Przepisy w modnym ¿ó³tym kolorze

Red.
Curry, kukurydza, a przede wszystkim cytryna. Od ¶niadania do kolacji ca³e menu w kolorze s³oñca. Wszystko na ¿ó³to! Smacznego
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Krewetki z past± z awokado i z kukurydzy

(dla 2 osób)

Pasta z awokado:

  • 1 awokado
  • 3-4 ³y¿ki oliwy
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól, pieprz

Pasta z kukurydzy:

  • 1/2 puszki (ok. 200 g) odcedzonej kukurydzy

Oraz:

  • 3-4 krewetki (najlepiej szare, nie parzone)

Sposób przygotowania

Robimy pastê z awokado. Mi±¿sz miksujemy lub rozcieramy w mo¼dzierzu z pozosta³ymi sk³adnikami. Drug± pastê robimy, miksuj±c kukurydzê. Krewetki blanszujemy we wrz±cej wodzie ok. 2 minut. Podajemy od razu z obiema pastami.

1
Fot. Marcin Klaban Fot. Marcin Klaban

Zupa kukurydziana z nachos i serem cheddar

(dla 4 osób)

Sk³adniki

  • 1 bia³a cebula
  • oliwa do sma¿enia
  • 2 puszki s³odkiej kukurydzy
  • 1 puszka mleka kokosowego
  • 1 ga³±zka tymianku
  • 1 ³y¿eczka soli
  • 1 papryczka chilli
  • 1 szklanka nachos
  • gar¶æ startego sera cheddar
  • 1 ma³y pêczek kolendry

Sposób przygotowania

Cebulê kroimy w kostkê, podsma¿amy na rozgrzanej w garnku oliwie, dodajemy kukurydzê, mleko kokosowe, tymianek i gotujemy na wolnym ogniu przez 15-20 minut. Miksujemy zupê na g³adki krem. Je¶li jest za gêsty, ewentualnie dodajemy wodê. Doprawiamy sol±. Krem podajemy na gor±co, posypujemy odrobin± posiekanego chilli (bez pestek), nachos, serem i posiekan± kolendr±.

2
Fot. £ukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl Fot. £ukasz Falkowski / Agencja Wyborcza.pl

Ziemniaki pieczone z rozmarynem, boczkiem i sokiem z cytryny

(Dla 4 osób)

Sk³adniki

  • 70 g chudego boczku
  • 40 dag ziemniaków
  • sok z 1 cytryny
  • 1 ga³±zka ¶wie¿ego rozmarynu
  • sól

Sposób przygotowania

Boczek drobno kroimy i podsma¿amy na rumiano, odstawiamy. Ziemniaki myjemy, obieramy i podgotowujemy przez 15 minut w osolonej wodzie. Pó³twarde ziemniaki odcedzamy, mieszamy z sokiem z cytryny i podsma¿onym boczkiem oraz posiekanym tymiankiem. Wstawiamy ziemniaki do gor±cego piekarnika (180°C) na 20 minut. Podajemy jako dodatek do pieczonej szynki.

3
Fot. Marcin Kie³biewski Fot. Marcin Kie³biewski

Kurczak cytrynowy

Sk³adniki

  • sok z 2 cytryn
  • 2/3 szklanki oliwy
  • 2 kg kawa³ków kurczaka
  • po 2 ³y¿eczki soli i oregano
  • ³y¿eczka pieprzu
  • 2 cytryny

Sposób przygotowania

Miksujemy sok cytrynowy z oliw±. Kurczaka nacieramy czê¶ci± sosu. Posypujemy sol±, pieprzem i oregano. Pieczemy na grillu, odwracaj±c i smaruj±c sosem. Kurczak jest gotowy, gdy po nak³uciu wyp³ywa z niego przezroczysty sok. Podajemy z cz±stkami cytryny. Grecy podaj± cytrynowego kurczaka i ciasto ze szpinakiem tak¿e w Wielkanoc, choæ nie s± to dania tradycyjne, typowo ¶wi±teczne.

4
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Singapurska ryba z curry

Sk³adniki

  • 1 ryba o wadze oko³o 1 kg (karmazyn, okoñ morski)
  • po 1/2 ³y¿eczki soli, ostrej papryki w proszku i kurkumy

Sos:

  • 3 ³y¿ki oleju
  • po 1 ³y¿eczce czarnej gorczycy i kuminu (ca³e ziarenka)
  • po pó³ ³y¿eczki kozieradki i kopru w³oskiego (ca³e ziarenka)
  • kilka ¶wie¿ych lub suszonych li¶ci curry (je¶li uda siê kupiæ, mo¿na dodaæ wiêcej - oryginalny przepis zaleca u¿ycie a¿ 20 li¶ci curry!)
  • 20 dag posiekanej cebuli
  • 6 pokrojonych w plasterki z±bków czosnku
  • 6 ¶wie¿ych pokrojonych w plasterki papryczek chilli
  • 1 ³y¿ka startego ¶wie¿ego imbiru
  • 20 dag posiekanych pomidorów
  • 2 ³y¿ki mielonych nasion kolendry
  • 1 ³y¿ka mielonego kuminu
  • 1,5 ³y¿ki mielonych nasion kopru w³oskiego
  • 1/2 ³y¿eczki kurkumy
  • 1 ³y¿eczka ostrej papryki w proszku
  • 4-5 ³y¿eczek s³odkiej papryki w proszku
  • 3 ³y¿ki pasty tamaryndowej (lub tyle samo soku z cytryny)
  • 1-2 ³y¿eczki soli
  • 400 ml (1 puszka) mleka kokosowego

 

Sposób przygotowania

Skórê oczyszczonej i wypatroszonej ryby nacinamy 3-4 razy w poprzek po obu stronach. Nacieramy w ¶rodku i na zewn±trz mieszanin± soli, ostrej papryki i kurkumy. Zawijamy w foliê kuchenn±, wk³adamy na godzinê do lodówki. Robimy sos: w rondlu na oleju pra¿ymy gorczycê i kumin. Gdy ziarenka gorczycy zaczn± strzelaæ, dodajemy kozieradkê i koper w³oski, a po 1-2 sekundach li¶cie curry, cebulê, czosnek i ostr± paprykê. Mieszamy, sma¿ymy razem przez 1-2 minuty, potem wlewamy trochê (3-4 ³y¿ki) wody, przykrywamy i dusimy na ma³ym ogniu oko³o 5 minut. Odkrywamy, dodajemy imbir i pomidory, a po 2 minutach mielone przyprawy: kolendrê, kumin, koper w³oski, kurkumê oraz ostr± i s³odk± paprykê. Gotujemy, mieszaj±c, przez kilka sekund, wlewamy 2 szklanki wody, dodajemy pastê tamaryndow± lub sok z cytryny i solimy do smaku. Przykrywamy, gotujemy na maleñkim ogniu przez jakie¶ 15 minut. Wlewamy mleko kokosowe, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Rybê wyjmujemy z lodówki, uk³adamy p³askim w ¿aroodpornym naczyniu, polewamy przygotowanym sosem (my wrzucili¶my jeszcze do sosu kilka str±ków okry, ale nie jest to konieczne). Przykrywamy naczynie, zapiekamy rybê przez 25 minut w temp. 180°C, od czasu do czasu polewaj±c j± sosem.

5
Fot. M&K Duklas / duklas.pl Fot. M&K Duklas / duklas.pl

Kenijski kurczak curry na zielono

Sk³adniki

  • Spory kawa³ek (5-6 cm), obrany i grubo posiekany imbiru
  • 5 du¿ych, obranych i grubo pokrojonych z±bków czosnku
  • sól
  • 2-3 ³y¿ki soku z cytryny
  • (po 2 na osobê) 8 pa³ek kurczaka
  • 1 pomidor pokrojony w kostkê
  • 10 dag li¶ci kolendry
  • 2-3 zielone, bez pestek, posiekane papryczki chilli
  • 1 ³y¿eczka koncentratu pomidorowego
  • 3 ³y¿ki oleju
  • 1 szklanka gêstego jogurtu

 

Sposób przygotowania

Miksujemy imbir z czosnkiem, spor± szczypt± soli, sokiem cytrynowym i 2 ³y¿kami wody. Kurczaka wk³adamy do miski, nacieramy mieszanin±. Przykrywamy foli± kuchenn± i wstawiamy na co najmniej pó³ godziny do lodówki. Do blendera, w którym robili¶my pastê czosnkowo-imbirow±, wk³adamy pomidory i koncentrat, li¶cie kolendry i zielone chilli. Wsypujemy niepe³n± ³y¿eczkê soli, wlewamy 2 ³y¿ki wody i miksujemy. W rondlu rozgrzewamy olej, wk³adamy kurczaka razem z marynat±. Sma¿ymy oko³o 10 minut, odwracaj±c miêso od czasu do czasu, a¿ przyrumieni siê z ka¿dej strony. Dodajemy pastê pomidorowo-kolendrow±, gotujemy, mieszaj±c, kolejne 10 minut. Potem dodajemy jogurt, gotujemy jeszcze 5 minut, czêsto mieszaj±c, a¿ powstanie gêsty sos. Przykrywamy, zmniejszamy ogieñ, dusimy 5-10 minut, a¿ miêso bêdzie miêkkie. Je¶li sos za bardzo zgêstnieje, mo¿emy wlaæ 2-3 ³y¿ki wody.

6
Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl Fot. Marcin Klaban / Agencja Wyborcza.pl

Galaretka z pomarañczy i cytryn babci Kate

dla 6 osób

Sk³adniki

  • 6 pomarañczy
  • 4 cytryny
  • 20 dag  cukru
  • 2 dag  ¿elatyny
  • 3/4 litra wody
  • bita ¶mietana
  • starta skórka z pomarañczy

Sposób przygotowania

Wyciskamy sok z owoców. Cukier i ¿elatynê rozpuszczamy w gor±cej wodzie, studzimy. Dodajemy do niej oba soki i mieszamy. Wlewamy do salaterki, a gdy p³yn ostygnie, wstawiamy do lodówki. Gotow± galaretkê dekorujemy bit± ¶mietan±, posypujemy skórk± z pomarañczy i podajemy.

7
Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl Fot. Krzysztof Duklas / Agencja Wyborcza.pl

Bowl brzoskwiniowy

(dla 10-12 osób)

Sk³adniki

  • 8 brzoskwiñ lub 16 po³ówek brzoskwiñ z puszki
  • 100 ml koniaku
  • 2 cytryny
  • 4 ³y¿ki cukru
  • 2 butelki wytrawnego bia³ego wina
  • 1 butelka bia³ego wytrawnego wina musuj±cego
  • 1 l gazowanej wody mineralnej

Sposób przygotowania

Brzoskwinie kroimy w kostkê, z cytryn wyciskamy sok. Kawa³ki brzoskwiñ wk³adamy do wazy, zalewamy sokiem z cytryn, koniakiem i posypujemy cukrem. Przykrywamy i odstawiamy na 2 godz. do lodówki. Dolewamy bia³e wino, wino musuj±ce i wodê mineraln±. Dobrze mieszamy.

8
Wiêcej na ten temat: cytryna, kukurydza, przepisy kulinarne