernego płynu. Płyn pozostaw do ponownego odgrzewania. Ser Hochland Premium Emmentaler Classic zetrzyj na grubych okach i podziel na 4 kupki. Na blacie rozłóż 4 placki i na spód każdego połóż 70% kupki sera, wieprzowinę (około 4-5 łyżek) i pozostałą część sera. Przykryj drugim plackiem. Quesadille smaż na suchej patelni. Ogień powinien być mały, a gdy ser się rozpuści przewróć na drugą stronę. Gotową podawaj pokrojoną w trójkąty ze śmietaną wymieszaną z cytryną.
Placek z pomidorami i oliwkami
(na formę o wym. 36 x 24 cm)
Ciasto serowe:
- 150 g zimnego masła
- 150 g żółtego sera
- 1 szklanka mąki
- pieprz lub gałka muszkatołowa
- sól
- ew. 1-2 żółtka
Farsz:
- 3 żółte i 3 czerwone pomidory
- 200 g sera feta
- 150 g czarnych oliwek
- 2 duże cebule
- garść startego żółtego sera
- kilka gałązek świeżego oregano
Sposób przygotowania
Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) .
Pomidory dzielimy na połówki, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Razem z oliwkami kładziemy na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Obrane cebule kroimy w piórka i układamy na pomidorach. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy posiekanym oregano. Uwaga: ciasto dobrze smakuje również z kiełkami cebuli.
Świeże sałaty z koreczkami helskimi, koktajlowymi pomidorkami i tartym serem żółtym Hochland Premium Maasdamer Caracter
Składniki
- miska porwanych świeżych sałat dla 4 osób - endywia/ rzymska/ rukola i czerwona karbowana
- 250g - 1/4 szklanki - startego sera Hochland Premium Maasdamer Caracter
- 200g pomidorków koktajlowych
- czerwona cebula
- 100g papryki w occie
- liście bazylii
- trybuli
- natki pietruszki
- 10 plastrów bekonu (w wersji wegetariańskiej można usunąć)
- 4 łyżki pestek słonecznika
- 1 żółtko z jajka kury zielononóżki
- sok z dwóch cytryn
- ząbek czosnku
- 8 koreczków helskich
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 100ml oliwy
- pieprz świeżo mielony
- łyżka wrzątku
Sposób przygotowania
W mikserze/blenderze umieść żółtko i koreczki. Miksuj na małych obrotach dolewając powoli oliwy. Gdy składniki się połączą, dodaj pozostałe, a na samym końcu dolej wrzątku. Gotowy sos odstaw do lodówki, aby składniki się połączyły. Bekon ułóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut - muszą powstać chipsy. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Pomidorki pokrój na ćwiartki, paprykę w paski, a cebulę w cienkie kółka. Warzywa wymieszaj z umytymi i porwanymi sałatami. Na wierzchu rozrzuć bekon, polej sosem i posyp tartym serem Hochland Premium Maasdamer Caracter. Całość najlepiej udekorować listkami świeżych ziół.
Orzeźwiająca quesadilla z zielonym jabłkiem, serem żółtym Hochland Premium Emmentaler Classic i serem pleśniowym Valbon
Składniki
- 8 tortilli o średnicy 23cm
- 2 trójkąty sera Valbon
- 250 g sera Hochland Premium Emmentaler Classic
- 2 zielone jabłka (najlepiej Grann Smith)
- sok z jednej cytryny
- pieprz świeżo mielony
- świeża kolendra i łyżka listków
Sposób przygotowania
Zielone jabłko pokrój w cienkie plastry, skrop cytryną i wymieszaj z pieprzem (ilość pieprzu zależnie od upodobań). Ser Valbon zetrzyj na grubych okach i podziel na 4 kupki. Ser Hochland Premium Emmentaler Classic zetrzyj na grubych okach i podziel na 4 kupki. Na placku rozsyp jedną z czterech części żółtego sera Hochland Premium Emmentaler Classic, a na tym rozłóż część jabłek, ser Valbon i świeżą kolendrę. Przykryj drugim plackiem. Quesadille smaż na suchej patelni na małym ogniu. Gdy ser się rozpuści, przewróć quesadille na drugą stronę. Do quesadilli świetnie pasuje żurawina wymieszana z odrobiną soku z pomarańczy.
Piknikowa kanapka z serem żółtym Hochland Kaaslander Premium, Kindziukiem, konfiturą z czerwonej cebuli i orzechami
Składniki
- 4 rogale z makiem
- masło do posmarowania każdej kanapki
- 12 plastrów sera Hochland Kaaslander Premium
- 12 plastrów sera Kindziuk
- 2 malinowe pomidory
- mały słoik sałatki szwedzkiej
- 2 garście orzechów laskowych
- 8 liści sałaty
- 3 czerwone cebule
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól / pieprz świeżo mielony
Sposób przygotowania
Cebulę posiekaj w piórka i wrzuć na patelnię. Zasyp cukrem i pozostaw na małym ogniu nie mieszając. Gdy cebula puści sok, zacznij mieszać od czasu do czasu, aż odparuje. Dopraw octem, solą i pieprzem. Orzechy upraż na suchej patelni, obierz z łupin i zmiel w malakserze na mini kawałeczki. Rogala rozkrój wzdłuż, posmaruj masłem i chwilę przesmaż na suchej patelni aż się zrumieni. Na połówkę rozsyp część orzechów i ułóż plastry sera Hochland Kaaslander Premium, konfiturę, sałatę, kindziuk oraz pomidory. Przykryj drugą połówką i gotowe. Smacznego!
Zupa pomidorowo-chlebowa
Składniki
- 50 dag pomidorów
- garść ziół (natka pietruszki i bazylii, liść selera, kilka pędów pora)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- kilka kromek czerstwego chleba
- 1,5 l rosołu lub wody
- sól
- 5 dag tartego ementalera lub innego żółtego sera
Sposób przygotowania
Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w przykrytym naczyniu. Przecieramy przez nylonowe sito. Zioła i czosnek siekamy jak najdrobniej, mieszamy z oliwą i lekko podsmażamy, po czym dodajemy przetarte pomidory i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Teraz wkładamy kromki chleba (od tego dodatku zależy zawiesistość zupy), zalewamy rosołem lub wrzątkiem i gotujemy jeszcze 30 min, mieszając od czasu do czasu, aby chleb nie przywarł do dna. Na koniec zupę solimy i na talerzach posypujemy obficie tartym żółtym serem.