Top 10 szybkich przepisów na niedrogi makaron

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami
(dla 4 osób)
Sk³adniki
- 400 g makaronu penne
- 1 broku³
- 1 cukinia
- 3 ³y¿ki oliwy
- 2 z±bki czosnku
- 200 ml 12% ¶mietany
- 200 g sera typu roquefort
- 1/2 ³y¿eczki startej ga³ki muszkato³owej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotuj±cej siê wody broku³a podzielonego na ma³e ró¿yczki (bez twardych ³odyg) i cukiniê pokrojon± w pó³plasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozosta³y chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwê, wrzucamy przeci¶niêty przez praskê czosnek i podsma¿amy 2 min. Zmniejszamy ogieñ, wlewamy ¶mietanê, wrzucamy pokruszone kawa³ki sera i gotujemy, ca³y czas mieszaj±c, a¿ ser siê rozpu¶ci.
Sos doprawiamy ga³k±, sol± i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wk³adamy do plastikowego pude³ka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron ¶wietnie smakuje na zimno).

Spaghetti carbonara
Sk³adniki
- 8 ¿ó³tek
- 4 ³y¿ki startego sera grana padano
- 40-45 dag spaghetti
- sól
- grubo mielony pieprz
- gar¶æ chudego wêdzonego boczku pokrojonego w kosteczkê
- nieco oliwy
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (mo¿esz dodaæ nieco oliwy, aby makaron siê nie skleja³, ale nie jest to konieczne). Wymieszaj w miseczce ¿ó³tka z serem, przypraw do smaku pieprzem. Do odcedzonego makaronu dodaj boczek przesma¿ony na odrobinie oliwy, wlej ¿ó³tka z serem i wymieszaj, ale nie za bardzo, bo carbonara zacznie siê kleiæ. Podawaj od razu.
Przepis: Walter Cherubini z restauracji Il Caminetto w Warszawie

Zielone spaghetti
(dla 2 osób)
Sk³adniki
- 200 g spaghetti
- 2 ³y¿ki oliwy
- 2 z±bki czosnku
- 1 pêczek ¶wie¿ego szpinaku
- 100 g sera ple¶niowego (z niebiesk± ple¶ni±)
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcj± na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieæ, wrzucamy szpinak (mro¿ony wcze¶niej rozmra¿amy). Do gor±cego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkê ser ple¶niowy i dusimy, a¿ siê rozpu¶ci. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie sol± (ser ple¶niowy jest s³ony, wiêc ostro¿nie). Sos mieszamy z makaronem.

Cytrynowe tagliatelle
(dla 6 osób)
Sk³adniki
- 500 g makaronu tagliatelle
- 6 ³y¿ek 12% ¶mietany
- 1 jajko od kury z wolnego chowu
- skórka i sok z 2 cytryn
- gar¶æ szpinaku
- gar¶æ startego ¿ó³tego sera (np. cheddara)
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiaj±c 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodê, ¶mietanê, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewaj±c na ma³ym ogniu przez minutê. Dodajemy skórkê i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy sol± i pieprzem, dok³adnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliw± i przek³adamy na talerze.

Wiosenny makaron z tymiankiem i orzechami w³oskimi
(dla 4 osób)
Sk³adniki
- 1,5 szklanki li¶ci natki pietruszki
- po 1/2 szklanki ¶wie¿ego tymianku
- startego parmezanu
- i posiekanych, upra¿onych orzechów piniowych lub w³oskich
- 2 z±bki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Oraz:
- 30 dag makaronu (najlepiej grubych wst±¿ek)
- sól morska
- nieco oliwy
- 1 niedu¿y oscypek
Sposób przygotowania
Natkê, tymianek, parmezan, orzechy i czosnek miksujemy na g³adk± pastê. Nie przerywaj±c miksowania, powoli wlewamy oliwê. Gdy sos bêdzie g³adki, przyprawiamy go do smaku sol± i pieprzem. Mo¿emy prze³o¿yæ do szczelnie zamykanego s³oika i przechowywaæ oko³o tygodnia w lodówce. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy, podajemy z zielonym sosem, posypujemy startym na grube wióry oscypkiem.

Szybki makaron w wersji
Przepis dla 4-6 osób
Sk³adniki
- 4 ³y¿ki dobrej oliwy
- 3 z±bki czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1 ³y¿eczka startego imbiru
- 5 ³y¿ek ¶mietanki
- sól do smaku
- 35 dag makaronu tagliatelle lub fettucine
- 1 ³y¿eczka skórki otartej z cytryny
Sposób przygotowania
Na lekko rozgrzan± oliwê wrzucamy starty czosnek, posiekane chilli i imbir. Dodajemy ¶mietankê, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Rozk³adamy na talerze i posypujemy skórk± cytrynow±.

Spaghetti w 10 minut
(dla 3 osób)
Sk³adniki
- 300 g spaghetti
- 2 ³y¿ki oliwy
- 2 z±bki czosnku
- 2 szalotki
- 6 suszonych (wyjêtych z oliwy) pomidorów
- 1 puszka sardynek w oliwie
- pêczek natki pietruszki
- pieprz
- czerwona hawajska sól morska
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente wed³ug instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsma¿amy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobn± kostkê i sma¿ymy, a¿ siê zeszkl±. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliw±) oraz po³owê posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i sol±. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przek³adamy na patelniê, mieszamy ze wszystkimi sk³adnikami. Posypujemy reszt± natki i podajemy.

Makaron z czosnkiem
Pasta all'aglione
(dla 6 osób)
Sk³adniki
- 4 z±bki czosnku
- 3 ³y¿ki oliwy
- 2 suszone ostre czerwone papryczki
- 5 du¿ych dojrza³ych pomidorów
- sól, szczypta cukru
- 1/2 kg makaronu (najlepiej tradycyjnego pici, mo¿e te¿ byæ grube spaghetti)
- starty ser pecorino do posypania
Sposób przygotowania
Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsma¿amy na z³oty kolor na oliwie, uwa¿aj±c, aby siê nie przypali³. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptê cukru. Dusimy na ma³ym ogniu, a¿ sos zgêstnieje. Makaron gotujemy w du¿ej ilo¶ci osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.

Tagiatelle z zielonym pesto
(Dla 2 osób)
Sk³adniki
- 1 pêczek bazylii
- 1/2 ³y¿eczki grubej soli morskiej
- 10 dag orzeszków pinii
- 2 z±bki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- 1 paczka makaronu tagliatelle (wst±¿ki)
- 2-3 ma³e m³ode ziemniaki
- 5 dag kawa³ek parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bazyliê, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym mo¼dzierzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwê, doprawiamy sol± i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcze¶niej, w posolonym wrz±tku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy ma³e, m³ode ziemniaki pokrojone kostkê. To zmieni smak i konsystencjê makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w du¿ej misie i posypujemy ¶wie¿o startym parmezanem.

Makaron penne z Apulii
Pasta Pugliese
(Dla 6-8 osób)
Sk³adniki
- 1 kg dojrza³ych pomidorów
- 8 ³y¿ek oliwy
- 4 z±bki czosnku
- 1/2 kg krótkiego makaronu (najlepiej penne)
- 1 ¶rednia cebula
- 2 czubate ³y¿ki czarnych oliwek (bez pestek)
- 2 czubate ³y¿eczki oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy wrz±tkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawa³ki. Do ¿aroodpornego naczynia z pokryw± wlewamy 4 ³y¿ki oliwy, dodajemy 2 zmia¿d¿one z±bki czosnku i mieszamy. Na oliwê z czosnkiem wysypujemy po³owê suchego, nie gotowanego wcze¶niej makaronu. Po³owê pokrojonych pomidorów k³adziemy na makaronie, a na nich po³owê pokrojonej w talarki cebuli i posiekanych oliwek, posypujemy oregano, sol± oraz pieprzem. Wlewamy resztê oliwy, dodajemy pozosta³y czosnek i powtarzamy nak³adanie warstw w tej samej kolejno¶ci: najpierw reszta suchego makaronu, potem pomidory, cebula, oliwki, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika (160oC) na mniej wiêcej 1 godzinê. W po³owie zapiekania mieszamy makaron dok³adnie i przykrywamy ponownie.
UWAGA! Nie dodajemy wody, makaron musi gotowaæ siê tylko w soku z pomidorów i oliwie. Je¿eli zaczynie przywieraæ, zmniejszamy ogieñ. Podajemy danie gor±ce lub tylko ciep³e. Gdy nie ma ¶wie¿ych pomidorów, mo¿na zamiast nich u¿yæ pomidorów w zalewie.
Autor: Tessa Capponi-Borawska