Orzeźwiające lemoniady. Odpoczynek pod chmurką

Magazyn Kuchnia
Łąka za miastem, kocyk, hamak, lemoniada z bąbelkami, czasami procenty. Tak wyobrażamy sobie leniwy odpoczynek od korporacji, urzędu i każdej innej pracy. Więc na ten weekend proszę się przygotować do głębokiego relaksu i nikt się nie wykręca!
Fot. Krzysztof Duklas / AG Fot. Krzysztof Duklas / AG

Bowl brzoskwiniowy

(dla 10-12 osób)

 

Składniki

  • 8 brzoskwiń lub 16 połówek brzoskwiń z puszki
  • 100 ml koniaku
  • cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 butelki wytrawnego białego wina
  • 1 butelka białego wytrawnego wina musującego
  • 1 l gazowanej wody mineralnej

 

Sposób przygotowania

Brzoskwinie kroimy w kostkę, z cytryn wyciskamy sok. Kawałki brzoskwiń wkładamy do wazy, zalewamy sokiem z cytryn, koniakiem i posypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Dolewamy białe wino, wino musujące i wodę mineralną. Dobrze mieszamy.

1
Fot. Krzysztof Duklas / AG Fot. Krzysztof Duklas / AG

Sangria

(dla 10-12 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomarańcze dokładnie myjemy i wraz ze skórką kroimy w kostkę. Z cytryn wyciskamy sok. Pokrojone pomarańcze wkładamy do dużej wazy, zalewamy sokiem z cytryn, rumem, maderą lub malagą i słodzimy. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Przed podaniem dolewamy wino i wodę mineralną. Mieszamy.

2
Fot. Krzysztof Duklas / AG Fot. Krzysztof Duklas / AG

Bowl brzoskwiniowy

(dla 10-12 osób)

 

Składniki

  • pomarańcza
  • 2 kwaśne jabłka
  • gruszka
  • banan
  • 1 l soku pomarańczowego
  • 1 l soku jabłkowego
  • 250 ml nektaru bananowego
  • 500 ml nektaru z gruszek
  • 1,5 l niegazowanej wody mineralnej

 

Sposób przygotowania

Jabłka i gruszkę dokładnie myjemy, a następnie kroimy w słupki. Banana obieramy i kroimy w plasterki. Pomarańczę kroimy na plasterki, które następnie przekrawamy na ćwiartki. Wszystkie owoce wkładamy do wazy, zalewamy sokami i niektarami. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę do lodówki. Następnie mieszamy i uzupełniamy wodą mineralną.

3
Fot. Krzysztof Duklas / AG Fot. Krzysztof Duklas / AG

Bezalkoholowy long drink miętowy

(dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 20 ml soku cytrynowego
  • 10 ml syropu miętowego
  • niegazowana woda mineralna do uzupełnienia
  • kruszony lód

 

Do dekoracji:

  • kilka świeżych listków mięty

 

Sposób przygotowania

Drinka przygotowujemy bezpośrednio w wysokiej szklance do drinków. Sok i syrop mieszamy w szklance. Następnie wrzucamy do szklanki kruszony lód (do trzech czwartych jej wysokości). Uzupełniamy wodą mineralną. Całość lekko mieszamy. Wrzucamy do szklanki kilka listków mięty dla dekoracji.

4
Fot. Krzysztof Duklas / AG Fot. Krzysztof Duklas / AG

Drink strażacki

Fireman's drink (dla 1 osoby)

 

Składniki

  • 20 ml białego rumu
  • 20 ml soku cytrynowego
  • 10 ml syropu grenadine
  • niegazowana woda mineralna do uzupełnienia

 

Do dekoracji:

 

Sposób przygotowania

Wszystkie składniki oprócz wody mineralnej mieszamy w shakerze i przelewamy do szklanki. Dopełniamy wodą mineralną. Plasterek pomarańczy i wisienkę przekłuwamy szpadką i układamy na szklance. Dodajemy 2 kostki lodu.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Bowl piwny z truskawkami

(dla 6 osób)

Składniki

  • 25 dag truskawek
  • 6 dag cukru
  • 600-700 ml piwa typu alt (tzw. Altbier to niemieckie piwo górnej fermentacji; można je zastąpić stoutem, ale, porterem lub piwem trapistów)
  • 400 ml wytrawnego musującego wina

 

Sposób przygotowania

Myjemy truskawki, usuwamy ogonki i listki. Większe owoce kroimy na połówki lub ćwiartki, małe pozostawiamy w całości. Przekładamy do naczynia na bowl, mieszamy z cukrem. Gdy owoce puszczą sok, wlewamy połowę dobrze schłodzonego piwa, przykrywamy i wstawiamy na godzinę do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem wlewamy resztę piwa i bardzo zimnego szampana.

6
Więcej na ten temat: lemoniada, przepisy na lato