Słodkie bułeczki na wycieczkę rowerową. To Ci się nie rozpaćka w plecaku

MG
Chcesz zwyczajnie pojechać na piknik, wrócić czysty i nie ubrudzić się przy tym niesamowicie. Mamy coś dla Ciebie. Jako na twardo i sól w woreczku? Co oprócz klasyki
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Trójkąty z morelami i szałwią

Składniki

  • 500 g mąki
  • 1/4 filiżanki cukru
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 5 łyżek masła pokrojonego na kawałki
  • 250 ml śmietany
  • 120 g posiekanych suszonych moreli
  • 2 łyżki posiekanej świeżej szałwii

 

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temp. 190°C. Mieszamy wszystkie suche składniki. Dodajemy masło i wyrabiamy ciasto, dodając stopniowo śmietanę. Pod koniec wyrabiania dodajemy morele i szałwię. Rozwałkowujemy placek, nadając mu kształt koła o grubości 2,5 cm, i wykrawamy 8 równych trójkątów. Trójkąty układamy na blasze wyłożonej papierem i pieczemy do zrumienienia, ok. 30 minut.

Aby ciasto nie lepiło się do noża, możemy posmarować ostrze odrobiną masła

1
Fot. Andrzej Gałązka Fot. Andrzej Gałązka

Ślimaki z nadzieniem cynamonowym

Ciasto:

  • 300 ml mleka
  • 4-5 dag drożdży
  • 10 dag cukru
  • 75 dag mąki
  • jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka zmielonego kardamonu
  • 12 dag masła

 

Nadzienie:

  • 10 dag stopionego masła
  • 4-5 dag cukru
  • 1-2 łyżki cynamonu
  • cynamonu

 

Do posmarowania ślimaczków:

  • 1 jajko
  • 1 łyżka zimnej wody

 

Sposób przygotowania

Do ciepłego mleka wkruszamy drożdże, rozpuszczamy, dodajemy trochę cukru, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. W misce mieszamy resztę składników, wlewamy wyrośnięty rozczyn drożdżowy i stopione, ciepłe masło. Zagniatamy ciasto, przykrywamy i pozostawiamy do wyrośnięcia, aż objętość się podwoi (45-60 minut). Ciasto rozwałkowujemy na kwadrat o boku 30 cm i grubości 3 mm. Smarujemy stopionym masłem, równomiernie posypujemy cukrem i cynamonem. Zwijamy w roladę, kroimy na 20-25 plastrów. Ślimaczki układamy na blasze wyłożonej pergaminem, przykrywamy lnianą ściereczką i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Smarujemy jajkiem roztrzepanym z łyżką wody, pieczemy 5-10 minut w temp. 220°C.

2
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Paluchy pomidorowe

(na 3 paluchy)

 

Składniki

  • 1 słoiczek (360 g) suszonych pomidorów w oliwie
  • 90 dag mąki pszennej (np. szymanowskiej
  • 20 dag zakwasu pszennego lub żytniego
  • 500 ml wody
  • 2 dag soli
  • 2 dag świeżych drożdży lub torebka (7 g) suszonych
  • mąka żytnia i kukurydziana

 

Sposób przygotowania

Mieszamy wszystkie składniki ciasta (oprócz mąki żytniej i kukurydzianej) z posiekanymi pomidorami i 50 ml oliwy ze słoiczka. Zagniatamy, aby pomidory równo rozłożyły się w cieście. Ciasto spłaszczamy, składamy kilka razy, wkładamy do natłuszczonej miski. Przykrywamy, odstawiamy w ciepłe miejsce, czekamy, aż wyrośnie (1-2 godziny) i podwoi objętość. Jeszcze raz zagniatamy. Dzielimy ciasto na trzy części, a każdą z nich jeszcze raz na trzy części. Formujemy wałki, rozciągamy je na długie paski (o długości naszej blachy do pieczenia), skręcamy ze sobą po trzy. Obtaczamy je w mieszaninie mąki żytniej i kukurydzianej. Układamy paluchy na blasze wyściełanej pergaminem. Czekamy 15-20 minut, aby podrosły, pieczemy 20 minut w 230°C (wnętrze piekarnika warto spryskać wodą lub wstawić na dno żaroodporną miskę z gorącą wodą). Jeśli pieczywo zrobi się rumiane wcześniej niż po 20 minutach, należy wyjąć jeden chlebek i postukać w niego od spodu: głuchy odgłos to znak, że się upiekł i można wyjąć wszystkie z piekarnika.

3
Fot. Jarosław Madejski Fot. Jarosław Madejski

Chałka

Składniki

  • masło do wysmarowania formy i posmarowania ciasta
  • 2 łyżki (lub 2 torebki) suszonych drożdży
  • 1/2 filiżanki wody o temp. pokojowej
  • 3 i 1/2 filiżanki mąki pszennej dobrej jakości
  • 1/3 filiżanki cukru
  • 1/4 filiżanki mleka o temp. pokojowej
  • 2 duże jajka + 1 jajko do smarowania
  • 3 żółtka
  • 2 łyżeczki grubej soli

 

Sposób przygotowania

Drożdże rozpuszczamy w wodzie z dodatkiem odrobiny cukru. Wszystkie składniki chałki, z wyjątkiem jajka do smarowania, starannie mieszamy, dodajemy rozpuszczone drożdże i ponownie wyrabiamy ciasto na posypanej mąką stolnicy przez ok. 15 min, dodając trochę mąki, jeśli jest zbyt rzadkie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej natłuszczonej miski i smarujemy z wierzchu masłem. Nakrywamy folią plastikową i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 1/2 godz.

Następnie ponownie wykładamy je na oprószoną mąką stolnicę i wyrabiamy dalsze 5 min. Wierzch ciasta ponownie smarujemy masłem i odstawiamy do wyrośnięcia na kolejną godzinę lub dopóki ciasto nie podwoi swojej objętości. Wyrośnięte ciasto dzielimy na trzy części, każdą nakrywamy plastikową folią i odstawiamy na 20 min do wyrośnięcia. Z każdej części toczymy wałek cieńszy na końcach. Z trzech wałków splatamy warkocz, przykrywamy folią i po raz trzeci odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Piekarnik nagrzewamy do 200°C. Chałkę smarujemy rozbitym jajkiem i pieczemy na złotobrązowy kolor przez ok. 35-40 min.

Wałki ciasta, z których splatamy chałkę, nie muszą być idealnie równe urok domowego pieczywa polega również na jego niedoskonałości. Aby paski dobrze się skleiły, można spojenia posmarować odrobiną wody

4
Fot. Arkadiusz Ścichocki Fot. Arkadiusz Ścichocki

Słone paluchy

Składniki

  • 1 kg mąki
  • 8 dag drożdży
  • 600 ml mleka
  • 2 dag cukru
  • 1 szklanka oliwy
  • 2-3 dag soli
  • 2-3 dag kminku
  • żółtko

 

Sposób przygotowania

Drożdże wymieszaj z paroma łyżkami mleka, odrobiną mąki i cukrem, odstaw, aby wyrosły. Do przesianej mąki dodaj sól, oliwę, podrośnięte drożdże i resztę mleka, dobrze wyrób. Ciasto powinno być gładkie i odchodzić od ręki. Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia. Gdy podwoi swoją objętość, podziel je na 25 kawałków, formując z nich podłużne bułeczki i ponownie odstaw do wyrośnięcia. Teraz z bułeczek uformuj podłużne paluchy o długości 20 cm i ułóż je w brytfannie. Znów odstaw do wyrośnięcia, a potem posmaruj je z wierzchu rozmąconym żółtkiem i posyp kminkiem. Piecz 10-12 minut w temp. 220°C.

5
fot. Shutterstock fot. Shutterstock

Bułeczki z żurawinami

Składniki

  • 1 łyżka cukru pudru
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 60 g suszonych żurawin
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • 1 szklanka mleka
  • 30 g rozpuszczonego masła

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Przesiewamy cukier puder, mąkę, proszek i sól. Mieszamy z żurawinami oraz skórką pomarańczową. Łączymy z mlekiem i masłem. Szybko zagniatamy, po czym rozkładamy ciasto na blacie oprószonym mąką - powinno mieć grubość 3 cm. Wycinamy szklanką bułeczki i układamy je na blasze wyściełanej pergaminem. Pieczemy 10 minut.

6
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Krakersy pieprzowo-serowe

Składniki

  • 1 szklanka świeżo startego parmezanu
  • 5 dag miękkiego masła
  • 2/3 szklanki mąki
  • 1 żółtko
  • 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu

 

Sposób przygotowania

Miksujemy ser z masłem. Dodajemy mąkę, żółtko i połowę pieprzu. Zagniatamy jednolite ciasto. Formujemy wałek o śr. 3-4 cm, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Ciasto kroimy w plastry (1/2 cm), posypujemy resztą pieprzu. Pieczemy 15 minut na blasze wyłożonej pergaminem, w temp. 175°C.

7
Fot. Agata Jakubowska / AG Fot. Agata Jakubowska / AG

Male focaccie z solą morską i rozmarynem

(na 14 placuszków)

Rady Ani - Woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca. Do rozczynu można dodać trochę mąki, wtedy drożdże będą szybciej pracować. Przy formowaniu focaccii dobrze jest nasmarować ręce oliwą. Piekarnik musi być mocno nagrzany przed włożeniem placuszków, ponieważ wysychają przy długim pieczeniu. Również diabetycy mogą upiec sobie focaccię, używając mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej.

 

Składniki

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy
  • gruba sól morska
  • świeży rozmaryn

 

Sposób przygotowania

1. Łączymy wodę, drożdże i cukier. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować.

2.  Przesiewamy mąkę, solimy, w środek wlewamy rozczyn.

 

Fot. Agata Jakubowska / AG


3.Zagniatamy składniki. Gdy się połączą, dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.

4.Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

 

Fot. Agata Jakubowska / AG


5.Formujemy placuszki z rozmarynem i solą morską na wierzchu. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C.

8
Fot. Małgorzata Dzięgielewska Fot. Małgorzata Dzięgielewska

Kokosanki z płatkami owsianymi

Składniki

  • 8 łyżek masła
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki cukru
  • ziarenka z 1 laski wanilii
  • jajko
  • po 1 szklance mąki pszennej, pokruszonych płatków kukurydzianych i płatków owsianych górskich
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1?łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/2 łyżeczki proszku do?pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Miksujemy masło z oboma rodzajami cukru oraz ziarenkami wanilii. Wbijamy jajko i ucieramy, aż masa będzie puszysta i gładka. Łączymy pozostałe składniki i dodajemy do masy, mieszając drewnianą łyżką. Blachę wyściełamy pergaminem i łyżeczką kładziemy na niej porcje ciasta (1 porcja to 1 łyżeczka). Zachowujemy odstęp, bo ciastka wyrosną. Pieczemy 12 minut na złoty kolor. Upieczone kokosanki zdejmujemy z blachy i studzimy ? najlepiej na kratce.

9
Więcej na ten temat: przepisy na majówkę, wiosenne przepisy