Słodkie prezenty na Dzień Matki
Shortbread (Fot. Singrid Verbert)
Shortbread
(na 40 sztuk)
Składniki
- 350 g mąki
- 140 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 210 g masła
- 2 łyżki mleka
Sposób przygotowania
Mieszamy mąkę z cukrem i solą, wysypujemy na stolnicę. Dodajemy miękkie masło oraz mleko, delikatnie wyrabiamy ciasto palcami. Teraz albo: 1) przekładamy ciasto w całości do prostokątnej lub okrągłej foremki o średnicy 24 cm, a po upieczeniu kroimy na porcje;
albo: 2) wkładamy ciasto na 2 godziny do lodówki, a następnie rozwałkowujemy na grubość 1 cm, wycinamy foremkami ciastka, układamy na wyściełanej papierem do pieczenia blasze i nakłu-wamy widelcem. Ciastka pieczemy 35 minut, a ciasto w całości - przez 50 minut, w obu przypadkach w 160°C.
Herbatniki cytrynowe
(na 50 sztuk)
Składniki
- 200 g masła
- 150 g cukru
- skórka otarta z 2 cytryn
- 4 żółtka
- 300 g mąki
- 150 g mąki kukurydzianej
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Miękkie masło ucieramy z cukrem i skórką cytrynową na jasny krem. Dodajemy po jednym żółtku, cały czas ucierając. Wsypujemy oba rodzaje mąki i sól, mieszając. Wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 4 mm, wykrawamy foremkami herbatniki, układamy na blasze i pieczemy w 200°C przez 10 minut, aż się zrumienią.
Herbatniki z gryką
(na 30 sztuk)
Składniki
- 125 g masła
- 65 g cukru
- 60 g cukru trzcinowego + 20 g do posypania
- 1 jajko
- 180 g mąki gryczanej
- 100 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Sposób przygotowania
Miękkie masło ucieramy z cukrem i cukrem trzcinowym. Dodajemy jajko, oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól. Szybko wyrabiamy ciasto, formujemy kulę, owijamy w folię do żywności i chłodzimy w lodówce przez godzinę. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 5 mm, wykra-wamy foremkami herbatniki, układamy na blasze, posypujemy cukrem trzcinowym i pieczemy 20 minut w 180°C.
Miękki nugat, z lekka sycylijski
(na 12 ciastek)
Składniki
- 100 g pistacji
- 50 g migdałów
- 150 ml wody
- 120 ml miodu z kwiatów pomarańczy [można zastąpić akacjowym lub jaśminowym - red.]
- 1 łyżeczka olejku z kwiatów pomarańczy
- 500 g cukru + 1 łyżka
- 2 białka
- sól
Sposób przygotowania
Bakalie prażymy w piekarniku. W rondlu mieszamy wodę z miodem, olejkiem i cukrem, podgrzewamy do 143°C (temperaturę sprawdzamy termometrem kuchennym). W tym czasie ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodając łyżeczkę cukru. Gdy syrop osiągnie pożądaną temperaturę, wlewamy go powoli do piany z białek i ubijamy przez minutę, aż powstanie masa podobna do tej, z której robi się bezy. Przekładamy ją do rondla i podgrzewamy, odparowując wodę do czasu, aż masa zacznie się odklejać od ścianek naczynia. Dodajemy bakalie, mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem. Rozsmarowujemy na grubość 2 cm, odstawiamy. Gdy nugat zastygnie, posmarowanym oliwą nożem kroimy go w prostokąty.
Latte macarons z marakują
(na 30 sztuk)
Składniki
- 200 g cukru pudru
- 120 g zmielonych na mąkę migdałów
- 20 g kakao
- 3 białka
- sól
- 2 krople soku z cytryny
- 30 g drobnego cukru
- 6 owoców marakui
- 275 g mlecznej czekolady
- 50 g masła
Sposób przygotowania
Łączymy cukier puder, zmielone migdały, i kakao, przesiewamy przez sitko. Do białek dodajemy szczyptę soli i 2 krople soku z cytryny, ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo wsypujemy drobny cukier (cały czas ubijając), a następnie połowę suchych składników. Dobrze mieszamy, dodajemy resztę suchych składników i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy masę do rękawa cukierniczego i wyciskamy okrągłe makaroniki na ciepłą blachę. Pieczemy 14 minut w 155°C i studzimy. Robimy nadzienie: przecieramy przez sitko miąższ marakui, odmierzamy 125 g uzyskanego soku i podgrzewamy. Roztapiamy czekoladę w kąpieli wodnej, wlewamy gorący sok z marakui i mieszamy. Wrzucamy pokrojone w kostkę zimne masło, mieszamy i pozostawiamy w temperaturze pokojowej, by masa odpoczęła, a następnie przekładamy nią ciastka - sklejamy po dwie sztuki.
Mini stollen
(na 6 sztuk)
Składniki
- 200 g winogron
- 50 g kandyzowanej pomarańczy
- skórka starta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka mielonego kardamonu
- szczypta białego pieprzu
- 2 łyżki rumu
- 12 g świeżych drożdży
- 150 ml mleka
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka drobnego cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru trzcinowego
- 50 g masła
- 2 łyżeczki olejku waniliowego
- 2 jajka
- 300 g marcepanu
- masło i cukier puder do wykończenia ciastek
Sposób przygotowania
W misce mieszamy winogrona, kandyzowaną pomarańczę, skórkę cytrynową, kardamon, pieprz oraz rum i pozostawiamy na godzinę. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku i szybko mieszamy ze 125 g mąki oraz drobnym cukrem, pozostawiamy także na godzinę. Dodajemy resztę mąki, sól, cukier trzcinowy, miękkie masło, olejek waniliowy i jajka. Wyrabiamy gładkie ciasto, przykrywamy ściereczką
i pozostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie dodajemy mieszankę owocową i jeszcze raz wyrabiamy. Formujemy dwie roladki - jedną z ciasta, drugą z marcepanu. Roladkę z ciasta dzielimy na 6 części i rozwałkowujemy na podłużne placki o grubości 1 cm. Roladkę marcepanową również dzielimy na 6 części i formujemy z nich wałeczki tak długie jak rozwałkowane kawałki ciasta. Marcepanowe wałeczki kładziemy pośrodku każdego placka i zawijamy wokół nich ciasto, dobrze sklejając brzegi. Przekładamy na blachę i pozostawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w 180°C. Upieczone stollen smarujemy stopionym masłem i obficie posypujemy cukrem pudrem.
Cookies z gorzką czekoladą
(na 30 ciastek)
Składniki
- 370 g gorzkiej czekolady + 50 g do dekoracji
- 60 g masła
- 2 jajka
- 160 g cukru trzcinowego
- 110 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
Sposób przygotowania
220 g czekolady roztapiamy razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy stopioną ostudzoną czekoladę, a następnie mąkę, proszek do pieczenia i sól, cały czas mieszając. Delikatnie łączymy masę ze 150 g pokruszonej czekolady. Nakładamy łyżką na blachę, formując ciastka. Posypujemy przeznaczoną do dekoracji grubo pokruszoną czekoladą. Pieczemy 20 minut w 160°C.