Feta. Grecki ser podbija serca
Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą (Fot. Giedre Barauskiene)
Trójkąty z fetą i ziołami
Składniki
- 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
- 200 g dobrej fety
- kilka listków mięty lub melisy
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 1 łyżeczka listków tymianku
- 1 żółtko
- czarnuszka
- słodka papryka w proszku do posypania
Sposób przygotowania
Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut.
Ibili 771800 | Judge - Marmurowy Wałek do ciasta | Kaiser Kaiserflex Red Wałek do ciasta |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? |
Feta z pieca
Składniki
Sposób przygotowania
Pomidory zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ser włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj startymi pomidorami, posyp świeżo zmielonym pieprzem i łyżeczką oregano. Skrop oliwą, zapiekaj 10 minut w temp. 180°C.
EH Excellent Houseware owalne | Küchenprofi naczynie żaroodporne | THK Okrągłe naczynie żaroodporne |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Słony tort z koperkiem i fetą
Torta salata con feta e aneto
(dla 6 osób)
Ciasto:
- 25 dag mąki
- 5 dag utartego parmezanu
- 15 dag masła
- szczypta soli
- 3 łyżki zimnej wody
Farsz:
- 20 dag fety
- 20 dag białego twarogu
- 2 pęczki koperku
- 6 jajek
- 2 łyżki mascarpone
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Zagniatamy kruche ciasto z mąki parmezanu i masła. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Robimy farsz. Fetę i biały ser rozdrabniamy widelcem. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy i dodajemy do farszu. Ubijamy jajka, dokładnie mieszamy je z mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy dno oraz brzegi tortownicy. Wlewamy farsz i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Tort możemy podawać na ciepło lub na zimno, posypany kawałkami suszonych pomidorów w oliwie.
Bolesławiec Naczynie do tarty | Ibili Blueberry do tarty 24cm | Kaiser Forma do tarty LA Forma do tarty |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Makaron z szynką i serami
Składniki
- 20-25 dag grubego makaronu
- 120 g fety
- 100 g naturalnego serka
- 1 serek topiony
- 100 g sera z niebieską pleśnią
- 100 g brie
- 3 łyż- ki masła
- 3-4 łyżki mleka
- 20 dag szynki
- 1 łyżeczka ziół prowansal skich
- 2 łyżki oliwy
- 1 awokado
- mieszanka sałat (rukola, fryza, radicchio)
Sos winegret:
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron. Z serka naturalnego i połowy pozostałych serów (bez brie) robimy sos, rozpuszczając je w rondelku z masłem i mlekiem. Szynkę kroimy w paski, posypujemy ziołami, obsmażamy na oliwie. Makaron polewamy na talerzu sosem serowym. Na wierzchu kładziemy kolejno: szynkę, pokrojone awokado, pozostałe kawałki serów i sałaty. Mieszamy składniki sosu i polewamy nim danie. Co tu jeszcze pasuje: czarne oliwki, camembert, por, świeży szpinak.
HERMANN MILLER GARNEK DO MAKARONU | Silex - garnek do makaronu | Silit NERO Garnek do makaronu |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |
Naleśniki: szpinakowe roladki
(dla 6 osób)
Składniki
- 75 dag świeżych liści szpinaku
- 2 jajka
- 300 ml śmietanki 12% lub mleka
- 10 łyżek mąki
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa do smaku
- olej do smażenia
- 15 dag sera feta
Sposób przygotowania
Szpinak blanszujemy i odcedzamy. Jajka, śmietanę lub mleko, mąkę i przyprawy ubijamy razem i odstawiamy na 20 minut. Następnie łączymy ze szpinakiem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wylewamy ciasto szpinakowe i delikatnie rozprowadzamy. Gdy placuszek się zetnie, zsuwamy go na duży talerz, odwracamy i wrzucamy ponownie na patelnię, żeby podsmażyć go z drugiej strony (jest zbyt kruchy, aby zrobić to za pomocą łopatki). Gotowe placuszki posypujemy pokruszoną fetą i rolujemy. Szpinakowe roladki podajemy gorące.
Fissler - Crepe - patelnia do naleśników | MSC Mini patelnia do naleśników | TEFAL SENSORIELLE Patelnia do naleśników |
Sprawdź ceny ? | Porównaj ceny ? | Porównaj ceny ? |
Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą
(na formę o wym. 36 x 24 cm)
Ciasto serowe:
- 150 g zimnego masła
- 150 g żółtego sera
- 1 szklanka mąki
- pieprz lub gałka muszkatołowa
- sól
- ew. 1-2 żółtka
Farsz:
- 400 g koktajlowych pomidorków
- 300 g sera feta
- 4-5 jajek
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- po szczypcie soli i pieprzu
- garść kiełków cebuli
- kilka gałązek świeżego tyminaku
Sposób przygotowania
Robimy ciasto: Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) .
Robimy nadzienie: 2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Kładziemy je, razem z niefaszerowanymi pomidorkami, na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem i rozlewamy między pomidorkami. Miejsca te możemy także dodatkowo posypać pokruszoną fetą. Na wierzchu ciasta układamy kiełki cebuli. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku.
Pyrex Naczynie żaroodporne | Szczepan Naczynie żaroodporne | THK Naczynie żaroodporne do tarty |
Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? | Sprawdź ceny ? |