Domowa pizza. 6 sprawdzonych przepisów
Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi (Fot. Paullina Jakubiec)
Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi
(na 4 małe pizze)
Ciasto:
- 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
- 400 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 3-4 łyżki oliwy
Na wierzch:
- 1/2 kg koktajlowych pomidorków
- 10-12 małych pomidorów różnych kolorów (żółte, zielone, czerwone)
- ulubione zioła, np. tymianek, estragon, bazylia, albo mieszanka np. zioła prowansalskie
Oraz:
- masło i mąka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z łyżką wody i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę łączymy z solą, szklanką letniej wody, oliwą i drożdżowym rozczynem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy małą pizzę, układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Wierzchy smarujemy oliwą, obkładamy pokrojonymi w plastry (lub na połówki) pomidorami, posypujemy ziołami. Pieczemy 12-15 minut w 220°C. Wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.
Pizza z cukinią i rukolą
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Na wierzch:
- 2 średnie cukinie
- 100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
- 1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto
- 50 g orzeszków piniowych
- 1 łyżka miodu
- 2-3 garście rukoli
- pieprz, sól
Sposób przygotowania
W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220°C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.
Pizza z ricottą i papryką
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju
Na wierzch:
- 3-4 łyżki oliwy
- 1/3 zielonej papryki
- 1/3 czerwonej papryki
- 1/3 żółtej papryki
- 200 g ricotty
Oraz:
- masło i maka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
Robimy rozczyn: mieszamy drożdże z 1/4 szklanki letniej wody, cukrem i 1-2 łyżkami mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, 1/4 szklanki letniej wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników pizzy (ciasto nie musi wyrastać do podwójnej objętości). Na patelnię wlewamy oliwę wymieszaną z 1/2 szklanki wody, podgrzewamy. Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy ricottą, oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy paprykę. Pieczemy 15 minut w 220°C. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli.
Flammkuchen, czyli pizza z Alzacji na cienkim cieście
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 250 g mąki
- szczypta soli
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego
- szklanka letniej wody
Na wierzch:
- 150 ml śmietanki 30%
- 100 g zmielonego twarogu
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 cebule
- 140 g wędzonego boczku
Oraz:
- masło i mąka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
Zagniatamy elastyczne ciasto z podanych składników. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy. W tym czasie ucieramy twaróg ze śmietanką, doprawiając pieprzem i gałką muszkatołową; cebulę kroimy w krążki, a boczek w paseczki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy masą serową, na wierzchu układamy cebulę i paseczki boczku. Pieczemy 13-15 minut w 220°C. Wyjmujemy z piekarnika, gdy brzegi ciasta zaczną się rumienić. Możemy podawać do piwa albo z młodym białym winem.
Pizza wegetariańska
(dla 2-4 osób)
Ciasto:
- 20 g świeżych drożdży
- 350 g mąki
- szczypta soli
- 3 łyżki oliwy
Na wierzch:
- 1 średnia żółta papryka
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 szklanka sosu pomidorowego (użyłam gotowego)
- 1 opakowanie mozzarelli
- 6-7 pomidorków koktajlowych
- 1/2 cukinii
- 4 zielone wydrylowane oliwki
- kilka gałązek bazylii
Oraz:
- masło i mąka do przygotowania blachy
Sposób przygotowania
W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.
Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.
Focaccia z oliwkami
(na placek o wymiarach 20 cm x 30 cm; 12 porcji)
Składniki
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
- 1/3 szklanki oliwy
- 40 g suszonych pomidorów
- 2 gałązki tymianku (lub rozmarynu)
- po 2 czubate łyżki czarnych i zielonych oliwek
- 1 łyżka oliwy do posmarowania ciasta
- 1 łyżeczka soli morskiej
- oliwa i ulubione zioła do podania
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 50°C i wyłączamy. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy 300 ml letniej wody i oliwę, wyrabiamy ciasto przez 15 minut - do momentu aż zacznie odchodzić od ręki (możemy je też wymieszać je mikserem). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 40 minut do ciepłego piekarnika. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, posiekane oliwki i tymianek. Zagniatamy i znowu odstawiamy na 30 minut. Przekładamy ciasto do prostokątnej formy (nie trzeba jej natłuszczać), smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą morską. Wierzch możemy również udekorować oliwkami. Pieczemy 25 minut w 200°C. Kawałki focacci zjadamy, zanurzając w oliwie wymieszanej z ulubionymi ziołami.