Ciągnie się, przypieka, czasami kruszy. Żółty ser

Materiały prsowe
Quesadilla z duszoną wieprzowiną i serem żółtym Hochland Premium Emmentaler Classic

Quesadilla z duszoną wieprzowiną i serem żółtym Hochland Premium Emmentaler Classic (Fot. Materiały prasowe)

Tomasz Jakubiak - kucharz i pasjonat zdrowego gotowania skomponował cztery wyśmienite dania z wykorzystaniem serów żółtych Hochland Premium i serów pleśniowych Valbon. Mniam
1 z 6
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Quesadilla z duszoną wieprzowiną i serem żółtym Hochland Premium Emmentaler Classic

Składniki

  • 8 tortilli o średnicy 23cm
  • 500g sera Hochland Premium Emmentaler Classic
  • 300ml śmietany 12%
  • sok z jednej cytryny
  • świeża kolendra i łyżeczka posiekanej
  • 1,5kg łopatki wieprzowej
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • pomidory
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 czerwona cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka kuminu
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 100ml octu winnego
  • 100ml cytrynki w płynie (naturalnej)

 

Sposób przygotowania

Przygotowanie "pulled pork" jest czasochłonne, ale raz przygotowane może w lodówce leżeć nawet 5 dni.

Łopatkę natrzyj papryką, kuminem, solą i pieprzem. W płaskim garnku/rondlu przesmaż na oleju aż mocno się zrumieni. Pomidory, paprykę i cebulę pokrój w dowolne kawałki i wysyp na mięso. Dodaj czosnek, ocet, cytrynę i około 500ml wody. Garnek zakryj folią aluminiową i przykryj pokrywką. Pozostaw na małym ogniu na około 2 godziny. Gotową pieczeń porwij wzdłuż włókien i odcedź od nadmiernego płynu. Płyn pozostaw do ponownego odgrzewania. Ser Hochland Premium Emmentaler Classic zetrzyj na grubych okach i podziel na 4 kupki. Na blacie rozłóż 4 placki i na spód każdego połóż 70% kupki sera, wieprzowinę (około 4-5 łyżek) i pozostałą część sera. Przykryj drugim plackiem. Quesadille smaż na suchej patelni. Ogień powinien być mały, a gdy ser się rozpuści przewróć na drugą stronę. Gotową podawaj pokrojoną w trójkąty ze śmietaną wymieszaną z cytryną.

2 z 6
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Placek z pomidorami i oliwkami

(na formę o wym. 36 x 24 cm)

 

Ciasto serowe:

  • 150 g zimnego masła
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • pieprz lub gałka muszkatołowa
  • sól
  • ew. 1-2 żółtka

 

Farsz:

  • 3 żółte i 3 czerwone pomidory
  • 200 g sera feta
  • 150 g czarnych oliwek
  • 2 duże cebule
  • garść startego żółtego sera
  • kilka gałązek świeżego oregano

 

Sposób przygotowania

Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) .

Pomidory dzielimy na połówki, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Razem z oliwkami kładziemy na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Obrane cebule kroimy w piórka i układamy na pomidorach. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem). Przed podaniem posypujemy posiekanym oregano. Uwaga: ciasto dobrze smakuje również z kiełkami cebuli.

3 z 6
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Świeże sałaty z koreczkami helskimi, koktajlowymi pomidorkami i tartym serem żółtym Hochland Premium Maasdamer Caracter

Składniki

  • miska porwanych świeżych sałat dla 4 osób - endywia/ rzymska/ rukola i czerwona karbowana
  • 250g - 1/4 szklanki - startego sera Hochland Premium Maasdamer Caracter
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • czerwona cebula
  • 100g papryki w occie
  • liście bazylii
  • trybuli
  • natki pietruszki
  • 10 plastrów bekonu (w wersji wegetariańskiej można usunąć)
  • 4 łyżki pestek słonecznika
  • 1 żółtko z jajka kury zielononóżki
  • sok z dwóch cytryn
  • ząbek czosnku
  • 8 koreczków helskich
  • łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 100ml oliwy
  • pieprz świeżo mielony
  • łyżka wrzątku

 

Sposób przygotowania

W mikserze/blenderze umieść żółtko i koreczki. Miksuj na małych obrotach dolewając powoli oliwy. Gdy składniki się połączą, dodaj pozostałe, a na samym końcu dolej wrzątku. Gotowy sos odstaw do lodówki, aby składniki się połączyły. Bekon ułóż na blachę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 10 minut - muszą powstać chipsy. Pestki słonecznika upraż na suchej patelni i odstaw do ostygnięcia. Pomidorki pokrój na ćwiartki, paprykę w paski, a cebulę w cienkie kółka. Warzywa wymieszaj z umytymi i porwanymi sałatami. Na wierzchu rozrzuć bekon, polej sosem i posyp tartym serem Hochland Premium Maasdamer Caracter. Całość najlepiej udekorować listkami świeżych ziół.

4 z 6
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Orzeźwiająca quesadilla z zielonym jabłkiem, serem żółtym Hochland Premium Emmentaler Classic i serem pleśniowym Valbon

Składniki

 

Sposób przygotowania

Zielone jabłko pokrój w cienkie plastry, skrop cytryną i wymieszaj z pieprzem (ilość pieprzu zależnie od upodobań). Ser Valbon zetrzyj na grubych okach i podziel na 4 kupki. Ser Hochland Premium Emmentaler Classic zetrzyj na grubych okach i podziel na 4 kupki. Na placku rozsyp jedną z czterech części żółtego sera Hochland Premium Emmentaler Classic, a na tym rozłóż część jabłek, ser Valbon i świeżą kolendrę. Przykryj drugim plackiem. Quesadille smaż na suchej patelni na małym ogniu. Gdy ser się rozpuści, przewróć quesadille na drugą stronę. Do quesadilli świetnie pasuje żurawina wymieszana z odrobiną soku z pomarańczy.

5 z 6
Fot. Materiały prasowe
Fot. Materiały prasowe

Piknikowa kanapka z serem żółtym Hochland Kaaslander Premium, Kindziukiem, konfiturą z czerwonej cebuli i orzechami

Składniki

  • 4 rogale z makiem
  • masło do posmarowania każdej kanapki
  • 12 plastrów sera Hochland Kaaslander Premium
  • 12 plastrów sera Kindziuk
  • 2 malinowe pomidory
  • mały słoik sałatki szwedzkiej
  • 2 garście orzechów laskowych
  • 8 liści sałaty
  • 3 czerwone cebule
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól / pieprz świeżo mielony

 

Sposób przygotowania

Cebulę posiekaj w piórka i wrzuć na patelnię. Zasyp cukrem i pozostaw na małym ogniu nie mieszając. Gdy cebula puści sok, zacznij mieszać od czasu do czasu, aż odparuje. Dopraw octem, solą i pieprzem. Orzechy upraż na suchej patelni, obierz z łupin i zmiel w malakserze na mini kawałeczki. Rogala rozkrój wzdłuż, posmaruj masłem i chwilę przesmaż na suchej patelni aż się zrumieni. Na połówkę rozsyp część orzechów i ułóż plastry sera Hochland Kaaslander Premium, konfiturę, sałatę, kindziuk oraz pomidory. Przykryj drugą połówką i gotowe. Smacznego!

6 z 6
Fot. Marcin Kiełbiewski
Fot. Marcin Kiełbiewski

Zupa pomidorowo-chlebowa

Składniki

  • 50 dag pomidorów
  • garść ziół (natka pietruszki i bazylii, liść selera, kilka pędów pora)
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka kromek czerstwego chleba
  • 1,5 l rosołu lub wody
  • sól
  • 5 dag tartego ementalera lub innego żółtego sera

 

Sposób przygotowania

Pomidory myjemy, kroimy na cząstki i dusimy w przykrytym naczyniu. Przecieramy przez nylonowe sito. Zioła i czosnek siekamy jak najdrobniej, mieszamy z oliwą i lekko podsmażamy, po czym dodajemy przetarte pomidory i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Teraz wkładamy kromki chleba (od tego dodatku zależy zawiesistość zupy), zalewamy rosołem lub wrzątkiem i gotujemy jeszcze 30 min, mieszając od czasu do czasu, aby chleb nie przywarł do dna. Na koniec zupę  solimy i na talerzach posypujemy obficie tartym żółtym serem.

Więcej na ten temat: kuchnia meksykańska, ser żółty