Blogerzy polecają: domowy fast food

red.
Tacos z kurczakiem i kukurydzą

Tacos z kurczakiem i kukurydzą (fot. mientablog)

Niech nie zmyli was nazwa: choć prezentowane dania znajdziecie w fast foodach, na ich przygotowanie trzeba poświęcić trochę więcej czasu. Ale w tej wersji są na pewno zdrowsze i o wiele ciekawsze.

1 z 9
fot. zielenina
fot. zielenina

Różowe burgery

Składniki na ok. 15 kotlecików:

1 szklanka czerwonej fasoli namoczonej na noc

2 liście laurowe

kilka kulek ziela angielskiego

1/2 szklanki czerwonej quinoa

2 spore buraki, upieczone i obrane

1 ząbek czosnku

1 czerwona cebula

1 łyżka ciemnego octu balsamicznego

1 łyżeczki kuminu

1/2 łyżeczki soli

1/4 łyżeczki kurkumy

1/2 łyżeczki wędzonej papryki

1 łyżka zmielonego siemienia lnianego

4 łyżki posiekanego koperku

olej do smażenia

 

Fasolę płuczemy, zalewamy świeżą wodą, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy pod przykryciem aż zupełnie zmięknie, około godziny. Studzimy w płynie. Cebulę szklimy na 1 łyżce oleju. Wlewamy ocet balsamiczny, zwiększamy ogień i cały czas mieszamy - gdy całkowicie wyparuje zdejmujemy z kuchenki. Quinoa płuczemy, aby pozbyć się saponin, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości około 12 minut, odcedzamy na gęstym sicie. Fasolę mielimy na masę w blenderze - trzeba będzie zdrapywać ją dość często ze ścianek. Buraki trzemy w blenderze na dość spore wiórki. W dużej misce łączymy ze sobą zmieloną fasolę, quinoa i buraki. Dodajemy zeszkloną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i wszystkie przyprawy, dokładnie mieszamy. Burgery formujemy mokrymi dłońmi, mocno ściskając masę, nie mogą być zbyt duże, bo mają tendencję do kruszenia się. Smażymy na średnio rozgrzanym oleju na rumiano z obydwu stron.  Można je też upiec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - ok. 20 minut w 180 stopniach.

Przepis inspirowany książką "Veggie burgers every which way" Lukasa Volgera.

 

Więcej wegetariańskich przepisów znajdziecie na blogu Zielenina >>

2 z 9
fot. sprawdzonakuchnia
fot. sprawdzonakuchnia

Kaczka zawijana w mini tortille

Składniki:

2 kacze piersi ze skórą

sól

pieprz

2 łyżki suszonego majeranku

 

Sos hoisin:

5 łyżek sosu sojowego

2 łyżki wody

3 kopiaste łyżki masła orzechowego

1 ząbek czosnku

2 łyżeczki oleju sezamowego

2 łyżki cukru trzcinowego

świeżo mielony pieprz

szczypta chilli

 

Mini tortille:

100 g mąki pszennej

2 łyżki masła

około 80 ml bardzo ciepłej wody

 

Dodatkowo

czerwona papryka

marchew

sałata

awokado

ogórek

cebulka

 

Sos hoisin: do miseczki wlać sos sojowy, przeciśnięty czosnek i pozostałe składniki, wszystko dokładnie wymieszać.

Kaczka: piersi kaczki umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Natrzeć piersi z każdej strony solą, pieprzem i majerankiem. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 st. C. Na dnie naczynia żaroodpornego umieścić kratkę, jeśli takiej nie posiadacie można położyć zakrętki od słoików, a na nich położyć przygotowane piersi. Naczynie przykryć przykrywką lub folią aluminiową, wstawić do nagrzanego piekarnika, piec przez 1 godzinę i 30 minut, po tym czasie zdjąć przykrywkę, polać wytopionym tłuszczem i piec jeszcze przez 15 - 20 minut, do przyrumienienia się skórki. Wyjąć upieczone piersi z piekarnika, pozostawić do przestygnięcia. Jeszcze ciepłe piersi porwać rękoma na maleńkie kawałeczki, polać 2 - 3 łyżkami sosu hoisin, wymieszać.

Mini tortille: do miski wsypać mąkę, miękkie masło, stopniowo dodawać gorącą wodę, mieszać widelcem, a następnie zagnieść ciasto ręką. Ciasto odłożyć na około 20 minut, przykryć zwilżoną ściereczką. Ciasto przełożyć na stolnicę, ponownie wyrobić, a następnie uformować z niego cienki wałek. Wałek pokroić na 15 - 18 kawałków. Każdy kawałek rozwałkować bardzo cienko, posypując mąką stolnicę. Placuszki piec na bardzo rozgrzanej suchej patelni około 2 minuty z każdej strony. Upieczone placuszki po upieczeniu przechować w zamkniętym pojemniku do czasu podania, przed podaniem można odgrzać je na parze lub w mikrofalówce

Na podgrzane placuszki nakładać ulubione warzywa, porcję mięsa i odrobinę sosu. Smacznego!

 

Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia >>

3 z 9
fot. zielenina
fot. zielenina

Razowa pita z falafelem, pieczonym burakiem i sosem jogurtowym

Pity - składniki na 10 sztuk:

250 g razowej mąki np. orkiszowej

200 g jasnej mąki

20 g świeżych drożdży

250-280 g letniej wody

5 łyżek oleju/oliwy

1 łyżeczka soli

 

W wodzie rozpuszczamy drożdże, dodajemy pozostałe składniki w tym 4 łyżki oleju. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Odstawiamy je do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Dzielimy je na 10 równych części, z których formujemy 10 okrągłych bułek. Odstawiamy je do ponownego wyrośnięcia pod przykryciem. Piekarnik z dwoma blachami w środku nagrzewamy do 230 stopni C. Każdą bułkę rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 10-12 cm. Przekładamy je na rozgrzane blachy, pieczemy ok. 10 minut aż się ładnie zrumienią i napuszą. Ciepłe pity smarujemy pozostałą łyżką oleju/oliwy.

 

Falafele - składniki na ok. 20 sztuk:

1 szklanka ciecierzycy namoczonej na noc

1/2 łyżeczki sody

1/2 łyżeczki kuminu

1 ząbek czosnku

1/2 cebuli albo 2 szalotki

1/2 pęczka natki pietruszki

sól, pieprz

 

Ciecierzycę odcedzamy, przelewamy świeżą wodą. Mielimy w blenderze na gładką masę razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy przyprawy i pietruszkę. Formujemy falafelki i smażymy w głębokim tłuszczu. Odsączamy na papierowym ręczniku, podajemy.

 

Przygotowujemy kanapki:

4 pity

8-10 falafeli

1 duży, upieczony burak

sos jogurtowy

garść rzeżuchy


Pity nacinamy głęboko, ale nie do końca. Obie części bułki smarujemy grubo sosem. Nakładamy tyle falafeli ile się zmieści (2-3), na to grube plastry pieczonego buraka. Wszystko polewamy dodatkową porcją sosu, dopychamy rzeżuchą i jemy.

 

Więcej wegetariańskich przepisów znajdziecie na blogu Zielenina >>

4 z 9
fot. krystyna gerc
fot. krystyna gerc

Domowy hamburger z makrelą

Składniki:

mała bagietka pełnoziarnista

płat wędzonej na ciepło makreli

po jednej łyżeczce czerwonego pesto i majonezu

3-4 plastry ogórka świeżego

2 łyżki kiełków rzodkiewki

liść sałaty masłowej

 

Bagietkę przekroić na pół, posmarować na każdej połówce majonezem i pesto. Na dolnej części bułki układać sałatę, rybę, ogórki, kiełki i zamknąć kanapkę górną częścią bułki.

 

Przepis pochodzi z bloga Co na obiad >>

5 z 9
fot. sprawdzonakuchnia
fot. sprawdzonakuchnia

Sajgonki wegetariańskie

Składniki:

24 sztuki papieru ryżowego

150 g pieczarek pokrojonych w kostkę

1 cebula pokrojona w kostkę

1 marchew pokrojona w cienkie słupki

100 g szpinaku

2 ząbki posiekanego czosnku

2 łyżki świeżego startego korzenia imbiru

2 łyżki słodkiego sosu sojowego

2 łyżki słonego sosu sojowego

3 łyżki masła orzechowego

500 g ugotowanego makaronu ryżowego

szczypta chilli

2 łyżki sosu rybnego

 

Cebulę podsmażyć, dodać pieczarki, imbir, czosnek, smażyć do momentu zredukowania płynu. Dodać marchew, sosy, chilli i jeszcze chwilę smażyć. Zdjąć z ognia dodać masło orzechowe, wymieszać. Makaron ryżowy wcześniej należy zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić, pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do farszu, wszystko dokładnie wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku. Do miski z płaskim dnem nalać ciepłą wodę, papier ryżowy włożyć na kilkanaście sekund do wody, układać na ściereczce kuchennej. Na placek nakładać po łyżce farszu, zawinąć placek na nadzienie i dość ciasno zawinąć do połowy, następnie zawinąć brzegi do środka, zwinąć do końca. Sajgonki zwijamy tak jak naleśniki na krokiety. Gotowe sajgonki układać na wysmarowanej olejem tacy, podczas pracy można przykryć je wilgotną ściereczką, aby nie obsychały. W rondlu lub głębokiej patelni rozgrzać olej (około 2 cm głębokości ), smażyć sajgonki na delikatnie złoty kolor, pamiętając, aby nie wkładać zbyt dużo na raz, bo będą się sklejać. Jeśli chcecie, aby sajgonki były bardzo chrupiące, należy je drugi raz wrzucić na olej, tym razem na bardziej rozgrzany. Po wyjęciu z oleju sajgonki układać na ręczniku papierowym, aby ociekły z tłuszczu.

 

Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia >>

6 z 9
fot. tarzynkowo
fot. tarzynkowo

Pizza z jabłkami, kozim serem i suszonymi pomidorami

Składniki na 1 małą pizzę o średnicy ok. 24 cm:

ciasto:

5 g świeżych drożdży

1/4 łyżeczki cukru

75 g mąki

0,4 szklanki wody

1/8 łyżeczki soli

1/2 łyżeczki oliwy

1 małe kwaśne jabłko (np. antonówka)

2 połówki suszonych pomidorów

4 plasterki koziego sera pleśniowego

miód gryczany do polania jablek

trochę oliwy z pomidorów do posmarowania ciasta

1 gałązka tymianku

 

Z podanych składników zrobić ciasto na pizzę. Rozwałkować je cieniutko. Posmarować oliwą z suszonych pomidorów, posypać listkami tymianku. Jabłko i ser pokroić w plastry grubości ok. 5 mm, pomidory w paski. Ułożyć na cieście. Plasterki jabłka polać odrobiną miodu. Piec w 220 stopniach na kamieniu przez 8 - 9 minut.

 

Przepis pochodzi z bloga Tarzynkowo >>

7 z 9
fot. bocado
fot. bocado

Tortille z morelami

Składniki dla 2 osoby:

2 kotelty mielone

2-3 liście chrupiącej, słodkiej sałaty np. rzymskiej

4 morele

szczypta chili

2 placki tortilli

2 łyżki majonezu

1/4 łyżeczki ziół prowansalskich

1/4 łyżeczki rozmarynu

4 plastry sera żółtego

sól, pieprz

 

Kotlety pokroić w plastry, morele umyć i porkoić w ósemki. Wrzucić na patelnię, dodać zioła, przyprawy i podgrzać. Placki tortilli ułożyć na balsze, na każdym położyć po 2 plastry sera i włożyć na chwilę do piekarnika nagrzanego do 160 stopni C, żeby ser się stopił. Na to układamy mięso z morelami, układamy sałatę pokrojoną w paski, na koniec nakładamy kleksy majonezu. Rolujemy tortille i szamamy póki ciepłe!

 

Przepis pochodzi z bloga W kuchni bez dubli >>

8 z 9
fot. mientablog
fot. mientablog

Tacos z kurczakiem i kukurydzą

Składniki:

10 kukurydzianych placków do tacos

2 piersi z kurczaka

puszka krojonych pomidorów

mała czerwona papryka

papryczka chili

puszka kukurydzy

 

Marynata do kurczaka:

sok z połowy limonki

sok z połowy cytryny

łyżka słodkiej papryki

ząbek czosnku

łyżeczka kminu

łyżeczka ziarenek kolendry

 

Dodatki:

avocado

kwaśna śmietana

cheddar

 

Kmin i kolendrę rozcieramy w moździerzu. Dodajemy posiekany ząbek czosnku oraz paprykę, mieszamy. Przyprawy dodajemy do soku z cytryny i limonki. Oczyszczonego kurczaka kroimy na niewielką kostkę, dodajemy do marynaty. Mieszamy i odstawiamy na czas krojenia papryki. Zarówno zwykłą jak i chili kroimy w małą kosteczkę. Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni. Dodajemy posiekane papryki i zalewamy całość pomidorami z puszki. Dusimy do czasu aż woda z pomidorów odparuje. Następnie dodajemy kukurydzę. Mieszankę nakładamy do kukurydzianych placków. Podajemy z kawałkami avocado, starym serem cheddar oraz śmietaną.

 

Przepis pochodzi z bloga Eat me >>

9 z 9
fot. tarzynka
fot. tarzynka

Burger warzywno-ryżowy

Składniki na 10 kotletów:

200 g białego ryżu, najlepiej kleistego

100 g drobno posiekanej cukinii

1 marchew pokrojona w kostkę

1 cebula drobno posiekana

6 łyżek soczewicy z puszki

4 łyżki bułki tartej

sól, pieprz

1 łyżeczka oregano

2 łyżki siekanej zielonej natki pietruszki i bazylii

1 małe jajko

2 łyżki oliwy + do smażenia

1/2 szklanki kaszy manny do obtoczenia

10 bułek do hamburgerów

 

Dodatki:

pomidor

cebula pokrojona w krążki

2 ogórki kiszone

majonez, ketchup

sałata

suszone pomidory

prażona cebulka

 

Ryż wypłukać, ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Warzywa wrzucić na rozgrzaną patelnię, smażyć do miękkości. Do dużej miski włożyć ugotowany ryż, smażone warzywa, dodać wszystkie przyprawy, siekane zioła, jajko, tartą bułkę, soczewicę. Dokładnie wymieszać, zmoczyć dłonie i formować kulki wielkości sporej śliwki, spłaszczyć je i obtoczyć w kaszy mannie lub tartej bułce. Smażyć na oliwie na złoty kolor. Bułki podgrzać na suchej patelni lub w mikrofalówce. Na bułkę posmarować majonez, ułożyć warstwami kolejno ulubione dodatki, podawać ciepłe!

 

Burger warzywnyfot. tarzynka

 

Przepis pochodzi z bloga Sprawdzona Kuchnia >>

Więcej na ten temat: blogi kulinarne, burger, falafel