Ciasto francuskie - zawsze efektowne

Korzenne ślimaki (Fot. Giedre Barauskiene)

Ciasto francuskie z pomarańczami i pistacjami
Składniki
- 1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego (24 x 36 cm)
- mąka do podsypania
- 1 jajko
- 2 łyżki grubego cukru
- 11 pomarańczy
- 25 dag kremowego twarożku naturalnego
- 1/4 szklanki cukru
- olejek waniliowy
- szczypta soli
- 2 łyżki obranych i posiekanych pistacji (mogą być solone)
Sposób przygotowania
Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, starając się uzyskać kwadrat o boku 30 cm. Z każdej jego strony odcinamy półtora- lub dwucentymetrowy pasek; paski odkładamy na bok. Kwadrat kładziemy na blasze i gęsto nakłuwamy widelcem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, do brzegów przyklejamy odcięte paski, dociskając zwłaszcza w miejscach, gdzie się łączą. Smarujemy paski resztą roztrzepanego jajka, posypujemy grubym cukrem i pieczemy 15-17 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ostrożnie zdejmujemy ciasto z blachy i czekamy, aż ostygnie. Jeśli środek za bardzo "spuchł", lekko spłaszczamy go dłonią. Z jednej pomarańczy (odmiana novelina) wyciskamy 2 łyżki soku. Pozostałe obieramy ze skórki i robimy z nich "fileciki", czyli dzielimy na cząstki, które obieramy z błonek. Układamy je na papierowym ręczniku, przykrywamy drugim ręcznikiem i czekamy, aż papier wchłonie sok. Ucieramy twarożek z cukrem, odrobiną wanilii, solą i sokiem pomarańczowym. Rozsmarowujemy na cieście, pozostawiając bez masy wyłącznie brzegi. Na wierzchu układamy pomarańcze i posypujemy pistacjami.

Korzenne ślimaki
Składniki
- 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
- 1 żółtko
- 1,5 łyżki cukru pudru
Mielone przyprawy:
- po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania
Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki cukru pudru i smarujemy każdy pasek. Oprószamy przyprawami, zwijamy w ślimaki. Pieczemy 15-20 minut w 200°C. Posypujemy cukrem pudrem.

Tarta jabłkowa z lodami
Składniki
- 12 jabłek (najlepiej szare renety)
- sok z 1 cytryny
- 130 g cukru
- 130 g masła
- 2 gałązki tymianku
- ok. 200 g ciasta francuskiego
- lody waniliowe lub cynamonowe
Sposób przygotowania
Do wykonania ciasta potrzebna będzie wysoka patelnia, którą można włożyć do piekarnika (czyli żaroodporna). Jabłka obieramy, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier prażymy na patelni, a kiedy się stopi, dodajemy masło oraz tymianek. Układamy w tym sosie połówki jabłek - ściśle, na sztorc - i przez kilka minut smażymy na małym ogniu. Jabłka lekko się skurczą, więc możemy jeszcze dołożyć kilka połówek. Zdejmujemy z ognia, nakrywamy rozwałkowanym ciastem francuskim, dziurkujemy je i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawiamy na 15 min. Nakrywamy patelnię talerzem - i odwracając ją - wydobywamy ciasto na talerz. Podajemy na ciepło z lodami.

Ciasto francuskie z morelami
Ciasto:
- 250 g mąki wrocławskiej
- 150 g krupczatki
- 1 łyżeczka soli
- 220 ml wody
- 400 g masła + 1 łyżka do formy
- 1 jajko + 2 łyżki mleka do smarowania ciasta
Nadzienie:
- 1 kg moreli
- 2/3 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 50 ml wódki owocowej
Sposób przygotowania
Robimy nadzienie. Morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek. Dusimy na patelni z cukrem i wodą przez 20 minut. Wyjmujemy owoce, a pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy wódkę, zdejmujemy z ognia, wkładamy do syropu morele, studzimy.
Przesiewamy mąkę do miski, roztapiamy 1,5 łyżki masła, rozpuszczamy sól w wodzie. Wylewamy na mąkę ostudzone masło i wodę, mieszamy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce 2 godziny.
Wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 2 cm. Na środku kładziemy plastry zimnego masła. Składamy rogi w kopertę, zlepiamy złączenia. Wałkujemy na prostokąt, przesuwając wałek w jedną stronę. Składamy ciasto od krótszego boku na 3 części, owijamy w folię, chłodzimy 2 godziny w lodówce. Powtarzamy wałkowanie na prostokąt (od krótszego boku), składanie i chłodzenie jeszcze dwa razy.
Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy dwa prostokątne placki oraz 4 paski o szerokości 1,5 cm i długości boków placka. Do brzegów jednego placka doklejamy rant z pasków, smarujemy całość rozbełtanym jajkiem. Kładziemy na ciasto przygotowane owoce w syropie i przykrywamy drugim plackiem, sklejając brzegi. Wierzch smarujemy mieszanką mleka i reszty jajka. Pieczemy 25 minut w 230°C.

Bolognese w cieście
(dla 6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 2 cebule
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 2 marchewki
- 1 por
- 1 pęczek oregano
- 10 kropli sosu worcestershire
- 1 łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 5 jajek
Sposób przygotowania
Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.

Łosoś w cieście francuskim
(dla 4 osób)
Składniki
- 600 g filetu z łososia
- sól
- pieprz
- olej do smażenia
- 200 g maku
- 50 g cebuli
- 25 g masła
- 250 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
- 150 g ricotty
- 250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego)
- 2 żółtka
Sposób przygotowania
Filet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa równe płaty, solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obu stron na oleju i czekamy, aż wystygnie. Prażymy 150 g maku na suchej rozgrzanej patelni przez 5 minut. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Łączymy z umytymi liśćmi szpinaku (mrożony wcześniej rozmrażamy), uprażonym makiem oraz ricottą i mieszamy. Farsz wykładamy na płat łososia i przykrywamy drugim płatem. Całość owijamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem, smarujemy roztrzepanymi żółtkami i posypujemy resztą maku. Pieczemy 45 minut w 180°C.

Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto
Składniki
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 1 jajko
- garść rukoli
- 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
- 2-3 łyżki startego parmezanu
Sposób przygotowania
Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C.