Przepisy w modnym żółtym kolorze

Kurczak cytrynowy (Fot. Marcin Kiełbiewski)

Krewetki z pastą z awokado i z kukurydzy
(dla 2 osób)
Pasta z awokado:
- 1 awokado
- 3-4 łyżki oliwy
- sok z 1/2 cytryny
- sól, pieprz
Pasta z kukurydzy:
- 1/2 puszki (ok. 200 g) odcedzonej kukurydzy
Oraz:
- 3-4 krewetki (najlepiej szare, nie parzone)
Sposób przygotowania
Robimy pastę z awokado. Miąższ miksujemy lub rozcieramy w moździerzu z pozostałymi składnikami. Drugą pastę robimy, miksując kukurydzę. Krewetki blanszujemy we wrzącej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami.

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar
(dla 4 osób)
Składniki
- 1 biała cebula
- oliwa do smażenia
- 2 puszki słodkiej kukurydzy
- 1 puszka mleka kokosowego
- 1 gałązka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 1 papryczka chilli
- 1 szklanka nachos
- garść startego sera cheddar
- 1 mały pęczek kolendry
Sposób przygotowania
Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzę, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupę na gładki krem. Jeśli jest za gęsty, ewentualnie dodajemy wodę. Doprawiamy solą. Krem podajemy na gorąco, posypujemy odrobiną posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekaną kolendrą.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem, boczkiem i sokiem z cytryny
(Dla 4 osób)
Składniki
- 70 g chudego boczku
- 40 dag ziemniaków
- sok z 1 cytryny
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- sól
Sposób przygotowania
Boczek drobno kroimy i podsmażamy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Półtwarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsmażonym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gorącego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej szynki.

Kurczak cytrynowy
Składniki
- sok z 2 cytryn
- 2/3 szklanki oliwy
- 2 kg kawałków kurczaka
- po 2 łyżeczki soli i oregano
- łyżeczka pieprzu
- 2 cytryny
Sposób przygotowania
Miksujemy sok cytrynowy z oliwą. Kurczaka nacieramy częścią sosu. Posypujemy solą, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracając i smarując sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nakłuciu wypływa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cząstkami cytryny. Grecy podają cytrynowego kurczaka i ciasto ze szpinakiem także w Wielkanoc, choć nie są to dania tradycyjne, typowo świąteczne.

Singapurska ryba z curry
Składniki
- 1 ryba o wadze około 1 kg (karmazyn, okoń morski)
- po 1/2 łyżeczki soli, ostrej papryki w proszku i kurkumy
Sos:
- 3 łyżki oleju
- po 1 łyżeczce czarnej gorczycy i kuminu (całe ziarenka)
- po pół łyżeczki kozieradki i kopru włoskiego (całe ziarenka)
- kilka świeżych lub suszonych liści curry (jeśli uda się kupić, można dodać więcej - oryginalny przepis zaleca użycie aż 20 liści curry!)
- 20 dag posiekanej cebuli
- 6 pokrojonych w plasterki ząbków czosnku
- 6 świeżych pokrojonych w plasterki papryczek chilli
- 1 łyżka startego świeżego imbiru
- 20 dag posiekanych pomidorów
- 2 łyżki mielonych nasion kolendry
- 1 łyżka mielonego kuminu
- 1,5 łyżki mielonych nasion kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku
- 4-5 łyżeczek słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki pasty tamaryndowej (lub tyle samo soku z cytryny)
- 1-2 łyżeczki soli
- 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego
Sposób przygotowania
Skórę oczyszczonej i wypatroszonej ryby nacinamy 3-4 razy w poprzek po obu stronach. Nacieramy w środku i na zewnątrz mieszaniną soli, ostrej papryki i kurkumy. Zawijamy w folię kuchenną, wkładamy na godzinę do lodówki. Robimy sos: w rondlu na oleju prażymy gorczycę i kumin. Gdy ziarenka gorczycy zaczną strzelać, dodajemy kozieradkę i koper włoski, a po 1-2 sekundach liście curry, cebulę, czosnek i ostrą paprykę. Mieszamy, smażymy razem przez 1-2 minuty, potem wlewamy trochę (3-4 łyżki) wody, przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 5 minut. Odkrywamy, dodajemy imbir i pomidory, a po 2 minutach mielone przyprawy: kolendrę, kumin, koper włoski, kurkumę oraz ostrą i słodką paprykę. Gotujemy, mieszając, przez kilka sekund, wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy pastę tamaryndową lub sok z cytryny i solimy do smaku. Przykrywamy, gotujemy na maleńkim ogniu przez jakieś 15 minut. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Rybę wyjmujemy z lodówki, układamy płaskim w żaroodpornym naczyniu, polewamy przygotowanym sosem (my wrzuciliśmy jeszcze do sosu kilka strąków okry, ale nie jest to konieczne). Przykrywamy naczynie, zapiekamy rybę przez 25 minut w temp. 180°C, od czasu do czasu polewając ją sosem.

Kenijski kurczak curry na zielono
Składniki
- Spory kawałek (5-6 cm), obrany i grubo posiekany imbiru
- 5 dużych, obranych i grubo pokrojonych ząbków czosnku
- sól
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- (po 2 na osobę) 8 pałek kurczaka
- 1 pomidor pokrojony w kostkę
- 10 dag liści kolendry
- 2-3 zielone, bez pestek, posiekane papryczki chilli
- 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 3 łyżki oleju
- 1 szklanka gęstego jogurtu
Sposób przygotowania
Miksujemy imbir z czosnkiem, sporą szczyptą soli, sokiem cytrynowym i 2 łyżkami wody. Kurczaka wkładamy do miski, nacieramy mieszaniną. Przykrywamy folią kuchenną i wstawiamy na co najmniej pół godziny do lodówki. Do blendera, w którym robiliśmy pastę czosnkowo-imbirową, wkładamy pomidory i koncentrat, liście kolendry i zielone chilli. Wsypujemy niepełną łyżeczkę soli, wlewamy 2 łyżki wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy olej, wkładamy kurczaka razem z marynatą. Smażymy około 10 minut, odwracając mięso od czasu do czasu, aż przyrumieni się z każdej strony. Dodajemy pastę pomidorowo-kolendrową, gotujemy, mieszając, kolejne 10 minut. Potem dodajemy jogurt, gotujemy jeszcze 5 minut, często mieszając, aż powstanie gęsty sos. Przykrywamy, zmniejszamy ogień, dusimy 5-10 minut, aż mięso będzie miękkie. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, możemy wlać 2-3 łyżki wody.

Galaretka z pomarańczy i cytryn babci Kate
dla 6 osób
Składniki
- 6 pomarańczy
- 4 cytryny
- 20 dag cukru
- 2 dag żelatyny
- 3/4 litra wody
- bita śmietana
- starta skórka z pomarańczy
Sposób przygotowania
Wyciskamy sok z owoców. Cukier i żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, studzimy. Dodajemy do niej oba soki i mieszamy. Wlewamy do salaterki, a gdy płyn ostygnie, wstawiamy do lodówki. Gotową galaretkę dekorujemy bitą śmietaną, posypujemy skórką z pomarańczy i podajemy.

Bowl brzoskwiniowy
(dla 10-12 osób)
Składniki
- 8 brzoskwiń lub 16 połówek brzoskwiń z puszki
- 100 ml koniaku
- 2 cytryny
- 4 łyżki cukru
- 2 butelki wytrawnego białego wina
- 1 butelka białego wytrawnego wina musującego
- 1 l gazowanej wody mineralnej
Sposób przygotowania
Brzoskwinie kroimy w kostkę, z cytryn wyciskamy sok. Kawałki brzoskwiń wkładamy do wazy, zalewamy sokiem z cytryn, koniakiem i posypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Dolewamy białe wino, wino musujące i wodę mineralną. Dobrze mieszamy.