Szynka parmeńska - wyrafinowany smak i mało kalorii

Kuchnia
Najbardziej znana na świecie włoska wędlina - szynka parmeńska - w Italii używana jest jako dodatek do crostini, pizzy, spaghetti, tortellini i kotletów saltimbocca. Smacznego
Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta Fot. Arkadiusz Ścichocki / Agencja Gazeta

Rolki z szynki parmeńskiej, gruszki i rukoli

Składniki

  • 2 gruszki
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 pęczek rukoli
  • 16 plastrów szynki parmeńskiej
  • 3 dag startego na grube wióry parmezanu

Sposób przygotowania

Gruszki umyj (nie musisz obierać) przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i każdą połówkę przekrój na 4 cząstki. Skrop sokiem z cytryny. Na plastrach szynki układaj gruszki, gałązki rukoli oraz płatki parmezanu. Zwijaj w ruloniki.

1
Fot. Miód Malina Fot. Miód Malina

Roladki z szynki parmeńskiej, bakłażana i mozzarelli

(Melanzane e parma)

Propozycja Krystiana Nowakowskiego, szefa kuchni warszawskiej restauracji Trattoria Rucola

(dla 1-2 osób)

Składniki

  • 1/2 bakłażana
  • 50 ml octu balsamicznego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki posiekanej natki
  • sól, pieprz
  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 6 małych kulek mozzarelli
  • spora garść rukoli
  • kilka pomidorków cherry
  • odrobina pesto
  • i octu balsamicznego do dekoracji

Sposób przygotowania

Bakłażana kroimy wzdłuż na cienkie plastry, które grillujemy po minucie z obu stron. Przygotowujemy marynatę: mieszamy ocet balsamiczny, roztarty czosnek i pietruszkę, doprawiając solą oraz pieprzem. Wkładamy do niej plastry zgrillowanego bakłażana, marynujemy 5 minut, wyjmujemy i osączamy na papierowym ręczniku. Na każdym plastrze szynki kładziemy po jednym plastrze bakłażana i po dwie kulki mozzarelli. Zawijamy w zgrabne roladki, kroimy je na skos i układamy na talerzu. Dekorujemy rukolą, pomidorkami cherry oraz odrobiną pesto i zredukowanego octu balsamicznego.

2
Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta Fot. Andrzej Krasowski / Agencja Gazeta

Pstrąg pieczony

W szynce parmeńskiej z cytrusowo-pietruszkowym makaronem

(dla 1 osoby)

Składniki

  • 300 ml mleka
  • po 1 pomarańczy limonce i cytrynie
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 1 pstrąg
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól morska i świeżo zmielony pieprz
  • 3-4 plasterki parmeńskiej szynki
  • 80 g makaronu tagliatelle
  • oliwa

Sposób przygotowania

Przygotowujemy marynatę z mleka, skórki otartej ze sparzonych cytrusów (po łyżeczce) i rozgniecionego czosnku. Pstrąa oczyszczamy i zanurzamy w marynacie na 12 godzin. Następnie osączamy i delikatnie wycieramy ręcznikiem papierowym. Mieszamy masło, sok z 1/2 limonki i 1/3 pęczka posiekanej natki. Mieszaniną faszerujemy pstrąga. Oprószamy go pieprzem i solą (nie za dużo, bo użyjemy jeszcze szynki, która jest słona!), skrapiamy sokiem z cytryny i limonki, owijamy plastrami szynki, tak aby wystawały głowa i ogon. Obsmażamy na oliwie po pół minuty z każdej strony. Pieczemy w temp. 180-200°C przez 25-30 minut - dłużej, jeśli pstrąg jest większy). Makaron gotujemy al dente tuż przed wyjęciem ryby z piekarnika. Resztę posiekanej natki mieszamy ze skórką otartą z cytrusów (po 1/2 łyżeczki), doprawiamy solą i dobrą oliwą. Mieszamy z odcedzonym makaronem, układamy na talerzu, a na wierzchu kładziemy upieczonego pstrąga.

3
Fot. Miód Malina Fot. Miód Malina

Tagliatelle z szynką parmeńską

(Tagliatelle parma)
(dla 1-2 osób)
Propozycja Krystiana Nowakowskiego, szefa kuchni warszawskiej restauracji Trattoria Rucola

Składniki

  • 3 plastry szynki parmeńskiej
  • 1-2 łyżki oliwy
  • 4 pomidorki cherry
  • 3 suszone pomidory
  • 2 średnie ząbki czosnku
  • 150 ml śmietanki 30%
  • sól, pieprz
  • 150 g makaronu tagliatelle
  • 2-4 łyżki startego parmezanu
  • do dekoracji listki bazylii

Sposób przygotowania

Pokrojoną na małe kawałki szynkę parmeńską podsmażamy 2 minuty na oliwie. Dodajemy połówki pomidorków cherry i pokrojone w wąskie paseczki suszone pomidory. Smażymy minutę, wrzucamy posiekany czosnek i smażymy, aż się zrumieni. Zalewamy śmietanką i gotujemy na małym ogniu, aż sos uzyska kremową konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy tagliatelle al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, przekładamy na patelnię z sosem i dokładnie mieszamy. Przed podaniem, już na talerzach, posypujemy płatkami parmezanu i dekorujemy listkami bazylii.

4
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Pieczona szynka wieprzowa z szynką parmeńską i rozmarynem

(Dla 4-6 osób)

Składniki

  • 1,5-2 kg szynki wieprzowej
  • sól gruboziarnista
  • pieprz
  • 1 gałązka rozmarynu
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 10 plasterków parmeńskiej szynki
  • oliwa

Sposób przygotowania

Mięso myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy solą i pieprzem. Na wierzchu kładziemy rozmaryn oraz sparzoną skórkę z cytryny. Skrapiamy odrobiną oliwy. Zwijamy mięso w ścisły rulon, owijamy go plasterkami szynki parmeńskiej. Obwiązujemy mięso sznurkiem, by szynka zachowała kształt podczas pieczenia. Wkładamy ją do brytfanny i pieczemy w 180°C ok. 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika mięso powinno poleżeć kilka minut i "odpocząć", nim zaczniemy je kroić, będzie wówczas kruche i smaczne.

5
Więcej na ten temat: kuchnia włoska, szynka parmeńska