Przepisy w modnym ¿ó³tym kolorze

Krewetki z past± z awokado i z kukurydzy
(dla 2 osób)
Pasta z awokado:
- 1 awokado
- 3-4 ³y¿ki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Pasta z kukurydzy:
- 1/2 puszki (ok. 200 g) odcedzonej kukurydzy
Oraz:
- 3-4 krewetki (najlepiej szare, nie parzone)
Sposób przygotowania
Robimy pastê z awokado. Mi±¿sz miksujemy lub rozcieramy w mo¼dzierzu z pozosta³ymi sk³adnikami. Drug± pastê robimy, miksuj±c kukurydzê. Krewetki blanszujemy we wrz±cej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami.

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar
(dla 4 osób)
Sk³adniki
- 1 bia³a cebula
- oliwa do sma¿enia
- 2 puszki s³odkiej kukurydzy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 ga³±zka tymianku
- 1 ³y¿eczka soli
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka nachos
- gar¶æ startego sera cheddar
- 1 ma³y pêczek kolendry
Sposób przygotowania
Cebulê kroimy w kostkê, podsma¿amy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzê, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupê na g³adki krem. Je¶li jest za gêsty, ewentualnie dodajemy wodê. Doprawiamy sol±. Krem podajemy na gor±co, posypujemy odrobin± posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekan± kolendr±.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem, boczkiem i sokiem z cytryny
(Dla 4 osób)
Sk³adniki
- 70 g chudego boczku
- 40 dag ziemniaków
- sok z 1 cytryny
- 1 ga³±zka ¶wie¿ego rozmarynu
- sól
Sposób przygotowania
Boczek drobno kroimy i podsma¿amy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Pó³twarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsma¿onym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gor±cego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej szynki.

Kurczak cytrynowy
Sk³adniki
- sok z 2 cytryn
- 2/3 szklanki oliwy
- 2 kg kawa³ków kurczaka
- po 2 ³y¿eczki soli i oregano
- ³y¿eczka pieprzu
- 2 cytryny
Sposób przygotowania
Miksujemy sok cytrynowy z oliw±. Kurczaka nacieramy czê¶ci± sosu. Posypujemy sol±, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracaj±c i smaruj±c sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nak³uciu wyp³ywa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cz±stkami cytryny. Grecy podaj± cytrynowego kurczaka i ciasto ze szpinakiem tak¿e w Wielkanoc, choæ nie s± to dania tradycyjne, typowo ¶wi±teczne.

Singapurska ryba z curry
Sk³adniki
- 1 ryba o wadze oko³o 1 kg (karmazyn, okoñ morski)
- po 1/2 ³y¿eczki soli, ostrej papryki w proszku i kurkumy
Sos:
- 3 ³y¿ki oleju
- po 1 ³y¿eczce czarnej gorczycy i kuminu (ca³e ziarenka)
- po pó³ ³y¿eczki kozieradki i kopru w³oskiego (ca³e ziarenka)
- kilka ¶wie¿ych lub suszonych li¶ci curry (je¶li uda siê kupiæ, mo¿na dodaæ wiêcej - oryginalny przepis zaleca u¿ycie a¿ 20 li¶ci curry!)
- 20 dag posiekanej cebuli
- 6 pokrojonych w plasterki z±bków czosnku
- 6 ¶wie¿ych pokrojonych w plasterki papryczek chilli
- 1 ³y¿ka startego ¶wie¿ego imbiru
- 20 dag posiekanych pomidorów
- 2 ³y¿ki mielonych nasion kolendry
- 1 ³y¿ka mielonego kuminu
- 1,5 ³y¿ki mielonych nasion kopru w³oskiego
- 1/2 ³y¿eczki kurkumy
- 1 ³y¿eczka ostrej papryki w proszku
- 4-5 ³y¿eczek s³odkiej papryki w proszku
- 3 ³y¿ki pasty tamaryndowej (lub tyle samo soku z cytryny)
- 1-2 ³y¿eczki soli
- 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
Sposób przygotowania
Skórê oczyszczonej i wypatroszonej ryby nacinamy 3-4 razy w poprzek po obu stronach. Nacieramy w ¶rodku i na zewn±trz mieszanin± soli, ostrej papryki i kurkumy. Zawijamy w foliê kuchenn±, wk³adamy na godzinê do lodówki. Robimy sos: w rondlu na oleju pra¿ymy gorczycê i kumin. Gdy ziarenka gorczycy zaczn± strzelaæ, dodajemy kozieradkê i koper w³oski, a po 1-2 sekundach li¶cie curry, cebulê, czosnek i ostr± paprykê. Mieszamy, sma¿ymy razem przez 1-2 minuty, potem wlewamy trochê (3-4 ³y¿ki) wody, przykrywamy i dusimy na ma³ym ogniu oko³o 5 minut. Odkrywamy, dodajemy imbir i pomidory, a po 2 minutach mielone przyprawy: kolendrê, kumin, koper w³oski, kurkumê oraz ostr± i s³odk± paprykê. Gotujemy, mieszaj±c, przez kilka sekund, wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy pastê tamaryndow± lub sok z cytryny i solimy do smaku. Przykrywamy, gotujemy na maleñkim ogniu przez jakie¶ 15 minut. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Rybê wyjmujemy z lodówki, uk³adamy p³askim w ¿aroodpornym naczyniu, polewamy przygotowanym sosem (my wrzucili¶my jeszcze do sosu kilka str±ków okry, ale nie jest to konieczne). Przykrywamy naczynie, zapiekamy rybê przez 25 minut w temp. 180°C, od czasu do czasu polewaj±c j± sosem.

Kenijski kurczak curry na zielono
Sk³adniki
- Spory kawa³ek (5-6 cm), obrany i grubo posiekany imbiru
- 5 du¿ych, obranych i grubo pokrojonych z±bków czosnku
- sól
- 2-3 ³y¿ki soku z cytryny
- (po 2 na osobê) 8 pa³ek kurczaka
- 1 pomidor pokrojony w kostkê
- 10 dag li¶ci kolendry
- 2-3 zielone, bez pestek, posiekane papryczki chilli
- 1 ³y¿eczka koncentratu pomidorowego
- 3 ³y¿ki oleju
- 1 szklanka gêstego jogurtu
Sposób przygotowania
Miksujemy imbir z czosnkiem, spor± szczypt± soli, sokiem cytrynowym i 2 ³y¿kami wody. Kurczaka wk³adamy do miski, nacieramy mieszanin±. Przykrywamy foli± kuchenn± i wstawiamy na co najmniej pó³ godziny do lodówki. Do blendera, w którym robili¶my pastê czosnkowo-imbirow±, wk³adamy pomidory i koncentrat, li¶cie kolendry i zielone chilli. Wsypujemy niepe³n± ³y¿eczkê soli, wlewamy 2 ³y¿ki wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy olej, wk³adamy kurczaka razem z marynat±. Sma¿ymy oko³o 10 minut, odwracaj±c miêso od czasu do czasu, a¿ przyrumieni siê z ka¿dej strony. Dodajemy pastê pomidorowo-kolendrow±, gotujemy, mieszaj±c, kolejne 10 minut. Potem dodajemy jogurt, gotujemy jeszcze 5 minut, czêsto mieszaj±c, a¿ powstanie gêsty sos. Przykrywamy, zmniejszamy ogieñ, dusimy 5-10 minut, a¿ miêso bêdzie miêkkie. Je¶li sos za bardzo zgêstnieje, mo¿emy wlaæ 2-3 ³y¿ki wody.

Galaretka z pomarañczy i cytryn babci Kate
dla 6 osób
Sk³adniki
- 6 pomarañczy
- 4 cytryny
- 20 dag cukru
- 2 dag ¿elatyny
- 3/4 litra wody
- bita ¶mietana
- starta skórka z pomarañczy
Sposób przygotowania
Wyciskamy sok z owoców. Cukier i ¿elatynê rozpuszczamy w gor±cej wodzie, studzimy. Dodajemy do niej oba soki i mieszamy. Wlewamy do salaterki, a gdy p³yn ostygnie, wstawiamy do lodówki. Gotow± galaretkê dekorujemy bit± ¶mietan±, posypujemy skórk± z pomarañczy i podajemy.

Bowl brzoskwiniowy
(dla 10-12 osób)
Sk³adniki
- 8 brzoskwiñ lub 16 po³ówek brzoskwiñ z puszki
- 100 ml koniaku
- 2 cytryny
- 4 ³y¿ki cukru
- 2 butelki wytrawnego bia³ego wina
- 1 butelka bia³ego wytrawnego wina musuj±cego
- 1 l gazowanej wody mineralnej
Sposób przygotowania
Brzoskwinie kroimy w kostkê, z cytryn wyciskamy sok. Kawa³ki brzoskwiñ wk³adamy do wazy, zalewamy sokiem z cytryn, koniakiem i posypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Dolewamy bia³e wino, wino musuj±ce i wodê mineraln±. Dobrze mieszamy.