Oryginalne przepisy z Nowego Orleanu

Magazyn Kuchnia
Kreolska jambalaya

Kreolska jambalaya (Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com)

Oto pięć klasycznych potraw, które reprezentują dwa style kuchni Nowego Orleanu. Słowo amerykańskiego skauta, że bardziej autentycznych receptur nie znajdziecie!
1 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com

Banany Foster

(dla 4 osób)

 

Składniki

  • 4 łyżki masła
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 szklanki likieru bananowego
  • 4 (obrane i przepołowione wszerz, a następnie wzdłuż) banany
  • 1/4 szklanki jasnego rumu
  • 4 porcje lodów waniliowych

 

Sposób przygotowania

Na dużej patelni roztapiamy powoli masło, cukier i cynamon, mieszając, aż cukier się rozpuści. Dodajemy likier i banany, gotujemy 5 minut do miękkości. Wlewamy rum, a kiedy się podgrzeje, podpalamy długą zapałką (ostrożnie - płomienie wystrzelą w górę!) i lekko potrząsamy patelnią, aż płomienie zgasną. Kładziemy do miseczek po porcji lodów oraz bananów, polewamy sosem.

Zdjęcie Banquet for home KOMPLET OBIADOWY 18 EL ONION 600005 Zdjęcie Domotti AZALIA KOMPLET OBIADOWY 18EL 20614 Zdjęcie Domotti KOMPLET OBIADOWY 18EL. FELICIA 20616
Banquet for home KOMPLET OB... Domotti AZALIA KOMPLET OBIA... Domotti KOMPLET OBIADOWY 18...
Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ? Sprawdź ceny ?
źródło: Okazje.info
2 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com

Zupa z kukurydzy i krabów

(dla 8 osób)

Przepis: restauracja Brennan's

 

Składniki

  • 1,5 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 4 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 8 szklanek świeżych ziaren kukurydzy
  • 1,5 l śmietanki 30%
  • sól, biały pieprz
  • 1/2 kg mięsa krabów (może być z puszki)
  • 2 łyżki posiekanej natki

 

Sposób przygotowania

Cebulę szklimy na maśle w dużym garnku. Dodajemy mąkę oraz kukurydzę i podgrzewamy 5 minut, mieszając. Wlewamy śmietankę, doprawiamy solą i białym pieprzem. Gotujemy, aż kukurydza będzie miękka (około 20 minut), mieszając od czasu do czasu. Dodajemy mięso krabów i natkę, gotujemy jeszcze 5 minut i podajemy.

3 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com

Pstrąg pecan

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

Filety solimy, pieprzymy i obtaczamy w mące. Smażymy na 4 łyżkach masła, na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Odstawiamy w ciepłe miejsce, np. do lekko nagrzanego piekarnika. Zlewamy z patelni nadmiar masła i na małym ogniu podsmażamy mięso krabów. Roztapiamy pozostałe
3 łyżki masła w małym garnku, wylewamy jego nadmiar, zostawiając tylko tyle, aby tłuszcz pokrył ścianki. Dodajemy sos Worcestershire i orzechy, podgrzewamy 2 minuty. Umieszczamy filety
na ciepłym talerzu, przybieramy mięsem kraba i sosem orzechowym.

4 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com

Kreolska jambalaya

(dla 4 osób)

 

Składniki

 

Sposób przygotowania

W dużym, ciężkim garnku roztapiamy masło. Wrzucamy szczypiorek, paprykę, seler oraz czosnek, smażymy, mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, wkładamy krewetki oraz ostrygi i gotujemy 5 minut. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki oprócz ryżu i gotujemy na małym ogniu przez 10-15 minut. Wrzucamy ryż, mieszamy i gotujemy jeszcze 25-30 minut, aż ryż będzie miękki.

5 z 5
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com
Fot. Natalia Nowak-Bratek krewimleko.wordpress.com

Gumbo z kaczki i kiełbasek andouille

(dla 10 osób) Przepis z książki Emerila Lagasse'a "Every Day's a Party"

 

Składniki

  • 3 połówki piersi kaczki ze skórą
  • 7 łyżeczek Esencji Emerila
  • 1/2 szklanki oleju (lub więcej)
  • 1 szklanka mąki
  • 1,5 szklanki drobno posiekanej cebuli
  • 3/4 szklanki drobno posiekanego selera naciowego
  • 3/4 szklanki drobno posiekanej czerwonej, zielonej lub żółtej papryki
  • 2 łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 1 butelka ciemnego piwa (np. Żywiec Porter, Guinness)
  • 6 szklanek bulionu z kury
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • listki laurowe
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 750 g kiełbasek andouille pokrojonych w plastry o grubości 1 cm (można zastąpić hiszpańską chorizo albo polską kiełbasą wędzoną - gumbo będzie mniej autentyczne, ale nie mniej pyszne)
  • 5 szklanek ugotowanego ryżu
  • 1 szklanka posiekanego szczypiorku
  • 1/2 szklanki posiekanej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania

Kacze piersi myjemy, osuszamy i nacieramy z obu stron 2 łyżeczkami Esencji Emerila. Rozgrzewamy duży, ciężki garnek, wkładamy piersi skórą do dołu i smażymy 7 minut. Odwracamy, smażymy kolejne 7 minut i wyjmujemy z garnka (myjemy garnek, jeżeli pozostały w nim przypalone kawałeczki). Przygotowujemy roux, czyli zasmażkę. Do garnka ustawionego na średnim ogniu wlewamy olej i wsypujemy mąkę. Podgrzewamy, mieszając drewnianą łyżką, aż uzyskamy jednolitą zasmażkę koloru czekolady (jeśli przypalimy roux, myjemy garnek i zaczynamy od nowa, inaczej gumbo będzie gorzkie). W zależności od rodzaju oleju możemy potrzebować go nieco mniej lub więcej - celem jest otrzymanie roux o konsystencji mokrego cementu. Ile czasu nam to zajmie? Jak mawia Emeril, popijając z butelki: "Jedno piwko, może dwa. Czyli około 20-25 minut". Do zasmażki dodajemy cebulę, selera, paprykę oraz czosnek i podgrzewamy 4-5 minut, mieszając. Wlewamy piwo, a następnie bulion. Dodajemy sól, tymianek, liście laurowe, chilli i pieprz oraz 5 łyżeczek Esencji Emerila. Wrzucamy kiełbaski, dokładnie wszystko mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień, dodajemy kacze piersi i gotujemy na małym ogniu przez 1,5 godziny. Wyjmujemy piersi, studzimy, zdejmujemy i wyrzucamy skórę, a mięso rozdrabniamy i dodajemy do gumbo. Próbujemy i w razie potrzeby doprawiamy. Rozlewamy zupę do głębokich talerzy, na środku każdej porcji kładziemy górkę ryżu i posypujemy szczypiorkiem oraz pietruszką. * Esencja Emerila: 2,5 łyżki papryki w proszku, 2 łyżki soli, 2 łyżki czosnku granulowanego, 1 łyżka zmielonego czarnego pieprzu, 1 łyżka suszonej sproszkowanej cebuli, 1 łyżka sproszkowanego chilli, 1 łyżka suszonego oregano, 1 łyżka suszonego tymianku. Wszystkie składniki wsypujemy do słoika; zakręcamy i mieszamy, energicznie potrząsając.

Więcej na ten temat: kuchnia amerykańska