Feta. Grecki ser podbija serca

Magazyn Kuchnia
Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą (Fot. Giedre Barauskiene)

Grecki świeży ser, produkowany z mleka owczego albo koziego. Feta dojrzewa w solance, dzięki czemu nie wysycha i zachowuje intensywny smak i zapach. W sałatkach sprawdza się świetnie, a zapieczona... mmm pyszności!
1 z 6
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Trójkąty z fetą i ziołami

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 200 g dobrej fety
  • kilka listków mięty lub melisy
  • 1 łyżka posiekanego szczypiorku
  • 1 łyżeczka listków tymianku
  • 1 żółtko
  • czarnuszka
  • słodka papryka w proszku do posypania

 

Sposób przygotowania

Ciasto kroimy w kwadraty różnej wielkości. Fetę mieszamy z posiekanymi ziołami, nakładamy nadzienie na kwadraty z ciasta i sklejamy brzegi, tworząc trójkąty. Smarujemy żółtkiem, połowę ciastek posypujemy czarnuszką, a połowę papryką. Pieczemy w 180°C 15-20 minut.

Zdjęcie Ibili 771800 Zdjęcie Judge - Marmurowy Wałek do Ciasta Zdjęcie Kaiser Kaiserflex Red Wałek do ciasta 686141
Ibili 771800 Judge - Marmurowy Wałek do ciasta Kaiser Kaiserflex Red Wałek do ciasta
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 6
Fot. BBS
Fot. BBS

Feta z pieca

Składniki

 

Sposób przygotowania

Pomidory zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Ser włóż do żaroodpornego naczynia, przykryj startymi pomidorami, posyp świeżo zmielonym pieprzem i łyżeczką oregano. Skrop oliwą, zapiekaj 10 minut w temp. 180°C.

Zdjęcie EH Excellent Houseware owalne naczynie żaroodporne, 600 ml - Naczynie żaroodporne z przykrywką Zdjęcie Küchenprofi naczynie żaroodporne 0706004128 Zdjęcie THK Okrągłe naczynie żaroodporne szklane OPT4526
EH Excellent Houseware owalne Küchenprofi naczynie żaroodporne THK Okrągłe naczynie żaroodporne
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 6
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl
Fot. Agata Jakubowska / Agencja Wyborcza.pl

Słony tort z koperkiem i fetą

Torta salata con feta e aneto

(dla 6 osób)

Ciasto:

  • 25 dag mąki
  • 5 dag utartego parmezanu
  • 15 dag masła
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Zagniatamy kruche ciasto z mąki parmezanu i masła. Odstawiamy do lodówki na godzinę. Robimy farsz. Fetę i biały ser rozdrabniamy widelcem. Opłukany i osuszony koperek drobno siekamy i dodajemy do farszu. Ubijamy jajka, dokładnie mieszamy je z mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy dno oraz brzegi tortownicy. Wlewamy farsz i wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200°C na 40 minut. Tort możemy podawać na ciepło lub na zimno, posypany kawałkami suszonych pomidorów w oliwie.

Zdjęcie Bolesławiec Naczynie do tarty GU-1332 DEK. 882A Zdjęcie Ibili Blueberry do tarty 24cm. 870006 Zdjęcie Kaiser Forma do tarty LA FORME PLUS 63740
Bolesławiec Naczynie do tarty Ibili Blueberry do tarty 24cm Kaiser Forma do tarty LA Forma do tarty
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 6
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Makaron z szynką i serami

 

Składniki

  • 20-25 dag grubego makaronu
  • 120 g fety
  • 100 g naturalnego serka
  • 1 serek topiony
  • 100 g sera z niebieską pleśnią
  • 100 g brie
  • 3 łyż- ki masła
  • 3-4 łyżki mleka
  • 20 dag szynki
  • 1 łyżeczka ziół prowansal skich
  • 2 łyżki oliwy
  • awokado
  • mieszanka sałat (rukola, fryza, radicchio)

 

Sos winegret:

  • oliwa
  • ocet balsamiczny
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania

Gotujemy makaron. Z serka naturalnego i połowy pozostałych serów (bez brie) robimy sos, rozpuszczając je w rondelku z masłem i mlekiem. Szynkę kroimy w paski, posypujemy ziołami, obsmażamy na oliwie. Makaron polewamy na talerzu sosem serowym. Na wierzchu kładziemy kolejno: szynkę, pokrojone awokado, pozostałe kawałki serów i sałaty. Mieszamy składniki sosu i polewamy nim danie. Co tu jeszcze pasuje: czarne oliwki, camembert, por, świeży szpinak.

Zdjęcie HERMANN MILLER GARNEK DO GOTOWANIA MAKARONU + WKŁAD PAROWY 24cm Zdjęcie Silex - garnek do makaronu w kolorze srebrnym 24 cm (11324784) Zdjęcie Silit NERO Garnek do makaronu 8,5l
HERMANN MILLER GARNEK DO MAKARONU Silex - garnek do makaronu Silit NERO Garnek do makaronu
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
5 z 6
Fot. TimeMachine
Fot. TimeMachine

Naleśniki: szpinakowe roladki

(dla 6 osób)

 

Składniki

  • 75 dag świeżych liści szpinaku
  • jajka
  • 300 ml śmietanki 12% lub mleka
  • 10 łyżek mąki
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa do smaku
  • olej do smażenia
  • 15 dag sera feta

 

Sposób przygotowania

Szpinak blanszujemy i odcedzamy. Jajka, śmietanę lub mleko, mąkę i przyprawy ubijamy razem i odstawiamy na 20 minut. Następnie łączymy ze szpinakiem i delikatnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, wylewamy ciasto szpinakowe i delikatnie rozprowadzamy. Gdy placuszek się zetnie, zsuwamy go na duży talerz, odwracamy i wrzucamy ponownie na patelnię, żeby podsmażyć go z drugiej strony (jest zbyt kruchy, aby zrobić to za pomocą łopatki). Gotowe placuszki posypujemy pokruszoną fetą i rolujemy. Szpinakowe roladki podajemy gorące.

Zdjęcie Fissler - Crepe - patelnia do naleśników Zdjęcie MSC Mini patelnia do naleśników 50137 Zdjęcie TEFAL SENSORIELLE Patelnia do naleśników 25 cm D23010
Fissler - Crepe - patelnia do naleśników MSC Mini patelnia do naleśników TEFAL SENSORIELLE Patelnia do naleśników
Sprawdź ceny ? Porównaj ceny ? Porównaj ceny ?
źródło: Okazje.info
6 z 6
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Tarta z pomidorkami koktajlowymi nadziewanymi fetą

(na formę o wym. 36 x 24 cm)

 

Ciasto serowe:

  • 150 g zimnego masła
  • 150 g żółtego sera
  • 1 szklanka mąki
  • pieprz lub gałka muszkatołowa
  • sól
  • ew. 1-2 żółtka

 

Farsz:

 

Sposób przygotowania

Robimy ciasto: Masło i ser ścieramy na tarce o grubych oczkach. Łączymy z mąką i przyprawami, zagniatając gładkie ciasto. Jeśli chcemy, aby po upieczeniu miało miękkie brzegi, dodajemy też żółtka. Przekładamy do formy (foremek) wyściełanej papierem do pieczenia, dociskając ciasto palcami. Pieczemy 10-15 minut w temperaturze 180°C (z termoobiegiem) .

Robimy nadzienie: 2/3 pomidorków przekrawamy na pół, wydrążamy miąższ i nadziewamy środek fetą. Kładziemy je, razem z niefaszerowanymi pomidorkami, na upieczonym spodzie z kruchego ciasta serowego. Roztrzepujemy jajka z mlekiem, mąką, solą oraz pieprzem i rozlewamy między pomidorkami. Miejsca te możemy także dodatkowo posypać pokruszoną fetą. Na wierzchu ciasta układamy kiełki cebuli. Zapiekamy 20-25 minut w temperaturze 160°C (z termoobiegiem), aż masa jajeczna całkowicie się zetnie. Przed podaniem dekorujemy listkami tymianku.

Zdjęcie Pyrex Naczynie żaroodporne owalne z uchwytami BONNE 717 Zdjęcie Szczepan Naczynie żaroodporne S06E2045 Zdjęcie THK Naczynie żaroodporne do tarty śr.26 OPT6003
Pyrex Naczynie żaroodporne Szczepan Naczynie żaroodporne THK Naczynie żaroodporne do tarty
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
Więcej na ten temat: sałatka, ser feta, wiosenne przepisy