Top 10 szybkich przepisów na niedrogi makaron

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami (Fot. Marcin Klaban)

Penne z sosem serowym i zielonymi warzywami
(dla 4 osób)
Składniki
- 400 g makaronu penne
- 1 brokuł
- 1 cukinia
- 3 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 200 ml 12% śmietany
- 200 g sera typu roquefort
- 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Gotujemy makaron al dente zgodnie z opisem na opakowaniu. W tym czasie wrzucamy do gotującej się wody brokuła podzielonego na małe różyczki (bez twardych łodyg) i cukinię pokrojoną w półplasterki. Blanszujemy 3-4 min, tak aby warzywa pozostały chrupkie. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek i podsmażamy 2 min. Zmniejszamy ogień, wlewamy śmietanę, wrzucamy pokruszone kawałki sera i gotujemy, cały czas mieszając, aż ser się rozpuści.
Sos doprawiamy gałką, solą i pieprzem. Dodajemy odcedzone warzywa i makaron. Podajemy od razu albo wkładamy do plastikowego pudełka i wrzucamy do kosza piknikowego (makaron świetnie smakuje na zimno).

Spaghetti carbonara
Składniki
- 8 żółtek
- 4 łyżki startego sera grana padano
- 40-45 dag spaghetti
- sól
- grubo mielony pieprz
- garść chudego wędzonego boczku pokrojonego w kosteczkę
- nieco oliwy
Sposób przygotowania
Ugotuj makaron w osolonej wodzie (możesz dodać nieco oliwy, aby makaron się nie sklejał, ale nie jest to konieczne). Wymieszaj w miseczce żółtka z serem, przypraw do smaku pieprzem. Do odcedzonego makaronu dodaj boczek przesmażony na odrobinie oliwy, wlej żółtka z serem i wymieszaj, ale nie za bardzo, bo carbonara zacznie się kleić. Podawaj od razu.
Przepis: Walter Cherubini z restauracji Il Caminetto w Warszawie

Zielone spaghetti
(dla 2 osób)
Składniki
- 200 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 1 pęczek świeżego szpinaku
- 100 g sera pleśniowego (z niebieską pleśnią)
- pieprz i sól
Sposób przygotowania
Spaghetti gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W tym czasie szklimy na oliwie roztarty czosnek. Gdy zacznie intensywnie pachnieć, wrzucamy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Do gorącego szpinaku dodajemy pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą (ser pleśniowy jest słony, więc ostrożnie). Sos mieszamy z makaronem.

Cytrynowe tagliatelle
(dla 6 osób)
Składniki
- 500 g makaronu tagliatelle
- 6 łyżek 12% śmietany
- 1 jajko od kury z wolnego chowu
- skórka i sok z 2 cytryn
- garść szpinaku
- garść startego żółtego sera (np. cheddara)
- sól, pieprz
- oliwa
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy, pozostawiając 1/4 szklanki wody z gotowania, wrzucamy makaron z powrotem do garnka, dodajemy wodę, śmietanę, wbijamy jajko i szybko mieszamy, podgrzewając na małym ogniu przez minutę. Dodajemy skórkę i sok cytrynowy, szpinak i ser. Doprawiamy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy. Podgrzewamy 2 minuty. Skrapiamy oliwą i przekładamy na talerze.

Wiosenny makaron z tymiankiem i orzechami włoskimi
(dla 4 osób)
Składniki
- 1,5 szklanki liści natki pietruszki
- po 1/2 szklanki świeżego tymianku
- startego parmezanu
- i posiekanych, uprażonych orzechów piniowych lub włoskich
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy
- sól, pieprz
Oraz:
- 30 dag makaronu (najlepiej grubych wstążek)
- sól morska
- nieco oliwy
- 1 nieduży oscypek
Sposób przygotowania
Natkę, tymianek, parmezan, orzechy i czosnek miksujemy na gładką pastę. Nie przerywając miksowania, powoli wlewamy oliwę. Gdy sos będzie gładki, przyprawiamy go do smaku solą i pieprzem. Możemy przełożyć do szczelnie zamykanego słoika i przechowywać około tygodnia w lodówce. Gotujemy makaron w osolonej wodzie z dodatkiem oliwy. Odcedzamy, podajemy z zielonym sosem, posypujemy startym na grube wióry oscypkiem.

Szybki makaron w wersji
Przepis dla 4-6 osób
Składniki
- 4 łyżki dobrej oliwy
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryczki chili
- 1 łyżeczka startego imbiru
- 5 łyżek śmietanki
- sól do smaku
- 35 dag makaronu tagliatelle lub fettucine
- 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny
Sposób przygotowania
Na lekko rozgrzaną oliwę wrzucamy starty czosnek, posiekane chilli i imbir. Dodajemy śmietankę, lekko solimy, mieszamy, zdejmujemy z ognia. Gotujemy makaron i mieszamy z sosem. Rozkładamy na talerze i posypujemy skórką cytrynową.

Spaghetti w 10 minut
(dla 3 osób)
Składniki
- 300 g spaghetti
- 2 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 2 szalotki
- 6 suszonych (wyjętych z oliwy) pomidorów
- 1 puszka sardynek w oliwie
- pęczek natki pietruszki
- pieprz
- czerwona hawajska sól morska
Sposób przygotowania
Makaron gotujemy al dente według instrukcji na opakowaniu. Na oliwie podsmażamy pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Wrzucamy szalotki pokrojone w drobną kostkę i smażymy, aż się zeszklą. Dodajemy pomidory pokrojone w paski, sardynki (wraz z oliwą) oraz połowę posiekanej pietruszki. Doprawiamy pieprzem i solą. Mieszamy i podgrzewamy przez 2 minuty. Odcedzony makaron przekładamy na patelnię, mieszamy ze wszystkimi składnikami. Posypujemy resztą natki i podajemy.

Makaron z czosnkiem
Pasta all'aglione
(dla 6 osób)
Składniki
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 suszone ostre czerwone papryczki
- 5 dużych dojrzałych pomidorów
- sól, szczypta cukru
- 1/2 kg makaronu (najlepiej tradycyjnego pici, może też być grube spaghetti)
- starty ser pecorino do posypania
Sposób przygotowania
Czosnek obieramy, lekko zgniatamy i podsmażamy na złoty kolor na oliwie, uważając, aby się nie przypalił. Wrzucamy pokruszone papryczki, pokrojone pomidory (obrane ze skórki i bez pestek), solimy i dodajemy szczyptę cukru. Dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Makaron gotujemy w dużej ilości osolonej wody, odcedzamy, gdy jest al dente. Wrzucamy do sosu, mieszamy i podajemy z tartym serem pecorino.

Tagiatelle z zielonym pesto
(Dla 2 osób)
Składniki
- 1 pęczek bazylii
- 1/2 łyżeczki grubej soli morskiej
- 10 dag orzeszków pinii
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki oliwy extra vergine
- 1 paczka makaronu tagliatelle (wstążki)
- 2-3 małe młode ziemniaki
- 5 dag kawałek parmezanu
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Bazylię, sól, orzeszki i czosnek ucieramy starannie w kamiennym moździerzu (nie miksujemy!). Do zielonej masy dodajemy oliwę, doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy makaron al dente wg przepisu na opakowaniu, ale wcześniej, w posolonym wrzątku, do którego go wrzucimy, rozgotowujemy dwa, trzy małe, młode ziemniaki pokrojone kostkę. To zmieni smak i konsystencję makaronu. Gotowe tagliatelle mieszamy z pesto w dużej misie i posypujemy świeżo startym parmezanem.

Makaron penne z Apulii
Pasta Pugliese
(Dla 6-8 osób)
Składniki
- 1 kg dojrzałych pomidorów
- 8 łyżek oliwy
- 4 ząbki czosnku
- 1/2 kg krótkiego makaronu (najlepiej penne)
- 1 średnia cebula
- 2 czubate łyżki czarnych oliwek (bez pestek)
- 2 czubate łyżeczki oregano
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Pomidory sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kawałki. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą wlewamy 4 łyżki oliwy, dodajemy 2 zmiażdżone ząbki czosnku i mieszamy. Na oliwę z czosnkiem wysypujemy połowę suchego, nie gotowanego wcześniej makaronu. Połowę pokrojonych pomidorów kładziemy na makaronie, a na nich połowę pokrojonej w talarki cebuli i posiekanych oliwek, posypujemy oregano, solą oraz pieprzem. Wlewamy resztę oliwy, dodajemy pozostały czosnek i powtarzamy nakładanie warstw w tej samej kolejności: najpierw reszta suchego makaronu, potem pomidory, cebula, oliwki, oregano, sól i pieprz. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika (160oC) na mniej więcej 1 godzinę. W połowie zapiekania mieszamy makaron dokładnie i przykrywamy ponownie.
UWAGA! Nie dodajemy wody, makaron musi gotować się tylko w soku z pomidorów i oliwie. Jeżeli zaczynie przywierać, zmniejszamy ogień. Podajemy danie gorące lub tylko ciepłe. Gdy nie ma świeżych pomidorów, można zamiast nich użyć pomidorów w zalewie.
Autor: Tessa Capponi-Borawska