Ciasto francuskie - zawsze efektowne

Magazyn Kuchnia
Korzenne ślimaki

Korzenne ślimaki (Fot. Giedre Barauskiene)

Zrobienie go własnoręcznie wymaga wprawy, ale gotowe ciasto francuskie to łatwizna - zawsze się udaje. A smakiem zachwyci najbardziej wymagających
1 z 7
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Ciasto francuskie z pomarańczami i pistacjami

Składniki

  • 1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego (24 x 36 cm)
  • mąka do podsypania
  • jajko
  • 2 łyżki grubego cukru
  • 11 pomarańczy
  • 25 dag kremowego twarożku naturalnego
  • 1/4 szklanki cukru
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki obranych i posiekanych pistacji (mogą być solone)

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, starając się uzyskać kwadrat o boku 30 cm. Z każdej jego strony odcinamy półtora- lub dwucentymetrowy pasek; paski odkładamy na bok. Kwadrat kładziemy na blasze i gęsto nakłuwamy widelcem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, do brzegów przyklejamy odcięte paski, dociskając zwłaszcza w miejscach, gdzie się łączą. Smarujemy paski resztą roztrzepanego jajka, posypujemy grubym cukrem i pieczemy 15-17 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ostrożnie zdejmujemy ciasto z blachy i czekamy, aż ostygnie. Jeśli środek za bardzo "spuchł", lekko spłaszczamy go dłonią. Z jednej pomarańczy (odmiana novelina) wyciskamy 2 łyżki soku. Pozostałe obieramy ze skórki i robimy z nich "fileciki", czyli dzielimy na cząstki, które obieramy z błonek. Układamy je na papierowym ręczniku, przykrywamy drugim ręcznikiem i czekamy, aż papier wchłonie sok. Ucieramy twarożek z cukrem, odrobiną wanilii, solą i sokiem pomarańczowym. Rozsmarowujemy na cieście, pozostawiając bez masy wyłącznie brzegi. Na wierzchu układamy pomarańcze i posypujemy pistacjami.

2 z 7
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Korzenne ślimaki

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru

 

Mielone przyprawy:

  • po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania

Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki cukru pudru i smarujemy każdy pasek. Oprószamy przyprawami, zwijamy w ślimaki. Pieczemy 15-20 minut w 200°C. Posypujemy cukrem pudrem.

3 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Tarta jabłkowa z lodami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Do wykonania ciasta potrzebna będzie wysoka patelnia, którą można włożyć do piekarnika (czyli żaroodporna). Jabłka obieramy, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier prażymy na patelni, a kiedy się stopi, dodajemy masło oraz tymianek. Układamy w tym sosie połówki jabłek - ściśle, na sztorc - i przez kilka minut smażymy na małym ogniu. Jabłka lekko się skurczą, więc możemy jeszcze dołożyć kilka połówek. Zdejmujemy z ognia, nakrywamy rozwałkowanym ciastem francuskim, dziurkujemy je i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawiamy na 15 min. Nakrywamy patelnię talerzem - i odwracając ją - wydobywamy ciasto na talerz. Podajemy na ciepło z lodami.

4 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Ciasto francuskie z morelami

Ciasto:

  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 150 g krupczatki
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 ml wody
  • 400 g masła + 1 łyżka do formy
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka do smarowania ciasta

 

Nadzienie:

  • 1 kg moreli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 50 ml wódki owocowej

 

Sposób przygotowania

Robimy nadzienie. Morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek. Dusimy na patelni z cukrem i wodą przez 20 minut. Wyjmujemy owoce, a pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy wódkę, zdejmujemy z ognia, wkładamy do syropu morele, studzimy.

Przesiewamy mąkę do miski, roztapiamy 1,5 łyżki masła, rozpuszczamy sól w wodzie. Wylewamy na mąkę ostudzone masło i wodę, mieszamy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce 2 godziny.

Wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 2 cm. Na środku kładziemy plastry zimnego masła. Składamy rogi w kopertę, zlepiamy złączenia. Wałkujemy na prostokąt, przesuwając wałek w jedną stronę. Składamy ciasto od krótszego boku na 3 części, owijamy w folię, chłodzimy 2 godziny w lodówce. Powtarzamy wałkowanie na prostokąt (od krótszego boku), składanie i chłodzenie jeszcze dwa razy.

Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy dwa prostokątne placki oraz 4 paski o szerokości 1,5 cm i długości boków placka. Do brzegów jednego placka doklejamy rant z pasków, smarujemy całość rozbełtanym jajkiem. Kładziemy na ciasto przygotowane owoce w syropie i przykrywamy drugim plackiem, sklejając brzegi. Wierzch smarujemy mieszanką mleka i reszty jajka. Pieczemy 25 minut w 230°C.

5 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Bolognese w cieście

(dla 6 osób)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • marchewki
  • por
  • 1 pęczek oregano
  • 10 kropli sosu worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jajek

 

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.

6 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Łosoś w cieście francuskim

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 600 g filetu z łososia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 200 g maku
  • 50 g cebuli
  • 25 g masła
  • 250 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
  • 150 g ricotty
  • 250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego)
  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania

Filet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa równe płaty, solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obu stron na oleju i czekamy, aż wystygnie. Prażymy 150 g maku na suchej rozgrzanej patelni przez 5 minut. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Łączymy z umytymi liśćmi szpinaku (mrożony wcześniej rozmrażamy), uprażonym makiem oraz ricottą i mieszamy. Farsz wykładamy na płat łososia i przykrywamy drugim płatem. Całość owijamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem, smarujemy roztrzepanymi żółtkami i posypujemy resztą maku. Pieczemy 45 minut w 180°C.

7 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto

 

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu

 

Sposób przygotowania

Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C.