Co podać na bardzo ważnym spotkaniu

Sałata z małżami (Fot. Arkadiusz Ścichocki/ Agencja Wyborcza.pl)

Polędwica Rossini
Składniki
- 4 steki z polędwicy wołowej (po 15 dag)
- oliwa z masłem do smażenia
- 4 cienkie plastry przetłuszczonej gęsiej wątroby
- 1 gałązka rozmarynu
- 2 ząbki czosnku
- 1 szalotka
- 250 ml czerwonego wina
- 100 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Krótko obsmaż mięso z obu stron na oliwie z masłem, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz 15-20 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia połóż na stekach plastry wątroby. W tym czasie zeszklij posiekany czosnek i szalotkę na tłuszczu ze smażenia, włóż rozmaryn, wlej wino. Gotuj, aż 3/4 wina odparuje. Połącz z sosem pieczeniowym, zagotuj, mieszając, przypraw, polej mięso. Możesz podać z ziemniakami purée.

Ceviche
Składniki
- 30 dag filetów z lucjana (można zastąpić dorszem)
- sok z 3-4 limonek
- 1 duży pomidor obrany, oczyszczony z pestek i pokrojony w kostkę
- 1 zielona papryka oczyszczona z pestek i pokrojona w kostkę
- 1 pęczek posiekanej kolendry
- 1 czerwona papryczka chili pokrojona w cienkie paseczki
- 1 posiekana czerwona cebula
- tabasco
- sól, pieprz
- biały ocet winny
Sposób przygotowania
Filety umyj, pokrój w kostkę o boku 1 cm, zalej sokiem z limonki, odstaw na noc do lodówki. Dodaj wszystkie pozostałe składniki, delikatnie wymieszaj, przypraw do smaku. Możesz ozdobić listkiem kolendry albo plastrami awokado.

Krewetki pieczone w kokosie
Składniki
- 20 obranych ogonów krewetek (rozmiar 16/20 lub większe)
- mąka
- masło
- wiórki kokosowe
- 1 mały lub 1/2 dużego ananasa
- 1/2 pęczka posiekanej kolendry
- sok z 1 limonki
- sól
- pieprz
- masło lub oliwa do formy
Sposób przygotowania
Obrane, umyte i osuszone krewetki posól, obtocz kolejno w mące, stopionym maśle i wiórkach kokosowych. Ułóż na natłuszczonej blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 185°C. Piecz, aż zrobią się złotobrązowe. Przygotuj salsę ananasową: obierz ananasa, miąższ pokrój w kostkę o boku 1 cm. Wymieszaj z sokiem z limonki i posiekaną kolendrą, przypraw pieprzem. Krewetki wyjmij z piekarnika, podawaj z salsą.

Kurczak Mole
Składniki
- 4 piersi kurczaka
- oliwa
- 2 posiekane cebulki dymki
- 2 goździki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 3 czubate łyżki kakao
- chili w proszku
- mielony kumin
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 10 dag rodzynek
- świeża kolendra
Sposób przygotowania
Przesmaż na oliwie dymkę, czosnek, koncentrat i rodzynki. Dodaj goździki, kakao, kumin i chili, dodaj tyle wody, aby powstał gęsty sos. Mięso ułóż w brytfannie, zalej sosem, piecz do miękkości w temp. 185°C. Przed podaniem posyp kolendrą.

Suflet czekoladowy z lodami
Składniki
- 10 dag ciemnej czekolady
- 3 jajka
- 1 torebka cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki
- 4 gałki lodów stracciatella
- masło i mąka do foremek
Sposób przygotowania
Cztery foremki do sufletów wysmaruj masłem i wysyp mąką. Wytrząśnij nadmiar mąki. Żółtka oddziel od białek. Z białek ubij sztywną pianę. Czekoladę rozpuść w rondelku w kąpieli wodnej, lekko przestudź i dodaj do niej żółtka, cukier waniliowy oraz mąkę. Całość dokładnie wymieszaj, na koniec delikatnie połącz z pianą białek. Masę przełóż do przygotowanych foremek i piecz około 12 minut w piekarniku nagrzanym do 185°C. Podawaj z lodami.

Sałata z małżami
Składniki
- po kilka liści różnych sałat (lollo rosso, , lollo bianco, rucoli, radicchio, rzymskiej, cykorii)
- 10 dag koktajlowych pomidorków
- garść kiełków słonecznika lub rzodkiewki
- 20 zielonych małży (lub zwykłych czarnych omułków) w skorupach
- 100 ml białego wina (najlepiej chardonnay)
- 1/2 szklanki oliwy + trochę do smażenia
- 1 łyżka musztardy angielskiej
- 1 łyżka chrzanu wasabi w proszku
- 1 szalotka
- sól, pieprz
- tabasco
- sok z 1 cytryny
Sposób przygotowania
Świeże małże wyszoruj, obgotuj na parze, aby się otworzyły i obsmaż na oliwie. Małże mrożone tylko obsmaż. Posiekaj szalotkę, połowę dodaj do małży wraz z tabasco i winem, duś minutę. Zrób sos sałatkowy: resztę szalotki wymieszaj z wasabi, musztardą i sokiem z cytryny. Przypraw, utrzyj z 1/2 szklanki oliwy, polej porwane na kawałki listki sałaty oraz pokrojone na połówki pomidorki. Wymieszaj, podawaj z małżami.

Lody z kiwi
Składniki
Sposób przygotowania
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli wsyp cukier, ubijaj dalej, aż piana będzie lśniąca. W drugim naczyniu ubij śmietanę kremówkę, a w trzecim żółtka na jasnokremowy kolor. Żółtka delikatnie połącz z pianą z białek. Obierz i zmiażdż widelcem kiwi, dodaj sok z limonki, wymieszaj i bardzo delikatnie połącz z masą jajeczną. Na koniec dodaj ubitą śmietanę, jeszcze raz ostrożnie wymieszaj. Przełóż do maszynki do lodów i zamroź (lub włóż do metalowej miski, przykryj folią i pozostaw w zamrażalniku na 2-3 godziny, mieszając co 15 minut).

Polędwica z sarny w musie grzybowym
Składniki
- 40 dag polędwicy z sarny
- masło z oliwą do smażenia
- 20 dag piersi kurczaka
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 10 dag borowików lub kurek
- 10 dag czarnych porzeczek
- 100 ml sosu pieczeniowego (może być z torebki)
- 100 ml czerwonego słodkiego wina (madery)
- 1 otrzewna wieprzowa (można zamówić u rzeźnika) lub folia aluminiowa
- sól, pieprz
- jałowiec
- 1 jajko
Sposób przygotowania
Polędwicę oczyść z błon, natrzyj solą i pieprzem, obsmaż na maśle z oliwą. Posiekaj pół cebuli i czosnek, zeszklij na tłuszczu ze smażenia. Dodaj oczyszczone grzyby (borowiki pokrojone w kostkę, kurki w całości), smaż, aż odparuje sok, który z nich wypłynie. Przypraw do smaku. Zrób mus: zmiel mięso kurczaka, dokładnie wymieszaj z jajkiem i ostudzonymi grzybami, przypraw do smaku solą i pieprzem. Rozłóż na blacie płaty otrzewnej, ułóż na nich najpierw warstwę musu, a na niej polędwicę z sarny. Zawiń tak, aby mięso było dokładnie otulone musem. Jeśli nie kupiłaś otrzewnej, zawiń roladę w folię aluminiową. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C, piecz około 20 minut. Na niedużej ilości masła zeszklij resztę posiekanej cebuli razem z kilkoma rozgniecionymi ziarnami jałowca oraz porzeczkami (ładną gałązkę porzeczek odłóż do dekoracji). Wlej wino, odparuj do 2/3 objętości, dodaj sos pieczeniowy, wymieszaj, gotuj chwilę i przetrzyj przez sitko. Rozwiń mięso, jeśli piekłaś je w folii (otrzewna się wytopi), podawaj z sosem, ozdób gałązką porzeczek. Dobrym dodatkiem są placki ziemniaczane.