Małe co nieco na wycieczkę rowerową

Magazyn Kuchnia
Co zabrać na wycieczkę rowerową

Co zabrać na wycieczkę rowerową (Fot. Shutterstock.com/gpointstudio)

Planujesz wyprawę rowerową? Zabierz w podróż coś na ząb. Proponujemy chrupiące bułeczki, pachnące focaccie i delikatne mauffinki. W plenerze smakują wybornie. Sprawdź sam
1 z 7
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Focaccia szafranowa z suszonymi pomidorami

(na 4 bułeczki)

 

Składniki

  • 1 mały słoiczek (15 dag) suszonych pomidorów w oliwie
  • 15 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 opakowanie nitek szafranu
  • 250 g mąki
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • oliwa
  • sól

 

Sposób przygotowania

Odsączamy z oliwy 5 dag pomidorów, kroimy je na duże kawałki. Kruszymy drożdże do miski, dodajemy cukier, szafran (roztarty wcześniej w moździerzu), rozcieńczamy ciepłą wodą i mieszamy. Z mąki usypujemy kopczyk, robimy wgłębienie, wlewamy w środek drożdże, ugniatając jednocześnie drugą ręką. Dodajemy szczyptę soli, posiekane pomidory, 3 łyżki oliwy, w której marynowały się pomidory, i tymianek. Zagniatamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Skrapiamy oliwą, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Piekarnik rozgrzewamy do 220°C. Wyrabiamy ciasto przez 2-3 minuty i dzielimy na 4 części. Rozwałkowujemy każdą na owalny placuszek o grubości 1 cm, umieszczamy na natłuszczonej blasze, smarujemy 2 łyżeczkami oliwy wymieszanymi z 4 łyżeczkami wody, odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Każdy placuszek nacinamy "w jodełkę" i pieczemy 20 minut.

2 z 7
Fot. Cranberry Marketing Committee
Fot. Cranberry Marketing Committee

Muffiny z rozmarynem i żurawinami

(na 12 sztuk)

 

Ciasto:

 

Sposób przygotowania

Siekamy rozmaryn i razem z pokruszonymi orzechami podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilę smażymy i odstawiamy. Mieszamy w misce mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. W drugiej misce mieszamy resztę oliwy z jajkiem i maślanką, doprawiając pieprzem. Łączymy obie masy, dodajemy rozmaryn z orzechami, parmezan i żurawiny, mieszamy. W zagłębienia formy na muffiny wkładamy papierowe papilotki. Do każdej nakładamy ciasto. Pieczemy w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C) przez 25-30 minut. Muffiny podajemy udekorowane porwanym na kawałki rozmarynem.

 

Uwaga: zamiast papilotek możemy, tak jak na zdjęciu, wykorzystać zwykły papier do pieczenia. Trzeba go pociąć na kwadraty o boku 12 cm i umieścić w zagłębieniach formy na muffiny.

3 z 7
Fot. Łukasz Zandecki
Fot. Łukasz Zandecki

Oscypkowe bułeczki

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 150 g mąki pszennej
  • 150 g mąki orkiszowej razowej
  • 1 opakowanie (7 g) suchych drożdży
  • sól, pieprz
  • 100 g oscypka
  • 50 g masła
  • jajko
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 3 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania

W misce mieszamy oba rodzaje mąki, drożdże, sól i pieprz. Dodajemy 2/3 startego sera oraz masło i rozcieramy, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Do drugiej miski wbijamy jajko, mieszamy je z jogurtem oraz mlekiem i dodajemy do suchych składników. Wyrabiamy jednolite ciasto i rozwałkowujemy je na placek o grubości 2-3 cm. Wycinamy kółka, smarujemy z wierzchu mlekiem i posypujemy resztą sera. Pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Pieczemy 20 minut w 180°C.

4 z 7
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Fougasse - prowansalski chleb z oliwkami

Dla 4 osób

 

Ciasto chlebowe

  • 1 łyżeczka świeżych drożdży
  • ok. 350 ml letniej (40°C) wody
  • odrobina cukru i soli morskiej
  • 550 g mąki
  • odrobina mąki do wyrabiania ciasta
  • 2 łyżki oliwy

 

Dodatki

 

Sposób przygotowania

Drożdże mieszamy z letnią wodą, cukrem i solą, zostawiamy w ciepłym miejscu, aż mocno urosną. Łączymy z przesianą mąką i oliwą, wyrabiamy na gładką masę. Formujemy kulę, zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu; ciasto powinno co najmniej podwoić objętość. Mniej więcej 40 minut przed włożeniem fougasse do piekarnika rozgrzewamy go do 260°C. Ciasto dzielimy na małe kawałki, z których robimy bułeczki lub placki o kształcie liry. Blachę do pieczenia posypujemy odrobiną kaszki kukurydzianej, układamy bułeczki lub placki, smarujemy oliwą, ozdabiamy połówkami oliwek i posypujemy ziołami prowansalskimi. Zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut, po czym pieczemy na złoty kolor.

5 z 7
Fot. Robert Sobociński
Fot. Robert Sobociński

Wytrawne muffiny marchewkowe

(na 16 sztuk)

 

Składniki

  • 250 g mąki
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 2 łyżeczki młotkowanego pieprzu
  • 200 g posiekanych włoskich orzechów
  • 80 g suszonych żurawin
  • marchewki
  • jajka
  • 160 ml oleju słonecznikowego
  • 250 g sera feta

 

Sposób przygotowania

W dużej misce łączymy mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, cukrem, pieprzem, orzechami i żurawinami. Marchewkę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka mieszamy z olejem i wraz z marchewką dodajemy do miski z suchymi składnikami. Delikatnie mieszamy ciasto i przekładamy je do natłuszczonych lub wyłożonych papilotkami foremek do muffinów. Na wierzchu każdej babeczki układamy po kilka kostek fety, część z nich wciskając w głąb. Pieczemy 25 minut w 180°C.

6 z 7
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Łukasz Zandecki / Agencja Wyborcza.pl

Ciasto oliwkowe

Składniki

  • 100 g żółtego sera typu gouda
  • 100 g zielonych oliwek nadziewanych papryczką
  • 10 czarnych oliwek bez pestek
  • 220 g mąki
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • sól, pieprz
  • jaja
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • 100 ml oliwy
  • 1 łyżeczka zmielonego kminku
  • 1 łyżka rozdrobnionego tymianku

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 210 C. Podłużną blaszkę smarujemy oliwą i wkładamy do lodówki. Ser kroimy w kostkę, a oliwki (jedne i drugie) w plasterki. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, dodając po szczypcie soli i pieprzu. Na środku mąki robimy dołek, wbijamy do niego jaja i mieszamy starannie, dodając wino i oliwę. Wyrabiamy, aż do otrzymania gładkiego ciasta. Dodajemy ser, oliwki, kminek i tymianek. Ponownie mieszamy i przekładamy do formy. Pieczemy 45 minut. Przestudzone ciasto serwujemy zabieramy na piknik albo serwujemy na aperitif.

7 z 7
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Male focaccie z solą morską i rozmarynem

(na 14 placuszków)

Rady Ani - Woda na rozczyn powinna być ciepła, ale nie wrząca. Do rozczynu można dodać trochę mąki, wtedy drożdże będą szybciej pracować. Przy formowaniu focaccii dobrze jest nasmarować ręce oliwą. Piekarnik musi być mocno nagrzany przed włożeniem placuszków, ponieważ wysychają przy długim pieczeniu. Również diabetycy mogą upiec sobie focaccię, używając mąki pełnoziarnistej lub orkiszowej.

 

Składniki

  • 3/4 szklanki ciepłej wody
  • 25 g drożdży
  • szczypta cukru
  • 400 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 6 łyżek oliwy
  • gruba sól morska
  • świeży rozmaryn

 

Sposób przygotowania

1. Łączymy wodę, drożdże i cukier. Zostawiamy na 10 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować.

2.  Przesiewamy mąkę, solimy, w środek wlewamy rozczyn.

Fot. Agata Jakubowska / AG

 

3.Zagniatamy składniki. Gdy się połączą, dodajemy oliwę i wyrabiamy, aż ciasto będzie odchodzić od dłoni.

4.Ciasto zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi swoją objętość.

Fot. Agata Jakubowska / AG

 

5.Formujemy placuszki z rozmarynem i solą morską na wierzchu. Pieczemy na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 220°C.

 

Fot. Agata Jakubowska / AG

Radzi Anna Martynowska laureatka II edycji naszego plebiscytu "Kucharz - Odkrycie Roku", szefowa kuchni warszawskiej restauracji Oregano

 

Więcej na ten temat: pieczywo, wiosenne przepisy