Ciasto francuskie - zawsze efektowne

Magazyn Kuchnia
Korzenne ślimaki

Korzenne ślimaki (Fot. Giedre Barauskiene)

Zrobienie go własnoręcznie wymaga wprawy, ale gotowe ciasto francuskie to łatwizna - zawsze się udaje. A smakiem zachwyci najbardziej wymagających
1 z 7
Fot. Jarosław Madejski
Fot. Jarosław Madejski

Ciasto francuskie z pomarańczami i pistacjami

Składniki

  • 1 płat rozmrożonego ciasta francuskiego (24 x 36 cm)
  • mąka do podsypania
  • jajko
  • 2 łyżki grubego cukru
  • 11 pomarańczy
  • 25 dag kremowego twarożku naturalnego
  • 1/4 szklanki cukru
  • olejek waniliowy
  • szczypta soli
  • 2 łyżki obranych i posiekanych pistacji (mogą być solone)

 

Sposób przygotowania

Rozgrzewamy piekarnik do 220°C. Ciasto rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy, starając się uzyskać kwadrat o boku 30 cm. Z każdej jego strony odcinamy półtora- lub dwucentymetrowy pasek; paski odkładamy na bok. Kwadrat kładziemy na blasze i gęsto nakłuwamy widelcem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, do brzegów przyklejamy odcięte paski, dociskając zwłaszcza w miejscach, gdzie się łączą. Smarujemy paski resztą roztrzepanego jajka, posypujemy grubym cukrem i pieczemy 15-17 minut na środkowym poziomie piekarnika. Ostrożnie zdejmujemy ciasto z blachy i czekamy, aż ostygnie. Jeśli środek za bardzo "spuchł", lekko spłaszczamy go dłonią. Z jednej pomarańczy (odmiana novelina) wyciskamy 2 łyżki soku. Pozostałe obieramy ze skórki i robimy z nich "fileciki", czyli dzielimy na cząstki, które obieramy z błonek. Układamy je na papierowym ręczniku, przykrywamy drugim ręcznikiem i czekamy, aż papier wchłonie sok. Ucieramy twarożek z cukrem, odrobiną wanilii, solą i sokiem pomarańczowym. Rozsmarowujemy na cieście, pozostawiając bez masy wyłącznie brzegi. Na wierzchu układamy pomarańcze i posypujemy pistacjami.

Zdjęcie Emile Henry EH349506 Zdjęcie Pickman Flor De Lis AURFTNC Zdjęcie Pierrot Partera OLIVIA 102756
Emile Henry EH349506 Pickman Flor De Lis AURFTNC Pierrot Partera OLIVIA 102756
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 7
Fot. Giedre Barauskiene
Fot. Giedre Barauskiene

Korzenne ślimaki

Składniki

  • 1 opakowanie (500 g) ciasta francuskiego
  • 1 żółtko
  • 1,5 łyżki cukru pudru

 

Mielone przyprawy:

  • po 1/4 łyżeczki goździków, i ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

 

Sposób przygotowania

Ciasto tniemy w paski o szerokości 3 cm. Żółtko mieszamy z 1/2 łyżki cukru pudru i smarujemy każdy pasek. Oprószamy przyprawami, zwijamy w ślimaki. Pieczemy 15-20 minut w 200°C. Posypujemy cukrem pudrem.

Zdjęcie Bloomingville Talerzyk deserowy Doll Zdjęcie Inter-Deco Szklany talerzyk deserowy (325) Zdjęcie Ravelo Talerz deserowy Vintage
Bloomingville Talerzyk dese... Inter-Deco Szklany talerzyk... Ravelo Talerz deserowy Vintage
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
3 z 7
Fot. M&K Duklas / duklas.pl
Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Tarta jabłkowa z lodami

Składniki

 

Sposób przygotowania

Do wykonania ciasta potrzebna będzie wysoka patelnia, którą można włożyć do piekarnika (czyli żaroodporna). Jabłka obieramy, kroimy na pół, wykrawamy gniazda nasienne, skrapiamy sokiem z cytryny. Cukier prażymy na patelni, a kiedy się stopi, dodajemy masło oraz tymianek. Układamy w tym sosie połówki jabłek - ściśle, na sztorc - i przez kilka minut smażymy na małym ogniu. Jabłka lekko się skurczą, więc możemy jeszcze dołożyć kilka połówek. Zdejmujemy z ognia, nakrywamy rozwałkowanym ciastem francuskim, dziurkujemy je i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200°C. Po upieczeniu odstawiamy na 15 min. Nakrywamy patelnię talerzem - i odwracając ją - wydobywamy ciasto na talerz. Podajemy na ciepło z lodami.

Zdjęcie Kaiser La Forme Plus okrągła 30cm 637082 Zdjęcie Kaiser Living 2300651217 Zdjęcie Zeal NB46PACK
Kaiser La Forme Plus okrągł... Kaiser Living 2300651217 Zeal NB46PACK
Porównaj ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
4 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Ciasto francuskie z morelami

Ciasto:

  • 250 g mąki wrocławskiej
  • 150 g krupczatki
  • 1 łyżeczka soli
  • 220 ml wody
  • 400 g masła + 1 łyżka do formy
  • 1 jajko + 2 łyżki mleka do smarowania ciasta

 

Nadzienie:

  • 1 kg moreli
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 50 ml wódki owocowej

 

Sposób przygotowania

Robimy nadzienie. Morele kroimy na pół, pozbawiamy pestek. Dusimy na patelni z cukrem i wodą przez 20 minut. Wyjmujemy owoce, a pozostały na patelni syrop gotujemy, aż zgęstnieje. Dodajemy wódkę, zdejmujemy z ognia, wkładamy do syropu morele, studzimy.

Fot. Agata Jakubowska / Agencja Gazeta

Przesiewamy mąkę do miski, roztapiamy 1,5 łyżki masła, rozpuszczamy sól w wodzie. Wylewamy na mąkę ostudzone masło i wodę, mieszamy. Zagniatamy ciasto, zawijamy w folię i chłodzimy w lodówce 2 godziny.

Wałkujemy na kwadratowy placek o grubości 2 cm. Na środku kładziemy plastry zimnego masła. Składamy rogi w kopertę, zlepiamy złączenia. Wałkujemy na prostokąt, przesuwając wałek w jedną stronę. Składamy ciasto od krótszego boku na 3 części, owijamy w folię, chłodzimy 2 godziny w lodówce. Powtarzamy wałkowanie na prostokąt (od krótszego boku), składanie i chłodzenie jeszcze dwa razy.

Rozwałkowujemy ciasto, wykrawamy dwa prostokątne placki oraz 4 paski o szerokości 1,5 cm i długości boków placka. Do brzegów jednego placka doklejamy rant z pasków, smarujemy całość rozbełtanym jajkiem. Kładziemy na ciasto przygotowane owoce w syropie i przykrywamy drugim plackiem, sklejając brzegi. Wierzch smarujemy mieszanką mleka i reszty jajka. Pieczemy 25 minut w 230°C.

5 z 7
Fot. Marcin Klaban
Fot. Marcin Klaban

Bolognese w cieście

(dla 6 osób)

Składniki

  • 4 ząbki czosnku
  • cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 kg mielonej wołowiny
  • marchewki
  • por
  • 1 pęczek oregano
  • 10 kropli sosu worcestershire
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 5 jajek

 

Sposób przygotowania

Czosnek i cebulę drobno siekamy i przez kilka minut szklimy na oliwie. Dodajemy wołowinę i podsmażamy 8-10 minut, aż się zrumieni. Umytą i obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach, pora drobno siekamy. Warzywa dodajemy do mięsa wraz z posiekanym oregano oraz sosami worcestershire i sojowym, doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy około 10 minut, aż wyparuje nadmiar płynu i powstanie gęsty sos. Na koniec wbijamy 4 jajka, mieszając. Rozwijamy ciasto francuskie na wyściełanej pergaminem blasze, nakładamy farsz na 1/3 długości ciasta (lecz na całej szerokości) i zwijamy je w rulon. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem, solimy i pieprzymy. Pieczemy 35 minut w 180°C. Pozostawiamy do ostygnięcia, a następnie dzielimy na kawałki o grubości 1 cm. Do dania będzie pasował sos na bazie jogurtu, musztardy i soku cytrynowego.

6 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Łosoś w cieście francuskim

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 600 g filetu z łososia
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 200 g maku
  • 50 g cebuli
  • 25 g masła
  • 250 g świeżego lub 150 g mrożonego szpinaku
  • 150 g ricotty
  • 250 g ciasta francuskiego (rozmrożonego)
  • 2 żółtka

 

Sposób przygotowania

Filet z łososia rozkrawamy wzdłuż na dwa równe płaty, solimy, pieprzymy. Obsmażamy z obu stron na oleju i czekamy, aż wystygnie. Prażymy 150 g maku na suchej rozgrzanej patelni przez 5 minut. Posiekaną cebulę szklimy na maśle. Łączymy z umytymi liśćmi szpinaku (mrożony wcześniej rozmrażamy), uprażonym makiem oraz ricottą i mieszamy. Farsz wykładamy na płat łososia i przykrywamy drugim płatem. Całość owijamy ciastem francuskim, nakłuwamy je widelcem, smarujemy roztrzepanymi żółtkami i posypujemy resztą maku. Pieczemy 45 minut w 180°C.

7 z 7
Fot. BBS
Fot. BBS

Ciasto francuskie z nadzieniem z pesto

 

Składniki

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • garść rukoli
  • 1/2 szklanki pesto (zielonego lub czerwonego, sycylijskiego)
  • 2-3 łyżki startego parmezanu

 

Sposób przygotowania

Rozmrażamy ciasto, sklejamy jego płaty roztrzepanym jajkiem, tak aby powstał duży kwadrat. Grubo kroimy rukolę. Ciasto rozwijamy na stole i smarujemy je pesto, z jednej strony pozostawiając wolny brzeg o szerokości 1 cm. Posypujemy rukolą. Zwijamy, zaczynając od strony pokrytej pesto, wolny brzeg smarujemy jajkiem i sklejamy rulon. Kroimy go w ślimaczki o szerokości 1,5 cm. Układamy na blasze wyścielonej pergaminem, następnie smarujemy resztą jajka i posypujemy parmezanem. Pieczemy przez 15-20 min w temperaturze 200°C.