Lekkie przystawki na przyjęcie. Kuchnia Chorwacji
Figi nadziewane (Fot. M&K Duklas / Duklas.pl)
Figi nadziewane i szynka z oliwkami
(smokve sa ovcijim sirom i prsutom)
Dalmacja
(dla 4 osób)
Składniki
Sposób przygotowania
Górną część fig nacinamy na krzyż (możemy je wcześniej obrać ze skórki, wtedy jednak nie będą tak ładnie wyglądać). Wędlinę kroimy w cieniutkie paski i mieszamy z fetą oraz przyprawami. Gotowym nadzieniem wypełniamy nacięcia w figach.
Szynka z oliwkami
(prsut sa maslinama)
cała Chorwacja
(dla 2 osób)
Składniki
Sposób przygotowania
Szynkę kroimy na bardzo cienkie plastry, przesmażamy chwilę na oliwie, podlewamy winem i serwujemy z oliwkami.
Duo Serwis obiadowy FINO bi... | Duo Serwis obiadowy PORTO 5... | Serwis Obiadowy 18 el. TULIPAN |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Zawijaniec
(savijaca) Chorwacja środkowa
(dla 8 osób)
Składniki
- 1 kg mąki
- 1 szklanka wody
- 1 łyżeczka soli
- 10-15 dag smalcu
Na farsz:
Sposób przygotowania
Z mąki, wody, soli i smalcu wyrabiamy ciasto (jeśli widzimy, że nie jest dość gładkie i jędrne, dodajemy więcej smalcu). Formujemy z niego placuszki, które rozwałkowujemy na płatek (7 x 15 cm). Sery rozdrabniamy, mieszamy z jajami, olejem i wodą. Solimy. Nadzieniem smarujemy każdy płat ciasta. Zawijamy go wzdłuż długiego boku i zalepiamy końce. Powstałe rulony zwijamy w ślimaki. Układamy je w natłuszczonej formie. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220°C i pieczemy 20 min, po czym zmniejszamy temp. do 200°C i zapiekamy jeszcze 20 min, aż zawijaniec nabierze ciemnozłotej barwy. Gotową potrawę wyjmujemy, odcedzamy z oleju, skrapiamy zimną wodą i wstawiamy do wyłączonego, ale wciąż ciepłego piekarnika na 15-20 min.
Guardini Arianna 28cm 56028 | Kuchenprofi - Forma do Tart... | Sagaform 5016363 |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Ciasto z polentą
(zganci) Chorwacja środkowa
(dla 4-8 osób)
Składniki
- 4 jajka
- 30 dag twarogu
- 230 ml oleju
- 230 ml mleka
- 75 ml wody gazowanej
- 1,5 dag proszku do pieczenia
- 10 łyżek mąki kukurydzianej
- 8 łyżek mąki pszennej
- sól
Sposób przygotowania
Jaja ubijamy w głębokiej misce, dodajemy rozdrobniony twaróg, olej, mleko, wodę gazowaną, proszek do pieczenia i obie mąki. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy solą. Jeżeli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypujemy odrobinę mąki kukurydzianej. Masę wykładamy na natłuszczoną formę lub brytfannę na grubość 3 cm. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy na złoty kolor. Gotowe źganjci kroimy w kwadraty i serwujemy do potraw z mięsa i sosów.
Lekue Forma na ciastka serc... | Lekue Forma na ciasto 12107... | TESCOMA FORMA NA BABKĘ ROZK... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Bakłażan marynowany
(patlidžani u marinadi) Chorwacja środkowa
(dla 3-4 osób)
Składniki
- 2 bakłażany
- 1/3 szklanki oliwy
- 1/2 szklanki octu winnego
- 1/2 łyżki cukru
- sól, pieprz
- 5 ząbków czosnku
- 1 gałązka rozmarynu
- 1 gałązka natki pietruszki
Sposób przygotowania
Bakłażany płuczemy, kroimy na podłużne plastry i obsmażamy na oliwie. Układamy je na półmisku i polewamy octem wymieszanym z cukrem, pieprzem i solą. Posypujemy siekanymi czosnkiem, natką oraz rozmarynem.
Küchenprofi naczynie żarood... | Naczynie żaroodporne prosto... | Termisil Naczynie żaroodpor... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Kasztany z jabłkami
(kesteni sa lukom i jabukama) Kvarner
(dla 4-5 osób)
Składniki
- 25 dag białej cebuli
- 4 dag masła do smażenia
- 50 dag kasztanów
- 10 ml rosołu
- 4-6 łyżek białego wina
- 2 kwaśne jabłka
- świeżo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka majeranku
- sól
Sposób przygotowania
Cebule obieramy, kroimy i przesmażamy na maśle. Kasztany gotujemy, a gdy zmiękną - obieramy. Z jadalnej części robimy purée i przesmażamy je z podsmażoną wcześniej cebulą. Dodajemy do masy rosół oraz wino i dusimy ok. 15-20 min. Jabłka obieramy, kroimy na ósemki (usuwając gniazda nasienne), dodajemy do purée i gotujemy razem jeszcze 5 min. Przyprawiamy pieprzem, majerankiem i solą.
AXENTIA Kokilka / Naczynie ... | Küchenprofi Kokilki PLUM | W.M. Bartleet & Sons T408 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Pasztet mięsny z papryką
(pasteta "Dora")
Chorwacja środkowa
(na 1 krótką blaszkę)
Składniki
- 25 dag mięsa z królika
- 17 dag mięsa sarny bez kości
- 20 dag wieprzowiny
- 5 dag marchwi
- 5 dag pietruszki
- gruby plaster boczku
- 50 ml oleju
- 7 dag cebuli
- 7 dag wątróbek z kurczaka
- 12,5 dag masła
- 12,5 dag masła
- 3 łyżeczki mielonych przypraw: gałki muszkatołowej, ostrej papryki, goździków, ziela angielskiego, pieprzu, sproszkowanego czosnku, sól
- 2 łyżeczki koniaku
- tłuszcz do wysmarowania formy
Sposób przygotowania
Królika, sarninę i wieprzowinę myjemy, wkładamy do głębokiego naczynia i posypujemy vegetą. Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki, posypujemy warzywami mięso i odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie boczek kroimy w kostkę i przesmażamy na oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę, pokrojone mięsa i warzywa. Dusimy pod przekryciem, od czasu do czasu podlewając wodą. Gdy mięso będzie już miękkie, dodajemy wątróbkę i jeszcze chwilę dusimy. Studzimy i dwukrotnie przepuszczamy przez maszynkę do mięsa. Masło ucieramy na puch, łączymy z mieloną masą, dodajemy wszystkie przyprawy, sól i koniak, mieszamy. Gotową masę wkładamy do natłuszczonej formy i pieczemy 25-35 min w temp. 180-200°C.
Black Red White Forma na ke... | Pataki Keramia Forma do chl... | Sillinie Silikonowa forma n... |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Sałatka z papryką
(salata s paprikom)
Chorwacja środkowa
(dla 4-6 osób)
Składniki
- 5 czerwonych papryk
- 6 ząbków czosnku
- 30 dag twarogu
- 2 ugotowane żółtka
- 30 ml oleju
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- sól
- 1 papryczka chilli
- 2-3 gałązki natki pietruszki
Sposób przygotowania
Papryki układamy na grillu i pieczemy z każdej strony tak długo, aż skórka będzie mocno spieczona, ale nie czarna. Papryki przekładamy na półmisek, przykrywamy i odstawiamy na 20 min. Czosnek drobno kroimy, ser i żółtka rozdrabniamy. Papryki obieramy ze skórki i drobno kroimy, mieszamy z serem, żółtkami, czosnkiem i olejem. Dodajemy mieloną paprykę i doprawiamy do smaku solą. Wierzch dekorujemy krążkami papryczki chilli i siekaną natką pietruszki.
Lubiana Salaterka Victoria | Salaterka 121256 | Salaterka 121876 |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |