Przepisy w modnym żółtym kolorze

Red.
Curry, kukurydza, a przede wszystkim cytryna. Od śniadania do kolacji całe menu w kolorze słońca. Wszystko na żółto! Smacznego
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Krewetki z pastą z awokado i z kukurydzy

(dla 2 osób)

Pasta z awokado:

  • 1 awokado
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Pasta z kukurydzy:

  • 1/2 puszki (ok. 200 g) odcedzonej kukurydzy

Oraz:

  • 3-4 krewetki (najlepiej szare, nie parzone)

Sposób przygotowania

Robimy pastę z awokado. Miąższ miksujemy lub rozcieramy w moździerzu z pozostałymi składnikami. Drugą pastę robimy, miksując kukurydzę. Krewetki blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar

(dla 4 osób)

Składniki

  • 1 biała cebula
  • oliwa do smażenia
  • 2 puszki słodkiej kukurydzy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 gałązka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka nachos
  • garść startego sera cheddar
  • 1 mały pęczek kolendry

Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.

2
Fot. Łukasz Falkowski / AG Fot. Łukasz Falkowski / AG

Ziemniaki pieczone z rozmarynem, boczkiem i sokiem z cytryny

(Dla 4 osób)

Składniki

  • 70 g chudego boczku
  • 40 dag ziemniaków
  • sok z 1 cytryny
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • sól

Sposób przygotowania

Boczek drobno kroimy i podsmażamy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsmażonym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej szynki.

3
Fot. Marcin Kiełbiewski Fot. Marcin Kiełbiewski

Kurczak cytrynowy

Składniki

  • sok z 2 cytryn
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 2 kg kawałków kurczaka
  • po 2 łyżeczki soli i oregano
  • łyżeczka pieprzu
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania

Miksujemy sok cytrynowy z oliwą. Kurczaka nacieramy częścią sosu. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracając i smarując sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cząstkami cytryny. Grecy podają cytrynowego kurczaka i ciasto ze szpinakiem także w Wielkanoc, choć nie są to dania tradycyjne, typowo świąteczne.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Singapurska ryba z curry

Składniki

  • 1 ryba o wadze około 1 kg (karmazyn, okoń morski)
  • po 1/2 łyżeczki soli, ostrej papryki w proszku i kurkumy

Sos:

  • 3 łyżki oleju
  • po 1 łyżeczce czarnej gorczycy i kuminu (całe ziarenka)
  • po pół łyżeczki kozieradki i kopru włoskiego (całe ziarenka)
  • kilka świeżych lub suszonych liści curry (jeśli uda się kupić, można dodać więcej - oryginalny przepis zaleca użycie aż 20 liści curry!)
  • 20 dag posiekanej cebuli
  • 6 pokrojonych w plasterki ząbków czosnku
  • 6 świeżych pokrojonych w plasterki papryczek chilli
  • 1 łyżka startego świeżego imbiru
  • 20 dag posiekanych pomidorów
  • 2 łyżki mielonych nasion kolendry
  • 1 łyżka mielonego kuminu
  • 1,5 łyżki mielonych nasion kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
  • 4-5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki pasty tamaryndowej (lub tyle samo soku z cytryny)
  • 1-2 łyżeczki soli
  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego

 

Sposób przygotowania

Skórę oczyszczonej i wypatroszonej ryby nacinamy 3-4 razy w poprzek po obu stronach. Nacieramy w środku i na zewnątrz mieszaniną soli, ostrej papryki i kurkumy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy na godzinę do lodówki. Robimy sos: w rondlu na oleju prażymy gorczycę i kumin. Gdy ziarenka gorczycy zaczną strzelać, dodajemy kozieradkę i koper włoski, a po 1-2 sekundach liście curry, cebulę, czosnek i ostrą paprykę. Mieszamy, smażymy razem przez 1-2 minuty, potem wlewamy trochę (3-4 łyżki) wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 5 minut. Odkrywamy, dodajemy imbir i pomidory, a po 2 minutach mielone przyprawy: kolendrę, kumin, koper włoski, kurkumę oraz ostrą i słodką paprykę. Gotujemy, mieszając, przez kilka sekund, wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy pastę tamaryndową lub sok z cytryny i solimy do smaku. Przykrywamy, gotujemy na maleńkim ogniu przez jakieś 15 minut. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Rybę wyjmujemy z lodówki, układamy płaskim w żaroodpornym naczyniu, polewamy przygotowanym sosem (my wrzuciliśmy jeszcze do sosu kilka strąków okry, ale nie jest to konieczne). Przykrywamy naczynie, zapiekamy rybę przez 25 minut w temp. 180°C, od czasu do czasu polewając ją sosem.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kenijski kurczak curry na zielono

Składniki

  • Spory kawałek (5-6 cm), obrany i grubo posiekany imbiru
  • 5 dużych, obranych i grubo pokrojonych ząbków czosnku
  • sól
  • 2-3 łyżki soku z cytryny
  • (po 2 na osobę) 8 pałek kurczaka
  • 1 pomidor pokrojony w kostkę
  • 10 dag liści kolendry
  • 2-3 zielone, bez pestek, posiekane papryczki chilli
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki oleju
  • 1 szklanka gęstego jogurtu

 

Sposób przygotowania

Miksujemy imbir z czosnkiem, sporą szczyptą soli, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody. Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy mieszaniną. Przykrywamy folią kuchenną i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Do blendera, w którym robiliśmy pastę czosnkowo-imbirową, wkładamy pomidory i koncentrat, liście kolendry i zielone chilli. Wsypujemy niepełną łyżeczkę soli, wlewamy 2 łyżki wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy około 10 minut, odwracając mięso od czasu do czasu, aż przyrumieni się z każdej strony. Dodajemy pastę pomidorowo-kolendrową, gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Potem dodajemy jogurt, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możemy wlać 2-3 łyżki wody.

6
Fot. Marcin Klaban / AG Fot. Marcin Klaban / AG

Galaretka z pomarańczy i cytryn babci Kate

dla 6 osób

Składniki

  • 6 pomarańczy
  • 4 cytryny
  • 20 dag  cukru
  • 2 dag  żelatyny
  • 3/4 litra wody
  • bita śmietana
  • starta skórka z pomarańczy

Sposób przygotowania

Wyciskamy sok z owoców. Cukier i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Dodajemy do niej oba soki i mieszamy. Wlewamy do salaterki, a gdy płyn ostygnie, wstawiamy do lodówki. Gotową galaretkę dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy skórką z pomarańczy i podajemy.

7
Fot. Krzysztof Duklas / AG Fot. Krzysztof Duklas / AG

Bowl brzoskwiniowy

(dla 10-12 osób)

Składniki

  • 8 brzoskwiń lub 16 połówek brzoskwiń z puszki
  • 100 ml koniaku
  • 2 cytryny
  • 4 łyżki cukru
  • 2 butelki wytrawnego białego wina
  • 1 butelka białego wytrawnego wina musującego
  • 1 l gazowanej wody mineralnej

Sposób przygotowania

Brzoskwinie kroimy w kostkę, z cytryn wyciskamy sok. Kawałki brzoskwiń wkładamy do wazy, zalewamy sokiem z cytryn, koniakiem i posypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Dolewamy białe wino, wino musujące i wodę mineralną. Dobrze mieszamy.

8
Więcej na ten temat: cytryna, kukurydza, przepisy kulinarne