Blogerzy polecają: przepisy na dania z buraków
Buraczki z rozmarynem (fot. mr&mrssandman)
Shake z pieczonego buraka i gruszek
Na dwie wysokie szklanki i dolewkę:
1 średni upieczony burak
2 gruszki
1 banan
2 szklanki soku jabłkowego, świeżo wyciśniętego albo jednodniowego
1/2 łyżeczka cynamonu
1 łyżka dobrej jakości miodu
Buraka i owoce obieramy, kroimy na kawałki. Wrzucamy do blendera, wlewamy sok, cynamon i miód, wszystko miksujemy na gładko. Podajemy natychmiast albo dobrze schłodzone.
Więcej przepisów z wegetariańskiego bloga Zielenina >>
Galareta buraczano - szpinakowa
Składniki:
250g mrożonego szpinaku
2 duże buraki
2,5 łyżeczki żelatyny (w wersji wegetariańskiej można go zastąpić Agarem)
sól i pieprz do smaku
Buraki oczyścić i ugotować do miękkości. Szpinak rozmrozić. Buraki i szpinak doprawić. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości ciepłej wody. Połowę żelatyny dodać do buraków, a drugą połowę do szpinaku. Buraczki przełożyć do foremki, wstawić na 5 minut do zamrażalnika, potem dodać szpinak i całość schłodzić przez kilka godzin w lodówce. Podawać z sosem, np. chrzanowym.
Przepis pochodzi z bloga Trying to cook and bake >>
Buraczane kopytka z puree z buraków
Kopytka:
1 duży burak
1 kg ziemniaków
2-3 szklanki mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 jajko
pieprz, sól
Ziemniaki i buraka ugotować, wystudzić i ugnieść lub przecisnąć przez praskę. Dodać mąki, jajko, sól i pieprz. Ugnieść dokładnie. W razie potrzeby dodać mąki. Tak przygotowane ciasto rozwałkować i wycinać dowolne kształty. Wrzucać do wrzącej, osolonej wody. Gotować do czasu aż wypłyną na powierzchnie (ok. 2min)
Puree z buraków:
1 duży ugotowany burak
1 łyżka śmietany kremówki
1 łyżka jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Buraka przecisnąć przez praskę lub zmiksować blenderem. Dodać śmietanki i doprawić solą i pieprzem.
Przepis pochodzi z bloga Trying to cook and bake >>
Buraczki z rozmarynem
Składniki:
kilkanaście małych buraczków lub kilka solidnych buraków pokrojonych w kostkę
co najmniej 12 ząbków czosnku
4 liście laurowe
garść listków ze świeżych gałązek rozmarynu
co najmniej 12 goździków
co najmniej po 6 ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
1 szklanka czerwonego octu winnego
2 szklanki wody
3 łyżki cukru
2 łyżki miodu
łyżeczka soli
Porcje: 6 średnich słoiczków
Czas: 30 min.
Buraki obieramy, myjemy, w razie potrzeby kroimy na kawałeczki i gotujemy do miękkości, następnie płuczemy zimną wodą. W wyparzonych słoiczkach upychamy warzywa, przekładając je obranymi ząbkami czosnku oraz przesypując rozmarynem, pokruszonymi liśćmi laurowymi, goździkami, zielem angielskim i pieprzem. W garnuszku przygotowujemy zalewę - dwie szklanki wody z cukrem, miodem oraz solą. Mieszając łączymy składniki i zagotowujemy. Po zdjęciu z ognia dodajemy ocet. Tak przygotowanym roztworem zalewamy buraczki, po czym szczelnie zakręcamy słoiczki.
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Mr & Mrs Sandman >>
Buraczane ciasto pełnoziarniste
Składniki:
2 szklanki startych buraków
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 szklanki otrąb owsianych
1/2 szklanki brązowego cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mieszanki przypraw do piernika (imbir, cynamon, kardamon, anyż, gałka muszkatołowa)
1/2 łyżeczki soli
2 płaskie łyżki miodu gryczanego
1/2 szklanki rodzynek (namoczonych w wodzie)
1/2 szklanki orzechów włoskich (grubo pokrojonych)
2 jajka
1/2 szklanki oleju
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka octu balsamicznego
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Przygotowujemy formę do pieczenia smarując ją masłem i wysypując bułką tartą. Ja użyłam formy do keksa, ale możemy użyć także malej tortownicy, czy formy do babki.
Surowe buraki obieramy i ścieramy na tarce. W misce mieszamy mąkę z otrębami, proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Białko oddzielamy od żółtka i ubijamy je w oddzielnej misce. Gdy białko już będzie puszyste dodajemy do niego cukier a po chwili także żółtka. Następnie do masy dodajemy stopniowo mieszankę sypkich składników miód i olej. Na koniec wrzucamy starte buraki, rodzynki, orzechy i dodajemy ocet i sok z cytryny.
Wymieszaną masę wlewamy do formy i wstawiamy ją do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy przez 50-60- do momentu aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy.
Ciasto ma ciekawy, lekko piernikowy, słodki posmak oraz cudowny kolor i smak. Po ostudzeniu można posypać je cukrem pudrem lub udekorować polewą czekoladową lub lukrem, ale nie jest to konieczne.
Przepis pochodzi z bloga Moniczka w Kuchni >>
Buraczane plastry w chińskiej zalewie
Składniki:
1 średni burak
Marynata:
3 łyżki octu z białego wina
3 łyżki cukru pudru
4 i 1/2 łyżki sosu sojowego
1 i 1/2 łyżki oleju neutralnego w smaku (użyłam rzepakowego z pierwszego tłoczenia)
3 łyżki oleju sezamowego
trochę świeżo zmielonego czarnego pieprzu
Obrać buraka. Przekroić na pół lub na cztery części, a następnie na plastry grubości 2-3 mm.
Wymieszać ocet z cukrem i sosem sojowym. Dodać stopniowo oleje mieszając do połączenia składników i uzyskania emulsji. Można to robić na przykład w misce trzepaczką rózgową. Można też wrzucać składniki marynaty do słoika, szczelnie zakręcać i potrząsać, aż do osiągnięcia pożądanego efektu. Włożyć plastry buraka. Można poczekać z 10 minut. Przyprawić pieprzem.
Plastry są pyszne od razu. Chrupkość i słodycz buraka w połączeniu z marynatą smakują rewelacyjnie. W lodówce można je przechowywać do tygodnia. Po paru godzinach warzywo przechodzi smakiem marynaty, jest już inne, ale też wspaniałe.
Przepis pochodzi z bloga Tarzynkowo >>
Carpaccio z buraków z pastą z białej fasoli
Carpaccio:
ugotowane buraki
oliwę z oliwek
łyżkę miodu (sztucznego lub prawdziwego)
sól
parę listków rozmarynu
parę zielonych oliwek
ocet balsamiczny
Buraki gotujemy, aż będą miękkie następnie odstawiamy, by ostygły. Przygotowujemy dresing. Rozmaryn wraz z oliwkami siekamy bardzo drobno. Przekładamy do miseczki, dodajemy oliwę i około łyżkę miodu. Mieszamy. Oliwek nie potrzeba dużo, ważniejszy jest smak oliwy i miodu. Buraki należy pokroić na bardzo cienkie plastry. Dobrze wcześniej ubrać jednorazowe, foliowe rękawiczki. Buraki przekładamy na talerz lub na folię aluminiową. Polewamy dresingiem i odkładamy do lodówki lub w inne chłodne miejsca na godzinę.
Pasta z białej fasoli:
Ugotowana biała fasola
czosnek
oliwa
sól
sok z cytryny
Ugotowaną do miękkości białą fasolę zmiksować z dodatkami i odstawić do lodówki. Buraki wyciągamy z lodówki, układamy na talerzu i polewamy lekko dressingiem, solimy do smaku. Obok nałożyć pastę z fasoli. Talerz skropić octem balsamiczny. Całość ozdobić szczypiorkiem.
Przepis pochodzi z bloga Wegan Nerd >>
Buraki z korniszonem
Składniki:
400 g buraków
3 średniej wielkości korniszony
pęczek koperku
pęczek szczypiorku
2 łyżki octu winnego
4 łyżki jogurtu naturalnego
sól i pieprz
Buraki zalać wodą i gotować około 1-1,5 h do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy ze skórki, kroimy w kostkę, dodajemy pokrojone korniszony. Szczypiorek i koperek siekamy. Wszystko mieszamy razem.
Przygotować sos: Jogurt mieszamy z octem doprawiamy solą i pieprzem. Buraki polać przygotowanym sosem.
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Ola in the Kitchen >>
Barszcz ukraiński z fasolą jaś i pieczarkami
Składniki:
1 kg buraków
1 szklanka fasoli Jaś
500 g włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, kapusta biała, por)
250 g pieczarek
2 l wywaru na kości z drobiu
Fasolę moczyć całą noc, następnie wypłukać i zalać zimnym wywarem. Dodać pokrojone drobno buraki. Gotować 1 godzinę.
Do garnka z burakami dodać pokrojone w kostkę warzywa i pokrojone w plastry pieczarki, gotować kolejne 30 min. Podawać z łyżką śmietany 18% i chlebem.
Więcej przepisów znajdziesz na blogu Co na obiad >>
Pęczotto buraczane z żubrówką, słonecznikiem i serem pleśniowym
Składniki dla 2 osób:
8 łyżek pęczaku
2 średnie buraki
1 czerwona cebula
1-2 ząki czosnku
3-4 łyżki pestek słonecznika
2 plastry sera z niebieską pleśnią
garść listków majeranku
ok. 600 ml bulionu warzywnego
3 łyżki octu balsamicznego
50 ml żubrówki
1 lyżka sosu sojowego
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
oliwa
1 łyżka masła
sól/pieprz do smaku
Na dużej patelni podsmażamy posiekaną cebulkę i czosnek. Gdy zmiękną, dorzucamy pęczak i smażymy ok. 2 minuty. Na patelnię wlewamy żubrówkę i zostawiamy na kolejne 2 minuty. Następnie dolewamy pierwszą porcję bulionu, przykrywamy i gotujemy.
W międzyczasie obieramy i ścieramy na grubej tarce buraka. Gdy płyn na patelni już się prawie wchłonie, dorzucamy startego buraka i kolejną porcję bulionu. Wlewamy także sos sojowy i ocet, przykrywamy i zostawiamy na kilka minut.
Na drugiej, suchej patelni prażymy ziarna słonecznika.
Sprawdzamy czy pęczotto ma wystarczającą ilość płynu i czy kasza już dostatecznie zmiękła. Bulion dolewamy dopóki wciąż się wchłania, a kasza jeszcze nie zmiękła. Oczywiście, nie powinna się rozgotować, tylko pozostać al dente. Gdy już będzie gotowa, doprawiamy ją ziołami, pieprzem, wrzucamy masło i słonecznik i zostawiamy na ogniu jeszcze kilka minut, po czym odstawiamy pod przykryciem, na kolejne 5 minut, by odpoczęło.
2 plastry sera pleśniowego pieczemy przez chwilę w piekarniku z grzaniem górnym (grillem), do momentu aż się podgrzeje i zacznie się rozpuszczać. Nie potrwa to dłużej niż 5 minut.
Pęczotto podajemy z plastrami sera i listkami świeżych ziół - na przykład majeranku, oregano, tymianku.
Przepis pochodzi z bloga "Moniczka w Kuchni" >>