Domowa pizza. 6 sprawdzonych przepisów

Paulina Jakóbiec
Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi

Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi (Fot. Paullina Jakubiec)

Lubisz pizzę? To ją sobie zrób! Jaką chcesz, z czym chcesz. Twoje ciasto może być cieniutkie jak opłatek albo grubaśne i puszyste. Przypominamy tylko: grube ciasto kocha dużo dodatków, cienkie woli mniej
1 z 6
Fot. Paullina Jakubiec
Fot. Paullina Jakubiec

Małe pizze z pomidorkami koktajlowymi

(na 4 małe pizze)

 

Ciasto:

  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 3-4 łyżki oliwy

 

Na wierzch:

  • 1/2 kg koktajlowych pomidorków
  • 10-12 małych pomidorów różnych kolorów (żółte, zielone, czerwone)
  • ulubione zioła, np. tymianek, estragon, bazylia, albo mieszanka np. zioła prowansalskie

 

Oraz:

  • masło i mąka do przygotowania blachy

 

Sposób przygotowania

Robimy rozczyn: drożdże mieszamy z łyżką wody i pozostawiamy na 5 minut. Mąkę łączymy z solą, szklanką letniej wody, oliwą i drożdżowym rozczynem. W razie potrzeby dolewamy więcej wody. Zagniatamy, aż ciasto będzie miękkie i elastyczne. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 2 godziny. Dzielimy ciasto na 4 części, z każdej formujemy małą pizzę, układamy na natłuszczonej i oprószonej mąką blasze. Wierzchy smarujemy oliwą, obkładamy pokrojonymi w plastry (lub na połówki) pomidorami, posypujemy ziołami. Pieczemy 12-15 minut w 220°C. Wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

2 z 6
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z cukinią i rukolą

(dla 2-4 osób)

 

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

 

Na wierzch:

  • 2 średnie cukinie
  • 100-125 g (1 opakowanie) mozzarelli
  • 1 mały słoiczek (120-150 g) bazyliowego pesto
  • 50 g orzeszków piniowych
  • 1 łyżka miodu
  • 2-3 garście rukoli
  • pieprz, sól

 

Sposób przygotowania

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie. Cukinię i odsączoną mozzarellę kroimy w cienkie plastry. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na wyściełanej pergaminem blasze. Smarujemy pesto, układamy mozzarellę i cukinię, posypujemy orzeszkami piniowymi. Pieczemy 15 minut w 220°C. Kiedy ciasto się zarumieni, wyjmujemy pizzę z piekarnika. Skrapiamy miodem, na wierzchu układamy rukolę. Możemy oprószyć solą i pieprzem.

3 z 6
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza z ricottą i papryką

(dla 2-4 osób)

 

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oleju

 

Na wierzch:

  • 3-4 łyżki oliwy
  • 1/3 zielonej papryki
  • 1/3 czerwonej papryki
  • 1/3 żółtej papryki
  • 200 g ricotty

 

Oraz:

  • masło i maka do przygotowania blachy

 

Sposób przygotowania

Robimy rozczyn: mieszamy drożdże z 1/4 szklanki letniej wody, cukrem i 1-2 łyżkami mąki, pozostawiamy do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiewamy do miski, dodajemy sól, olej, 1/4 szklanki letniej wody i wyrośnięte drożdże. Wyrabiamy ciasto, aż zacznie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na czas przygotowania pozostałych składników pizzy (ciasto nie musi wyrastać do podwójnej objętości). Na patelnię wlewamy oliwę wymieszaną z 1/2 szklanki wody, podgrzewamy. Paprykę kroimy w paski i wrzucamy na patelnię. Przykrywamy i dusimy na średnim ogniu, aż zacznie mięknąć. Ciasto rozwałkowujemy na okrągły placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy ricottą, oprószamy solą i pieprzem, na wierzch kładziemy paprykę. Pieczemy 15 minut w 220°C. Wyjmujemy, gdy ciasto zacznie się rumienić. Możemy podać z oliwą przyprawioną chilli.

4 z 6
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Flammkuchen, czyli pizza z Alzacji na cienkim cieście

(dla 2-4 osób)

Ciasto:

  • 250 g mąki
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego
  • szklanka letniej wody

Na wierzch:

  • 150 ml śmietanki 30%
  • 100 g zmielonego twarogu
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • 3 cebule
  • 140 g wędzonego boczku

Oraz:

  • masło i mąka do przygotowania blachy

Sposób przygotowania

Zagniatamy elastyczne ciasto z podanych składników. Przykrywamy je czystą ściereczką i odstawiamy. W tym czasie ucieramy twaróg ze śmietanką, doprawiając pieprzem i gałką muszkatołową; cebulę kroimy w krążki, a boczek w paseczki. Ciasto rozwałkowujemy na cienki prostokątny placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy masą serową, na wierzchu układamy cebulę i paseczki boczku. Pieczemy 13-15 minut w 220°C. Wyjmujemy z piekarnika, gdy brzegi ciasta zaczną się rumienić. Możemy podawać do piwa albo z młodym białym winem.

5 z 6
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Pizza wegetariańska

(dla 2-4 osób)

Ciasto:

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oliwy

Na wierzch:

  • 1 średnia żółta papryka
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 szklanka sosu pomidorowego (użyłam gotowego)
  • 1 opakowanie mozzarelli
  • 6-7 pomidorków koktajlowych
  • 1/2 cukinii
  • 4 zielone wydrylowane oliwki
  • kilka gałązek bazylii

Oraz:

  • masło i mąka do przygotowania blachy

Sposób przygotowania

W misce mieszamy drożdże z łyżką mąki oraz 2-3 łyżkami ciepłej wody (rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany) i pozostawiamy na 15 minut. Do większej miski wsypujemy resztę mąki i sól, wlewamy niepełną szklankę letniej wody, oliwę i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto do momentu, aż zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę, wkładamy ją do miski, przykrywamy ściereczką i czekamy 2 godziny. Ciasto powinno zwiększyć objętość dwukrotnie.

Paprykę kroimy w paski, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, podsmażamy, dolewamy pół szklanki wody i dusimy, aż zmięknie. Ciasto rozwałkowujemy na placek, układamy na natłuszczonej i wysypanej mąką blasze. Smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy pokrojoną w plastry mozzarellę, paprykę, połówki pomidorków, pokrojoną w plasterki cukinię (możemy skropić ją oliwą) i pokrojone oliwki. Posypujemy listkami bazylii i pieczemy 15-20 minut w 220°C. Pizzę wyjmujemy, kiedy ciasto się zarumieni.

6 z 6
Fot. Paulina Jakóbiec
Fot. Paulina Jakóbiec

Focaccia z oliwkami

(na placek o wymiarach 20 cm x 30 cm; 12 porcji)

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 opakowanie (7 g) suszonych drożdży
  • 1/3 szklanki oliwy
  • 40 g suszonych pomidorów
  • 2 gałązki tymianku (lub rozmarynu)
  • po 2 czubate łyżki czarnych i zielonych oliwek
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania ciasta
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • oliwa i ulubione zioła do podania

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 50°C i wyłączamy. W dużej misce mieszamy mąkę, sól i drożdże. Dodajemy 300 ml letniej wody i oliwę, wyrabiamy ciasto przez 15 minut - do momentu aż zacznie odchodzić od ręki (możemy je też wymieszać je mikserem). Formujemy kulę, wkładamy do miski, przykrywamy ściereczką i wstawiamy na 40 minut do ciepłego piekarnika. W tym czasie ciasto powinno podwoić objętość. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, posiekane oliwki i tymianek. Zagniatamy i znowu odstawiamy na 30 minut. Przekładamy ciasto do prostokątnej formy (nie trzeba jej natłuszczać), smarujemy wierzch oliwą i posypujemy solą morską. Wierzch możemy również udekorować oliwkami. Pieczemy 25 minut w 200°C. Kawałki focacci zjadamy, zanurzając w oliwie wymieszanej z ulubionymi ziołami.

Więcej na ten temat: kuchnia włoska, pizza